Svokor a jeho správanie k vnúčatám
Caute zienky, idem sa asi iba vyzalovat ohladom mojho svokra.
Zije sam, ma 3 synov, velky rodinny dom. Dvaja synovia sa ozenili a odisli byvat daleko a ja s manzelom byvame v tom istom meste ako on. Vztahy mame fajn. Len ma mrzi to, ako sa sprava rozne k svojim vnucatam. Ma od kazdeho syna vnucence no a ide o to, nechcem aby to vyznelo hlupo, ze nas syn ma 3 roky a za cely jeho zivot mu nedal nic. Ani jedinu hracku, nic. Ale ked ide za svojimi dvomi synmi, nakupi im vela a dava im aj nemale sumy penazi. Fakt nechcem aby to vyznelo tak, ze zavidim, alebo ze ziarlim alebo neviem co, len ma to mrzi ani neviem preco... Pritom viete ako to je, ked sa nieco stane alebo potrebuje pomoc okolo domu, pomahame my s manzelom. Manzel je sikovny, vie vsetko opravit, cize sme mu vzdy napomocni. Takze nemame taky vztah, ze kasleme nanho alebo co. On vsade rozprava, ze moj manzel je najvydarenejsi syn a ja najlepsia nevesta. Cize neviem preco je to tak ako to je...
To je len taky moj vecerny vylev, kto aspon precital, vdaka 😂
@janetinka27 ano je to zly dedko zjavne si take nezazila ja ano ale od babky ostatne vnucata davali im aj tak ze sme videli a nam nikdy nic a ked nemala ist kam byvat (museli je prerabat v dome) hadaj kam prisla no k nam a my sme museli spavat niekolko mesiacov na provizornej posteli (matraci) a v izbe si vsetko schovavala sladkosti a pod a ked prisli ju pozriet (zriedkavo ine vnucata) povytahovala sladkosti a pod oni si mohli dat my nie
nejde o hracky a peniaze ale o pristup a ten ma tento dedko hnusny
ale suhlasim s tebou ze deti nepotrebuju drahe dary to isto nie deti potrebuju vediet ze su bezpodmienecne milovane a ignorovanie vnucata a nespravodlivy pristup voci jednemu z nich vypoveda o niecom
Alebo keď pôjdete na návštevu po ceste kúpiť synovi sporkasu a keď budete u svokra povedať úkaz dedkovi akú máš novú sporkasu 😊
@loginexistuje mozno tvoja babka mala nejake problemy, nejake zranenie z minulosti, mozno mala nejaky svoj nespravny dovod, preco to tak robila, ale to bola tvoja babka. tento dedko ale nie je tvoja babka. mrzi ma, ze si pocitovala taku nespravodlivost a ze tvoja babka sa k vam takto spravala. ale toto je ina rodina, takze netreba dedka sudit skrz tvoje vlastne zranenia. tento dedko nedaval detom dary tak, aby jedny deti dostali pred ocami tych, ktore nedostali nic.
my sme ako deti neskumali, kto co dostal, byvali sme od babky daleko, ona mala ostatne vnucata blizko, stretavali sa, gratulovali si, zrejme im teda davala aj darceky, nad cim som doteraz nikdy neuvazovala. my sme byvali daleko, nasi s nami k nej chodili vzdy ked sa dalo, mali sme sa radi. dary nam nikdy nedavala, ale vzdy mala pre nas dobre navarene, vela sa nam venovala, bola to ucitelka na ZS, bola velmi starostliva, uvedomena, mudra, zazili sme u nej vela nezabudnutelnych zazitkov, hlavne na prazdninach. a to bolo pre nas viac ako dary.
Mozno to robi prave preto, lebo s nimi nie je tak casto ako s vasim malym. Ono viem ze to zamrzi, no asi vo vacsine rodin je toto proste tak, ze sa nejake tie rozdiely proste robia. No osobne nie som typ, co by som si nieco pytala nasilu
@janetinka27 áno, je to zlý dedko. Jeden syn mu so všetkým pomáha, ostatní nie lebo sú ďaleko. To je akože v poriadku áno? A že jednému vnúčaťu nedá nič, ani na sviatok a ostatným dáva, to je tiež v poriadku? No nie je. Ja osobne by som sa cítila hnusne, ak by som robila rozdiel medzi vnúčatami. Tu nejde o to, že by som písala, že má dávať dary. Ja hoci sme mali dosť peňazí som dieťa materiálne nevychovávala. A my aj teraz výrazne viac dávame a v podstate nič nedostávame, čo sa materiálneho týka a ja som rada, že si to môžem dovoliť, nebrať ale dávať. Ale zo strany dedka nie je fér, ak rozdiely medzi vnúčatami robí. Pretože tomuto jednému nedá ani darček ale ani svoj čas a pozornosť.
kedze ste v jeho dome -ten vam dal ci ste tam vpodnajme? lebo ak je dom uz vas tak vam dal viac akodruhym nie?
panebože to vám fakt tak záleží na tom hmotnom? A čo ked im kupuje. Jeho peniaze jeho rozhodnutie. Ja som nikdy nepozerala na to čo svokra kúpila mojej dcére a čo všetko dáva švagrovi. Dostali viac a čo? Fakt nemáte inú robotu len toto sledovať?Každý má slobodu a môže sa sám rozhodnúť ku komu pôjde, komu čo kúpi. To že vy máte iné predstavy, čo je váš problém.
@melanta tak to je tvoj nazor, rovnako ako ja mam svoj. nikdy by som nesla vycitat dedkovi, ze dava tam viac penazi alebo darov. s tymto vnucatom je viac casu, viac si to spolu uziju. tym druhym da aspon darceky, peniaze. ved dedko je otec niektoreho z manzelov, ved je to najblizsia rodina. ja by som teda nikdy nesla do konfliktu alebo nastavovania zrkadla vlastnym rodicom, na to si ich prilis vazim a mam ich rada. myslim, ze dedko svoje deti uz vychoval, tam daval svoju vyplatu, svoju pracu. teraz je na nom, je to uz jeho rozhodnutie. nepotrebuje, aby mu druhi diktovali, ku komu ma byt aky stedry. preto sa pytam, je to zly dedko? s vnucatom travi cas a to je podstatne. ja by som sa radsej pod zem prepadla, ako povedat svojmu rodicovi, ze je zly dedko (lebo jednemu vnucatu dava viac a inemu menej penazi)
Dievcata, svokor nam dom neslubil, ani u neho nebyvame, my mame vlastny byt v meste, k nemu mu chodime len pomahat alebo ho pozriet.
Fakt som nechcela, aby to vyznelo tak, ze zavidim alebo chcem hrabat pre maleho, my s manzelom sa starame tak, aby mu nic nechybalo, len ma to niekedy tak trkne na zamyslenie, ze preco im tolko a nam nic.
Ano, chodi k synom na navstevu tak, ze na predlzeny vikend, cize chapem, ze by to bolo hlupe pre neho, keby tam prisiel s prazdnymi rukami... Nam len povie, ze pridem az v pondelok, zatvarajte sliepky, dajte zajacom atd.
My ho pozyvame na oslavu, napriklad krstiny, narodeniny, meniny, nikdy nic nepriniesol. Napriklad svokra, ta dava vsetkym vnucatam rovnako, inak aby ste si nemysleli, ze len striehnem co kto kedy da, ked da svokra peniaze, vratime jej ich. Samozrejme, ze ked sme jej chceli vratit to, co dala malemu, nechcela, tak aby sme sa nenatahovali, ked ma ona sviatok, kupime jej nieco poriadne a co potrebuje /novy gauc, nove umyvadlo do kupelne aj s montazou, proste veci co potrebuje, byva v strasom byte, tak jej aspon takto postupne vymiename stare za nove/. Kebyze chce nam dat svokor 500 eur, my by sme to nezobrali alebo urcite takto vratili v inej forme, nam ozaj peniaze nechybaju. Len mam proste take chvilky, ze ma to zamrzi, ze my, co mu najviac pomahame, nas prehliada. Ved nemusi malemu kupovat hracky a somariny, ale napriklad moji rodicia spravili u seba na dvore malemu poeskovisko, namontovali hojdacku, kupili bazenik, smykacku, vedia, ze to je super pre maleho, ked sme tam, vyhra sa, kedze v byte take nema. Keby mu aspon tu hojdacku postavil napriklad, ze kym tam sme a nieco robime, aspon by sa pohojdal...
nám babky tiež nič nenosili a moja mama ani neskúmala či náhodou nenosia nikomu inému. Ani nám nestavali ihriská a hojdačky. Prišli sme na prázdniny a vystačili sme si s tým čo sme mali. Neviem čo je toto za dobu. Každý len sleduje a porovnáva a očakáva. Keby aspoň toto spravil, keby aspoň toto postavil. Ste na to odkazaní? Asi nie. Tak buď rada, že príde na návštevu. Myslím, že to by malo byť podstatné ako to, či niečo prinesie alebo nie. Ešte že mám dcéru. Keby mi hrozilo že raz budem mať nevestu, aby som sa klepala, či jej budem vyhovujúco nosiť, darčeky, veci, strážiť deti.
Uplne ta chapem, o co ti ide, svokor vas bere ako samozrejmost, ked nieco potrebuje, on si to asi ani neuvedomuje, ked vidi, ze maly ma dost od vas a tvojich rodicov, tak mu to zrejme nedochadza. Mozno keby ste mali nedostatok, bolo by to inak. Ale ked pises, ze svagrovci tiez netru biedu, tak uz ozaj neviem. Iba ak by sa bal svojich neviest, aby ho nepoohovarali, ze nic nenosi, ked tam ide, tak by to davalo zmysel 🤣
Inak ale aj u nas bola podobna situacia s nasou babkou. Babka mala velky dom, moja segra s muzom a dietatom nemali kde byvat, tak sup k nej. Nedavali jej na domacnost ani cent a hadaj, komu babka volala, ked bolo nieco treba spravit? No mne a mojmu muzovi. Oni sedeli na gauci a my sme tam chodili opravit, babku k dr zaviest a tak. Ked som jej povedala priamo, ze aj oni maju auto a predsa by to bolo jednoduchsie, keby ju oni odviezli alebo pomohli tak odpoved babky - ale ked ja ich nechcem otravovat. Ci uz babke nedoplo, ze nas "otravovat" moze, to neviem. Ale kazdopadne vidis, v kazdej rodine je daco 😃
@elizabet173 lenže vyváženosť nebude nikdy. To má rodič sledovať stále komu čo dá? Dáva asi podľa toho ako sám uváži. Mne osobne to príde pod úroveň aby som sledovala svokru komu čo kolko dáva. Keď chce dá, keď nechce, nedá. Neriešim. Nie som na to odkázaná Ľudia asi nemajú vážne problémy keď riešia takéto malichernosti. Nech mi autorka nehovorí, že keď bude mať dve deti a vnúčatá, že si bude zapisovať komu čo dala a presne to isté dávať aj jednému aj druhému. Jeden potrebuje postrážiť deti, druhý navariť, každý je na tom inak. Aj u nás v rodine to tak je. Ja keď som potrebovala pomoc, nebol čas. Môj brať ked potrebuje, čas je. Beriem to tak, že je to ich rozhodnutie . Nebudem predsa druhému hovoriť, kam má kedy chodiť a kedy má komu pomôcť. Len ľudia porovnávajú a stále niečo očakávajú.
@kvetinka75 vies co, ja by som to ani nesledovala, len ked svokor povie mojmu manzelovi, ze pod so mnou do obchodu, pomozes mi vybrat dobre elektricke auto pre Petrovi deti, ja sa v tom nevyznam... Alebo vies co, tu mas moj telefon, posli cez internet banking Radovi 100 eur pre dieta, ja to neviem....
tak ci chcem ci nechcem, viem o tom 🙂
Su dalej, su mu vzacnejsi, to aj u nas tak bolo, ze proste inym vsetko, lebo pridu raz za cas a takto. A my co sme pomahali, co sme robili spolocnost a tak, tak nam nebolo nic treba. Ale ja som sa to naucila prijat. Neriesit, je to volba toho cloveka, nikto nepovedal, ze nieco v zivote bude fer.
tak vieš a čo. Ignoruj to.
Vyzera to, ze vy byvate blizko, ste s nim casto a kedze dvaja synovia isli byvat prec, su mu casovo "vzacnejsi", kedze ich nevida casto a kompenzuje im to darcekmi. Otazka je, ci vam nepomahal inak, nedal peniaze na byvanie, nekupil vam nieco a preto malemu uz nic nekupuje. Pripadne, kedze sa vidite castejsie, ci nemate aj nejake hadky, ze je tam nejaka "krivda" z minulosti, preco si vas tak nehycka.
Ak nie, tak tazko. Mal by mu to povedat niekto iny, nie vy, ze vidi len tych synov, co su prec.
@elizabet173 ano s manzelom sme to uz preberali, povedal, ze pri dalsej prilezitosti, ked zacne svokor tuto temu, tak poznamena, ze no toto by sa aj nasmu synovi pacilo alebo tak 😃
Ale vdaka, ze to chapes, o co mi ide 🙂
@liljana No veru nedal nam nikdy nic, manzel pocas celej vysokej skoly pracoval, aby mal na internat, cestovanie, jedlo, este praveze sme mu my daavno dali nieco vyse 300 eur, co na tu dobu bolo dost penazi, urobil nejaky pruser v praci a hrozilo mu vyhodenie. Povedal, ze pozicat, no ale nikdy nevratil.
Ani sa nehadame, jasne, ze sa povadi manzel s nim, ked treba nieco opravit a svokor mu do toho "pinda" ale to tak chlapsky, ze vecer uz sedia pri pive a je pohoda.
Takze neviem o nicom takom
vynutit si to ale nemas ako. co mu budes pripominat, ze ma aj ie vnuca, ktoremu by mohol raz za cas nieco kupit. toto je jedna z tych otazok, ktora proste podla mna riesenie nema. verim, ze ti to je luto, no riesenie to nema
@juma2 ja si to tiez myslim, ze sa to nevyriesi, je to taka osemetna situacia, len som si sem prisla postazovat, to je asi vsetko 🙂
Myslim ze to bude o tom, ze ked byvaju daleko, tak sa tym vnucatam tolko nevie venovat, tak aspon kompenzuje. Vies, kaslite na dary a peniaze, ved cas, ktory on stravi s vasimi detmi, ma predsa omnoho vacsiu hodnotu, ako hracky a peniaze, nie?
Myslim si, ze tymi peniazmi a darmi im chce kompenzovat to, ze su od neho daleko a nevidi ich vyrastat.
Nabuduce ked sa bude chvalit co kupoval ostatnym detom , tak mu povedz ze este stastie ze Vam nekupuje a nikdy ani nekupil blbosti aj tak toho mate plno 😅😅😅😅
možno im vynahrádza ten čas, čo s nimi nie je, keďže sú ďaleko.

nikdy by som sa neozvala a ani nic nepytala. nikdy by som mu ani nenaznacila, ze od neho cakam dary ci peniaze. mne to pride pod uroven. deti nepotrebuju drahe hracky ani kopec penazi, potrebuju starostlivost, mudrych rodicov, vedenie k ludskosti. nie chmatat, hromadit, ocakavat. pokial si vystacite, nemate financne problemy, potom budte radi, ze sa vam dari, ste zdravi, mate sikovne dieta. ak mate pocit, ze sa mu malo venuje, skuste popracovat na ich vztahu, vytvarat prirodzene prilezitosti. ale vycitkami nic nedosiahnete, dedka sa to moze dotknut a bude sa citit pod tlakom a drobnohladom a bude to len horsie. cudujem sa, ze tu niektore chcete strasne nastavovat zrkadlo, ale ake zrkadlo, je to zly dedko?