Svokor a jeho správanie k vnúčatám
Caute zienky, idem sa asi iba vyzalovat ohladom mojho svokra.
Zije sam, ma 3 synov, velky rodinny dom. Dvaja synovia sa ozenili a odisli byvat daleko a ja s manzelom byvame v tom istom meste ako on. Vztahy mame fajn. Len ma mrzi to, ako sa sprava rozne k svojim vnucatam. Ma od kazdeho syna vnucence no a ide o to, nechcem aby to vyznelo hlupo, ze nas syn ma 3 roky a za cely jeho zivot mu nedal nic. Ani jedinu hracku, nic. Ale ked ide za svojimi dvomi synmi, nakupi im vela a dava im aj nemale sumy penazi. Fakt nechcem aby to vyznelo tak, ze zavidim, alebo ze ziarlim alebo neviem co, len ma to mrzi ani neviem preco... Pritom viete ako to je, ked sa nieco stane alebo potrebuje pomoc okolo domu, pomahame my s manzelom. Manzel je sikovny, vie vsetko opravit, cize sme mu vzdy napomocni. Takze nemame taky vztah, ze kasleme nanho alebo co. On vsade rozprava, ze moj manzel je najvydarenejsi syn a ja najlepsia nevesta. Cize neviem preco je to tak ako to je...
To je len taky moj vecerny vylev, kto aspon precital, vdaka 😂
Nie je to tak, že aj k Tvojmu mužovi má vlažnejšie vzťahy ako k ostatným deťom? Lebo moja babka bola taká. Otec bol prostredný, najstarší syn bol miláčik a potom najmladšie dieťa-dcéra bola miláčik, otec ako stredné dieťa bol vždy na chvoste. A nejako sa to prenieslo aj na nás s bratom. Babka bratrancom a sesterniciam vždy dávala peniaze, sladkosti, piekla im torty na sviatky, my s otcom sme jej najviac pomáhali a aj tak na nás kašľala. Ako deťom nám to bolo veľmi ľúto, najmä, keď doniesla z obchodu presný počet nanukov pre všetkých okrem nás a rýchlo ich schovávala, aby sme nevideli...časom sme si zvykli. Aj keď dôvody sme nikdy nepochopili, mali sme ju radi a aj sme sa k nej vždy správali s úctou.
@elizabet173 ibaže v živote to tak nefunguje. Rovnováha v tomto je málokde. Zbytočne sa človek bude tým trápiť a rozčulovať. Človek by to mal prijať a bude mu lepšie. Ak to ten človek nechce zmeniť, druhý to nezmení. Tak načo sa tým trápiť. Má to zmysel? Nemá
Ved mu prestaňte robiť poskokov a hneď budete vzácnejši.A tvoj muž sa už dávno mal ozvať, že nebude len on sam na špagáte, že aj bratia môžu prísť pomôcť. Pripadne keď išli vyberať to auto, to len stal a nič nepovedal? Treba veci pomenovať nie sa vnútorne zozierat. Toto je evidentne nespravodlivé a dedo to vie, podľa mňa sa aj tým druhým vnúčatám viac venuje, ved co by tam 4 dní robil. Sedel sam na gauči a kukal TV?
@kvetinka75 Ale tu nejde o to, že v tom nie je rovnováha v zmysle, že jednému kupuje drahšie a druhému lacnejšie. Ale že druhému nikdy nič. Autorka aj jej muž sa nad to môžu povzniesť a mávnuť rukou. Ale čo to dieťa? Dedko mu nikdy nekúpil ani cukrík a jeho bratrancom drahé hračky. Uvidí to a bude sa pýtať. A bude mu to ľúto. Niečo iné je, odpovedať na otázku: "Prečo mi dedko nikdy nič nedal?", keby nedával nikomu. Vtedy sa dá povedať, že je proste taký, dedko darčeky nekupuje, atď. Ale čo odpovedať dieťaťu, keď otázka znie: "Prečo mi dedko nikdy nič nedal, keď všetkým ostatným dal? Nemá ma rád? Prečo?"
Ono kym je dieta male, mrzi to len vas, rodicov. Ale ked vyrastie a bude sam vidiet, co bratranci a sesternice dostali od dedka, asi sa bude pytat, preco on nic. Mna by tie hracky nemrzeli, vsak deti toho maju doma dost isto aj bez toho, ale skor to, ze to dieta to raz vnimat bude. To ako moj svagor, dcere na Vianoce darceky poslal a akosi zabudol, ze uz mame aj syna. Nevadi, mal len pol roka a bez nejakej plastovej rarohy sa zaobidem (vzdy vyberie najvacsiu blbost v hrackarstve), len dufam, ze ked maly podrastie, posle aj jemu a nebudem musiet vysvetlovat, preco on nic nedostal. Alebo budeme klamat a budeme mat v zalohe nieco, akoze od uja.
@h2 a prečo by mal byť pohľad zameraný kto komu čo kúpil. My si ako deti nepamätáme žeby nám babky niečo nosili a nemáme z toho traumu, ani nás nenapadlo sa spýtať prečo nám nekúpila, keď babka aj povedala že minule niekomu niečo dala. Navštevuje ich? navštevuje. Teraz sa všetko tak materialisticky zameriava. Hneď si každý pomer dávania - darovania dáva do pomeru s láskou. Nedostanem nič nemá má rád? PRečo by to tak malo byť? dieťa samé od seba nezačne tak rozmýšlať. Niekto mu musí tento vzorec ,,povedať,,. Niekde ho musí odpozerať.
Nerozumiem, nastahujes sa k svokrovi a ešte ťa ma aj vydržiavať cez tvoje deti?
@kvetinka75 Dobre, tak ty si bola mega skromné dieťa, ktorému nikdy nič nebolo ľúto a s ničím si nemala problém. Ale nie každý je taká dokonalosť sama, ako ty.
Bože, niektoré ženy fakt asi neviete čítať 🙈🤣
A k téme, mne by to bolo veľmi ľúto, zažila som si niečo podobné a už zažívam veľa rokov, tiez naša stará mama všetko len jednej strane a druhej bud nič alebo oveľa menej.. určite by som sa spýtala, že kde je problém.. tu nejde o peniaze alebo hracky, darčeky..ale skôr o to, že malý je tiež jeho vnucik. Ma tri vnúčatá, tak by mal rozdeliť každému rovnako..
a co ma dat tym inym vnucatam? ked sa s nimi nestretava, tak je darcek mozno jediny sposob, ako im nieco zo seba dat. ked im nemoze dat svoj cas a pritomnost, kupi im darcek. uz to tu bolo milionkrat spomenute ako kompenzacia. hanba by ma fackovala, keby som sa isla dozadovat "naroku" na dedkove peniaze, ako by som sa mohla vobec pozriet rodicovi do oci a vypytovat a natrcat prazdnu sporitelnicku
@kvetinka75 a ty aj čítaš co píše autorka, ci len svoje si tocis?tento dedo nedáva ani darčeky, ani lásku a pozornosť
@janetinka27 Ale prečo teda nedáva všetkým rovnako? Nikde v autorkiných príspevkoch nevidím, že by sa dedko ich dieťaťu akokoľvek venoval.
@h2 autorka pise, ze sa vidia spolu niekolkokrat do tyzdna. tak verim, ze ho uplne neignoruje. ked ide potom niekam na navstevu, donesie tam darceky, peniaze, nepride s prazdnymi rukami. tento syn s autorkou byvaju blizko, tam na vikendy nechodi.
autorke nic nechyba, maju sa dobre, ma dobreho muza, zdrave dieta. tak naco v sebe zivit nejaku nespravodlivost. mnohi ludia ani to nemaju. a poukazujem teda na tu hanbu si nieco pytat od rodica, nazor sice mat mozu, ale narok nemaju ziadny.
@janetinka27 Ale veď oni si nepýtajú. Ale ten dedko tomu vnúčukovi nedá nič ani na narodeniny, ani na Vianoce. Proste nikdy.
@melanta to sa,fakt vsetko meria len na peniaze? Ti sa vazne nehanbite?
@h2 nepytaju, ale uz su tu rady, ze si maju pytat.
ja neviem preco mu neda. mozno mu da na zahrade ovocie alebo doma chrumky, netusim, proste mozno nema potrebu obdaruvat, ked sa stretavaju osobne. autorka pise, ze svokra detom darceky kupuje, neviem, ci su rozvedeni, ci nezije so svokrom. ja si tiez pamatam, ze ked sme chodili daleko ku sesterniciam ako deti, tak nasi tam nosievali vacsie darceky a hracky a neteriam, s ktorymi sme byvali v jednom dome sa venovali osobne, mohli sa u nas hrat, najest, zaniesli im kolac atd a my rovnako u nich. ale darceky sme si navzajom nedavali
Ahoj @autorka
Citala som len uvodny prispevok. Chapem ta. Ja by som sa na to pozrela z toho pohladu, ze tvoje dieta zaziva skutocnu a castu lasku od dedka svojou pritomnostou a spolocne stravenym casom a vytvaraju si tak osobny nenahraditelny vztah. S ostatnymi vnucatami sa predpokladam vidi raz za cas a tam sa nejaky extra vztah budovat neda, tak sa im ho mozno snazi vynahradit darcekmi. Isto ta to zamrzi, ked to vidis. No tie deti nemaju prezmenu nieco, co ma to tvoje. To by mi asi pomohlo prekonat to "nepravo", ktore pocitujes. Ak mate vynikajuce vztahy, asi by som za tym nic ine nehladala. Ale tak, najlepsie ho poznas ty.
Chápem Tvpje pocity, my to tak nemáme, skor si myslím, ze vnúčatá, ktoré sú bližšie dostávajú viac ked to zrátať, ja som ako mala byvala so starými rod. A teda mne kupili zmrzlinu 3x tyzdenne a sesternica, ktorá prišla raz za mesiac dostala len jednu atd, na sviatky davali rovnako všetkým ale keď sa zrátali take "minidarceky" bolo to tak. Deti mojej sestry tiez dostávajú takto viac od mojich rodičov oproti môjmu, ale zas rovnako sestra viac rodičom pomáha ako ja, u Vas je to veru nejako naopak. Možno Tvoje švagriná si myslia, ze keď im dáva dedo dary, Vas syn musi mat niekoľkonásobne viac.zvlastne, muz by sa mal tak nenapadne ozvať veru a zistiť, co je vo veci
@akje nema s nim dobry vztah myslim vnuk a dedko
toto je vztah sluhu (syn nevesta a vnuk) a pana (dedko) a dedko do vztahu s vnucatom neunvestuje nic ani cas ani zaujem ani tu blbu hracku na vianoce
ak by sa takto choval k ostatnym vnucatam tak ok proste jeho povaha ale on inym dava a este o tom aj informuje
Možno chce vykompenzovať čas ktorý s nimi nie a vami áno- aj keď tebe príde že to nie je nič extra čas pre neho to môže znamenať veľa- už je starší- vie akú ma čas hodnotu.
@loginexistuje aha, chapem. Ach. Tak potom je to smutne. 😔
@elizabet173 nerozumiem, preco by ho mala hanba fackovat, ked dava zo svojich penazi vnucatam. ze nevie poslat peniaze a poziada vlastneho syna o pomoc, to snad nie je ziadna velka ziadost o pomoc. ved autorka sama hovori,ako ich dedko chvali. zrejme ich vnima ako schopnych. je na nich hrdy. ved pred nimi ani netaji darceky pre inych. problem je v tom,ze neveste to vrta v hlave, pritom jej nic nechyba. ak sa jej nechce chodit pomahat "na panske", nech nechodi

@beata_k toto je ono, my sme byvali so starkymi a napriklad ine vnucata, hoci aj o dom dalej alebo vo vedlajsej dedine, tak "oni" boli vzacnejsi, lepsi, mudrejsi a neviem co este. Lebo ked prisli na navstevu, tak jasne, ze boli zlati, dobri, uzasni. Ale ze doma vystrajali, odvravali atd., to nevideli, to len my sme boli "potvory" 😅🤣...Ale zase financne nam davali cca rovnako. Na nakupy velmi nechodili.