icon

Svokra a oblečenie môjho dieťatka

19. máj 2021

Ahojte...musim sa niekomu vykecat lebo toto uz nezvladnem a bojim sa ze vybuchnem
mam 4 mesacne dieta dievcatko
a ide o to ze moja mama je vdova a svokra je vydata cize su dvaja
od zaciatku ako som otehotnela mi moja mama zacala pomahat t.j kupila mi veci na malu atd svokra a svokor tak isto ale z oblecenia iba par ks hracky ani nehovorim teraz nejde o to kto co viac kupil ale ja si vazim aj ponozky ked mi daju na malu ale napr moja mama ked sa mala narodila a prisla ku nam isla do obchodu nakupila jej veci teraz ja mam v hlave z toho gulas pretoze svokra sa chvali vnuckou ako je oblecena ale tie veci nekupila ona a tak isto chodi ku nim dcera a napr minule mi povedala ze jej mam dat veci na malu aby ona mala nahradne oblecenie .. to som uz nezvladla a povedala som jej ze jej stale dam nahradne oblecenie a nech mi ho vrati a nech si nenechava doma
dalsia vec vyhlasila ze veci po malej mame dat jej dcere ked otehotnie ...teraz ja jej mam dat take veci co ona nekupila ? a co ked ja chcem este aj druhe dieta ? niektore veci stali 20-30 € mne to pride dost drze si takto vypytat veci a okrem toho ta svagrina malej nic nekupila ...
ako by ste to vy riesili ?

basska_b
19. máj 2021

Ale sak co, tak nech sa pochvali, sak to je tvoja vizitka, ze mala je dobre a pekne oblecena, nie svokrina... by som to brala ako kompliment. A ze povedala, ze daj ho svagrinej, ked otehotnie. Ja by som povedala ze ano, hej a potom by som povedala ze ooo, ale uz som dala kamaratke, smola...

autor
19. máj 2021

@lvula a o co islo ? nepisala som tu este

autor
19. máj 2021

@mandarinka555 no tak moja svokra by 10 krat viac tolko veci nekupila :D vsak by ju porazilo musi dat peniaze na psa :D

prasiatko30
19. máj 2021

Vsak jej povedz, ze nech sa neboji vsetko to co kupila ona - rozumej svokra - jej odlozis pre svagrinino dieta - ani klamat nebudes ani ich priamo niekam neposles 😂

autor
19. máj 2021

@abbey1 no chodi tak ze im ju donesieme alebo si po nu pridu ...byvame o jednu dedinu dalej ako oni ale aj tak nevidim dovod davat jej kopu nahradneho oblecenia

abbey1
19. máj 2021

Tak mne skôr príde čudné nechať dieťa kdekoľvek a nedať mu tam náhradné oblečenie, ktoré si do sebou prinesiem a odnesiem. Ale úprimne, ani nevidím dôvod nechávať 4 mesačné dieťa kdekoľvek, nielen u svokrovcov.
Ale ako som povedala, celé je to malicherné a hlavne si to treba riešiť v rodine.

podhorinka
19. máj 2021

Predpokladam, ze 4 mesacne nenechavas svokre nadlho takze nahradne jej netreba. Nedavala by som jej. Naco. To, co ma by som pytala spat a nedala by som jej dalsie pre dceru. Zdvorilo a slusne by som jej vysvetlila, ze chcem nechat pre druhe, alebo ze jej mozem dat spat iba to, co kupila ona a dala by som si pozor na to, ktore da ona a to jej dam spat.
Noekedy treba byt slusne drzi, alebo skusit nech manzel vysvetli... ale este ma iba 4 mesice. Ked si nenastavis hranice teraz, tak budes mat nonstop daaky problem. Raz oblecko potom sladkosti potom barsco...

autor
19. máj 2021

@podhorinka nie max tak na 3 hodinky aj to len za to lebo nechcem zakazovat a myslim ze aj jedna aj druha babka ma pravo na vnuca len jedna babka je lakoma :D ...to mas pravdu diky za pochopenie

zenazaba
20. máj 2021

Ja ti nerozumiem. Ked uz odkladas 4 mesacne decko svokre (aby si robila co?), to je problem zabalit jedno body a dupacky navyse, keby sa dieta prestalo, okadilo alebo ogrcalo? Radsej nech je v spinavom, lebo ty nedas? 🧐....a to s tym chvalenim...babka povie susedke: "Pozrite ako je ta nasa Hildegarda dnes krasne oblecena", a ty ides vyskocit z koze, lebo to nesmie povedat, lebo to oblecenie nie je od nej? 😳 Ako fakt?

diewcatqoo
20. máj 2021

Este raz a pomaly, tvoja svokra, rovnako ako tvoja matka alebo ktokolvek nie je povinny tvojmu dietatu kupovat oblecenie, resp. cokolvek. Ak nieco pre dieta dostanes, je to jedno co, je to ICH dobra vola, nie povinnost.
Btw, svokra nema co chvalit oblecenie, lebo ho nekupila? Podla tvojej logiky mi to vychadza tak, ze ktokolvek, kto pochvali tvojej dcere oblecenie, jej musi nejake kupit? Neprepina ti trochu na materskej?

prihlassa
20. máj 2021

😂😂😂mám štyri deti a doteraz som si myslela ,že materiálne máme deti zabezpečiť my s manželom ,to sa ešte stále nosí ,že čakám kto mi čo nakúpi 😳😳😳 ,sú to predsa moje deti od nikoho nič nečakám a keď tak maličkosť a nie oblecko že 20 - 30 evro kus a potom pozerať kto mi čo dal viac

vilma7
20. máj 2021

Veď keď svokra chváli, tak jej hneď splechni, že to jej babička kúpila, tá druhá.a vybavené. A povedz, že si veci odkladať pre druhé baby. Bodka. A je po probléme.

tomcimka
20. máj 2021

Akurát to riešim s kamoškou 🤣 Má 7 mesačného chlapca- mužova rodina a teda hlavne svokrovci kupujú pre neho minimum veci. Už sa jej stalo viackrát, že sa u nich záhadné zabudlo oblečenie. A keď pýtala späť,tak dostala odpoveď, že jej švagriná raz bude potrebovať. Tak povedala svoje: oni chcú ďalšie dieťa a ona uzná za vhodné,komu posunie ďalej.
Týka sa to aj mňa, lebo som jej požičala zopár oblečení, ktoré sa záhadne stratili. Svokra tvrdí, že u nej nie je🤷
Takže od začiatku treba si stanoviť hranice čo môže svokra a čo nie a treba jej povedať svoje a trvať na tom.

amelie2017
20. máj 2021

Svokra je lakoma, lebo nekupi oblecko a hracky? Ako prepac, ale to nie je ziadna jej povinnost. Predstav si, ze ta moja kupuje. Vacsina satnika mojej dcery je od svokry, ona je maniak na nakupy, ja to nemusim, ja by som si vystacila pre malu s 5 vecami. Moja mamina jej kupi tak 5 kuskov za rok, po prve byva daleko, letecky a nemoze si dovolit kupovat jej kila oblecenia. Co je pre mna aj uplne zbytocne. Preto mam pindat na maminu a zakazovat jej chvalit sa vnuckou? Alebo jej poslat len fotku, kde je v satach od nej a ze moze kamaratkam ukazovat len tu, lebo ine nekupila? Zaujimave, ze vsetky, co sa stazujete, ze svokrovci nic nekupili pre babatko ci uz pocas tehotenstva alebo po narodeni pisete, ze vam o to nejde, ste vdacne aj za ponozky, pritom jedine, o co vam ide, ze to nekupili. Nie ze by si bola rada, ze sa zaujima o vnucku, travia s nou cas, ale traposis nad tym, kto co kupil.

h2
20. máj 2021

No Ty si nevesta na pohľadanie! Že "jedna babka je lakomá"?! Veď si písala, že tiež kúpila malej nejaké oblečenie. Len nie toľko, ako Tvoja mama. Babky nemajú vnúčatám kupovať oblečenie. To majú robiť rodičia. A ak plánuješ druhé dieťa, nie je nič ľahšie, než povedať svokre, že si oblečenie odkladáš pre druhé.

stanulienkat
20. máj 2021

Preboha, to to akokeby písalo nevyzreté decko. Oblečenie majú kupovať rodičia. Tiež som nečakala kto mi čo kúpi. A ze sa Babka chváli? No bola by som rada. Problémy sedemnásťročnej puberťáčky a nie matky.🤔🙄

dskjhfdlkdjhl
20. máj 2021

Babka je lakoma? Skor nevesta je hlupa a to je cele.

0silvia0
20. máj 2021

S pohrdanim pises, ze svokra nekupuje, lebo musi davat peniaze na psa. A co ma toho psa nechat zdochnut, lebo ty si medzi babkami zahajila sutaz o najruzovejsie bodycko?
Jaj dievca, spamataj sa😵

jaskolka
20. máj 2021

Nerozumiem prečo z toho robíš takú tragédiu. To, že sa babka chváli vnucatom, je úplne normálne, je na neho pyšná, a ze použije slová, aha, aká je moja vnučka krásna, pekne vyobliekana, mama ju parádi, to sú celkom tradične spôsoby "pysenia sa" babičiek. To, že chce mať u seba náhradné veci, je pochopiteľné, veď mala sa môže pokakat, precikat, pogrckat, či jednoducho uspinit, tak do čoho ju má prezliecť? A keď nechceš dat veci potom ďalej proste povedz ze si nechávas pre ďalšie bábätko, a hotovo

ruzasipova
20. máj 2021

Mas totalne dopletene hodnoty, co je dolezite. Oblecenie a veci pre dieta mas zabezpecit ty s muzom. Nie mama, nie svokra, nie sestra,... ak nieco dostanes, je to ich dobra vola a chut nieco malej kupit bezohladu, kto ma kolko penazi. Mas si vazit, ze ti ju vezmu kocikovat, ze sa jej venuju. Vies kolke by dali pol kralovstva, keby im mamy a svokry obcas pomohli? A co na tom, ze sa chvali malou, ako je krasne oblecena, ved je to tvoja vizitka, nie jej. A i nahradnemu obleceniu: tam kde moje deti chodia castejsie, tam naozaj maju obe vsetko nahradne od ponoziek po mikiny. A tam kde chodia na par hodin, tam im vzdy pribalim nahradne ja. Teda aspon malemu, lebo ten sa moze obliat, okydat, pokakat, no proste je maly. A co donesiem, to odnesiem.

prasiatko30
20. máj 2021

Pisala som uz neskoro a vlastne hlavne k tomu, ze od teba svokra pyta oblecenie pre svagrinu. K dalsim bodom - suhlasim s babami - stari rodicia nie su povinni ti osatit dieta, ak to robia tak to robia lebo chcu. Dieta, kym bolo male a islo k niekomutak urcite som mu pribalovala aj veci na prezlecenie - predsa sa len moze pokandit az za usi, ovracat sa a potom co maju s nim robit neccat ho v spinavom lebo ty sa bojis davat veci ku svokre - zaujimave dieta sa nebojis davat na 3 hodiny ale zopar handier navyse ano😅. A ked si pojdes po dieta tak predsa handry zase zbalis a odnesies - ked uz nechces aby to tam ostalo. Pripadne kupis nejake tescoveci co ti nebudu luto a nechas tam

sara005
20. máj 2021

Fakt sa zacinam desit dna, ked raz budem svokra. Lebo to ako su tu pravidelne svokry kritizovane za uplne ch.joviny... Akoze vazne je lakoma, ked dala len tri dupacky a nie 15 napriklad? Ja som do roka kupila prvorodenej asi 10 novych veci, veci mala zdedene a samozrejme som dostala aj par kusov ako darceky od rodiny a kamaratov. Prichadzam na to, ze asi som lakoma ja aj vsetci okolo mna (okrem tych, co mi oblecenie pre malu posunuli alebo pozicali). Akoze toto su problemy konzumnej spolocnosti 🙈

number19
20. máj 2021

Tak ja nechapem. Ja ked budem babka, tak ak pachnem do obchodu (na internet), prve kam nabehnem je oblecko pre vnuca, pre 4 mesacne su take zlate veci...a totalne by som si to uzila, ze ake by bolo v tomto, tamtom peknucke...(uz sa aj tesim, uz mam teraz chut pripravovat vybavicku).
Nakup oblecenia pre vnuca je prejav, ze babka na neho mysli, tesi sa z neho a chce ho mat zlatucke v tych a tych dupackach...mne osobne to vzdy robilo radost kupovat aj pre deti ostatnych clenov rodiny....nechapem ako to tvoja svokra nema.
Ja to mam dokonca s dcerou...neda mi na malu nekupovat..a nie len oblecenie.

Ak nemaju extra financne problemy, tak je to divne a rozhodne netreba oblecenie posuvat svagrinej.
Z toho co autorka pises, mam ale pocit, ze ste si so svokrou asi velmi nesadli. A to bude tazke ak byvate blizko seba.

sara005
20. máj 2021

@number19 akoze vazne? Ja chapem, ze kazdy z nas trochu inym sposobom prejavuje zaujem a lasku, ale tebe toto pride ako jediny normalny sposob? Nieje nahodou prejavom toho, ze na vnuca mysli prave to, ze si ho take male brava k sebe a od narodenia sa snazi budovat vztah a puto s vnuckou? A ze prejavuje radost z vnucky aj tym, ze sa s nou chvali kade chodi a povie susede aj veci v style “pozri aka ja ta moja vnucka chutnucka v tych dupackach”? Ja chapem, ze kazda mame ine priority, inym sposobom fungujeme a inak prejavujeme city, ale trosku respektu by autorka mohla mat k niekomu, kto to neprejavuje kopou oblecenia, ktore to dieta aj tak do par mesiacov vynosi (a tie haldy oblecenia nam tu pekne znecistuju planetu).

simca06022011
20. máj 2021

Ako co ty riesis? Detske handry? Kto ti co da? Preco nemoze svokra pochvalit malu ako chodi oblecena pekne, lebo to nekupila? Ved mozes byt rada. Ako robis z komara somara. Preco by ti dieta ona mala obliekat? Ved mu nakup veci sama. A to s nahradnym obleckom, tomu ani nerozumiem.

Ak povedala, ze mas dat tie detske veci po malej svagrinej, tak co? Ved to len povedala, ci ti to prikazala? Povedz, ze vy si to odlozite pre dalsie, alebo uvidis, alebo to nekomentuj.. ved to je daleka buducnost, predpokladam, ze hned jej to nemas davat. A ani nemusis.. a aby si o par rokov nebola rada, ako vela z nas, ked tie handry dakomu posunies a budes mat od toho pokoj :D

@angel993 no hadam si jej ich uz vratila :D ja by som jej ich dala okamzite.

simca06022011
20. máj 2021

@sara005 uplny suhlas, je to niekedy az chore.. v dnesnej dobe ked si kazda mama dokaze vybrat a nakupit haldu veci, ked riesime cast prave presny opak, lebo tie deti tak rychlo rastu, tak tych veci ostava aj nevyuzitych kopa, je taketo nakupovanie oblecka kadekym zbytocne. Ako doniesla mi mama veci pre malu, ale vedela co nam chyba, svokrovci len raz, ale naozaj take, co u nas som ani nevidela ... nenapadlo by ma to riesit. ja som rada, ked mi malu zobrali pokocikovat, ked ju beru na vylety, prazndiny a zazitky potom ma dcera... a nie na nakupy a prezliekat ako babiku aby ju bolo vidno v xy outfitikoch aspon na chvilu :D

number19
20. máj 2021

@sara005
"Ja chapem, ze kazdy z nas trochu inym sposobom prejavuje zaujem a lasku, ale tebe toto pride ako jediny normalny sposob?"
Nikde som nenapisala jediny normalny sposob, citaj pozornejsie.
Nepoznam jedinu babicku, ktora by s radostou nenakupovala vecicky pre vnuca. A to zijem v dost multi-kulty prostredi, takze nehovorim len o SK babickach. Asi len v mojom okoli je to zrejme ale normalne.
Je to moja skusenost a nazor. To je vsetko.

dskjhfdlkdjhl
20. máj 2021

@number19 pozri, kazdy clovek je iny, niekto rad nakupuje, niekto nie, laska k vnucatu sa tym rozhodne nemeria. Mozno babka ani nevie take veci kupovat, boji sa, ci trafi velkost, vkus nevesty. Nie je ojedinele, ked nevesticka nadava, ze ake hrozne veci jej svokra pre dieta kupila, tato zase nadava, ze malo-ono, niektorym zenam nevyhovies ani tak, ani tak.

sara005
20. máj 2021

@number19 no vidis, tak moja mama kupi detom oblecenie, len ked vie, ze nieco potrebuju. Aj ja sama v obchodoch odolavam a nekupujem hala bala, len preto, ze je to chutnucke a cenovo dostupne. Lebo vidim aka spust tu po nas ostava. Netvrdim, ze to tak musimw citit vsetci, niekto k tomu poznaniu dospeje neskor a niekto mozno nikdy, je to ok. Ale prejavovat zaujem naozaj nieje nutne plnymi igelitkami novych handier, aj ked su chutnucke. Pravda je, ze nepises, ze to je jediny sposob, ale pises, ze nechapes ako to v sebe nemoze mat. No tak sme rozni, nemusi to v sebe mat alebo je ako moja matka a vidi, ze sice su tie veci chutne, ale netreba ich trilion, lebo ja sa s tymi vecami budem musiet o par rokov popasovat a nejako rozumne sa ich zbavit.

number19
20. máj 2021

@dskjhfdlkdjhl Ved ja netvrdim, ze kazdy clovek nie je iny.
Moj nazor je, ze co ja poznam dedkovcov, tak s radostou kupuju vnucatam rozne veci.
V mojom pripade napr. bicykel, kolobezku, lyze...bud z jednej alebo z druhej strany.
A maju z toho radost a mne sa to zda byt normalne (akceptujem to) a to iste budem ja robit voci mojmu vnucatu...
V mojej rodine a okoli je to taka normalita.

A to mi ver, ze sme s muzom financne absolutne nezavisli.