Svokra hučí do nášho dieťaťa
Aj vasa svokra huci do vasho dietata? Dcerka ma 15 mesiacov, so svokrou sme 2 krat mesacne vzdy take 2 hodiny. A ona huci do nasej malej. Mala pekne bezi po byte. A ona huci, pomaly, nebehaj a dookola. My sme radi, ze beha nikdy do nej nehucime, ako pomaly ma behat po byte. Na ulici ju samozrejme usmernujeme, ked ide dole kopcom, ze ma ist pomaly. Rozumie slovu pomaly. Dalsie napr. malej rastu zuby tak si niekedy dava prsty do ust (cumel nepouziva). Malej vravime, nie rucku do ust. Ale svokra musi hucat dookola malej, aby nedavala prsry do ust. Uplne mi to nervy robi.
Autorka
Ty si fakt mimoň 🤷🤦Čo ty vieš o deťoch? Dieťa vidí otca denne, tak logicky sa teší,že príde z práce, ale v tomto veku na babku po 2 týždňoch zabudne.
Ty máš problém so sebou - nemáš rada svokru,lebo svokra a si panovačná.
Z tvojho opisu som si myslela, že po nej len pokrikuje ale ona ju napomenie nech nebeha a už podľa teba hučí?? Veď jej hovorí to isté čo vy nie?
Tak treba chodit castejsie, dcera je este mala, potrebuje castejsi kontakt s babkou. 2x do mesiaca 2h to je akoby sa na babku chodila pozerat do ZOO.
Si mimo a riadne, 2x do mesiaca upozorňuje babka vnučku, že nemá behať v byt a pchať si ruku do úst. Vieš čo na model iných tunajších dám, obmedz styk, ideál ZAKAZ mužovi sa stykat s matkou a samozrejme dieťaťom. Ženské, ja neviem, či vám pôrod ubral so šedej kôry, či ste boli také aj predtým. Ale hrôza. Inak ja sa potom tým susedom nečudujem, že sú hystericki, keď vy sa ešte tešíte, že decko beha v byte... Nemyslím priamo vašich susedov, ale to co sa píše na MK.
@bilberryday ale aj rodičov, ktorí to tam budu počúvať a riešiť....
Aj teba kebyže vidí 2x do mesiaca tak sa schováva, pre reve možno aj viac. Ty si mimo absolútne. Véd s predavačku v obchode sa možno vidí častejšie.
Či to znamená,,hučí". Doslova hučí? Alebo to len ty nevieš pomenovať....lebo svokra. Keď si strká ruku do úst a poviete jej to vy tak ok, keď jej to povie svokra je problém?! Robíš problém tam kde nie je
Ty ju neznasas z princípu a hľadáš žabomyšie vojny.
ja si viem predstavit, ake je to neprijemne. Bola som na navsteve, kde boli male deti, a boli stale okrikovane, nerob toto, nerob tamto. Mne samej prekazalo. Ved deti su zive, potrebuju pohyb a aj kricia. Babka sa s nou aj pohraje, postiska ju?
Zacni ty svokre. Ked pije, huc na nu. Pomaličky, nejedzte rýchlo. Opatrne chodteee. Alebo muz... možno pochopi
2x do mesiaca tam idete a ty si prekvapená že nemajú vzťah medzi sebou?!
Stavím sa, že keby jej svokra nič nepovie na tie ruky v ústach, tak by si založila tému, že svokra malej všetko dovolí a potom ma vycuclané prsty.
A opravím ťa. Keď dieťa robí zle, alebo nesprávne tak upozorniť môže aj babka predstav si, veď ju len upozorňuje, nemlati ju nenadava že robí zle.
Sa skludni a nebuď jak stíhačka, lebo tie teda ,,hučia" a nie svokra.
Je normálne ze v tom veku keď sa vidia 2x do mesiaca je to pre dieta vždy akoby prvý raz. Keby to bývalo
obden tak sa za vás neskrýva.
A to ze svokta nechce aby behala v jej byte mate vy ako návšteva akceptovať, svokrin byt svokrine pravidlá. Mňa tiež nezaujímalo ze keď prišla kamarátka s deťmi ze jej deti môžu u nich skakt po gauči ci posteli, u nás sa po gauči ani posteli neskace. Zas na druhej strane mi je jedno ci behali alebo skákali na zemi alebo sa vozidla na bobi čare keďže susedov pod nami sme nemali a nad nami nebyvali celý deň doma, ale to neznamená ze to mohla robiť u mami alebo inde na návšteve kde mali pod sebou susedov.
Osobne si myslím ze ti vadí svokra ako taká a nech by urobila čokoľvek aj tak by neurobila dobre
Máš prvé dieťa, tak si naveľa. Pri ďalších pochopíš. Ide o to, že otca vidí viac, majú tým pádom aj bližší vzťah. Ale také malé deti si neuvedomujú nejako extra plynutie času, pár dní a pod... Pre ňu je tvoja svokra takmer cudzí človek. Nie preto, že jej povie, aby nebehala a nežula prsty, ale nevidí ju dosť často na to, aby ju vnímala ako súčasť svojho sveta.
Témy na MK v posledných dňoch mi ukazujú aká som bola totálna 🐮 pri prvorodenom a koľko voľnosti maju u nás babky pri druhom. Vďaka ti Bože že si mi vlial zdravý rozum....
@3vita môj syn chodí ešte len na základnú školu, ale už teraz sa niekedy bojím akú krásavicu inteligentnú donesie
Podľa nadpisu témy som si myslela, že svokra hucka dieťa, alebo ju skritizovala za nejakú kresbicku či čo
Ale že povie dieťaťu aby šlo pomalšie tak…. tu ešte Asi nebolo
Ja chapem čo autorka mysli. Bohužiaľ staršie generácie sú zvyknuté takto sa baviť s deťmi. Nebehaj, nekrič, zlez odtiaľ, toto nerob, tamto rob takto. Niektoré babky sú schopné takto buzerovat aj celú návštevu. Moja mama tiež mala take tendencie, ale som jej vysvetlila, že sa ho snažíme čo najmenej napominať. Ja som vyrastala v takom prostredí, až som sa bala niečo urobiť aby ma nikto nenapominal. A mám to niekde vzadu v hlave doteraz. Teraz už oveľa menej buzeruje a viac sa s ním hra a on ju ma odvtedy radšej.
Ja ťa autorka chápem, mame to tiež, môj ocino a svokra su takí, že odkedy malý chodí, furt len dávaj pozor, nebehaj, neskac, nepichni sa, nechytaj... Ideálne keby v bubline bol zavretý 🤦🏼♀️🤷♀️😳. Sú chvíle kedy mi to vadí , lebo je to otravné a som názoru , že dieťa sa ma naučiť padať a niesť následky, keď ho upozorníme aby niečo neskúšal. Vtedy normálne slušne poviem aby ho nechali vystrajat, vie čo robí a musí aj nové veci skúšať. Inokedy to nechám tak , pretože viem, že to nerobia so zlým úmyslom , ale boja sa... Takze by som tvoju svokru neriešila, pokiaľ po nej ozaj nezjape alebo nie je zlá.
Jemine 🙈 myslim ze ked bude mat 15rokov svokra toto hovorit nebude. Ja som si myslela ze huci ze robi-huuuuuuuu.
A ona ju iba upozornuje lebo nechce aby si ublizila.
Ty jej hovoris ze si nema davat prsty do ust. Ale ked jej to povie svokra uz je to hucanie 🙈🫢
Autorka: A keď bude "hučať" po tvojom dieťati učiteľka/družinárka v MŠ/ZŠ, aby šlo pomalšie po ihrisku, aby sa nenaháňalo atď. spravíš čo? Vieš o tom, že do tvojej rodičovskej výchovy o dva roky bude veľmi podstatne zasahovať učiteľka? Na ZŠ detto? A v puberte to všetko môžu otočiť "fajn" kamoši?
A k tej vete: XY, chápem, že sa o malú bojíte, ale, prosím, mohli by ste ju menej napomínať, chceme jej nechať voľnosť v pohybe (dosaď dôvod, aký chceš). A už či ti vyhovie je na nej.
"ocakavam radu, ako slusne vysvetlit svokre, aby nehucala do nasej malej" - to fakt? Poradím ti. Slušne povedz svokre, aby neupozorňovala vašu malú, aby nebehala, aby si necmúľala ruku, aby, aby aby... Ak chceš byť slušná, nepouži tvoje obľúbené sloveso "hučať". To je všetko - za predpokladu, že vieš, čo je slušnosť a že ju aj voči svokre chceš dodržať.
Ak dieťa beha ako s vrtulou v zadku dookola, tak myslím, že každý jeden človek už napomenie, ani nie preto, že reálne čaká, že dieťa prestane, ale skratka už to"nevydrzi ". To ešte nemusí byť hučanie. Babka (prababka) tiež často synovi povie nebehaj, spadnes. Ale nečaká, že fakt prestane behať.Proste to povie.
Ono ani nechať dieťa, že" maj voľnosť pohybu ",a lietaj kade chceš, rob čo chceš, nemusí byť úplne super. Obvykle v izbe toho miesta nie je tak veľa, tak skutočne sa môže stať, že narazí do dačoho, udrie sa, spadne, prevráti nábytok. Možno tomu chce zabrániť babka.
Potom 15 mesačné dieťa keď vidí babku 2x do mesiaca, tak aký vzťah čakas? Ze sa jej bude vrhat do náručia? Plus keď ty máš taký postoj, že hrozna babka, stále ta okrikuje
To, ze si pcha prsty do pusy, tiež je normálne, že ju napomenie, prečo je to problém ze len "ty a muž" môžete?
Chces, aby mala s nou vzťah ale vlastne nechces, aby čokoľvek robila pri nej svojom spôsobom.
@januska12323 v tomto prípade asi bude zásadný rozdiel v tom, že či povie Nestrkaj ruky do pusy mama alebo babka. Teda hlavne táto babka, u tej druhej by to asi problém nebol.
Druhý problém sú nedostatočné komunikačné schopnosti nevesty, pretože pyata sa na to ako to svokre povedať od ludi, ktori sú úplne mimo každej takej situácie mi príde divne. Nehovoriac o tom, že ak nevesta nechce ísť do (vymyslene ho) konfliktu, to dieťa tam ma aj otca, tak mal by zasiahnuť on, ak to upozornovanie už presiaho mieru. Nazdávam sa, že ten to ani zďaleka tak nevníma ako to vníma jeho manželka, takže ani nemá dôvod čokoľvek hovorit
nečítala som všetky komentáre, ale zaujímalo by ma, či ťa trápia iba tieto dve veci, či sa svokra malej aj venuje, alebo ju celý čas len napomína. Je jasné, že dieťa v takomto veku pobehovať bude, pokiaľ je to v miere tak ja ako rodič by som to tiež neriešila, svokra však môže byť stará škola, kedy dieťa na návšetve malo len ticho sedieť. Alebo môže bývať v bytovke, kde fakt všetko počuť a nechce, aby dieťa dupalo. Ak sa to teda svokre nepáči, skúste malej nechať u svokry krabicu hračiek, aby sa za ten čas mala ako zabaviť a nebehala (alebo aspoň nie toľko). Tie prsty musíš prežiť, napomínate vy, napomína aj babka, nerobí nič zlé, a keď malej vyjdú zuby, prestane s tým.
Moja svokra je rovnaká..toto nerob,hanto nerob,toto nedavaj do ust,takto to rob,tu mas toto,toto si neber…no proste neustale buzeracie..obmedzila som kontakt a mame ho zhruba teraz tak ako ty 2x do mesiaca cca 1,5h. A to prezijem. Ak to bude horsie,obmedzim este viac. Co sa da na to povedat? Necudujem sa,ze nema k babke vztah,ked ju furt okrikuje. Bude vacsia a bude sa vediet rozhodnut a povedat si,tak tam nebude chciet chodit vobec a to ver tomu, ze sa stane ak svokra nepribrzdi. Stara generacia. No co musis vydrzat alebo nech si tvoj manzel otvori usta. Od neho to vezme svokra skor ako keby si mala nevesta otvorit usta.
Záleží na tom v akej situácii napomína. Áno, možno je to otravné, keď dieťa kvázi "nič "nerobí. Ale keď nonstop pobehuje, tak by to vadilo aj mne! Možno babke hovorili susedia, že malá hrozne dupe, ako ano je to 2x do mesiaca ale ona tam žije a nechce zlé vzťahy. Alebo dieťa niečo rozbije, zničí, zraní sa... Možno to tej žene iba vadí, a čo? Mne tiež vadí, že mi príde neter a snaží sa mi preorganizovat veci. A nie nedovolím jej to, ani pre pokoj v rodine 🤷♀️
Pozri ja mam deti 10 a 17 a ked som s niekym kto ma 2r dieta len ma myka. Tam ho smykne,tam hlavu rozbije.... odvykla som. V hlave mi ide, nebez, neskac, pozor....
"teta, mala počuje dobre, staci ju upozorniť tichsie, nemusíte kričať."
Mne by to tiež vadilo, keby na mňa niekto v kuse len "netoto, nehento, netamto" , tak mi stúpne tlak do nebies 🤭 je to strašne otravné a pri takýchto malých deťoch kontraproduktívne. Treba im ukázať, čo robiť MAJÚ, aby sa prestali sústrediť na to neželané. Každopádne, svokre by som to takto normálne povedala "viem, že to myslíte dobre a bojíte sa úrazu, ale viac pomôže, keď vnučke ukážete, čo iné môže robiť s prstami a ako sa môže hrať tu pri nás." A choď jej príkladom, daj jej názornú ukážku, ako zaujať batoľa inou aktivitou.

vie prejavit radost, lebo otca si vidi kazdy den.. babku nie.. u takto malych deti je to normalne, ze sa schovávajú.. bud rada, ze ma babka o nu zaujem, ze sa o nu boji.. a ty sa snaz, aby sa ich vztah upevnoval.. lebo s toho co pises, mam pocit , ze ty by si bola aj rada, aby si mala k nej nevybudovala vztah.... problem mas ty.. nie dieta.. aj stary rodicia su sucastou zivota dietata.. toto co opisujes, nie je problem.. jedine tvoj.. averzia k sbokre