Svokra mi navrhla tykanie
Svokra mi navrhla tykanie. Myslíte že môžem odmietnuť a ďalej jej vydať? Nebude to nevhodné? Nie som s tým stotoznena...
@hederamonstera, áno, úplne vážne. Odmietnuť tykanie, nech to formulujem akokoľvek, je jasne povedané, že tomu človeku za bližší vzťah nestojim. Tak fajn. Nebude žiaden vzťah.
Ak sa na to necitis tak v poho odmietni, nie si povinna robit nic co ti je proti srsti 🙂 staci ak to uprimne vysvetlis, ze sa na to necitis a je to
Som na tom rovnako navrhla mi ho uz dvakrát vysvetlila som že úplne mi to nesedi a je to v poriadku .Ak mate dobrý vzťah nevidím nič zlé na tom keď poviete svoj názor.Naco sa tlačiť do niečoho s čím nie ste stotožnená
Mne tiež, no ja jej naďalej vykám, čím jej prejavujem úctu ako ku staršej osobe, navyše matke môjho muža. Nie je mi to kamarátka zo školy.
Neboj sa zvykneš si, mi si týkame celá rodina a je to v pohode aj keď zo začiatku to bolo aj mne aj manželovi zvláštne ale rýchlo sme si zvykli... Aj ja aj manžel týkame rodičom, krstným rodičom, tetam a ujom, tak isto aj naši rodicia si tykaju
a preco s tym nie si stotoznena? mne navrhla tykanie hned v prvy den pri zoznameni 🙂
A akým tónom to povedala? Len pro forma alebo si cítila skutočný záujem?
Ak to prvé, tak by som veľmi diplomaticky a opatrne odmietla. Vyjadrila úctu, a že mi to jednoducho nedá. Nech sa prosím neurazí, ale nie. Možno časom.
Ak to druhé, neodmietla by som. Svokor sa možno časom pridá. Môže to pomôcť vybudovať si bližšií vzťah.
tykanie ponúka vždy spoločensky významnejšia osoba, teda žena mužovi, služobne vyššie postavený nižšie postavenému, starší mladšiemu. Ale pozor, jedna výnimka tu je, tykanie na pracovisku je vždy v rukách nadriadeného, aj keď je mladší a je to aj muž.
Čisto z formálneho hľadiska etikety sa tykanie ponúknuté staršou osobou alebo nadriadeným neodmieta. Môže to pôsobiť ako urážka. Ale dá sa to za istých okolností. To musíš ty vycítiť.
Ja som mala ten isty pocit .Navrhli mi to svokra aj svokor.Najprv mi to nevonalo , ale teda skusili sme to a neviem su vynachvalit .Je to ovela lepsia komunikacia .Urcite nevahaj. Z jej strany je to pekne gesto a ty si to zamilujes uvodis.
Inak mojim rodičom zaťovia aj nevesta týkajú, ale ja svojim svokrovcom vykám (svokra sa raz vyjadrila, že pôvodne plánovala, že jej budú vykať aj vlastné deti, ale napokon od toho upustila. Od neviest a zaťa, ale vyžaduje vykanie.Tam nepoľaví). Moji rodičia si s 2 svatovcami týkajú, ale s tretími si kvôli vekovému rozdielu vykajú.
Mne to proste pride divne, tykat svokre, ale zase na druhej strane mala som dost starsie kolegyne, ktore tiez chceli aby som tykala...musela by som si zvyknut.
Ja som mala problem s oslovenim...mama by som nedala a krstne tiez nic moc. Vyriesili to deti a uz ju vsetci oslovujeme babka. Ona mi tyka, ja jej vykam stale uz 13r. Moj 8r syn jej zacal vykat, ked sa v skole ucili kedy sa tyka a vyka, ja som ho opravila, ale jej sa vykanie paci, tak jej ako jediny vyka 😁 Ona ma 64r a svojej mame vykala, tak bola naucena.
@nika185 keby som mala ísť podľa etikety tak som jej mala navrhnúť tykanie ja som totiž jej nadriadena v práci.. ale momentálne som na materskej..
Nečítala som ostatné komentáre, ale ja mám tiež 32 a ona 60. Mne moja mamka zomrela ešte pred 13rokmi. Svokra mi hneď ako sme sa s manželom spoznali navrhla tykanie. Ja som jej ale tykať nedokázala a netýkam jej doteraz hoci sme už 2 roky manželia. Jednoducho to nedokážem. A navyše nemame spolu dvakrat dobry vztah, to nejdem rozoberat. Parkrat mi to uz vytkla, ze jej nechcem tykat, vysvetlila som, ze si ju vazim a z mojej strany je to rešpekt.
Ja si tiez tykam so svokrou,navrhla mi,dlho som vzdorovala ale jak dosli deti tak jej aj ja hovorim “ahoj babi” ako moje deti. Medzi nami je presne 30r rozdiel ale teda ja mam uzasnu svokru..vsetka cest,keby kazdy taku mal.
V pracovnej sfére áno, ale v súkromí je ona v "hierarchii" vyššie.
To mi pripomenulo ako som v detstve mame doma tykala a v škole, ako učiteľke, vykala.
Aj mne svokor navrhol tykanie, slušne som odmietla. Skúsil ešte 2x, ale stále som mu vravela, že to nie je vhodné už aj kvôli tomu, že vekovo je cca ako moja babka. Od mojich rodičov je starší o 12a15 rokov. V tom čase keď to navrhol som ho nijako neoslovovala. Až o 2 roky neskôr som mu povedala oco. Stále mu tak hovorím a vykam mu. Máme skvelý vzťah, mám ho rada ako vlastného oca
aj mne svokra navrhla tykanie po svadbe, odmietla som s vysvetlením, že si ju natolko vážim, že jej budem aj nadalej vykať (ona mne samozrejme tyka) a je tak tomu už skoro 20 rokov....proste slušne odmietnut, ak to tak cítiš a normalne vysvetliť...
Ja tiez nemam vztah ako dieta a rodic. Respektujem ju,ona mna, sem tam sa zduje :D a tykame si (na margo,ze tu pisu, aky je vekovy rozdiel...tak 28 rokov u nas 🙂 a nevadi mi,tykat jej. Ani svokrovi... 🤷🏻♀️ )
predpokladam, ze Ti nenavrhla tykanie na pracovisku resp. v roli podriadeny - nadriadeny, ale v sukromnom zivote ako svojej neveste, tak nerozumiem co tu pleties, ze si jej nadriadena 🙈
Nemusíš týkať, pre mna je matka jedna, svokru beriem ako matku svojho muža. Tiež vykam a odmietla by som slušne. Že si neviem zvyknúť .
Odmietla som. Odovodnila som to tak, ze v nasej rodine sa svokrovcom netyka, nikde nikto a bolo by zvláštne kebyze ja tykam im a moj muz mojim vyka.
A som šťastnáaaaa uz roky ze to tak je!!! Odstup spojeny s vykanim je na nezaplatenie.
Kebyze mam s nimi krasny vztah, tykam si.
A inak nie., nemas pravdu. Etiketa tak nehovorí ako ty pises.
Lebo i tam sa rozlisuje vztah a rodinny je predsa logicky viac ako pracovny.
Som zasadne proti. So svojou svokrou nemam dobry vztah...teda v tom case ked mi to navrhla, este nebol taky zly, odmietla som...to bola urazka a muz potom chudak musel vysvetlovat dovod. Rozhodla som sa spravne...vzdy sa povie lahsie ty debil , ako vy debil. A za dalsie....drzim si od nej odstup 🙂
@doriiis P R E S N E ! ! !
v príbuzenstve je to samozrejme iné, predsa nemôžeš pozerať nato, že v práci si jej nadriadená, ale inak veľmi zaujímavé byť svokre šéfkou
Inak nazor z "druhej strany" - uz som bola v situacii, ked som mladsiemu cloveku povedala, prosim ta, tykaj mi, ja som xy a on mi tvrdohlavo vykal.. Prislo mi to spravanie z jeho strany fakt trapne.. ale tak, pomyslela som si svoje (nic pozitivne) a viac neriesila..
A ten argument, ze ide o uctu a respekt, no neviem, nejde tu viac o to, ze nechceme prijat partnerovych rodicov "za svojich"? Nejde o to, udrzat si silou mocou odstup (ved su "cudzi)?
Ved, napr. rodicov si zrejme vazi drviva vacsina ludi a vykaju im? Pochybujem..

Rozmýšľala som rovnako ako ty ale volako som si zvykla a veru dosť dlho to trvalo ale nebanujem.