Svokra sa u nás obsluhuje sama. Je to v poriadku?
Asi to znie ako maličkosť, ale vždy, keď príde svokra na návštevu, otvorí si chladničku, urobí si kávu alebo si vezme niečo na jedenie bez toho, aby sa opýtala. Tvrdí, že je predsa ako doma.
Mne to však nie je úplne príjemné a neviem, či to len zbytočne neriešim.
Ako by ste to vnímali vy? Vaše svokry si to tiež dovoľujú? Muž samozrejme nerieši, lebo aj on si u nej všetko zoberie. Ja by som si to ale u nej nikdy nedovolila.
@anonym_5dd7a5 akože mám chuť sa opýtať či si vymýšľate ale asi nie .... Na to sa nedá nič ani napísať , len že ste príliš veľa čakali na to aby ste ju odstrihli... Babo bolo ok ?
@anonym_a2e489 áno bolo
Ja som bola vychovaná tak že starších treba uctievať, vyrastala som v jednej domácnosti s otcovymi rodičmi a prababkou, ani mame sa vela krát nepáčilo čo si babka vymyslela. Tak ak som sa odvážila povedať pol zlého slova na svokru, staršie ženy v rodine ma hneď zvozili že si mám ctiť svokru lebo vychovala môjho muža Ale čo je veľa to je moc. Nakoniec sám muž vypucoval matke žalúdok a nie raz. Od vtedy kula pikle už iba z diaľky, ale to je na samostatný príspevok,ja som tam nechodila keď aj deti šli s mužom tak sa hrali na dvore s dedkom a za babkou ani nešli. A jej to bolo fuk.
Nevadilo mi to a ked prisla moja mama tiez som ju ucila aby sa obsluhovala aj sama a nečakala aby soma jej pripravovala vsetko a ešte aj so roboty chodila aj s detmi po krúžkoch. Čiže ja som bola veľmi rada, že sa nesprava ako na návšteve. Ja u svokry tiež fungujem ako doma.
Neviem si predstaviť, že nám príde dcéra domov a bude sa chovať ako na návšteve. Čiže si sama nevezme jest, neurobí si, na čo má chuť, kávu,...
Rovnako si neviem predstaviť, že sme my u nej a budeme čakať, že nás bude obsluhovať.
Ú nás aj moja sestra mohla ísť do chladničky, naliať si piť, urobiť si kávu. Veď je to najbližšia rodina.
Kavu si urobit ok, to mi nepride nejake prilis, ak.mas kavovar stlaci 1 gombik a je, ale labzovat po chladnicke ked som doma ,to je uz cez
Nie, nedovoli si to ani svokra, ani mama, nerobime to ani my u svokry, ani u mojich rodicov. Sme uz samostatne jednotky, nie sme uz vzajomne clenmi domacnosti. Samozrejme, ze sa u rodicov nenechame obskakovat, rovnako vsak neobskakujem svokru, tej poviem, nech si urobi kavu, zoberie z chladnicky, na co ma chut. Ale ze by sa mi sama vrhla na obsah chladnicky, to nie, chape, ze je to nasa domacnost, nie jej.
Asi sa s tebou a so synom cíti naozaj dobre. Inak by si to nedovolila. Myslím, že u niekoho iného na návšteve by si to nedovolila… mám dcéru, ak by sa vydala, mala svoju rodinu, asi by som si tiež u nej kľudne spravila chlieb, kávu… načo ju tým zaťažovať, ak sa viem obslúžiť sama? Nebudem náš príjemný rozhovor narúšať túžbou sa najesť.😂 asi tak nejak by som si to vysvetlila ja.
Za mňa nie je problém, ak si spraví kávu alebo si zoberie niečo z chladničky, hoci ja sa u nej správam ako návšteva. Pre mňa by bol problém to, že tvrdí, že je doma. My sme si prešli tazkym obdobim s tou naṣ̌ou – fajčí, takže tvrdí, že si môže zapáliť kdekoľvek, veď je doma. Začala mi brať veci z domácnosti so slovami, že veď to už nepotrebuješ. Doniesla si pofidérneho partnera, s ktorým vlastne ani poriadne nebola, a to neohlásene. Veľa sme jej dovolili a dostali sme sa do štádia, keď mi v byte, do ktorého nepomohla ani centom, a ktorý sme dostali vďaka mojim rodičom, začala rozprávať, že je to jej byt a ona si tam môže robiť, čo chce. Za mňa celé zle. Je to stále cudzia osoba pre teba, hoci navšetvuje svojho syna.
@anonym_f67dac tak toto by som netoöerovala ani ja.
Moja budúca svokra je u nás ako doma len kým nie som doma, len chlap, potom povie len chlapovi. Keď jeho otec niečo chystá u nás tak sa pýta čo kde je, chlap mu povie nech si vezme , ja mu podam. Ja som u nich na návšteve ale chlap bežné ako doma. Moja mama je u nás ako doma, čo sa obsluzenia s kávou a chladničkou týka a ja takisto u nej. Kým mi nikto nejde do spálne a nepredstavuje byť podľa svojich predstáv je mi to jedno
@anonym_autor mne to tiez zo zaciatku robila ale som jej povedala, ze si to nezelam, ze sa mi to nepaci, tak teraz sa vzdy opyta ked si chce nieco zobrat alebo ju ja obsluzim
Nevadi mi. Nech si vezme. Urobi. Obsluzi. Nemam problem jej to zaobstarat ja.
Co ja najviac neznasam je ak mi lezie do skrine 🙈 alebo muzovi a zacne tam skladat a upratovat podla seba 🤯
@anonym_77ff7b liezť do skrine? Jednoducho k vám príde a vykročí k skrini? Si jej niekedy na to niečo povedala? Zaujímala by ma jej odpoveď. Za mňa strop 🙄
@anonym_autor Tvoja svokra ti tým demonštruje , že je nad tebou ( nie je,len by chcela byť,to je úchylka veľa svokier) , že má na tebou moc a kontrolu.Moc a kontrola sú veľmi nepríjemné náhrady zdravého sebavedomia,svojej hodnoty a pocitu dôležitosti.Takze si normálna, keď ti to vadí.
Budes musieť ísť do konfrontácie a veľakrát jej povedať, že ti to nie je príjemné, nech REŠPEKTUJE,tvoje hranice.Bude sa vyhovárať, obviňovať ťa, že prehanaš,navodzovat v tebe pocit viny a podobné veci.Pravdepodobne aj manžel sa ti bude čudovať, čo " vymýšľaš" ale stoj si pevne a slušne za svojím.Inak stratiš samu seba ,svoju dôstojnosť a bude ťa to škreť.Hovorim to zo svojej skúsenosti.Drzim ti palce.
@anonym_autor každý má iné hranice a treba ich komunikovať. Moji rodičia mňa s rodinou ani neberú ako návštevu, môžeme prísť hocikedy, obslúžiť sa, nikdy ich neobťažujeme. Svokre je to nepríjemné, tak sme u nich ozaj ako na návšteve a rešpektujeme to. Mne by vôbec nevadilo, keby si svokra urobí sama kávu alebo čaj. Jedine na jedenie si niečo zobrať a neopýtať sa mi príde moc. Ak to nie je tak, že si urobila chlebíčky, sú v chladničke a ona si vyberie. Ale ak tam máš jogurt pre seba a ona ti ho bez opýtania zje tak to by sa mi nepáčilo. Nemusí jej to dôjsť. Treba slušne komunikovať, keď sa ti to nepáči.
@anonym_autor toto u nás nerobia ani moji rodičia 😬 Nieto svokra. Mne to príde neslušné.
@anonym_autor Napriek tomu,ze mi moja svokra vždy vravela, že nech sa u nich chovam ako doma,ja jej to isté,ale nikdy sme jedna druhej neliezli do skríň, špajze, chladničky.Vynimkou bolo, keď som slúžila a babka boli pri vnukovi, ale aj vtedy som jej musela pripomínať, že obed, ktorý bude ohrievať vnukovi,je aj pre ňu, že saláma, šunka, koláč, hocičo, čo jej príde na chuť, je pre ňu.
U nas si vsetko organizujem sama. Vzdy sa stravujeme (ranajky, obed) pri stola a vzdy su k dispozicii male snacky na stole pri gauci aj s napojmi. Nikto mi nelezie do kuchyne.
U svokrovcov to ma takto tiez svokra. Ale tam sa pytam ci treba s niecim pomoct a vtedy som v kuchyni a pomaham.
U nasich to mam viac menej vsetko ja pod kontrolou, mama nikdy nebola na varenie a otec tym padom tiez nie, tak ak nechceme cely vikend zostat o hlade varim pre vsetkych a som v kuchyni. 🙄
Môže ja svorka mi pravidelne zje dopredu nachystané desiaty a obedy čo mám pre deti do škôlky a školy 🙃 .. ráno vstanem, idem dať jedlo do tašky a jedlo nikde. Pritom vie, že varím deťom separatne
no co ti povoem, Ocikat vam kazdy toh nemoze tak si to uzemie pre seba oznackovat nejako musi ked ho uz vo vlastnej hlave zabrala
Zalezi ci k sebe chodite iba na navstevu, alebo si navzajom chodite pomoct. Svokra napr. s vnucatami, s varenim a pod. a ty napriklad prinesies vnucence k nej a ona sa im venuje a nema cas na obskakovanie. Ty jej vypomozes napriklad nakupom, odvezenim na potrebne miesto (obchod, zahrada). Prosto, ked ste vo vzajomnom dobrom vztahu, potom ani jednej strane nevadi ked sa kazdy dospely obsluzi aj sam.
Ked sa babka z hociktorej strany ani nesnazi pomoct s malymi detmi a ani nevesta nedonesie svoje deti k nim, aby sa s nimi potesili a berie to kazda strana ako zdvorilostnu navstevu, potom je normalne, ze ste navsteva, ktora sa sama neobsluhuje.
Môže ja svorka mi pravidelne zje dopredu nachystané desiaty a obedy čo mám pre deti do škôlky a školy 🙃 .. ráno vstanem, idem dať jedlo do tašky a jedlo nikde. Pritom vie, že varím deťom separatne
@anonym_8668c6 akože normálne vyje deťom? a čo im potom dávaš??
@anonym_8668c6 tak toto je sila. A čo dáš potom detom
No nerobím to ani ja u svokry a vlastne ani moji rodičia u mňa doma a ani svokrovci keď prídu k nám. Neviem či by mi to vadilo, záleží či som im povedal že nech sú ako doma. Ale ak by povedali že sú ako doma a obsluhovali sa sami, bez toho aby som im to povedal tak by mi to asi vadilo.
Neviem si predstaviť, že nám príde dcéra domov a bude sa chovať ako na návšteve. Čiže si sama nevezme jest, neurobí si, na čo má chuť, kávu,...
Rovnako si neviem predstaviť, že sme my u nej a budeme čakať, že nás bude obsluhovať.
Ú nás aj moja sestra mohla ísť do chladničky, naliať si piť, urobiť si kávu. Veď je to najbližšia rodina.
@abbey1 deti prídu domov, ale rodičia prídu už do novej domácnosti s partnerom, mužom.Mne nechodí ani mama ani svokra do chladničky ani si nerobia jest.Ked to je niekto okrem našej rodiny dostane na stôl vodu, kávu, pochutiny.Ine by bolo, keby som ich pozvala na viac dní to nech si vyberú čo chcú, ale nevidím dôvod pri návšteve chodiť do skriniek, chladnicky
@anonym_autor nie, nie je to normálne. Moja mala potrebu si vytiahnuť raz misku zo skrinky a nasypať tam niečo a jednou vetou som jej vysvetlila, že nech sa na mna nehnevá ale to je moja domácnosť, nie jej aj ked tam byva jej syn.
U nas sa opytaju, ale my hned ponukneme daco na pitie, na zahryznutie. Ale ked pride strazit deti a ja idem prec, tak chcem, aby sa spravala ako doma, vzala si, co potrebuje. Ona mi aj umyvacku vylozi, nalozi, ked ma popri detoch cas alebo s nimi. Uplne klasicky. Ked pridu nasi na navstevu, tak ich obaluzim, sami nechodia vyjedat, ale ked mamina prisla na dlhsie pomoct mi, tak uz bola ako doma, rano som si napriklad dlhsie pospala a starsirmu spravila ranajky, aj sebe, kavu....normalka.
Moja "svokra" u nás ešte nikdy nebola 😂
@anonym_356fd8 na teba tuším sadla šťastena :D
Mne byvala svokra nedovolila ani prst zdvihnut ked som bola u nich, obsluha ako v 5*hoteli. Mne to celkom aj vadilo. Ja som jej aj chcela pomoct ale ona odmietla. Ked prisla k nam na par dni, ukazala som jej kde co je, nech sa citi Ako doma a kludne si spravi sama kavu ked ma chut. Na to mi povedala, ze ona je na navsteve a co by si ona robila sama kavu 😊 takze mne by to nevadilo, ak by som jej predtym sama ukazala kde co je a povedala jej, nech si vezme na co ma chut.
@anonym_8668c6 ...keby zjedla môj obed, tak je to síce neslušné,ale pre pokoj v rodine by som bola ticho,ale aby babka zjedla jedlo vnúčatám???Toto by som bez slova nenechala.Ucta, neúcta k starším... zožrať jedlo vnúčatám,to je niečo, čo si úctu nezaslúži
@anonym_8668c6 akože normálne vyje deťom? a čo im potom dávaš??
@biba_18 potom ráno ako kus dementa narýchlo varím. Často potom meškám do práce. A môžem sa s ňou vadiť koľko chcem.. a nepoviem keby v tej chladničke nič nebolo, ale vždy je navarené aj normálny obed, aj kadejaké šunky , salámy nájde... Minule tak zlikvidovala za hrniec polievky počas noci, ja som myslela, že sa mi sníva keď som to ráno zistila 🙈 hrniec čo mal byť na dva dni
@biba_18 potom ráno ako kus dementa narýchlo varím. Často potom meškám do práce. A môžem sa s ňou vadiť koľko chcem.. a nepoviem keby v tej chladničke nič nebolo, ale vždy je navarené aj normálny obed, aj kadejaké šunky , salámy nájde... Minule tak zlikvidovala za hrniec polievky počas noci, ja som myslela, že sa mi sníva keď som to ráno zistila 🙈 hrniec čo mal byť na dva dni
@anonym_8668c6 A nie je uz ona dementna?

Nevadi mi. Nech si vezme. Urobi. Obsluzi. Nemam problem jej to zaobstarat ja.
Co ja najviac neznasam je ak mi lezie do skrine 🙈 alebo muzovi a zacne tam skladat a upratovat podla seba 🤯