icon

Svokra si chce na našu svadbu pozývať ľudí, ktorých ja nepoznám

17. sep 2021

Ahojte prosím vás príde to len mne sprosté ? V máji budeme mať svadbu a už sme sa bavili o počte hostí aj zo svokrou a ona si chce na našu svadbu pozvať aj jej sesternice bratrancov a úplne takých ľudí čo ja som v živote nevidela a môj priateľ jej začal nadávať že to v žiadnom prípade že tam budeme mať ľudí ktorých chceme my a že keď si tam chce volať niekoho koho ani nepoznáme tak nech si tých ľudí zaplatí... Veď oni sú strašne veľká rodina a tam keby máme každého volať...ale keby ich aspoň poznáme ale môj priateľ ich videl naposledy keď bol malý a odvtedy sa ani neukázali a ja ich vobec nepoznám a ešte na nás odula hubu že keď nechceme nikoho pozývať tak nemáme robiť žiadnu svadbu ale ísť na úrad a ísť domov... Príde vám to normálne ? Lebo môj priateľ je tak na ňu nahnevaný že povedal že keď sa jej nepáči nemusí ani ona chodiť

mackamizjedlaskrec
17. sep 2021

Ono to je dost zastarale kedysi boli rodina ludia pozvany aby sa spoznali !Vymenili kontakty ,znamosti Sa tes bude viac darov !Ja keby sa vydavam tak pozvem aj zeny z obchodu Coop jednota 🤣

number19
17. sep 2021

My sme sa s muzom zobrali sami na urade...potom sme sa vyfesakovali a sli na super veceru, kde sme si to uzili...sami so sebou a sami pre seba, tak ako sme to chceli...
Potom sme mali party s priatelmi..zase, tak ako sme chceli...
Obe strany rodiny sa zacali stazovat, a tak sme pristali na celorodinne teatro a tam mi uz bolo jedno ci som nepoznala polovicu pozvanych (cca 250 hosti)...nechala som to na rodicov a svokrovcov...

My sme si svoj den uzili 😉

gabikaa96
17. sep 2021

My máme mať svadbu o tri týždne (dúfam že sa nám to ešte podarí) ale už mám dosť. Každý deň skoro počúvame od budúcej svokry že ju to bolí že nie v kostole ale na úrade,potom sa nepáči že nechceme zábavu do druhej v noci, minulý týždeň nabehla zas švagriná že hudobníka zabezpečí ona. Mali sme a aj máme fakt dobré vzťahy ale keď príde na tému svadba každý chce presadiť svoj názor. Čiže ja ťa úplne chápem,ja ju už chcem mať za sebou práve kvôli tomuto.

cacianka
17. sep 2021

Napíšem z pohľadu staršej ženy kt.si pamätá aj roky minulé s svadobné tradície.
Svadby viac ako 20- 30rokov dozadu boli iné.brali sa mladí krátko po maturite /vojenčiny, odpracované nič alebo skoro nič, takže nemali ani úspory a koruny. Mali 18 - 22 rokov priemerne.
Takže svadby organizovali a platili rodičia svojim deťom.
Taký bol základný uzus. Či malé v meste, v hotely reštike Max 20-30 ľudí. Alebo na dedine v kulturaku 150-200ludi(bola som 250).tam ale pomohla celá blízka rodina s pečením koláčov a zákuskov, zabíjačka a plne záhrady, litre vína aj pálenky z vladtnych zdrojov.varenie aj obsluha, prípravy aj upratanie.
Takže všetko organizovali rodičia, platili rodičia, pozývali rodičia. Vtedy normálna vec a hotovo.
Uvedomme si však aké čísla svietia v kalendári dnes.
Všetko sa pomenilo, vo všetkých oblastiach.
Mladí majú iné štandardy, dokončiť školu, drvivá väčšina aj vysoku, cestovať, realizovať sa v práci a nabrať skúsenosti a získať rozhľad, osamostatniť sa aj v oblasti financií, šetriť.. Rozmyslieť si s akým partnerom žiť, oveľa viac zvažujú všetky aspekty, už sa nehrnú do svadby a deti v 20r. Vek svadieb stúpol na 25-30 r. Takže už to nie sú tí mladí skoro pubertiaci, bez životných skúseností. Teda globálne.
Takže aj oblasť svadieb sa zmenila. Viac ako niektorí rodičia sú ochotní a schopní akceptovať.
Holt je iná doba, takže si snúbenci organizujú svadbu inak. A najmä keď si platia. Dokazujú aj svoju dospelosť a vyspelosť že vedia zorganizovať, už to nie sú teliatka. Je to aj pekné gesto typu "rodičia nás vychovali, živili a starali sa dosť, teraz ukážeme že sa vieme postarať sami o seba, aj o svadbu. Organizujem, platím, pozývam. Ja a môj partner.
Ano môžeme sa poradiť, akceptovať rozumné rady, ale nedáme si diktovať a dirigovať. Na to nech si svokry kúpia orchester.
Ja oceňujem že si mladí vybavia všetko a svojich najbližších slávnostne pozvú na slávnosť. Ako česť.
Nemusia znášať manipulovanie, vydieranie ani zdúvanie. Je to rozhodnutie mladých vstúpiť do manželstva, je ich rozhodnutie aká bude svadba.

lubina
17. sep 2021

@cacianka tak toto by si mali vsetky buduce svokry precitat.

cacianka
17. sep 2021

@mackamizjedlaskrec radšej Tesco majú aj benzín🤪

simca06022011
17. sep 2021

No uz by som sa hrnula do rodiny kde priateľ nadáva matke kvoli hosťom. A ano na svadbe bývajú aj ľudia z rodiny ktorých druha polovica nepozná. Ak chce, nech ich pozve a prispeje na svadbu. Svadba je pre vels ľudí rodinna udalosť, zhrnie sa tam kopa ludi + robí sa raz za život, nemozu si to ti ludia s vami uzit? 😊

cickamon
17. sep 2021

joj moja svokra chcela pozvat polku dediny kde za slobodna zila a rovno manzel zatrhol, vysvetlil ze sala je obmadzena na 100-110 hosti, su velka rodina, takze len jeho blizky brali 80 miest a ked nechce vystrnadit aj mna ako nevestu s celou rodinou sa jednoducho nezmestia, ale nechali sme jej 2 najlepsie kamosky aj ked mimo rodinu nech si uzije aspon ich, a navrhli sme jej, ze vsetci co ich chcela pozvat na svadbu sa mozu prist pozriet pod salu,ci ku kostolu, slusne ponukneme kolacik, poharik ci sa odfotime spolu a hotovo...potom uz nevymyslala...doteraz vychadzame super...

ninusa221
17. sep 2021

Ak by som sa vydávala ja a svokra by si chcela pozvať stym že to platí ona tak mi to je uplne jedno..😃

78787878
17. sep 2021

@ninusa221 Ja si myslim, ze ak svokra potrebuje pozvat vela ludi, ktorych pozna iba ona, moze si na svoje okruhle narodeniny urobit oslavu aj pre 200 ludi. Nie je to uz v dnesnej dobe nic vynimocne😀

lindusss2016
17. sep 2021

Skusit jej nejak normalne vysvetlit, ze to je vas den a ze si ho chcete uzit so svojimi blizkymi, ze nestojis o to, aby ta tam vytancovavali ujovia, ktorych si v zivote nevidela.

sasesoe
17. sep 2021

Toto chcel i moj ocko 😀 ale zaplatil za nich 🙂
No v aktualnej situacii by som mozno trosku kalkulovala, ake budu obmedzenia pre htomadne podujatie. Bude svadba vo vonkajsich priestoroch?

dada125
17. sep 2021

Svadbu sme si platili my ale tiež sa pozvala muzova rodina, lebo oni to tak majú, veď ti daju do obálky, zaplatia sa ti. Polovicu som nepoznala, môj manžel tiež niektorých nevidel dlho. A sme tu. Svadbu sme mali, všetci spokojní (aj keď všetkým sa nezavdacis). Bolo nás cez 100 ľudí. Ja osobne by som ju stopla na určitý počet ľudí, aby zas neprehnala, ale nestopla by som ju úplne. Ale to je na vás....

fliacik
17. sep 2021

@gabikaa96 Len malá rada - stoj si za svojím a urob si svadbu, akú chceš. Mne mamka tiež do všetkého kecala, poza môj chrbát zrušila aj tých pár tradícií, ktoré som si chcela zachovať. Prekážalo jej, že sa chcem vyjadriť k svadobnému menu (ona pred vlastnou svadbou ani netušila, čo jej mama objedná), keď som mala predstavu o výzdobe (len bežné veci, nič extra) a snívala o návlekoch na stoličky, už komentovala, že sa správam, akoby sa vydávala monacká princezná. Takmer sa so mnou nerozprávala, keď som v sále poprosila personál o preloženie stolov a stoličiek (uložili stoly do 1 radu, takže ľudia mali sedieť iba jeden vedľa druhého, oproti nim nikto, takže nemali šancu sa ani navzájom rozprávať) - vraj, čo si o mne pomyslia, že ich sekírujem (!). Ešte aj krásnu sálu som musela zrušiť, lebo mama nebola ochotná prejsť 22 km, musela som mať svadbu v malej reštaurácii v meste, kde som vyrastala. Proste, bolo toho veľa a výsledkom bolo, že som mala svadbu viac podľa predstáv mojej mamky a nie seba. Problém bol v tom, že svadbu sme si chceli financovať sami, ale mama vyvádzala, že vydáva jedinú dcéru a toto nedovolí (stará škola). Vtedy som to pre pokoj v rodine neriešila, s odstupom rokov mi je ľúto, že som si neurobila po svojom. Takže, nech si rodinní príslušníci myslia, čo chcú, daj im slušne najavo, že máš vlastnú predstavu. Je to iba raz v živote, tak nech neskôr neľutuješ...

berenike114
17. sep 2021

@cacianka perfektne napísané ;)

jankak055
17. sep 2021

Koho je to svadba svokrina ci Vasa??? Drzim palce 👍

gabikaa96
17. sep 2021

@fliacik ďakujem 😊 povedali sme im že to je náš deň a bude podľa nás,no napriek tomu skúšajú či nepovolime. Ale už iba povieme že nie, už máme vybavené a hotovo ďalej sa nebavíme na túto tému.

ivkazba
17. sep 2021

@petamich dik Peti 😉
@annamalaga jeeej, si milá, ďakujem, väčšinou tu skôr schytávam pripomienky, že som hnusná 😉

jackie_1992
17. sep 2021

Ahoj, my sme mali iba svokrinych a svokrovych súrodencov a ich deti. Teda manzelovych ujov, tety, bratrancov a sesternice. Tiez sa videli naposledy v detstve a niektorým nevedel ani priezvisko 😃 sme z východu a rodiny su tu obrovské a berie sa to ako príležitosť sa opat po rokoch stretnúť. Závisí ale na prístupe, na tom, co hlavne manželia chcu. A co sa tyka hosti, tak u nas sa dohodlo aj podla toho, ze svokrovci nemaju tolko peňazí, tak platili menej, zadovazili napr. Alkohol iba a moji rodičia a ja s manželom sme platili výzdobu, prenájom a catering. Spravidla nevestina rodina plati viac a krstná este. U nas to bolo takto. Ale to neznamena ze je to nejake pravidlo alebo co 😃

elementissa
17. sep 2021

Autorka, ty sa riadne rozčuľuješ. Povedz mi, na kieho ďasa riešiš svadbu s rodinou? My sme si našu svadbu tiež platili sami, nikto nám nič neprispel, nechceli sme, aby niekto do toho kecal. Sami sme si zariadili, nachystali a ľuďom iba prišli pozvánky. Nikomu z rodiny sme nič nepovedali. Vyrobili sme si svadobnú stránku, poslali im dotazník ohľadne dochádzky, jedla, alkoholu a spania, hodili tam mapu, rozpis ubytovania pre tých, čo chceli a bolo. A keby aj nikto nič nepriniesol, lebo by boli lakomí napríklad, tak sme mali na svadbu taký rozpočet, aby sme neboli potom oduti, že nám ľudia "nepreplatili" svadbu, lebo to nie je ich povinnosť. Ale takisto ako každý hosť mal jedinú povinnosť a to oznámiť či príde alebo nie, NIKTO okrem nás dvoch nemal ani najmenšie právo do hocičoho zasahovať. Iba do toho, čo sa ich priamo týkalo a to bolo jedlo, pitie, alkohol. Dali sme na výber a každý mal to, čo si vybral. Ale čo sa týka organizácie, v tom sme jediné slovo mali my a tak aj bolo a síce moja časť rodiny bola urazená, lebo oni sa radi montujú do všetkého, tak mali smolu, žiadna informácia k nim neprišla a nič sme s nimi nediskutovali. Dostali pozvánku, dotazník a mali dať vedieť či prídu a či nie. Jasné, že si tvoja svokra chce pozvať svojich známych, ale ak svadbu platíš ty, v prvom rade si s ňou ani nikým iným nemala debatovať o svadbe. Svadbu si platíš a chystáš ty, všetkých ostatných je do toho prd. Ak chcú, prijmú pozvanie, ak nie, ostanú doma, zoberiete sa aj bez nich. Určite by som nepozyvala na svadbu ľudí, ktorých nepoznám, ani za svoje peniaze, ani za cudzie. Neviem, aký by to malo zmysel, veď na svadbe chcete osláviť svoj zväzok s vašimi blízkymi, s ľuďmi, ktorých máte radi. A nie je ani povinnosť pozvyvat rodinu. Raz som bola na svadbe, kde ženích s nevestou okrem rodičov žiadnu rodinu nepoznali,lebo síce tam niekto je, ale neudrziavaju vzťahy ani kontakty a keď sa aj stretnú, tak sa akurát povadia. Tak pozvali iba rodičov a zvyšok kamarátov, kolegov. Bola to najlepšia svadba. Nikto sa neoduval, nefucal, všetci sa vynikajúco bavili, nikto nikoho nekomentoval, neohovaral, nehundral do jedla, sály, svadobných šiat, hudby, koláčov atď.... Lebo nikto tam nebol jak stará dedinska tetka, ktorá ide na svadbu iba poohovarat nevestu a mračiť sa celý čas. Všetci ktorí tam boli majú nevestu a ženícha úprimne radi a strávili s nimi ich svadobný deň nie preto, že sa to patrí, ale preto, lebo sa na to naozaj tešili a naozaj to mladomanželom priali a všetci tam boli šťastní, že sú s nimi. Rodina (random ľudia s nejakým spoločným genetickým základom) sa hrozne preceňuje. Väčšina ľudí aj tak neudrziava kontakty ďalej ako za svoju najuzsiu rodinnú bunku a robiť divadlo, len preto, aby sa rodina neurazila... To, že máme nejakých spoločných predkov z nás rodinu ešte nerobí a ani to neovplyvňuje to, aké vzťahy budeme mať. Môžeš mať 10 priateľov, ktorí sú tí o milión percent bližší, milší a podobnejší ako 60 dakych náhodných rodinných príslušníkov. Keby som sa vydávala dnes, tak by som tiež mala svadbu len s najbližšou rodinou a najbližšími kamarátmi. Na našu svadbu sme pozvali celú širokú rodinu a ešte aj široký okruh známych, no spätne si uvedomujem, že rozptýlena pozornosť na toľko nepodstatných účastníkov ma obrala o čas, ktorý som chcela stráviť s tými naozaj dôležitými ľuďmi. A tých bolo do 10.

jankalukasova
17. sep 2021

@ivkazba ja by som tiež rada zagratulovala. Tiež sa nepoznáme osobne ale registrujem Ťa ako jednu z mála, ktorá vie svoj (aj iný) názor vyjadriť v medziach slušnosti, okrem toho, že sa s tým názorom väčšinou stotožňujem... Takže zo ❤️ gratulujem a želám len to najlepšie, zdravie, šťastie a lásku si dáte navzájom ❤️🍀💐

nikolka1986
Odpoveď bola odstránená
bienennest
17. sep 2021

Ja neviem, ci je velmi rozumne zacinat spolocnu cestu zivotom s tvojim nastavajucim tym, ze sa rozhadas s jeho rodinou, alebo alebo ako tu pisu- "presadis" pri svokre. Svadobny obrat je sice dolezity, ale trva len par hodin a osobne som nazoru, ze omnoho dolezitejsie je co pride potom, teda spolocny zivot s partnerom, do ktoreho sucastou je aj jeho mama (a rodina) a ten trva roky. A to nema nic s financovanim. Ono vacsinou uz len samotnymi priestorami kde sa beriete su urcite dane medze toho, kolko ludi pozvat takze na vasom mieste by som bola diplomaticka, vyrobila si zoznam ludi, ktorych chcete urcite pri obrade mat a ked vam ostane este napr. 5 miest volnych, ponuknut svokre nech si aj ona vyberie. Tak budes mat kompromis bez konfliktu. Okrem toho celkom nerozumiem preco to riesis ty a nie tvoj nastavajuci, je to jeho mama takze v prvom rade on by sa s nou mal porozpravat ked sa mu nepaci, co aktualne robi. Dufam, ze sa spravne rozhodnes a ze budes mat peknu svadbu s tymi, ktori pre vas vela znamenaju, a hlavne bez konfliktu v pozadi.

taga
17. sep 2021

Nie, ani ak plati, neplati, nie. Je to VASA svadba, chcete to oslavit s VASIMI BLIZKYMI, priatelmi rodinou. Ak vam prispieva, je to symbol jej dobrej vole, asi ju nenutite vam platit. Tak nech vas ona nenuti pozyvat pre vas cudzich ludi. Ked sa chce stretnut so sirokou rodinou, nech si zorganizuje vlastnú oslavu, podla svojich predstáv.
Normalne by som jej povedaka, ze o tomto vobec nebudeme diskutovat a ked niekoho pozve bez vasho vedomia a suhlasu, vyrobi si len trapas

yoxinka
17. sep 2021

Keď sa ženil môjho muža bratranec, tam bola celá dedina!!! Tam nevesta nemohla do ničoho ani pípnuť, všetko rozkazovala bratrancova mama (ona je so siedmych detí, sestra môjho svokra). Keď sme sa brali my, tak moja svokra jej povedala, že pozývame len ju a ešte jedného strýka z ich strany, lebo s nimi sme sa pravidelne stretávali, ostatným sme poslali len oznámenie. Ona vytreštila oči, že čo su toto za spôsoby … tak jej moja svokra vysvetlila, že to sú také spôsoby, že svadbu máme my, platíme ju my a teda my si určujeme, kto tam bude a kto tam nebude. 🤷‍♀️

elizita
17. sep 2021

Ked si ju platite sami, nerieste to s rodinou... pripravte si, zajednajte, poslite pozvanky koho tam chcete a hotovo...ved to je akoby ste robili napr.oslavu 30tky.. je to vasa oslava, tak si tam zavolate aj majku z gurunu ked budete chciet..

pink_lady
17. sep 2021

Aaale aka odvaha v čase korony, nevěřím že v maji budu už povolené velké veselice, zas sa to začíná s*ať. Ak ano - nie nechcela by som na svadbe cudzich ludi...já som z tych co sme mali 10 ludi 🤣😁 a aj tak som mala tremu

viktoria1512
17. sep 2021

Bude to tvoj/váš deň. Ty sa musíš cítiš krásne a spokojne. Pozvite si, koho Vy uznáte za vhodné a koho tam chcete mať.

marrilyn
17. sep 2021

@gabikaa96 joooj, toto mi pripomenulo pripravy na tu nasu pred rokmi. Kamen urazu bol ale moj otec, nie svokra. On mal problem so vsetkym, s miestom sobasu, s pozvanymi ludmi, s organizaciou. Lenze s nim sa nedalo rozpravat, tak tvrdo sa snazil presadit si svoje, ze to niekolkokrat skoncilo nepeknymi hadkami medzi nim a mnou. Vsetko sme si samozrejme spravili tak, ako sme sa s muzom dohodli. Ceresnicka na torte bola, ked mal na hostine problem s DJom, ze nahlas hra a ze je urcite opity. DJ vypol hudbu, ze tak asi koncime. To sme sa s otcom pohadali este raz, urazeny odisiel a my sme pokracovali do rana. Nechcel sa ani nechat odviezt (svadba bola v cca 13 km vzdialenej obci, v marci). Cestou asi vychladol, vytriezvel a rano sa tvaril akoby nic.. Ja hovorim, ze kazda svadba musi mat nejake "teatro", aby sa malo o com hovorit a na co spominat 😁

simonkinamaminka
17. sep 2021

My sme sa brali sedem rokov dozadu, svadbu sme platili aj my, aj rodičia, respektíve my všetko okolo a hostinu platili v pomernej časti rodičia podľa toho, koľko kto mal pozvaných hostí. Bolo nás 80, pričom z mojej strany len 20 (rodina minimum, zvyšok dobrí priatelia mňa a mojich rodičov), zvyšok bola manželova rodina. Každého sme boli osobne pozvať s pozvánkou, pri tej príležitosti som sa s niektorými z nich vlastne aj zoznámila (keďže som ich videla prvýkrát). Bola som šťastná, že sme sa zišli v takom počte, keďže ja mám naozaj malinkú rodinu a vždy som túžila po veľkej. Manžel až tak nadšený nebol počtom, ale rozumne sme sa o tom porozprávali v zmysle, že jeho rodičia týmto spôsobom "vracajú" pozvanie všetkým z rodiny, kto už svadbu mal a pozval ich na ňu, zároveň je manžel ich prvým dieťaťom, ktoré ženili, zatiaľ posledným, keďže sestry sa k činu nemajú a ja som nemala to srdce svokre povedať nie, keď sa zo svadby aj oni tešili. Užili sme si to úžasne, naozaj každý pozvaný sa dobre najedol, napil a zabavil a doteraz mnohí spomínajú na našu svadbu s tým, že sa na nej cítili výborne. Napriek mojim skúsenostiam som však toho názoru, že ak si svadbu robíte Vy sami, je na Vašom rozhodnutí, koho pozvete. A ešte na dôvažok, čím viac hostí, tým viac peniažkov sme dostali, čo bol len bonus k celému krásnemu dňu. My sme boli v konečnom dôsledku v pluse a pomohlo nám to dozariadovať si bývanie, s čím sme pred svadbou vôbec nerátali a milo nás to prekvapilo.