icon

Syn má 18, jeho priateľka 15. Aký je váš názor?

majada35
14. aug 2022

Môj syn má 18 rokov, jeho priateľka len 15 rokov. Problém je v tom, že občas cez víkend u nás prespala, no cez prázdniny boli obaja u jej rodiny v ČR, tri týždne a teraz sa mladí domnievajú, že je v pohode, aby u nás prespávala. Argumenty od syna, však sú prázdniny, zbytočne by po večeroch chodila domov a potom ráno, alebo poobedie - opäť.. akože nič zle v tom nevidí. Ja som argumentovala, že je to dieťa, treba aby ju ešte jej matka viedla, vychovávala, ešte potrebuje smerovanie..Má svoju rodinu, kde má bývať. Príliš sa na seba naviažu, rýchlo sa spoznajú, zovšednu si. Nejdú sa brať, aby mali žiť ako manželia...majú na všetko čas. Chodenie predsa patrí k tomu odprevadzat večer priateľku. Nemôže/zu z dôvodu pohodlnosti očakávať, aby som s tým bola stotožnená...a akceptovala to. I tak si myslím, že najväčší podiel zodpovednosti nesie jej matka, ktorá to dopúšťa. Predovšetkým ona by to mala vedieť podchytiť. Nechcem si pokaziť vzťah so synom, nechcem byť zastarala. Zas na druhej strane, sú doma, nelajdaci mi, neflaka sa po veceroch...
poraďte, ako to riešiť...je to v poriadku, len ja som taká staromódna.?! dik

jj_anka
14. aug 2022

@majada35 a koľko spolu chodia, keď už takto pokročili?

majada35
autor
14. aug 2022

@judar smutné, ale aj takto sa to často končí

mogaa
14. aug 2022

@majada35 to je uplne jedno...sú pripravení byť rodičmi? ona zrejme nie ak má 15....ak by aj bola zodpovedná(na naliehanie rodičov a brala by antikoncepciu, aj tá môže zlyhať.....potom ste jednoducho spoluzodpovední rodičia z oboch strán - ak im tolerujete sex pod vlastnou strechou, tak s tým súhlasíte....jasne, mladí budú sexovať či sa to rodičom páči alebo nie, ale aspom im vedome nedávate príležitosť a aj oni majú akú takú snahu byť zodpovední.....ak aj ide o chalana, jedna vec je aby si užil, druhá že rodičia o tom nemusia vedieť, teda kedy má sex....

majada35
autor
14. aug 2022

@jj_anka viem, že tri roky su kamaráti, asi nejakych 8 mesiacov chodia spolu.. Tipujem

majada35
autor
14. aug 2022

@mogaa s tým sa dá jedine súhlasiť.

kitycat
14. aug 2022

@majada35

Nepovysuj sa nad druhu mamu. Asi ma dceru zodpovednu a veri jej, no a mozno maju aj dobre vztahy a free spirit. Ak di suhladila s tym, ze syn pojde spat tam, tak preco ti to opacne vadí?

Mas to doma pod kontrolou. Ved sa opytaj syna ci spolu aj spia.

majada35
autor
14. aug 2022

@kitycat vadí mi to, lebo môj syn už je dospelý muž..ak by sa rozhodol odísť z domu, má na to plné právo. Zodpovedá sám za seba. Kdežto jeho partnerka je ešte dieťa...ešte minimálne tri roky ním bude. A neviem si predstaviť, aby dieťa malo dieťa ..musí prejsť dlhým vývojom, aby sa stala ženou...

ls56
14. aug 2022

Keď som mala 13 tak som mala prvého frajera. Chodili sme spolu do mojích 17 a potom sme sa rozišli. Vlastne pár dní pred 18 sme sa tuším rozišli. Bol o 3 rok odomňa starší a nikdy nespal on u mňa a ani ja u neho. Dokonca keď sme išli na dovolenku s rodičmi a sním, tak každý spal vo svojej izbe. Moji rodičia to nikdy nedovolili, aby sme spali navzájom u seba. Jeho rodičom to bolo jedno, ale moji nechceli aby som si pokazila náhodou život. Aj keď! Spali sme spolu tak či tak. Nie hneď prvé roky,ale už som mala po 15. Možno aj po 16. Takže skúsenosť s tým mám. Ale k veci. Buď šťastná, že nespávajú spolu na podivných miestach(viem o čom hovorím)a nikto ich nevidí a sú doma. Samozrejme,netreba im to povoľovať stále. Ale porozprávať sa-nájsť kompromis-hlavne s kľudom-čistou hlavou,tak,aby si si nepoštvala syna. Je zamilovaný do nej,takže si pôjde po tom svojom. Preto sa musíte dohodnúť. A zas buď aj šťastná, že nechodí po nociach, po diskotékach,opitý,zdrogovaný,že nestrieda partnerky, ale venuje sa len jednej. Ja osobne by som dovolila tak 2-3x do týždňa maximálne. A ešte ti poviem. Otehotnieť môže jeho partnerka aj hocikde inde. Keď im nedovolíš spať u Vás, budú to robiť inde. Syn bude spávať u nej. A to chceš? Moja mama mala moju sestru v 16, mňa v 17, ďaľších dvoch bratov trošku neskôr. Všetko sa prekonalo. Popri deťoch spravila školu,vodičský a je s tým istým mužom(mojím otcom) už skoro 30 rokov. Tým nechcem povedať,že otehotnie. Ale otehotnieť môže hocikde inde a nemusí to byť u Vás doma. Pokiaľ si nechceš pokaziť vzťah so synom, tak sa musíte dohodnúť. Spýtaj sa ho, čo navrhuje on. Tak, aby si bola spokojná aj ty a aj on.

ls56
14. aug 2022

A ešte: buď vďačná za to, že ich máš pod kontrolou. Stále môžu ísť na diskotéku,opiť sa a potom mať sex, pri ktorom sa stane nehoda. Buď rada,že vidíš aká je,môžeš sa s ňou porozpravať,zistiť čo plánuje, čo by chcela robiť v živote. Môžeš ich zavolať do obývačky a môžete hrať spoločenské hry a tráviť spolu čas. Dobre, možno im to nevydrží naveky. Ale teraz to je jeho partnerka a syn ti bude určite za to vďačný. A hlavne, že tvoje dieťa je šťastné. Aj keď ma mladšiu partnerku,ale ak si skutočne dávajú pozor(opýtaj sa ho na to),tak by som nerobila z toho tragédiu. Len by som si sním určila koľko x do týždňa áno.

kitycat
14. aug 2022

@majada35 mas zodpovedneho syna, ochranu maju. Ak im zakazes chodit k vam, tak budu chodit ku nej alebo dakam pod buky.

Tvoj syn je dospely a "moze robit co chce", za dievca si zodpovedaju jej rodicia a citam, ze sa poznaju dostatocne dlho. Bud rada za takeho syna

majada35
autor
14. aug 2022

So synom si sadneme a musíme sa rozumne dohodnúť na daných podmienkach. Ďakujem vám všetkým za vaše názory a rady. Pomohli ste mi. 😊👍

bielavila
14. aug 2022

Fuha v 15 som mala dovolene byt vonku do 22 hod, prespavscky u chlana sni v najdibokejsom sne, ved to je dieta, uvazujes uplne spravne, navyse ked u seba prespavaju tak predpokladam ze maji spolu aj sex a to je v 15 velmi velmi velmi skoro😢

nurielka
Autor odpoveď zmazal
cajomila
Autor odpoveď zmazal
mam1na
14. aug 2022

@majada35 mne by to vadilo. Možno som prudérna a nekráčam s dobou.
V tomto veku som sa nanajvýš držala nesmelo s chlapcom za ruku, no dnes? Ide to (letí) všetko míľovými krokmi.
Je to nežné spoznávacie obdobie, čo sa týka prvých lások; 15 r - prvé pohľady, oťukávačky, prechádzky, aktuálne prázdniny, aktivity s tým spojené, kino a letné večere do 21. hodiny možno.
Mne ako mamke by to fakt vadilo takéto prespávačky v tomto veku. Kebyže 16r, aj to asi ešte nie prespávanie. Mala by som s tým dosť problém, no už keď to bolo dovolené...

A že to tej maminke dievčaťa vonkoncom nevadí, asi by som sa s ňou chcela stretnúť, že čo a ako.
Keby mal syn 15 r, asi by to neprešlo napr. u teba ako maminy, či??
Syn je dospelý, len to dievča ehm...
No dnešné kočky dozrievajú rýchlo, niekedy si tipnem vek u niektorej že azda má takých 22 a ona len bude mať 15.
Proste sa hneď preskočí etapa života a člup do dospelosti.

nevenka
14. aug 2022

@radanna11 hej, my sme mali vztah "na dialku" on z mesta a ja z dediny, kde mali chalupu. Spoznali sme sa, ked mal on 15, najprv som chodila z jeho starsim bratom, mali sme 17 🙈. No to bolo jedno leto a potom, az o 2 roky som sa dala dokopy s uz terajsim mojim muzom, ja som mala teda 19, on 17, stretavali sme sa v piatok, sobotu, ked prisli na chalupu, chodili sme do miestnej krcmy, posediet do parku, na ihrisko, kde sa stretavali "vsetci mladi". Nejake tie intimnosti sme riesili, ale boli sme neskusene trdla, no nikdy to nebolo v "noci", neprespavali sme u seba, to skor jeho rodicia boli prisnejsi na toto, ako moji. Az o dost neskor sme si dovolili mat sex u nasich, aj to bolo v takej letnej kuchynke, co nasi pouzivali ako sklad, bola tam stara pohovka, kukli sme si tam film alebo tak. A popri tom aj ine, jasne 🙃😅. Prespali sme vtedy, ked som mu sla na stuzkovu a to som spala v obyvacke na gauci a oni 3 bratia v 1 izbe, on u nas prespal, ked prisiel na Silvestra a to bolo cele. Bezne dni nie. Dokonca, ked som zila na private uz pocas VS, tak sme bud niekam von sli alebo pozerali film, sex uz bol klasika u mna v izbe v posteli, ale on pekne krasne siel potom domov. Jeho mama by to neprezila, keby ostaval prespavat. Nehrozilo a to sme boli uz obaja davno dospeli. No, sme spolu 19 rokov, z toho 10 manzelia, dieta sme mali az po svadbe. Tak asi sme davali dost velky pozor. Co sa neda povedat o jeho rodicoch, ti sa "museli brat", mozno preto bola jeho mama veeeelmi opatrna a bala sa. Vsak vedela, ako to chodi 😁. Najprv ma velmi nechceli prijat, bola som taka divokejsia na ich vkus, no spoznali sme sa a vsetko klaplo, jeho ocino ma nazval svojou dcerou na svadbe, ze konecne ma aj dceru. So svokrou si niekedy rozumiem lepsie ako s mamou, v niektorych veciach.
@euka210 my tak isto.
My sme zacali spolu byvat az po svadbe, nadherne to bolo, krasne, joj, strasne sme si to uzivali 🥰

ninek73
14. aug 2022

@majada35 Ja by som synovi občasné prespatie frajerky dovolila, keď je to slušné dievča, nerobia somariny, neflákajú sa po nociach, nechodia spolu domov z barov opití a podobne, tak prečo nie, vrámci normy samozrejme, sú prázdniny tak fajn, ale ako začne škola a povinnosti tak by som občasné prespávanie tolerovala cez víkendy. Intímnosti môžu mať kedykoľvek a priestor na to si nájdu vždy, bez ohľadu na to, či spávajú jeden u druhého aj v noci.. Myslím, že dnes je už iná doba a aj tie 15 ročné dievčatá, ktoré sú síce ešte stále deti, sú akosi vyspelejšie ako kedysi. Veď už aj z pohľadu zákonov sex s 15 ročnou osobou nie je trestne stíhateľný, je zodpovedná sama za seba, aj manželstvo môžu uzavrieť osoby staršie ako 16 rokov na základe súdneho rozhodnutia. Ja mám 25 rokov, mám dieťa a manžela. Keď som mala 15 prespávala som príležitostne u priateľa, ktorý bol odo mňa tiež o 3 roky starší, mamina mi dôverovala a občasne sa aj telefonicky kontaktovala s rodičmi môjho vtedajšieho priateľa, či im to neprekáža, či sú v pohode s tým, že u nich občas prespím. Mám tri spolužiačky zo školy, ktoré sú so svojimi teraz už manželmi od 14-15 rokov, kamoška z výšky mala akurát svadbu a čakajú dcérku s chalanom s ktorým je od začiatku strednej školy, bola na internáte v cudzom meste a posledné dva roky SŠ prespávala miesto intráku “poza chrbát” rodičov u toho frajera, a tu sú, spolu, šťastní, už aj rodičom to po rokoch povedala. 😅 Keď más so synom dobrý vzťah, odkomunikujte si to spolu, stanov isté hranice a dohodnite sa, prípadne by som sa skontaktovala s mamou jeho frajerky, či je s tým v pohode a či vôbec vie, že u vás jej dcéra prespáva, aby si mala istotu, že jej mama o tom vie lebo kľudne si môže pred mamou vymýšlať, že spí napr u kamošky a pritom je u frajera. Puberťáčky vymyslia kadečo 😂 A buď ozaj rada, že s 18 ročným synom máš pekný vzťah a viete spolu úprimne komunikovať. 🙂

andrejka1974
14. aug 2022

@majada35 však ich skús rozdeliť aby nespali spolu myslím každý v inej izbe teraz ťa mládež je úplne iná ako my keď sme boli deti sme veľmi v tomto veku nemohli prespávať u chlapca a pokiaľ sme sa nevzali tak sme ani bývať spolu Nemohli dúfam že moja dcéra snáď s timto počká hoci ak bude po mne tak neviem ja som mala 16 a môj mal vtedy 22 a sme spolu stále

adrianarepkova
Autor odpoveď zmazal
mrva
15. aug 2022

@majada35 ja dom tiez tak spavala u frajera a frajer u mna. Dnes sme spolu 21 rokov, mame 5 deti a dovolila by som to aj im.

mamaselu
15. aug 2022

@majada35 Jasne, ze je to nepripustne, aby spavala 15rocna, ktora sa fakt pred 5rokmi este hrala s plysakmi, s dospelym chlapcom u vas doma na dennej baze. Nieco to ale svedci aj o socialnom zazemi danej rodiny, odkila mlada pochadza, ze ona spava v Tvojom dome a Tvoj nazor a ani Teba stale nepoznaju. A nechapavi, co tu pisu, ze sex budu mat tak ci tak, no comment, su niekde mentalne uplne mimo, tu nie je rec o tom. Je tu vysoka pravdepodobnost ze behom dalsich dvoch rokoch ostane tehotna, ak to dovolis (bude to s Tvojim vedomim, ze si neurobila maximum) a potom bez jej skoncenej skoly sa na Teba syn resp.jej rodicia spolahnu, ze ich z toho budes tahat, zafinancujes a pomozes a vsetko budes mat predcasne na krku. Syn sa neosamostatni z jedneho platu, ak robi, zvlast nie uz v tomto roku, ako islo vsetko hore, vratne podmienok, nielen cien, je to takmer za dverami ze otehotnie v priebehu dvcoh rokov, a na reci ze si davaju pozor, prosim Ta...zachvilu zazvoni budik, potom sa z toho viaceri preberu, ale oni z toho nebudu mat ziadny problem. Preto sa Ti necudujem, ze takto uvazujes a je to vzhladom na okolnosti to najlepsie. Co sa tyka argumentu ze na co by isla domov, vsak rano pride zas. Tak ok, vyskusaj ci ide o zastierku, prides na to hned, povedz ze moze prespat, ale oddelene, syn budes na gauci a ona v jeho izbe. A hned zistis o co ide. Vies, ono sa tu dobre filozofuje niektorim co to sami doma dobre nemali, spravny vzor atd a uvedu ze robili to iste, ale uvedom si, ze ak mlada otehotnie, ti co tu filozofovali ti nepomozu!!! budes to riesit sama a bude to mnozstvo problemov.

nikolka1986
16. aug 2022

Aký máš len "reálny" pohľad na synáčika. 18 ročný si nabalí 15 ročnú? Z pohľadu verejnosti jej zrejme on ten čudný a nie ona. Chlapec behá s kondómami jedna radosť a u mamičky je zlé 15 ročné dievča s ktorým chodí 🙈

liv1
16. aug 2022

@nikolka1986 no presne tak to je. To ze jemu sa paci 15rocne vyspele dievca je uplne v poriadku, ze s nou robi co robi ked mu to dovoli to dievca (ktory chalan by nerobil). Takze z pohladu verejnosti je on urcite nie cudny, ale cudni su rodicia dievcata…

liv1
16. aug 2022

@mamaselu ja si navyse myslim a nesmu sa tu na mna dievcata hnevat, ze toto (prespavanie 15rocnych deti u frajerov), dovolia hlavne rodicia/rodic z nizsich socialnych vrstiev, a skor na dedine ako v meste. Pokial rodic/rodicia maju vysoku skolu, obidvaja si predstavuju pre dieta podobnu buducnost, a pre tych este aj 18rocne dieta je viac pod dozorom, lebo osamostatni sa pravdepodobne neskor a pocas studia ho rodicia este podporuju. Kdezto ak je to rodina, kde sama matka takto zila, alebo kde je rozvratena rodina, nizsia socialna vrstva pripadne alkohol, tam sa tolko tym detom nevenuju a dovolia to skor… nehovorim, ze to tak musi byt vzdy. Ale v mojom okoli nepoznam rodinu, ktora by toto schvalovala, resp. jedinu dievcinu poznam a ta zila len s maminou, vztahy velmi nastrbene, a bola to taka no.. jednoduchsia rodina. Preto si myslim, ze aj rodina tohto dievcata bude nieco podobne. Co je troska skoda pre rohto chlapca, lebo by vobec nevadilo, keby aj on zazil, ze nie hocikedy sa mozu valat spolu v posteli a by videl ze nielen doma s tym nie su ok. To by sa aj autorke cela situacia lahsie riesila.

radanna11
16. aug 2022

@liv1 bože ty si ako z iného storočia. Moji rodičia aj ja mame vysokú školu a spávala som u môjho frajera teraz už muža od 16tich bol to môj jediný aj som si ho vzala s už som s ním 14 rokov
Opäť sa opakujem som pedagog vysokoškolský vzdelaný. Môj manžel je rovnako dobre zamestnaný jeho matka má vlastný obchod a krajčírsku dielňu a otec je vojak.Je to trápne ti to tu takto vyratavat ale tvoje názory sú ako keby si padla z višne .
Okrem toho pracujem ešte aj ako správca internetovej stránky
Čo to tu píšeš za nezmysli o nižších sociálny vrstvách paneboze 🙈🙈🙈nikdy nikde nespomínam postavenie ani vzdelanie ale to čo ty píšeš za bludy mi nedá sa neozvat

radanna11
16. aug 2022

@liv1 a dovoliť si tvrdiť,že priateľka syna autorky je zo sociálne slabšej vrstvy je dosť trúfalé keď si ju v živote nevidela a netušíš o koho ide

liv1
16. aug 2022

@radanna11 no, nie su to veru bludy, je to tak. Ved pisem ze to tak nemusi byt u vsetkych, ty si toho priklad. Ale stale to neznamena, ze je to v poriadku aby 16rocne dieta prespavalo v jednej izbe/byte so svojim frajerom. Na to clovek nemusi byt z ineho storocia 😁. Pozrime sa na to ako sa zapadna spolocnost degraduje, ako stale viac a viac sa ustupuje, pomaly budu sexovat 12rocne deti a ludom ako ty to bude pripadat v poriadku.
Odpoved na tvoj druhy komentar je (neviem ci dostatocne rozumies pisanemu textu), pisem MYslim si, nie ze to tak je. To vedia len oni ako to je naozaj

raja95
Odpoveď bola odstránená
radanna11
16. aug 2022

@liv1 a ja som aj vyššie písala, že sme nikdy nemali sex ked som spala ja u manžela alebo manžel u mňa. Keď boli vedla doma rodičia. Vždy sme ho mali inde alebo ked sme boli sami doma cez den , tak ako väčšina ostatních párov v tomto veku. Ja som chodila spať k manželovi, pozerali sme telku,piekli sme s jeho mamou koláč alebo skladali drevo u nás na záhrade a moje kamošky zatiaľ menili jedného chlapca za druhým, pili potajomky pivo a vodku na sídlisku za domom....to, že niekto prespí u svojho priateľa nemusí vždy znamenať,že ten kto to nerobí seká doma dobrotu.

ibrunova
16. aug 2022

To sa divím teda, že to jej mame nevadí.