Syn nechce pracovať, čo robiť?
Želám pekný večer, mám dospelého syna ktorý odmieta pracovať. Vraj on za 500€ robiť nebude. Je vyučený automechanik. Neviem čo s ním robiť, manžel aj ja sme sklamaní, čo robiť, vyhodiť ho z domu nechcem, bála by som sa oňho. Poraďte prosím, som už zúfalá.
Ale ved mat depresiu to neznamena ze mi niekto umrel, alebo ze som zazil nejaku traumu alebo nieco velmi tazke, ved depresie su aj endogenne, skratka vyvinu sa akoby z nicoho nic aj ked samozrejme nejake vnutorne spustace tam urcite su, ale nic vonkajsie. Viete kolko zien a aj muzov, ktori navonok maju vsetko, rodinu, deti, manzela, byt maju depresie a presne ludia si povedia, z coho to len mozu mat tu depresiu...vznik depresie je ovela komplikovanejsi ako len ze mi niekto umrel, tam uz ide o chemicku nerovnovahu v mozgu, skratka to tam v hlave nefunguje ako ma...to nie je tak ze "nema mat z coho depresiu". A mozno ju ma prave z Vas z vasej rodiny z toho celeho prostredia kde asi neboli vrucne vztahy (sudiac aj podla vztahu s dcerouo) sa to mozno takto dlhodobo v nim zberalo nejake frustracie a nenaplnene zakladne potreby (myslim teda cit, laska a pod. nie jedlo a postel)
Vypni mu pocitac.
Keby mne syn povedal, že pracovať nejde
.. takú facku by dostal, že stena by mi dala druhu!
@apolka77 Prepana krala ! Vy ste uz boli na psychiatrii ? Vy ste videli tych ludi co trpia dusevne ? Asi nie ked takto hovorite ze diagnoza debilizmus...panabeka, len aby sa Vasim detom nic take nepritrafilo, ved to sa moze stat hocikomu ze ochorie hlava dusa...ja nenachadzam slov na niektore zeny
Velmi poradit neviem, ale viem napisat pribeh z blizkej rodiny...teta mala dvoch synov, vychova rovnaka...starsi sikovny, vysokoskolsky vzdelany, v praci uspesny, ma rodinu...mladsi...neviem, viac rozmaznavany sa mi nezdal, ale vzdy bol lenivy, aj v skole, pracovat sa mu nechcelo...v praci vydrzal vzdy par mesiacov a potom rok doma, samozrejme byval u rodicov a ti ho sponzorovali...internet, jedlo, oblecenie, byvanie...do obeda spaval, najedol sa, zahral na pc a zase lahol...takto to islo par rokov kym teta nahle zomrela...o par mesiacov na to zomrel aj ujo, nehoda...s bratrancom to islo dolu vodou...skoncil by ako bezdomovec keby sa onho ciastocne nestaral starsi brat... obcas pracuje, vacsinou nie, stara sa onho v podstate cela rodina v zmysle, ze mu najdu brigadu, kupia jedlo...normalne uz zit nebude nikdy...
Takze skusit vsetko mozne, aby sa syn spamatal. Zistit v prvom rade, ci netrpi nejakou psych. poruchou..nie je podla mna ok, ze mlady muz nikam nechodi, nema kamaratov, zaluby, nevychadza z domu. Inak zrusit internet, nevarit pre neho a absolutne nech mu rodina nedava peniaze. Ak bude agresivny na vas, zavolat policajtov. To mu spadne hrebienok. Viem ze sa o syna bojite ale takto mu absolutne nepomozete.
@hrmawica to už len zle sa číta, ako nechcem urážať, ale taku hlúposť tých ľudí sa ani nedá inak nazvať. Makať na dospelého capa, drat sa v cudzine, aby on si užíval? No letel by z domu, tak ako by bol, či syn, alebo nie syn. Skončil by pod mostom?Jeho problém, je dospelý,uz nezodpovedám za neho. Lebo tak to sa nedá chápať, ani ľutovať. Sú sprostí, sorry za výraz, nič iné.
Prikláňam sa k možnosti poskytovať mu strechu nad hlavou a inak ho nechať sa starať. Ak ma byt problémom, že pracujete a syn Vás "vyje" cez deň, jednoducho vziať kľúče a poslať z domu. Je jeho výberom či cas predsedu na lavičke pred domom, hľadaním práce alebo zriaďovaní autoservisu.
Ma v rukách zlaté remeslo, nezačne, nebude mať. A nech uz sa do tejto situácie dostal akokoľvek, potrebuje pochopiť, že tu nebudete večne.
@silvike dakedy sa tiež extra s deťmi rodičia nevykecavali, sme traja súrodenci, ale nepamätám si, že by mimoriadne na debaty bol čas. Starali sa o nás, ľúbili nás, všetci máme rodiny, školy, prácu, zázemie. Akosi neboli depresie, psychické problémy, len teraz sa to rozmnozilo, deti musia byť pochopene, vypocute, len aby ich nič netrápilo, len aby im nik neublížil.tiez som mala spoluzuaclu, čo mi brala veci, skryla ich, či podkopla mi nohu. Jedného dňa som jej to vrátila a bolo dobre. To bolo v podstate normálne. Teraz by už sikanu riešilo asi pol školy. Občas sme dostali na zadok, aj facka padla. A nepýtali sa, či duševne trpíme, prepana! A čuduj sa svete, netrpime, sme tu a sme normálni.
Tak mne sa teraz prehral moj zivot a moja rodina. Sme traja, dve sestry a brat. Pan brat bol mojimi rodicmi vychovavany stylom opicej lasky, vsetko za neho vybavili, nic nemusel robit lebo hadam si nemyslime ze chlapec bude robit domace prace, tie boli rozdelene vylucne medzi nas dievcata. Kym ja so sestrou sme brigadovali od 16 rolov on nemusel nic. Kym my sme si vsetko vybavovali same od skoly po cestovanie cez brigady, on nemusel nic, moji rodicia mu este aj listok na vlak alebo mhd kupovali a pan kral len dostal a fungoval. Vyucil sa hadaj za co??? Bingo automechanik! A po skole hadajte co? On robit nejde ved kto by robil za 50 sk za hodinu v sklade? Ze potrebuje prax a mal by na par mesiacov zatat zuby a zobrat hocico len aby mal nieco na zaciatok v zivotopise nehrozilo. Byval u nasich vsetko mal hovno robil, ked si aj nieco na fuske zarobil tak to minul na diskoteke alebo na chate. Nasi od neho nevideli ani korunu. Za 50 sk na hodinu robit nejde ale vedel minut 800 sk za noc a tie ktore si pamatate hodnotu starych penazi viete ze to bolo dost. Aby som to skratila, pan brat ma 34 rokov byva s celou 5 clennou rodinou u nasich v 3 izbovom dome, rodicia v 68 a 69 rokoch platia celu domacnost, otec po infarkte co si uz 7 rokov mal uzivat dochodok stale pracuje aby utiahol tolko ludi, ked mu kazali nieco aby zaplatil alebo sa nasi vzburili hadajte co, zacal byt agresivny a anoo rozbil im dvere ale ak kopu inych veci, bola tam policia sanitka a podobne divadla. Ked som im povedala nech ho vyhodia neeee a co by si pocal a co tie deti (neco ich mal?) ked potrebuje ist on alebo hocikto z ich rodiny k lekarovi hadaj co otec mojmich vozi. Prakticky nasi vychovavaju aj jeho deti. Cele zle. A vies koho to bola chyba? Nie toho mojho drbnuteho brata ale mojich rodicov. Hnusna opicia laska, rit mu pomaly doteraz utieraju, vsetci idu bokom len on je najlepsi a to ako ziju je v pohode. Ja uz im ani nic nehovorim, vsetci nad nimi len hlavu krutia a moja mama sa este cuduje ze co su na nu taki zli vsetci. Prisaham ze ako keby si o nas pisala. Takze vela zdaru ak ho nevysmaris tak si si uviazala dozivotne balvan na nohy ty aj tvoj muz. Cele zle....
@silvike predstav si ze ano bola a prave preto viem lepsie ako to tam chodi....asi si necitala pozorne pani pisala, ze ked sa s nim snazili rozpravat tak sa im len smial do ksichtu..vlastnej mame nada do pixxxe aj babke...ale jasne vsetko zvalme na tisic diagnoz..v blizkom okoli poznam min.3rodiny kde je dospely muz na krku rodicom a takto sa smeje do tvare...ale jasne kazdy treti clovek ma depresie, len tak dalej zachvilu nebude mat kto robit lebo ho nemal kto vychovat...to ja sa chytam za hlavu za tuto naivitu a neustale ospravedlnovanie...a mozes mi verit ze s psychiatrickymi ochoreniami mam skusenost aj osobnu,,,aj na psychoterapie som chodila a preto tvrdim a budem ze tam plati nepodporovat ho ze je uboziatko...lebo po tom co pise pani mi vychadza je to len spekulant...
@silvike presne tak svätá pravda, každá je hrdinka
@miriam11 no, na toto pozor, ked budeš mať dospele deti, tak sa takto vyjadruj, toto fakt moze vytresknuť len človek, čo ešte nezažil problémy s dospelým deckom, ver mi, nie je to jednoduche
Mne moj tatko povedal v 18 rokoch..moja mila od dalsieho mesiaca mi prispies 3000 korun na najom a 1500 na stravu a ked nie tak pojdes z domu..nikto sa s nami nesral..vtedy boli deti k praci viac vedene..od 15 sme chodili na kadejake brigady,zber,pomocne prace k znamym na pole,aj ked len na dve tri hodinky..ale boli sme tak vedeni..teraz by rodicia deti len v satkach nosili do 5 rokov a aby to co najdlhsie na cecku viselo a potom sa nevedia ako adolescenti obracat absolutne..On to vie ze sa o neho bojis a ze ste naokolo z neho pokakani tak necakaj ze pojde robit..🤔
@lenkakravcova ou, madam.. trochu pokory by vám nezaškodilo. Už ste počuli napr.o autizme? Kopu dospelých nie je diagnostikovaných a prejavy môžu byť presne také, ako tu popisuje autorka témy. Ťažkosti v medziľudských vzťahoch, to je dosť typické. Potom sa človek javí ako samotár, ale často je to preto, že mu nič iné neostalo. Aj by chcel nadviazať vzťah, a nevie ako. Tu sa ani nebavíme o vzťahu muz-zena, ale aj o úplne bežnom kamarátstve. Aj to môže byť pre autistu nepredstaviteľná výzva.
Keď sa pozrieme, koľko lajkov má váš príspevok (konkrétne sa bavíme o tom z 16.2 z 19:56), niet sa čomu diviť. Ľudia nevedia o autizme nič. Majú zjavne predstavu, že sú to mentálne postihnutí ľudia, napriek tomu, že napr.pri Aspergerovom syndróme (typ autizmu) sú to vysoko nadpriemerne inteligentní ľudia, akurát sa nevedia tak úplne ľahko zaradiť do nášho "bežného" sveta. Smutno mi je z ľudí ako vy. Jedno autistické dieťa by vás rýchlo prebralo.
Môže mať depresiu, to je choroba. Nemusí mať objektívne príčiny
celé zle. ..po 125x ti napíšem tak ako kočky predo mnou. ..VYPNÚŤ WIFI. ..a marš do práce, do kolektívu!Tam sa naučí aj do očí ľuďom pozerať,aj kamošov si nájde, a možno aj šuchne si sem tam...aspoň si vybije sexuálnu frustráciu...veď to mu na mozog musí udierať...27ročný muž,bez ženy, bez života hnije doma v izbe...a tá agresia? Na mňa by raz vyskočil a zuby by si zbieral zo zeme, a druhýkrát by ich zbieral jak by sa tatko dozvedel že na mňa vyskočil...Ja som mala 14 a makala som na brigádach,ovocie sme oberali,každý deň 30km autobusom,a na 16rokov dve zamestnania...Aby som si mohla žiť podľa seba. ..mne matka ani vložky nakúpila,nájom stravu som jej cvakala každý mesiac...Teraz mám 4 deti,ale keby niektoré z nich tak žilo ako tvoje deti, tak ich preplieskam...
Bože to sú rady, neverím ani jednej, ze by vyhodila svoje dieťa na ulicu 🤦♀️
Poradiť ale neviem je to dosť blbá situácia, sama neviem co by som robila
Všetky tvoje vysvetľovania sú v štýle ja nič, ja muzikant, veď ma pochopte, prečo sú na mňa všetci takí zlí?.........
Ja neverím, že tvoja dcéra nemá na svoj postoj vážny dôvod. Smutné na tom je, že ty buď vieš, ale popieras realitu, alebo netusis, prečo ťa odmieta, ale sa ani nesnazis zistiť to. Neviem, ktorá z tých dvoch variant je smutnejsia
@lovelizoe Autorka o chorobe nič nepísala. Pýtala som sa ci je nejako postihnutý a napísala ze je zdravý.
@lusilla strašné, no vaši rodičia tu tiež večne nebudú, som zvedavá, čo bude robiť potom a kto ho bude živiť?
@lusilla veľmi smutné, ale presne o tomto to je. Ale niektoré tu budú trieskať o chorobách a návšteve doktora 🙏 toto sa bohužiaľ deje v rodinách často, len sa o tom radšej nerozpráva
Ako tu už bolo parkrat spominane, tiez si myslim, že tvoj syn ma psychicke problemy, a to znacne..ma 27, po skonceni skoly doteraz nepracoval, s nikym sa nestyka, nedokaze sam zajst k dr.,situace absolutne nevyhodnocuje primerane veku, agresivita...toto nie je v poriadku, on podla mna do tej práce nechce, lebo sa brani akemukolvek kontaktu s realnym svetom
asi jedine co mozes urobit, je odstrihnut ho od netu, tv, stravu len nevyhnutny základ.. Ak budete s muzom dosledni, musi sa to nejako vykrystalizovat.. a ak chalanisko napriek tomu svoj postoj nezmeni, a nedajboze bude reagovat aj agresivne, tak to už je jasné, že psychika je nie v poriadku.. a z toho je potrebne vychadzat
Vies, je rozdiel, ak niekto je-dajme tomu, na podpore, je darebny robit, doma vyuziva mama hotel a žije si svoj bezstarostný flakacsky život-to je darebak a prizivnik.. a je rozdiel, ak niekto uplne sabotuje život ako taky-a to je tvoj syn.. nikomu nie je prirodzene - toboz v takomto mladom veku prelezat v posteli 7 rokov
@bykaterina Pani exekucia nepride. Nestraste ju. To ze tam syn byva neznamena, ze je vlastnik domu/bytu, aby na takyto majetok siahol exekutor.
@nadineqq Pekný večer prajem, už som sa nechcela vyjadrovať, istá pani mi vzala chuť a ja sa nebudem obhajovať a nikoho presviedčať o pravdivosti môjho príspevku. Žiaľ, je to pravda, navyše tieto problémy so synom sme ako rodičia zanedbali, spoliehali sme sa na to, že sa zmení, všetko sme pripisovali veku, potom puberte. Asi sme len zatvárali oči. Syn nebol schopný ísť si urobiť novú občiansku keď mu skončila platnosť, bol mesiace bez občianky až som ho tam donútila ísť. Jeho odpoveď bola, že na to je.e. To isté keď bol na ÚP, zháňala som mu potvrdenia že si hľadal prácu. Jemu je všetko jedno, keby nám hrozilo že prídeme o strechu nad hlavou aj to by mu bolo jedno, veď mama s otcom sa postarajú. Ach, je mi z toho smutno a zároveň zúrim.
@izabela333 exekúcia príde mladému a ako kto ju bude platiť? Svätý ?

Už si vypla wifinu alebo vzala počítač? Nedala dnes obed večeru? Zakázala vstup do chladničky?