Syn pôjde bývať k otcovi
Ahojte. Chcem sa spýtať ak je medzi vami niekto kto musel riešiť situáciu tak že po rozvode odi#lo dieťa bývať k otcovi?Som tri roky rozvedená otec si deti k sebe nikdy nevzal ani na jeden víkend len občas k nemu išli na pár hodín a zas domov. Celá starostlivosť na mne i keď som nechala po rozvode neobmedzený styk kedy chcú nebránila som nikdy. Teraz syn začal dosť vyskakovať s kamarátmi má 17 je dospel_ môže si robiť čo chce.... A tak asi to niekto pozná. Samozrejme že som zakročila hlavne keď sa pridružil aj alkohol a informovala som o tom jeho otca nakoľko mi vôbec nekomunikujeme ani ohľadom detí. Ja som sa snažila ale z druhej strany žiadna odozva. Po veľa hádkach so synom sme sa zhodli aj s bývalým že pôjde byvať k nemu.No a keďže viem že deti mi neraz povedali že keď sú u otca občas pár hodín tak stále na mňa nadáva a pod. Mám strach že syn sa pri ňom úplne zmení, neviem si predstaviť ako budem ďalej bez syna žiť bežný život. Ako ste sa stým vyrovnali? Syn si myslí že mu tam bude lepšie lebo ja stále len zakazujem prikazujem a chcem aby sa učilPritom majú všetko čo chcú aj keď som s nimi sama nič im nechýba. Ďakujem
Ja by som otca az tak nepodcenovala.Nemyslim si ze mu bude skakat po hlave.Tatinovi sa narusi jeho bezstarostny komfort,jeho priatelke ani nehovorim,ak bude vyskakovat a robit problemy hodne rychlo ho da do laty a aby sa este aj syn k tebe rad nevratil.Podla mna je cas povolit opraty a nechat ich nech si jeden druheho uziju,prospeje to obom si myslim.Nakoniec,co si dosiahla u syna teraz tymto pristupom?No nic,akurat ho odohnala,aj ked samozrejme chapem ze je to pre jeho dobro.Niektore veci niekedy treba nechat na chlapov.Co si myslis ako sa bude tatinko tvarit ked pride domov a syna nenajde doma,alebo ho najde opiteho,vsade bude smrad,necha po sebe neporiadok...Tebe si dovoli odpapulovat myslis ze bude aj jemu?Urcite nie,bude ho respektovat ovela viac,na ti vezmi jed.Fakt by som jeho otca nepodcenovala.Ale podla mna by ste sa mali aspon teraz zachovat ako rozumni ludia,sadnut si a porozpravat sa o synovi,jeho spravani a co od toho vlastne ocakavate.Pusti ho k nemu.BTW,budes mat take prazdniny,o ktorych sa ti ani nesnivalo,uzi si to 👍😊
@nini1010 ďakujem teraz som sa so synom rozprávala a spýtala som sa ho aký je najväčší dôvod že by išiel k otcovi a vraj že tam bude mať detskú izbu sám a súkromie nakoľko po rozvode ostal ex v dome čo sme postavili a ja s deťmi v byte v podnájme cca 44m2tak deckú má spoločnú so sestrou 😕tak už neviem.
@janeri151 Nechaj ho ist.Branit mu by bola obrovska chyba,bol by este viac zdorovity,trucovity a robil hluposti.Ako matka chapem,ze ti to je luto,starala si sa onho ked otec nejavil zaujem,obetovala mu cas,vsetko,nevies pochopit cim si otec zasluzil takuyo vysadu ze s nim chce byt ked sa na vas vykaslal,cim si si zasluzila od syna takuto "podraz"...Nechaj ho ist.Nechaj ho nech sa viac spoznaju,nechaj exa nech sa konecne stara a prejavi ako otec,nechaj syna nech stravi cas s muzom a ma viac muzskeho vzoru.Ja si praveze myslim ze je to pravdepodobne jedina sanca ako dostat pod kontrolu jeho rebelovanie.Plati co som napisala vyssie,nepodcenovala by som ex.Ver ze aj so synom budes ovela lepsie vychadzat ked sa ukludnis a das mu priestor.Skus v sebe najst tu silu pustit ho tam ist bez vycitiek a vydierania.
@janeri151 ale preco bonzak? Ved normalne pokecat... ja mam asi so synom asi iny vztah, mne porozprava vselico. Kde oslavovali, co pili, s kym sa stretol, co maju jeho kamosi a frajerka nove a tak... Ale ja som mu od urciteho veku nezakazovala, ak by som ho drzala na retazi, nepovie mi samozrejme nic. Ale zas vidim, ze nepije dennodenne, nechodi opity, sprava sa normalne.
Ked mal 16, urobil nejake dva prusery, to sme mu razne dohovorili, pochopil, nikdy viac sa to neopakovalo. S deckami sa da vychadzat, len treba vediet kde a kedy pritvrdit a kedy uz je mozne trocha povolit...
@janickacrazy ja som napríklad v 17-stich nepila, nefajčila, nechodila na diskotéky... a vôbec mi to nechýbalo.
@janeri151 asi ti neostáva nič iné, ako to akceptovať a čakať, čo bude ďalej :( možno to pomôže, možno sa syn upokojí, ak má pocit, že si príliš dôsledná, alebo naopak, príde na to, že mu s tebou bolo dobre a bol hlupák a vráti sa. alebo ho v niečom život vyfacká a vráti sa aj s poriadnym ospravedlnením. jediné, čo poradím, sú pevné nervy, je mi to ľúto :(
Prepac za tvrdy vyraz, ale sopliak jeden..ty ho vychovas, staras sa o neho. Otec na neho zvysoka ser.. a zasran ide pri malom probleme k tatkovi? Ja by som ho hnala nech si zbali kufor hned zajtra a dovi dopo. Vsak sa mlady spamata ale u mna by uz utocisko nenasiel. Ja som v tomto nekompromisna. Drz sa vela sil Ti prajem.
@janeri151 Ja si myslim, ze by pomohlo uprimne synovi povedat, coho vsetkeho sa bojis. Priprav si to dopredu, aby si bola kludna, ked mu to budes rozpravat. Zakazy a prikazy nikdy nefungovali, vzdy potom natajnasa za chrbtom clovek hlada cesticku ako zakaz obist. Ak synovi povies, ze ho mas rada a ze sa velmi o neho bojis, tak toje ulne ine ako zakaz. Ked mu povies, ze sa bojis, ze ho pitie alkoholu aLebo zla skupina kamaratov stiahne a znici mu zivot, tiez je to ine ako zakaz. Prejav mu vsetok ten cit co mas v sebe zamknuty. Nachystaj si fotky, ked bol maly, co vselico ste spolu robili a kde ste boli, ukaz mu ich, ze vtedy ti veril a mohol sa na teba spolahnut. A ak povie trapna mama, tak mu povedz, ze mozno hej, ale mas ho tak rada, ze nech cokolvek vyvedie, si tu vzy pre neho. Popros ho, nech je rozumny a dava na seba pozor, aby si nepokazil zivot toho “dospelaka”. Spytaj sa ho, ako si predstavuje seba za 10 rokov, 20 rokov a povedz mu, ze mu doverujes, ze veris v jeho schopnosti, ze ty vidis uspesneho mladika, ktory sa stara o svoju rodinku a chodia k tebe Uz babicke s vnucatami v nedelu poobede a mate sa Vsetci velmi radi.... proste toto vsetko a este viac mu povedz a to by mu mohlo pomoct.
Asi tak nejak a keď tak treba ho nechať sa rozhodnúť a možno potrebuje prísť sám na to, ako to vlastne je. Môže sa opáliť a vráti sa k tebe alebo im to spolu pôjde. Viem že sa bojíš, no už je dosť veľký na to aby sa rozhodol sám
@janeri151
V 17 je už neskoro na výchovu....fakt. Ja som.v 17 mala za sebou troch frajerov, chaty, stanovacky, opekacky, cigarety, občas aj alkohol...diskotéky odkedy som mala . občiansky...
V 17 už som chodila s terajším manželom.
Doma.bolo par pravidiel a tie kým som dodržiavala...bol.pokoj s rodičmi. A poviem ti úprimne...radšej ma pustili (a vedeli kde som) ako nepustili (a zdrhla by som). A to som v porovnaní so spolužiakmi bola fakt dobre dieťa.
Najviac asi co u nás zavazilo...bolo ze naši nemali peniaze...A keď som.chcela behať a chlastat a míňať...musela som si zarobiť. Takže od 15 chodila brigádovat a potom dobre rozmyslela na čo budem míňať...
@jumama krasne si to napisala, toto by naozaj mohlo zaposobit. Zakazy, prikazy, a zbalene kufre s nekompromisnymi vyrokmi, ako tu niekto pisal tejto situacii nepomozu. Akurat pomozu tomuto chalanovi spokojne zabuchnut dvere za sebou a odist.
Ale preukazana materska laska a dovera, ako pises, je urcite ta spravna cesta...
@janeri151 tak ty pises, ze tvoj syn v 17 rokoch fajci, chodi cez vikend pit, ma trojky stvorky v skole, bordel v izbe ... a coho sa vlastne u toho otca bojis 🤷♀️ ? Keby pobyt u otca mal ohrozit jeho vyborne znamky, prijatie na VS, bojis sa partie ze by zacal pit alebo fajcit - tak to chapem. Ale v tvojom pripade, syn je celkom slusna samostantna jednotka. Este si mu povedala, ze ak sa mu nepaci tak ma ist k otcovi - tak vlastne robi co mu povies 🤦♀️
@ckatka tiez si pamatam, ked som mala 17 a presne viem, co na mna nefungovalo. Nefungovali zakazy, prikazy, ale fungovala prejavena dovera. 17 rocny clovek sa uz potrebuje odstrihnut od rodicov a buduje si svoj vlastny svet s kamosmi, frajerkami. Ja viem, ze rodic chce mat doma jedinca, co nefajci, nepije, uci sa, je zodpovedny, z vlastnej iniciativy vari, pecie, upratuje.... Ale treba sa na tento vek pozriet realne a nechat vyburit to, co ma byt vyburene v tomto obdobi. Snad nechceme, aby nase deti mali pubertu v tridsiatke, ked uz maju byt upokojeni a zastabilizovani v zivote.
17r o 22 doma je trošku skoro. Ja som bola vychovavana trošku inak. Vždy som mala dovolené viac ako kamarátky,ale VZDY som musela zdvihnúť mobil a pravdivo o všetkom informovať. Aj sme čo to vypili,aj cigarety pofajcili,ale tým,že nám naši nastavili trošku uvoľnenejšie hranice, vážila som si to a pohybovala som sa v nich. Tieto hranice,že nie, nic nesmieš, ja som rodič a ty nemáš 18, podľa mňa vedú k tomu, že dieta si v 18 začne naozaj robiť čo chce
@kittykat22 myslela som to tak že ako sa vyrovnať s tým že už nebude s nami nebojím sa toho že tam bude ale keď sa staráš o dieťa a rozhodne sa odísť tak to zabolí a bude chýbať.
Dievčatá ďakujem za vaše reakcie a rady 🙂

@eliska13 no ja neviem, mam syna v tomto veku a dobre vie, ze zgrupovat sa vo velkych partickach sa teraz nema a ani to nerobia. Ale moze byt, ze niektorym deckam to je jedno...