Tety nechcú volať dieťa ako si prajú rodičia
Mám 2 ročného syna. Volá sa Matej. Rok sa volal Martin. Tak sme mu zmenili meno lebo som.sa s nim nedokazala stotoznit. S manzelom ho voláme Matej, Matejko. Vsetci clenovia rodiny si na to zvykli. Byvame u nasich kde ziju aj tety dvojicky. Ma s nimi velmi dobry vztah. Volaju ho Maťko. Viem nieje to zle ale paci sa nam ked dieta volaju tak ako sa vola, ziadne skratky. Chceme aby bol Matej ked bude velky. Volaju ho tak aj medzi ludmi. Bojim sa ze ludia si zvyknu a v dospelosti bude Maťo. Poprosila som ich aby ho tak nevolali no obidve na mna vybehli ze ho budu volat ako oni chcu. Je toto normalne ze niekto ide povedat matke ze nebude volat dieta ako si praje. Máte s tym niektora skusenost ? Dakujem 🙂
@cairka 😅 môj už na základnej si začal tak vravieť. mňa veľmi prekvapilo keď som počula že mu Maroško hovoria ale pre takého chlapčeka to je naozaj veľmi milé 😁
@katrinka8 ja som dovtedy nevedela že to je tak zaužívané ale veru potom som už viac Marekov počula že ich volajú Maroš.. 🙂
@nykkushka ďakujem pekne 🤗 zo začiatku s tým malo pár ľudí troška problém si zvyknúť ale myslím že synovi sa veľmi hodí a naozaj som rada že sa tak volá..
Mám 2 synov, 1 sa volá Roman. Keď bol bábätko, občas mu iekto pvedal Romi. Mne to strašne trhalo uši, tak som povedala, nech ho nevolajú Romi. Rešpektovali to. Ja ho volám niekedy aj Romulus 🤣
2. syn má 2 mená, používame to druhé. Myslela som si, že keď pôjde do školy, automaticky ho budú všetci volať prvým menom ale nie je to tak.
Ak tety trvajú na tom, že ho budú volať Maťo, tak čo už. Predýchaj…. Neskôr im možno sám Povie, nech ho tak nevolajú
My máme v rodine Mateja a nikdy mu nik nepovie ináč ako Maťko..včetne rodičov.
Môj manžel a syn sú Matej (priezviskom), manžel Marián a voláme ho Maro.
Ja zas Martina a v partii ma volali Vilma 🤪 a tak mi niektoré kamošky vravia už 25 rokov. Netreba z.komara robiť somára.
A môžem sa opýtať, prečo ste mu po roku menili meno? Alebo ho volali ináč ako sa volá? Píšeš že bol Martin a volali ste ho Matej trošku divné, alebo?
Ved Mato je normalna skratka pre Mateja. A je to pekne podla mna. V skole ho urcite spoluziaci takto budu volat.
@domi247 ahoj,mrzí ma, že bojuješ so svojou rodinou kvôli menu dieťaťa, ale skús sa na to pozrieť z nadhľadu a zamysli sa nad tým ako sa v budúcnosti môže cítiť tvoj syn keď mu všetci budú hovoriť Matej. Je to síce jeho oficiálne meno, ale vo väčšine prípadov malé deti volajú aj rodičia aj kamaráti a učiteľky v škôlke a škole na prvom stupni zdrobneninou, aby to bolo jemnejšie. Také dieťa, ktorého každý bude musieť po žiadosti rodičov volať len Matej môže mať pocit, že buď robí niečo zlé, alebo ho nemajú radi.
Keď dieťa vyrastie už samé si môže určiť ako ho majú volať. Žiadne dieťa po vyrasteni do dospelosti a v dospelosti obyčajné neostane volane ako v utlom detstve zdrobneninami od iných ako od rodičov, lebo v ich očiach sú to večne deti svojich rodičov. Či majú 5 rokov, alebo 25 rokov alebo 50 rokov.....
🤦🏼♀️🤦🏼♀️🤦🏼♀️
@lucitta9 tiež mám syna Jakuba a voláme ho Kubo( menšie deti v rodine ho volajú ešte Kubík a dedo zase Kuko) a ešte aj na základke recitoval báseň Kubo 🤣. Najmladšieho syna mám zase Matúša. Ako malých sme ich volali Kubko a Maťko z rozprávky 🤣.
A mám aj Terezu Máriu a tiež neznášam meno Terézia a keď sa pomýlia tak na oficiálnych veciach jej to prepisujú, lebo ich opravíme obe. O mesiac má 18 rokov a sama neznáša keď jej niekam napíšu Terézia..... A najvtipnejšie je, keď sa jej všade pýtajú(učí sa na hotelovej a pracuje v reštauráciách) prečo nie je Mária Terézia 🤣. Už sa naučila odpovedať lebo nie som dávna panovníčka a ani nie som jej potomok 🤣....
Ja som Martina, doma ma vzdy volali Tinka, Tini… iba ked bolo zle, tak som bola Martina :D Maťka mi povedali prvykrat snad na strednej- pre triednu som bola Maťka a mohla som sa aj na hlavu postaviť… no co, mala som ju rada, tak som to vydrzala :D ked mi tak povedal niekto iny, vacsinou som nereagovala, ale ani nie naschval, ja som proste na to fakt nebola zvyknuta… Moja svokra zistila, ze nie som Tina ale Martina asi po 6 rokoch, co sme s muzom spolu chodili… ale pokial viem, nasi nikdy nikomu nehovorili ako ma maju volat. Nechali to na mna, ze si uz “poriadok” urobim ;)
@martina1201 🙂
moja Tereza ma 12 a ked sa jej niekto pyta ze ako ju ma volat, tak odpoveda ze ved tak ako sa volam - Tereza 🙂 Este akceptuje Teri. Neznasa ked jej povie niekto Terka 😀 ale to ju skor len mladsi bracho tak podpichuje.
A nasho Jakuba volam najcastejsie Kubčo 🙂 ale aj Kubo, Kubi, Jakub…🙂
moja dcéra je Veronika.. vyberala som jej meno, o ktorom som si myslela, že sa nedá povedať škaredo.. keď som pre ňu prišla do škôlky a počula ako na ňu deti pokrikujú "Vera, Verča", až mi uši skrútilo.. už bude mať 15 a spolužiačky ju volajú Vera.. jej to nevadí a ja to neriešim, pre mňa bude stále Nika, či Veronka..
tým som chcela povedať, že v živote stretne kooooopu ľudí a nebudú ho volať Matej, tým si môžeš byť istá.. minimálne v škôlke bude Maťko, Maťo.. snáď sa tam nebudeš naťahovať s učiteľkami, či s deťmi, že on je predsa Matej, ako som zažila v prvom ročníku - mala som spolužiačku Oľgu.. deti ju volali Oľga, Oľa a ona vždy plakala.. jedného dňa prišla mamička do školy a oznámila nám, že si neželá, aby sme jej Olinke tak škaredo hovorili.. a hádaj, ako sme ju potom volali? 🙈
@domi247 Tiež som nebola nejak extra stotožnená so synovým menom, ale už som si zvykla, ale teda vôbec ale vôbec si neviem predstaviť, že by som meno menila, najmä po roku, zvláštne celé... Čisto krstným menom bol naposledy označený pri zápise do matriky a pri krste. Sama ho takto nevolám. Cítila by som sa čudne, keby pri oslovení môjho syna hocikým by som toho človeka opravovala, že nie Maťo, ale Matej. Mne osobne to nerobí problém, kým nemá hanlivú a podobnú prezývku, tak neriešim. Resp. je pravda, že si viem predstaviť situáciu, že napr. babka/dedko nie sú stotožnení s vybratým menom a na just by ho volali úplne iným menom, tak tam by som sa naozaj vytočila, lebo to by som už brala osobne, že nerešpektujú náš výber mena. Ja chápem, že každému vadí niečo iné, každého štve niečo iné. Ináč poznám aj Martinov aj Matejov, každý z nich je Maťo 🙂
Všetkých Matejov volaju Maťko keď sú malý. Asi by ste mu mali znova zmeniť meno
@domi247 Pripadáš mi ako rozmaznané decko, ktorému som vzala hračku a to sa treslo o zem a vrieska ako pavián.....Mňa keby si upozornila na takú stupiditu, tak rovno ťa pošlem ku psychiatrovi....
@domi247 Neviem či som len ja divná ale toto mi príde úplne mimo. Napr ja som Romana a všetci ma volajú Miša lebo sme s bratom Roman/Romana a mala sestra nás nevedela rozoznať, tak ma volala Misa a volajú ma tak všetci. Dokonca reagujem na obe mená. Ty si ako moja kamoška čo má syna Michaela a keď mu môj malý syn povedal Michal tak robila z toho cirkus ako nikdy, až som sa na tom smiala. Užívaj si malého a nerob rozbroje v rodine, je to len meno...
A čo budete robiť ak sa mu bude páčiť keď ho budú volať Maťko Maťo ? A nie Matej ? Ja tiež nemám rada keď ma niekto volá celým menom.
Keď ste nechceli, aby mu hovorili Maťko, mali ste to meno zmeniť z Martina na napr. Zoran 🙂
A keď sa volal menom Martin, tiež ho volali Maťko? Lebo ak áno, tak sú proste zvyknuté. Najmä ak ste dali nové meno podobné s rovnakou možnou skratkou. Keby ste ho premenovali na meno Peter napríklad, tak by som chápala, že ti to vadí, aby si malý zvykol,ale takto nie. Však on sa naučí ako sa volá. A teda Matejko mi znie osobne divnejšie než Maťko.
Ako som písala aj vyššie ja chápem, že sa vám nepozdavalo pôvodne meno, ale človek by aj očakával, že s tým Maťom, Maťkom ste stotožneni, nakoľko ste zmenili krstné meno tak, že všeobecne používaná prezývka zostala uplne rovnaká, ta istá 😳. Nemyslím to v zlom, ale predstav si, ako vas vidia tie tety.. Najprv zmeníte dieťaťu meno po roku (ja nehovorím, keby to bolo do par týždňov, ale po roku?, však to meno ste dávali vy, rodicia, nie niekto cudzi) a potom ešte ľudí opravujete aj pri tom novom..
@nikaeli presne ako píšeš. Ja mám švagrinú Veroniku a jedno z najkrajších mien aké poznám. Ja ju sem tam oslovím aj Nika. No Veronika je top. Ale zato naša svokra jej inak ako Verona ( pravdaže za chrbtom) nepovie. A mňa to strašné dráždi no myslím že ju tak volá aby ju zhodila lebo ju nemá rada. Našťastie moje meno nemá ako dokrutit🤣ja som Mariana😂
@domi247 no moj sa vola Martin, Maťo sa mi nepáči, aj on sám sa predstavuje ako Martin, ale takmer všetci ho vzdy volali aj volajú Martinko alebo Maťo, Maťko, ...Martin znie tak nedetsky asi, jedine ja ho volám Martin, aj muz skor Maťo.. a ked bude on sam dospelý mozno si vyberie prave Maťo...vôbec by som sa tým nezaoberala, pri oslovení deti majú proste ludia tendenciu tvoriť zdrobneniny mien
Najvyssi cas sa zmierit s tym,ze v zivote proste bude Mato. Alebo ho premenuj na Mareka a mas po probleme😁

@domi247 jasne ze bude mato. Nikto ho volat mtej nebude ani v skolke ani skole (mozno ucitelia) a toboz nie medzi kamosmi