Tolerovať partnerovi trávu, alebo nie?
Chcem sa spýtať na Váš názor. Mám 3 roky priateľa, 2 roky žijeme v spoločnej domácnosti. Ja mám dcéru z predchádzajúceho vzťahu, on deti nemá.
Priateľ pred pol rokom menil prácu, nový kolegovia sú fajn, poznám ich už aj osobne. Všetko vzdelaný ľudia, s rodinami, zázemím. Majú zaužívané, že 2 x do mesiaca si vybehnú večer na pivko (žiadne ožieračky, pokecajú pri jednom - dvoch a idú domov), s čím samozrejme problém nemám, treba sa aj odreagovať a na utuženie kolektívu je to super. Lenže priateľ mi povedal, že posledné 2 razy si k pivku dali aj trávu. Nie veľa, len na náladu, že každý si "potiahol" len pár krát. Povedal mi to sám, nech o tom viem, aby som nebola nahnevaná ak by sa to ku mne prinieslo. No poviem vám, dosť ma to prekvapilo, hlavne pre to, že som si to na ňom vôbec nevšimla. Neviem aký mám k tomu zaujať postoj. Priateľa veľmi milujem, je to skvelý človek, starostlivý a spoľahlivý po všetkých stránkach. Pomáha, varí, upratuje, venuje sa dcérke, učí sa s ňou, vozí ju na krúžky, má ju veľmi rád a berie ju ako svoju. Ma mňa je veľmi milý, pozorný. Jednoducho všetko klape na 100%.
Neviem čo mám ale robiť. Mám mu to "občasné" fajčenie trávy tolerovať? Ja som mu samozrejme povedala, že som s tým nie úplne v pohode. No on ma uisťuje, že mám byť kľudná, je to iba forma odreagovania. Tiež povedal, že ak s tým budem mať moc problém jednoducho si s nimi nedá. No ja nechcem byť zase hneď nejaká sekera.
Čo by ste spravili vy?
Nerob z toho katastrofu, nehúli na dennej báze. Alkohol narobí oveľa viac šarapaty v rodinách, ako pár šlukov trávy. Aj môj si občas dá a nerobím z toho drámu. Skôr buď rada, že sa ti priznal, keď budeš kvôli tomu hysterická, tak to bude radšej zatajovať.
@nevludna nebudem sa vadit, je mi jedno ci bude hulit, ci nie, ja som tiez to robila a tu som, to obdobie nelutujem, verim, ze mi v podstste trava vela dala, otvorila oci, urcila som si hodnoty, a podobne.... na druhej strane musim povedat, ze byt v tom druhom svete, mimo reality, nie je nic moc, prehulila som celu strednu, zhulena som maturovala, zhulena som denne chodila do fabriky aby som to prezila, ale pravdupovediac...ani neviem ako som to prezila, ako sli dni, vsetko sa mi to akosi zlievalo, a milujem mat triezvu hlavu, ked si to dam teraz tak mam zly pocit a chcem cim skor vytriezviet, v minulosti by som za ten pocit vrazdila, ja som si svoje hcvalabohu odtocila, inak kamoske z travy preplo, skoncila na psychiatrii, trava vyvolava ja zle veci, nie len dobre, ale zi a nechaj zit, opakujem je mi jedno kto co robi, tolerujem, pisem len svoje skusenosti
a suhlasim, ze alkohol je horsi 🙂 vzdy zabudnem napisat
nie som zastanca ani proti... mnohi ludia si davaju brcko z casu nacas na ukludnenie, lebo je pohoda alebo tak... a mozno to robia aj taki, na ktorych by ste to v zivote nepovedali, cize robit z toho vedu akoby si pichali heroin je fakt trosku prehnane... to, ci sa clovek na tom stane zavisly alebo nie, je aj otazka osobnosti cloveka ako takeho... su ludia, ktori "prepadnu" doslova hocicomu, ked hladaju unik pred samymi sebou... jedno brcko z casu nacas nikoho nezabilo...
a teda - ci to tolerovat alebo nie, tazko radit... ide o to, ci to tebe vadi bytostne, lebo s tym mas moralny problem, alebo sa iba bojis, zeby sa stal zavisly a stalo sa to pravidlom... ?
ako ak to je len v takychto intervaloch, tak to podla mna nie je az take hrozne neviem. Lepsie ako by sa ti mal kazdy den ozierat
Ako si to napísala tu, tak mu to aj povedz. Ak je on ochotný sa toho vzdať, že by ti to prekážalo, tak mu to tak povedz, že sa ti to nepáči, že ti to vadí, ale že zasa nechceš vyzerať ako stíhačka (normálne mu to tak povedz). Tiež mu povedz, prečo ti to prekáža. Či len z nejakého tvojho presvedčenia, alebo sa obávaš, že mu to zachutí... Lepšie, akoby si to v sebe dusila.
Na druhej strane, ak ho to neovplyňuje a je to o tom, žeraz za čas si len 2-3krát potiahne, nie je to až také hrozné.
Tiez mam k tomu co povedat, psychicka zavislost na trave sa moze vytvorit, ale pravidelnym a dlhodobym uzivanim, cize roky kazdy den. Poznam velmi vela ludi, co tak fajcili a prestali v pohode. Ja nakoniec tiez som fajcila jointy ako cigy, az som si povedala, ze nechcem a stopla som to zo dna na den. Ziadne abstaky. Poznam aj takych, co s tym prestat nevedia, ale ti hulia aj 15 rokov vkuse a vlastne nevidia dovod prestat, mozno financny a to je slaba motivacia
V pohode by som zo tolerovala, nebud stihacka, z toho zavisly nebude.
A inac, kolke z vas si tu po veceroch davaju vinko? Aj viac ako 2 x do mesiaca? To si ale nepoviete, ze z toho budete zavisle, ze? 🙄
Kamarati si davaju raz denne vraj lepsi sex potom maju 🤦♀️😂 mi sme tiez skusali ale mojemu tak preplo raz sa vela natahal ze nie...posmiali sme sa ale zistila som ze nejako ma to nelaka ale ani to neobhajujem pproste neriesim a oni dvaja neprestanu asi do smrti a tiez su to slusny pracujuci ludia normalne vnimajuci...
pokiaľ to berie fakt len tak, že z času na čas si dá (teda raz, dva krát do mesiaca) tak to ešte nie je škodlivé. len daj pozor, aby na tom potom neostal závislý, lebo potom to už sranda nie je!
Hej, hej, a daj pozor, aby ho s tým nenačapali policajti ...
@unicornlady on to nemá - nenosí, jeden kolega to vždy donesie. Vraj mu to vždy manželka nachystá, aby sa vy-ventilovali chalani 😕
Ventilovanie športom je zdravšie 🙂
@unicornlady on je, teda obaja sme aktívny športovci 🙂 takže toto s tým asi nemá nič spoločné
Nemám žiadne skúsenosti s trávou našťastie...ale vydala som sa do rodiny alkoholičky a viem, čo to spraví s človekom, ako ovplyvní jeho telo a jeho život a aj život jeho blízkych...alkohol patrí spolu s tabakom k spoločensky tolerovaným drogám, ale človek dokáže byť na nich závislý....problém nie je v ojedinelom užití pri nejakej oslave, ale závislosť práve vzniká na pravidelnom užívaní a je to jedno či raz za týždeň či raz za mesiac a podobne...to, že priateľovi tráva "chutí" a teší sa na ňu nie je v poriadku, z pár potiahnutí bude celá dávka a tak to bude pokračovať ďalej...existujú mnoho závislostí na všetkom možnom, prečo zbytočne provokovať a koledovať si o závislosť ???....to je ako s čokoládou, čím viac jej konzumujete, tým rýchlejšie sa posúva" laťka", koľko si jej potrebujete dať, aby ste zažili ten pocit uspokojenia...či je to droga alebo nie, je nepodstatné...podstatné je, že priateľ si sám uvedomuje, že na tráve nie je všetko úplne v poriadku ak sa vám priznal, že si ju pravidelne dávajú na svojich stretnutiach a hneď sa aj obhajoval, že je to v poriadku...každý človek má v sebe určitú úroveň sebazapretia, vôľu odolávať "závislostiam", každý sa pozná...občasné užívanie nemusí byť problém, no keď už z občasného sa prejde k pravidelnému, to je problém...človek môže mať neviem akú silnú voľu, no jeho telo ho v tomto sklame a bude si to vyžadovať :(
mne by to vadilo... aj keď vôbec neviem ako vyzerá zhúlený človek...opitý to viem, ale zhúlený????
Inak keď vám dcéra vyrastie a príde s mariškou, že veď tatino mohol, môže aj ona. tak ktovie, či to stále bude vidieť, že veď je to v pohode
@deti95060810 normalne;) ani nespoznas
Podľa mňa závisí od jeho povahy. Vie ľahko podľahnúť niečomu? Má silnú vôľu? Je na niečom alebo bol na niečom závislý? Kľudne to môže byť aj niečo nezávadné...nielen drogy, jedlo, cvičenie, sex, ...je niečo čo musí mať, lebo inak sa necíti dobre? Má v rodine závislosť? Ak nie, je menšia šanca, že by sa stal závislým...ale prečo hazardovať? Možno si dať občas nie je nič strašné ale pravidelne, keď sa stretávajú aj s trávou, tak by sa mi to už nepáčilo...
@deti95060810 nijak to na nom nevidno. 😉
Mne by to vadilo....ako poznala som tiez takeho starostliveho "ocinka"a casom sa tak namotal travu ze uz travicka mu bola a dietatko vzacne😡
Nebudeš sekera ak mu povieš, že sa ti to nepáči. Skôr je zlé to, že budeš mlčať a riešiť to tu na MK a nie s nim. Podľa toho čo si písala, je to skvelý a rozumný chlap a pochopí ťa. Myslím, že huliť trávu nie je rozumne, hoci tí, ktorí ju hulia alebo hulili ti budú tvrdiť, že je to v pohode. Možno len potrebuje tvoju radu, že je to hlúposť. Ak ak mu povieš, že ti na ňom a jeho zdraví záleží , myslim, že bude šťastný, že má taku žienku pri sebe. A keďže ste obaja športovci viete, že zdravie nezaleží len na športe.
Vzdelaní ľudia s rodinami a zázemím si potrebujú dať trávu? ...Bolo koze dobre, išla na ľad tancovať 😝
@anonym0001 nesuhlasim, poznám ľudí, ktorí si príležitostne dajú už aj 20-30 rokov a nijako to na nich nie je poznať, práveže sú to práve tí inteligentnejší z tých čo poznám, alkohol mi osobne vadí viac... ale bavíme sa o príležitostnom šluku, nie že sa niekto sfajčí každý deň (to pre tie, ktoré by sa toho chceli chytiť)

...inak travu by kludne mohli zaviest pri porodoch namiesto spinalky, to by sa rodilo jedna radost 😂