icon

Traja súrodenci a dom rozdelený na polovicu: Ako ďalej?

21. aug 2024

Cítim bolesť a krivdu od vlastnej rodiny a chcem poznať váš názor na situáciu.

Sme traja súrodenci, vyrastali sme vo veľkom dome, ktorý z polovice patrí mojej krstnej a z polovice mojej mame. Krstná je slobodná a bezdetná, a ja som od detstva užívala jej časť domu, keďže v rodičovskej časti bolo niekedy plno. Keď sme so synom navštevovali rodičov, vždy sme bývali v časti domu patriacej krstnej, ktorá už niekoľko rokov žije inde.

Pred 3-4 rokmi mi brat oznámil, že by so svojou ženou chceli dom (bývajú v byte jeho ženy vo vedľajšom meste). Začal sa ma pýtať na moje plány a obával sa, že naša sestra s jej bohatým priateľom by sa mohli pokúsiť získať celý dom. Brat sa s naším otcom neznesie, a jeho žena nemá rada našu rodinu. Hoci som mu naznačila, že to nie je dobrý nápad, brat stále pokračoval v telefonátoch o dome, sťažujúc sa na otca a jeho správanie.

Pred pár dňami mi otec povedal, že krstná prepísala svoju časť domu na brata, a mama plánuje prepísať svoju polovicu na mňa a sestru. V praxi to znamená, že moje dieťa a sestrine dieťa zdedia každé po ¼ domu, zatiaľ čo bratova žena a jej rodina získajú polovicu (brat je bezdetný).

Som šokovaná a sklamaná, že sa so mnou o tomto rozhodnutí mama ani krstná neporozprávali. Krstná mi povedala, že si myslela, že som s tým súhlasila, a mama reagovala, že nemám byť chamtivá. Cítim sa zradená a zranená, akoby som stratila domov a zázemie, ktoré som v rodine mala. Neviem ako ďalej komunikovať so svojou rodinou, stratila som dôveru v ľudí, ktorých som považovala za najbližších.

sono2
21. aug 2024

No tak hold, ja nechápem, čo riešiš

rachel36a
21. aug 2024

@irusa ďakujem...fakt nerozumiem týmto zlobam...svagor je dobrý človek, ma len synovca ( nášho syna) ktorému je krstný otec....niekedy sa až hnevám, čo všetko mu kupuje...detto svokrovci, ktorí majú jediná vnuca ( zase nášho syna) 😁😁😁😁
Apropo....môžeme sa zoznámiť 😁😁😁😁

slniecko5
21. aug 2024

Pocuj, mama Ti to možno vynahradí inak, o com možno ešte nevieš. Ešte nevesaj hlavu. Ma ta rovnako rada a chce ti dobre. Vyhodnotila to asi ako najlepšie riešenie z rôznych dôvodov. Možno to nie je jedine dedičstvo.

irusa
21. aug 2024

@rachel36a no podľa tvojho príspevku môžem povedať, že ľudskosť a dobro ešte nevymrelo...

h2
21. aug 2024

@rachel36a Nemyslela som konkrétne na tento váš prípad, ale tak všeobecne. Že dajú len jednému a odôvodňujú to tým, že druhý má, kým ten, ktorému dali, by ináč nemal.

blonde_bella
21. aug 2024

Rodičia nie sú povinní deťom zanechať NIČ. Máš si vedieť nadobudnúť sama. Si slobodná, bezdetná, nič ti nebránilo, už mať svoj malý 1izbacik....
Všetci len natrcaju ruky, keď sa delí majetok, len aby tam tie ruky boli aj keď sa bude treba starať o rodičov....

blonde_bella
Autor odpoveď zmazal
h2
21. aug 2024

@vevapeto Akí rodičia!!! Práveže rodičia, či skôr matka, lebo ona je vlastníčka druhej polovice domu, sa to snaží ako tak vykompenzovať aspoň tým, že chce to, čo má, dať len dcéram. Ona nemôže urobiť viac, keďže nevlastní celý dom!

h2
21. aug 2024

@blonde_bella Autorka nie je bezdetná, má dieťa.
A paragrafy sa dajú aj vygoogliť.

blonde_bella
21. aug 2024

@sasa1310 ešte si aj zákon napísala

Manžel/ka je v prvej línii a dedí sama.

blonde_bella
21. aug 2024

@h2 aj keby nemala.
Dedí prvá línia, a ak ťa neexistuje ide druhá.

sasa1310
21. aug 2024

@blonde_bella paragraf 474. Jej brat nemá deti. Treba vedieť čítať

autor
21. aug 2024

@karolinakr Môže to tak byť. Ale keďže sa o tomto rozhodnutí v rodine nekomunikovalo, môžem len hádať. Ja to rozhodnutie akceptujem a nič od rodiny nežiadam, nečakám. Len som stále presvedčená o tom, že pre dobrý pocit a harmóniu v rodine, sme sa o tomto rozhodne mali všetci porozprávať, predtým než sa teta s mamou a bratom dohodli. Ďakujem veľmi pekne za pochopenie a podporu❤ . Už tie príspevky nejdem ďalej čítať, lebo väčšina je dosť mimo. Všetko dobré prajem🍀🌹

autor
21. aug 2024
0kristina0
21. aug 2024

Podla mna je tu jediny chamtivec tvoj brat a este k tomu aj zakerny. Mozno mu rozumy dava jeho zena, ktovie. Poza vas chrbat, tajne presvedcil tetu aby mu prepisala polovicu domu, pricom vie, ze ma dalsie dve sestry. Co z toho vyplyva? Dom chce iba pre seba a na nikoho pri tom nemysli. Takze jediny chamtivec mi tu pride on. Krstna to mohla prepisat na vas troch, po mamine by ste zmova dedili vy traja a tak by ste mali vsetci rovnaky podiel, nikto by nebol ukrivdeny. Ja by som hnevala na tvojho zlomyselneho brata.

h2
21. aug 2024

@blonde_bella Nemáš pravdu.

jizanka
21. aug 2024

Hmmm pulku domu si nechal napsat ,ale postarat se o rodiče máte všichni stejně. Když vás švagrová nemusí, tak ona se starat asi nebude....ale majetek jí nevadí.

annamivo
21. aug 2024

Verím ti, že ťa to trápi. Ja som napr mame povedala, že ak na mňa prepise svoju časť domu nemám problém sa o ňu postarať ( vie o tom aj MM)... Totižto ona sa spoliehala, že sestra mladšia tam ostane bývať( jej prepise svoju časť) a ona sa "zrazu" ide sťahovať, pretože zistila, že keď sme sa mi odsťahovali, je starostlivosť o dom a záhradu, mamu na nej a jej mužovi sa to nepáči. Neviem či si mysleli, že kým sme tam bývali všetko robila 70 ročná žena 🙈🤷. Mamina je sklamaná, podobne ako autorka, pretože sestra s ňou nič neprebrala, ani nenadhodila , že riešia bývanie, až že sťahujeme sa v októbri. @ autorka ak brat zdedí po krstnej+ po mame, určite by som sa nepodieľala rovnako na starostlivosti o dom , krstnu či mamu. Absolútne by ma netrápilo či to utiahne financne, to má rozmýšľať dopredu. Ty ako hovoríš nepotrebuješ nič, to je super, viem , že sa cez to ľahko neprenesieš, ale určite ťa to poučí do budúcna a ukázalo to aké tie vzťahy u vás naozaj sú

mamatroch
21. aug 2024

Uprimne si myslim, ze kym mama a krstna ziju, je to stale len a len ich majetok a nemas nan nijake pravo. Je cisto ich vec, ako s nim nalozia. Ja by som na ich mieste hlavne nic na nikoho neprepisovala, aby nakoniec neskoncili na ulici. No ak sa tak rozhodnu, je to ich vec aj keby to prepisali na prveho bezdomovca, ktoreho stretnu.

h2
21. aug 2024

@annamivo Čiže ty si mame povedala, že sa o ňu postaráš, AK na teba prepíše svoju časť domu? 🤔 A keď neprepíše?

janinah
21. aug 2024

@annamivo prepanakrala.to o mamu v starobe sa postarame.len ak nám prepise dom? ..
Choré...

alenka58
21. aug 2024

@sasa1310 to napísala trefne, úplne zbytočne sa cítiš ukrivdená

vevapeto
21. aug 2024

@h2 matka sa mohla predsa s ich krstnou ( jej sestrou?)dohodnúť na deľbe domu, aby neboli medzi súrodencami zvady.

h2
21. aug 2024

@vevapeto Mohla? Všeličo sa mohlo stať a nestalo sa. Načo riešiť, čo sa stať mohlo, keď sa to tak nestalo?

zmrzlinka2021
21. aug 2024

Autorka a čo by si chcela riešiť spolocne? Krstná chce darovať svoj majetok tvojmu bratovi. Aká rola má byť tá tvoja v tomto?

zmrzlinka2021
21. aug 2024

@h2 odmenia, lebo ho lubia a je im ho ľúto

jesenzima
21. aug 2024

Tvoja mama ma pravdu. A navyše, ten dom ti nepatrí a majitelia si s ním môžu robiť čo chcú, či sa ti to páči, alebo nie ...

h2
21. aug 2024

@zmrzlinka2021 A toho schopného neľúbia? Alebo ľúbia menej? Ten nech platí celý život a druhý dostane všetko zadarmo?

autor
21. aug 2024
vevapeto
Autor odpoveď zmazal