Traja v jednoizbovom byte
Ahojte.
Potrebovala by som poradiť.
Bývame v malom 1 izbovom byte. Traja. Muž, syn a ja.
Chceli by sme do väčšieho ísť, lenže tu je ten problém.
Nevieme ako ďalej. Nemáme nič našetreného.
Obaja už máme nad 35 rokov. Prečo nemáme našetrene?Čo sme doteraz robili? Predtým sme málo zarábali a nešetrili, potom som ostala na MD a to bolo ešte horšie. Išli sme stále do mínusu. A teraz keď už máme normálne roboty, tak teraz sa dostávame z toho mínusu. A to samozrejme trvá. Máme 2 pôžičky+ hypotéka čo sa samozrejme platí. Muž predtým neplatil ako by mal a už je v registri.
Byt sme kupovali pred 12 rokmi, na väčší ako 1 izbak sme vtedy nemali.
Ja mám 840 v čistom a muž 1000 v čistom.
Navrhla som mu, nech predáme tento byt a aby sme išli do podnájmu tak na 3 roky, keď už nebudeme v registri.
Peniaze z predaja odložíme a do šetríme k tomu ešte aby bolo viac. A potom kúpime väčší byt.
(On aj toho sa bojí, že tie byty išli nenormálne hore, že z čoho on to bude platíť. Tu kde bývame sa pohybujú 2 izbaky od 100 000- 160 000. On sa bojí, že čo bude, keď sa mu niečo stane. )
Lenže muž nechce ísť ani do podnájmu. Boji sa. Že čo keď budeme sa sťahovať z podnájmu do podnájmu, lebo majiteľ si zmysli, že chce predať byt. A nechce platiť inému. Ale ja už tiež tu nechcem bývat, v malom byte. Nedá sa tu hýbať. Veci uložiť. Žiadnu návštevu, lebo nemajú si poriadne kde sadnúť. Aj malý potrebuje súkromie má 10 rokov.
Neviem, čo mám robiť. Nechať to tak? Mám tlačiť na muža?Už sme to s nim 1000 000x prebrali. Keď nahodím tu tému, nechce sa už o to veľmi sa baviť. O podnájme nechce ani počuť. Jedine keby to prenajímali nejaký známy. Tak by tam išiel. Ale roky plynu a stále sme natom istom. Čakáme a čakáme.
Viem, že je to naša chyba, že sme tu.
Co by ste poradili? Co by ste robili v našej situácii vy?
@0kristina0 to nikto na seba takú zodpovednosť nezoberie
@diamond007 ďakujem za povzbudive slová ❤️
@tanaxxx tak pre toho co si zoberie uver a nehnutelnost bude jeho to ani nie je taky problem, lebo splacat ho budete vy, on bude iba figurovat na papieroch, do casu kedy sa bude moct uver prepisat na vas. Mame to tak v rodine, keby ten co splaca uver prestal uver splacat tak ten co si zobral uver a nehnutelnost je na neho ju jednoducho preda. Aj toto je moznost.
@tanaxxx Podľa mňa traja v jednoizbaku nie je také strašné. Býva tak veľa ľudí a aj oveľa horšie. Poznám x ľudí, čo bývajú 4 v dvojizbakoch. A aj kamarátov si tam deti vodia. Počkala by som na Vašom mieste, kým teda nebudete v registri a dajú vám hypo. Alebo teda fakt sa ísť poradiť do banky. Prinajhoršom zostanete tam kde ste. Do podnájmu určite nie, to je somarina.
@janickacrazy v mojom okolí, ani známy takto nežijú. Koho poznám, sú na tom lepšie. A človek sa aj hanbí povedať, že akom v byte býva a počas rokoch sme natom istom 😔.
Ale áno, sú aj ľudia, čo takto žijú a horšie. Lebo nemajú inú moznost
No kým nesplatíte pôžičky, ktoré máte sa asi nepohnete. Ale za opýtanie nič nedáš, takže by som ešte skúsila nejakého dobrého finančného poradcu. Niektorí dokážu fakt divy. Minimálne by vám poradil, ako ušetriť, možno prefinancovať terajšie pôžičky.
Prenajat sucasny byt niekomu, kazdy mesiac od neho inkasovat a sebe najst aspon 2izbovy podnajom, kde chlapec bude mat izbu. Rozdiely medzi prenajmom jednoizbaku a dvojizbaku nie su velke, kazdy mesiac proste zaplatite o nieco viac, ale kvoli dietati by mi to za to stalo. A az vyleti z hniezda, mozete sa s manzelom vratit do jednoizbaku. Len manzel je brzda a trochu sebec, ze nehladi na maleho a ze sa dusite na malom priestore. Ale ked vas majitel nahodou vystahuje, mozete ist do povodneho bytu, stale bude vas.
@tanaxxx na jednej strane chapem, ze v tom 1i to nie je ziadne terno, na druhej strane, uz ste vydrzali ozaj hodne, ja by som vo vasej situacii vydrzala. A to ja viem, o com hovorim, zili sme par rokov najprv na 36m2 a potom dokonca na 25m3 traja ludia. Naucila som sa minimalizmu 😀 Pockat tri roky, kym budete moct vziat hypo, to uz je nic.. Teraz sa aj tak velmi tazko zhanaju byty, trh je vycerpany, ponuky biedne a drahe.. Utciite nepredavajte, to je blbost. Ak, tak to, co radia zeny, prenajat 1i, ist do 2i a tak preckat.
Keby chlap možno zahraničie skúsil , ale keď nezvýšite príjmy , tak môžete na úver zabudnúť.
@tanaxxx predáš byt. O 3 roky kúpiš 2x drahší rovnaký byt ako by si teraz kúpila Našetris toľko, keď už teraz nemáte nič našetrené? Toto je presne to. Namiesto šetrenia beriete úvery, a potom sa neviete pohnúť. Dvaja zarábajúci iba s 1 dieťaťom v 35 by už mali mať čo to našetrené. Mňa by zaujímalo načo boli 2 úvery, hypotéku beriem, že treba mať. Treba zhodiť ružové okuliare, keď teraz ledva šetrite isto nebudete mať ani na vyššiu hypotéku, keď by ste kúpili väčší byt a museli by ste doplatiť.
A rady treba pýtať v banke, ci je vôbec možná hypotéka.
Je ešte jedna možnosť, davat váš do podnájmu a z toho platiť podnájom na väčší byt. Otázne je ale, čo v prípade keď nájomníka napr. Na 1-2 mesiace mať nebudete a bude treba platiť podnájom na väčší byt, hypotéku na váš byt + energie.
Skúsila by som finančného sprostredkovateľa, jednou z možností by bolo aj pospájať úvery do jedného, isto by ponúkol spôsob riešenia. Držím palce.
@tanaxxx z tvojich reci mi pride,ze vam treba pomoct s hospodarenim s financiami a preto prva cesta by mala byt do banky, ty sa tomu najviac vyhybas a tvrdis,ze muz je v registry a uz sa nic neda, ale uvedom si,ze ty nie si odbornicka na financie (inak by ste nemali taketo problemy) a netusis ake su moznosti,tak sa nepytaj tu na koniku, tu ti financie neporiesime a utekaj este dnes do banky. Akekolvek zliepance s dalsimi pozickami vasu sucasnu situaciu len zhorsia.
@tanaxxx treba ísť do banky a porozmýšľať či sa nedajú zlúčiť pôžičky a zostala by som kde som.Do väčšieho podnájmu by bolo fajn riešenie, ale stačí, že Ti niekto z vášho bytu odíde...počkať, kým nebudete v registri a doplatite pôžičku...ale hospodárili ste hrozne nikdy sa neberie pôžička, aby ste vyplatili dlhy, ale to asi vieš.
Neviem, aký máš ten jednoizbak, ale ak je kuchyňa samostatná miestnosť, nedala by sa kuchyňa presunúť do chodby a synovi zariadiť izbičku v bývalej kuchyni? Videla som viacero takých prerabok.
My sme tiež začínali v jednoizbaku a chodili k nám aj návštevy aj kamošky s deťmi, nikdy ma ani nenapadlo, že by som sa snáď mala hanbiť, ako bývam. Bola som rada, že mám niečo svoje.
A inak určite by som skúsila aj finančného poradcu aj by som išla do banky popýtať sa na možnosti navýšenia hypotéky, keď riadne splácate, možno by ten záznam v registri nebol až taký problem
@annamalaga neverím, že od týchto príjmov budeme mat viac.
@annamalaga keď sme už nešli za mladi, už teraz nepôjde ani On sám.

@wade v banke sme neboli. Keď sme v registri neviem, či to má zmysel.