icon

Tykanie svokrovcom

5. nov 2025

Ahojte, zaujima ma nazor inych zien, resp. ako by ste reagovali vy. S mojim manzelom sme spolu 8 rokov, z toho cca 5 rokov manzelia, mae dve deti. So svokrovcami si vykam, resp. ja im vykam. Nikdy nenavrhli tykanie, aj ked vzhladom na zvyklosti v ich rodine, som to popravde cakala. Moj svagor si nasiel priatelku, su spolu asi od februara, moji svokrovci ju poznaju asi 5 mesiacov. Ostala som zaskocena, lebo si s nou potykali a mne povedali, ze ked teda chcem mozem im aj ja tykat. Trochu sa ma to dotklo, ze to neprislo od nich ako spontane rozhodnutie, ale ze uz aby som nebola horsia. Dotklo by sa Vas to alebo som len ja precitlivela. Vztahy mame take neutralne, oni su pomerne chladni, ale k detom nasim su ozaj dobri. Dakujem

Strana
z4
ibrunova
5. nov 2025

Tykala by som im, trochu by ma to zamrzelo, ale tak nikto nie sme ideálni ľudia.

anonym_353e71
5. nov 2025

asi by ma to zamrzelo trochu

janamt
5. nov 2025

Dotklo by sa ma to, ale snažila by som sa cez to preniesť a nedržať to v sebe...vzťah detí so starými rodičmi by mi bol prednejší.

doriiis
5. nov 2025

V živote nikdy by som svokrovi ani svokre netykala.

banika12
5. nov 2025

takisto by som si to nedovolila. a aj keby mi to navrhli, nepristupila by som na to 😀 jednoducho by mi to nebolo prijemne a prirodzene.

minenkaa
5. nov 2025

@anonym_autor ja to nechapem pytat si tykanie

babababka
5. nov 2025

Nie nedotklo.

lenkahvh
5. nov 2025
@doriiis

V živote nikdy by som svokrovi ani svokre netykala.

@doriiis a to uz preco nie? co oni su ina kasta ludi?

brontofuz
5. nov 2025

nechapem vobec preco si vykate =))) normalny ludia si tykaju a este v rodine

la_dolce_vita
5. nov 2025

Tiez by sa ma to dotklo, ale co uz.. normalne by som im zacala tykat. U nas v rodine je to normalne, priatelke syna som navrhla hned tykanie a mame pekny vztah, syn jej rodicom tiez tyka.

autor
5. nov 2025
@minenkaa

@anonym_autor ja to nechapem pytat si tykanie

@minenkaa ale ja som si nic nepytala, ja som s vykanim v pohode, ja som na to zvyknuta, v nasej rodine sa vyka vsetkym starsim tetam ujom,dokonca som vykala aj starym rodicom. Skor ma to zarazilo, ze mi to prezentovali, ze ked s nou, tak uz teda aj so mnou a to ma zamrzelo, ze to nebol akoby ich napad ale len preto, ze ked tak uz s obidvoma a ze u nej to navrhli po par mesiacoch a u mna po rokoch a ani nie preto ze chcu ale citia, ze sa to asi patri

anonym_227a97
5. nov 2025

Nikdy by som svokrovcom netykala a ani ja by som nedovolila, aby môj manžel tykal mojím rodičom. Úcta, rešpekt k staršiemu musí byť. Mne je absolútne jedno aká je doba a neviem čo, ale toto jediné nie. Aj moje dieťa, jediné v prvom ročníku vyká pani učiteľke. Ostatné deti tykajú. No proste nie. A nedotklo by sa ma to, ja by som tykanie ani neprijala.

doriiis
5. nov 2025
@lenkahvh

@doriiis a to uz preco nie? co oni su ina kasta ludi?

@lenkahvh ... Lebo by mi to bolo nepríjemné a neprirodzene. A už vôbec si neviem predstaviť, ako môže niekto svokrovcov volať mama, otec.
Tykanie nie je vždy vhodné a väčšiu úctu preukazujes, keď vykas.

minenkaa
5. nov 2025
@anonym_autor

@minenkaa ale ja som si nic nepytala, ja som s vykanim v pohode, ja som na to zvyknuta, v nasej rodine sa vyka vsetkym starsim tetam ujom,dokonca som vykala aj starym rodicom. Skor ma to zarazilo, ze mi to prezentovali, ze ked s nou, tak uz teda aj so mnou a to ma zamrzelo, ze to nebol akoby ich napad ale len preto, ze ked tak uz s obidvoma a ze u nej to navrhli po par mesiacoch a u mna po rokoch a ani nie preto ze chcu ale citia, ze sa to asi patri

@anonym_autor a kto im teda povedal prečo to aj tebe nepovedali

aalt
5. nov 2025

Tak mozno aj s tebou uz chceli tykanie skor a navrhli az teraz, ked si potykali s novou. A s nou mozno si rovno potykali prave preto, ze im vykanie s tebou bolo "neprijemne". Zbytocne v tom mozno hladas co nie je. Chces tykat, navrhli tykanie, tak si tykajte. Ak ti to je proti srsti, tak povedz, ze nech sa nehnevaju, ze ti je prijemnejsie vykat, ze si zvyknuta ...
Ja svokrovcom vykam, neviem si uz predstavit tykanie. Oslovujem mama/otec, alebo babka/dedo. Oni mne tykaju. Deti im tykaju.
@doriiis a ako teda ich oslovujes?

7miriam77
5. nov 2025

Ja by som im vykala, prišlo by mi nevhodné im tykať. A to,že mi to navrhli neskôr by ma zamrzelo asi na 5 sekúnd

jessica6
5. nov 2025

No urcite by ma to zarazilo, ake neriesila by som. Ja som si uz zvykla v zivote nato, ze niektori ludia su cudni, zbytocne sa zamyslat nad tym, ci im nedochadza, ze sa to nehodilo..proste su brzdy, bez debaty..

doriiis
5. nov 2025
@aalt

Tak mozno aj s tebou uz chceli tykanie skor a navrhli az teraz, ked si potykali s novou. A s nou mozno si rovno potykali prave preto, ze im vykanie s tebou bolo "neprijemne". Zbytocne v tom mozno hladas co nie je. Chces tykat, navrhli tykanie, tak si tykajte. Ak ti to je proti srsti, tak povedz, ze nech sa nehnevaju, ze ti je prijemnejsie vykat, ze si zvyknuta ...
Ja svokrovcom vykam, neviem si uz predstavit tykanie. Oslovujem mama/otec, alebo babka/dedo. Oni mne tykaju. Deti im tykaju.
@doriiis a ako teda ich oslovujes?

@aalt .... Teta Katka prosím vás, atď... Ujo Ivan mohli by ste, atď.

aalt
5. nov 2025
@doriiis

Tak u nas je teta/ujo zase take neosobne, ako keby si nebola v rodine ale cudzia. Ale za mna nech sa kazdy oslovuje ako mu je blizsie ... Ja aj rodicov oslovujem babka/dedko.

danica2711
5. nov 2025

nechápem názor, že vykanie je prejavom úcty. Úcta sa prejavuje inak, nie vykaním, a úctu môžem prejavovať aj človeku, ktorému tykám (aspoň u nás v rodine to tak funguje, všetci si tykáme a všetci si jeden druhého/ďalšieho vážime). Vykanie starším ľuďom v rodine je podľa mňa len zvykom z minulosti a s úctou nemá veľa spoločného

lenkahvh
5. nov 2025
@doriiis

@doriiis to je znie uplne priserne, ale tak ako tebe vyhovuje, zjavne teta Katka a ujo Ivan maju nadstatus v tvojich ociach

lenkahvh
5. nov 2025
@danica2711

nechápem názor, že vykanie je prejavom úcty. Úcta sa prejavuje inak, nie vykaním, a úctu môžem prejavovať aj človeku, ktorému tykám (aspoň u nás v rodine to tak funguje, všetci si tykáme a všetci si jeden druhého/ďalšieho vážime). Vykanie starším ľuďom v rodine je podľa mňa len zvykom z minulosti a s úctou nemá veľa spoločného

@danica2711 suhlasim, to by som vykala aj mojim rodicom potom, lebo si ich vazim a mam k nim uctu

toto su tu nejake pomylene predstavy o fungovani veci a vztahov, ale ved nech sa paci, ako komu vyhovuje

rachel36a
5. nov 2025

Začni tykat a neries...mne by skôr vadilo keby mi oni týkajú a ja im mam vykat...to by u mňa neprešlo...

doriiis
5. nov 2025
@lenkahvh

@doriiis to je znie uplne priserne, ale tak ako tebe vyhovuje, zjavne teta Katka a ujo Ivan maju nadstatus v tvojich ociach

@lenkahvh ... Tak, sú to rodičia môjho muža a svojmu mužovi preukazujem úctu aj tým, že vykam jeho rodičom. A vykanie nie je prejavom nadstatusu, ale slušnej výchovy a úcty k druhej strane. A zároveň je to prejavom hraníc, ktoré máme. Oni nikdy nebudú moji rodičia a ja nikdy nebudem ich dieťa, ktorému samozrejme týkajú.

evazhoufova
5. nov 2025

Pozri ja svokrovi vykam a svokre tykam, švagriná naopak 😃 neriešime nikto, je to aj pocitové. No keď si s nádejnej švagrinou potykali bude to možno s nimi mat iné, ten vzťah je iný jednoducho….. či títo nebude vadiť..

som_realistka
5. nov 2025

Môjmu nebohému svokrovi som vždy vykala, on si síce potykal so všetkými bývalými frajerkami môjho muža, aj s jeho kamarátmi, ale mne to nikdy nenavrhol, nevadilo mi to, bol to otec môjho muža, ale raz chcel byť asi vtipný a vyjadril sa, že so mnou si nikdy nepotyká, lebo som nevesta a musím si ho vážiť a poslúchať ho aspoň nebudem môcť byť nepríjemná aj keby mi vynadal , na to som mu povedala, že od určitého času neposlúcham ani môjho otca a keby mi vynadal alebo sa so mnou hádal tak mne je úplne jedno či ho pošlem do hája v jednotnom alebo v množnom čísle.

janinah
5. nov 2025

Mne zať slovak vyka a druhy zať cudzinec tyka a tak to aj ostane.A rada mam oboch rovnako.Aj cudzinec by vykal.keby to preň nebolo komplikovane.
Na tvojom mieste ostanem pri vykani.

leuska0910
5. nov 2025

Mojim vsetci tykaju okrem mna.. tiez mi to nebolo navrhnutee, pritom vsade hovori aku ma dobru nevestu😐

evazhoufova
5. nov 2025
@leuska0910

Mojim vsetci tykaju okrem mna.. tiez mi to nebolo navrhnutee, pritom vsade hovori aku ma dobru nevestu😐

@leuska0910 možno preto

drianaa
5. nov 2025

Tak ja som s manželom od 17tich, kedy som automaticky vykala, tykanie mi navrhli myslím svokra pred svadbou a svokor aj skôr, ale neviem presne kedy. Švagriná keď mala priateľa, navrhli mu tykanie skôr, absolútne som to neriešila. Bol starší, bývali s ním častejšie, vôbec sa ma to nedotklo. Možno naozaj chceli skôr navrhnúť tykanie, ale nebola príležitosť, zvykli si alebo tak. Môj otec napríklad nenavrhol manželovi tykanie doteraz(13 rokov sme spolu), ale on je z rodiny, kde svojim rodičom vykal. A nikto sa nad tmy nezamýšľa, ani ja ani manžel

Strana
z4