icon

Tykanie svokrovcom

5. nov 2025

Ahojte, zaujima ma nazor inych zien, resp. ako by ste reagovali vy. S mojim manzelom sme spolu 8 rokov, z toho cca 5 rokov manzelia, mae dve deti. So svokrovcami si vykam, resp. ja im vykam. Nikdy nenavrhli tykanie, aj ked vzhladom na zvyklosti v ich rodine, som to popravde cakala. Moj svagor si nasiel priatelku, su spolu asi od februara, moji svokrovci ju poznaju asi 5 mesiacov. Ostala som zaskocena, lebo si s nou potykali a mne povedali, ze ked teda chcem mozem im aj ja tykat. Trochu sa ma to dotklo, ze to neprislo od nich ako spontane rozhodnutie, ale ze uz aby som nebola horsia. Dotklo by sa Vas to alebo som len ja precitlivela. Vztahy mame take neutralne, oni su pomerne chladni, ale k detom nasim su ozaj dobri. Dakujem

kiki68
5. nov 2025

Ja svokre vykam, ona mne tyka, svokor a jeho zena si tykame od zaciatku. S tou vykajucou svokrou mam o 90% lepsi vztah bez so svokrom. Svokre mozem fakt hovadinu povedat a zasmejeme sa, svokrovi, no to je ako volat na Finanzamt 😂

anonym_90e266
5. nov 2025

Prijala som ako mlada návrh tykania, ale keby sa dalo vrátiť cas, ostanem pri vykaní. Tykanie vzťahy nezlepšuje.

anonym_7e11bf
5. nov 2025
@brontofuz

nechapem vobec preco si vykate =))) normalny ludia si tykaju a este v rodine

@brontofuz možno preto, že mužova rodina je mužova rodina a opačne. A musia sa len trpieť, sú aj také prípady a čoraz viac je ich.

anonym_332949
5. nov 2025

@anonym_autor rozumiem ti, že ťa to zamrzlo, aj mňa by to 😏 aj môj ocino pred nedávnom navrhol môjmu manželovi tykanie po 12! rokoch manželstva a celkovo sme spolu 19 rokov. A vzniklo to z toho že si začal týkať so švagrinou, ktorá je len 2.roky nevestou. Tak som mu povedala že prečo až teraz mu to navrhol. A manžel si jasne po takom case nevie zvyknúť na tykanie 😀

betulinka1
5. nov 2025

@anonym_autor za mna je vykanie totálne trápne v rodine. Som z rodiny, kde si všetky tetky, babky, prababky a rodina aj z desiateho kolena automaticky tyká. Ani by nás nenapadlo, ked pride niekto novy aby vykal. Z muzovej strany si jeho rodicia nechajú vykať aj detom. Cize moj muz vlastným rodicom vyká ale naše deti už tykajú. Takže všetky vnúčatá tykajú a ich deti a nevesty vykajú. Mne osobne je to totalne smiesne. Môj muž vie upratat svoju mamu aj vykaním 😉. To, že si nechá vykať, nezvyšuje jej hodnotu a ani respekt. Skor mi to pripada také primitívne, ešte k tomu, že sú to taký jednoduchsí ludia aj vzdelaním. Este keby bol svokor nejaký profesor, docent a prisla som do rodiny, ze teda neriesi tykanie, nejako by som to chápala z jeho postavenia. Ale robotník na stavbe si nechá vykat od vlastných detí. Výhoda je, že nase sa deti naucili vykať, odkukali. Vsimla som si, že pekne prepnú do vykania pri cudzích ludoch od mala. Autorka za mna im kludne tykaj a neries to. Ako ti už niekto písal, že aj chceli skôr ale nevedeli ako a teraz prisla taká prílezitosť. Netreba robiť z toho vedu. Nikoho vážnosť sa tým neznižuje ani nezvyšuje. Toto je taký pozostatok iba v pár krajinách. Inak sa vo svete vykanie nepoužíva a žijú si v rodinách spokojne aj bez toho.

ivik4
5. nov 2025

Ja si tykanie predstavit neviem, tazko by sa mi to dralo z ust hoci vztahy mame dobre. Ale keby som ty, asi by som sa normalne na to spytala, preco ona ano a ty doteraz nie. Ostanu zaskoceni a uvidis co povedia

natalka13
5. nov 2025

ak mate v pohode vztahy tykaj im, je to normalne.
co potom v celom svete kde sa iba tyka. no nemaju problem a ty si ho zbytocne vyrabas.

sabca99
5. nov 2025

Ja by som to nedokazala ani keby chceli. 🙈

mandzula
5. nov 2025

Asi by sa ma to dotklo, ale zacala by som im tykat. Ja toto nastastie riesit nemusim, my si tykame vsetci, ved sme rodina, nie cudzi ludia z ulice. Vykanie za prejav ucty nepovazujem, v rodine uz toboz nie, je to pre mna akurat tak zvyk z davnej minulosti. Ak si niekoho vazim/nevazim, tykanie/vykanie na to nema ziadny vplyv.

ibrunova
5. nov 2025

Vykanie neznamená automaticky úctu, aj mame mojej tykám a vážim si ju, nemusím jej preto vykať.. A svokrovcov pri tykaní oslovujú aj menom, ja by som svokru nikdy nevolala mama..
Pohľad z opačnej strany .. Ak by som ja niekomu navrhla tykanie a on by odmietol, neviem prečo, asi by ma to zamrzelo

troskustratena
5. nov 2025

No ja poviem uprimne, pre mna je to vykanie svokrovcom citliva vec, takze ta uplne chapem a to, ako ti "navrhli" tykanie by sa ma dotklo... my sme s muzom 12 rokov, z toho 5 manzelia a stale svokrovcom vykam, lebo mi to tiez nenavrhli... oni si pritom tykaju s celou mojou rodinou, vratane tety a starych rodicov😔 Ja som jedina, s ktorou si vykaju a pre mna je to obrovska bariera, ktoru tym medzi nami vztycili (ja viem, ze svet sa za to nezruti, ale proste to tak beriem)... ale tak nic s tym nespravim, a ak by aj nejakym zazrakom to tykanie navrhli, tak uz by som nechcela... na tvojom mieste by som preto svokrovcom netykala ale len nejako akceptovala to, ako sa zachovali... mrzi ma to aj za teba💔

vroni
5. nov 2025

Ja som si so svokrovcami vždy tykala, ale zase by na nikdy v živote (dobre, odkedy som dospela) vykať niekomu, kto mi tyka. Keď by som navrhla niekomu tykanie a on by mi to "slušnosti" či "rešpektu" ďalej vykal, tak ho raz upozorním a po ďalšom zavykani prestanem komunikovať, lebo ho budem považovať za nevychovane tela, s ktorým je ďalšia komunikácia zbytočná. S dcerinym priateľom si tiež tykame, ale poznáme ho už 17 rokov (sú spolužiaci od škôlky), tak sa to asi celkom neráta.

anonym_115269
5. nov 2025

Na tykanie so svokrovcami sám si počkala takmer do svadby. Vtedy som to prijala a musím povedať, že sa mi uľavilo. Konečne neboli návštevy také formálne a napäté.
Keby sa to ale stalo tak, ako píše autorka, tak by som povedala, že ďakujem ale ja zostanem pri dlhoročnom zaužívanom vykaní. A áno, dotklo by sa ma to ale vzťah s deťmi by to neovplyvnilo.

beronsche
5. nov 2025
@anonym_227a97

Nikdy by som svokrovcom netykala a ani ja by som nedovolila, aby môj manžel tykal mojím rodičom. Úcta, rešpekt k staršiemu musí byť. Mne je absolútne jedno aká je doba a neviem čo, ale toto jediné nie. Aj moje dieťa, jediné v prvom ročníku vyká pani učiteľke. Ostatné deti tykajú. No proste nie. A nedotklo by sa ma to, ja by som tykanie ani neprijala.

@anonym_227a97 úcta a rešpekt sa vyjadrujú inak ako vykanim..

kalifka
5. nov 2025

@anonym_autor moja svokra už xy rokov žiada, aby som jej tykala, ale nemám dôvod.

anonym_227a97
5. nov 2025
@beronsche

@anonym_227a97 úcta a rešpekt sa vyjadrujú inak ako vykanim..

@beronsche Samozrejme, ale pre mňa je aj vykanie svokrovcom a autoritám. Tak som bola vychovaná a tak vychovávam aj svoje dieťa.

beronsche
5. nov 2025
@anonym_227a97

@beronsche Samozrejme, ale pre mňa je aj vykanie svokrovcom a autoritám. Tak som bola vychovaná a tak vychovávam aj svoje dieťa.

@anonym_227a97 samozrejme, každý to má inak..
Ale vo mne to veľmi evokuje malo srdečný a malo otvorený vzťah....

mandzula
5. nov 2025
@beronsche

@beronsche Mám to tak isto, a ešte aj nadradenosť.

april171
5. nov 2025

Ja pri tom vykaní najviac vidím problém v oslovení, jednoducho pri tykaní viem povedať svokre menom, pri vykaní hádam nebudem hovoriť svokre teta alebo ujo, to už je čo za blbosť. Alebo im má človek vykať a hovoriť pani XY, to sa mi páči v angličtine, ale u nás nie je taký zvyk,
A potom to skončí tak, že sa svokrovci vôbec neoslovujú a nevesty (zaťovia to majú väčšinou v paži) sa trápia ako niečo povedať, aby nemuseli svokru osloviť, lebo veď nevedia ako. Po narodení detí aspoň môžu povedať babka, dedko, ale aj to mi príde čudné.

anonym_3d2e51
5. nov 2025

mne sa to nepaci, ked niekto mne tyka a ja mu mam vykat, ako keby boli nieco viac. O tomto som sa aj s mamou rozpravala lebo ta si potrpi na vykanie od mojho manzela, ale tam aj prameni ten status urovne intelektu preco si potrpi na vykanie, je z nizsej vrstvy a takto si nieco dokazuje.

anonym_4ce8ca
5. nov 2025
@april171

Ja pri tom vykaní najviac vidím problém v oslovení, jednoducho pri tykaní viem povedať svokre menom, pri vykaní hádam nebudem hovoriť svokre teta alebo ujo, to už je čo za blbosť. Alebo im má človek vykať a hovoriť pani XY, to sa mi páči v angličtine, ale u nás nie je taký zvyk,
A potom to skončí tak, že sa svokrovci vôbec neoslovujú a nevesty (zaťovia to majú väčšinou v paži) sa trápia ako niečo povedať, aby nemuseli svokru osloviť, lebo veď nevedia ako. Po narodení detí aspoň môžu povedať babka, dedko, ale aj to mi príde čudné.

@april171 suhlasim!

vsetky tie uzivatelky hore by boli v inej situacii a inak by vraveli, keby prisli jednoho dna za kazdou jej svokrovci a povedali by: mila Anicka, Zuzka, Katka, ty si odteraz moja nevesta a ja si prajem, aby si mi tykala a oslovovala ma menom

ha a tam by vsetka ucta skoncila 🙂 pretoze by jej chceli vyhoviet samozrejme, kedze je to svokra a nemohli by oponovat

ale kedze sa im toto neprihodilo, musia si to nejak odovodnit, preco su oni tie lepsie vychovane a s tou prepytujem uctou a svokrovcom vykaju

anonym_64de15
5. nov 2025
@doriiis

V živote nikdy by som svokrovi ani svokre netykala.

@doriiis nechcem rýpať, môžem sa spýtať prečo? Že sú starší o generáciu? Veď to sú aj rodičia, teta, kolegovia a tykáme si. Chápem, že pre niekoho to môže byť divné, pre mňa bolo prirodzené, že mi tykanie navrhli hádam pri treťom stretnutí. Veď sme si neboli cudzí, boli to rodičia môjho muža. Možno to tak cítim preto, lebo sme si výborne rozumeli.

anonym_64de15
5. nov 2025

@anonym_autor ja by som jej povedala, že ostanem pri tom vykaní, ďalej by som to nerozvádzala, ale dotklo by sa ma to.

henka123123
5. nov 2025

Nedotklo a ani by som netykala aj keby chceli

anonym_9d4477
5. nov 2025

Ja si neviem ani predstavit, ze po 14 rokoch by mi povedala svokra tykaj mi. To uz ozaj cudne a vykala by som dalej. Podla mna ak starsi clovek nenavrhne tykanie po par mesiacoch uz nech to necha tak. Mne svokra tyka od kedy ma prvy krat videla.

anonym_227a97
5. nov 2025
@beronsche

@beronsche No neviem si predstaviť tykať 72 ročným ľuďom a tak isto si neviem predstaviť, že niekto tyká mojim 80 ročným rodičom 🤷‍♀️

mandzula
5. nov 2025
@anonym_227a97

@beronsche No neviem si predstaviť tykať 72 ročným ľuďom a tak isto si neviem predstaviť, že niekto tyká mojim 80 ročným rodičom 🤷‍♀️

@anonym_227a97 Ja som zas vďačná za rodičov (70 a 75) a svokru (70), že sú natoľko moderní, že vedia, že to nie je o veku, ale o vzťahu.

ivanakal
5. nov 2025

Nemrzelo by ma to. So svokrovcami si tykat nechcem. Ked to inym navrhli a ti to prijali, je to ok. Aj keby mi to navrhli dodatocne, zostala by som pri vykani.

elanor
5. nov 2025
@doriiis

@aalt .... Teta Katka prosím vás, atď... Ujo Ivan mohli by ste, atď.

@doriiis a preco svokrovcom hovoris teta a ujo? Ty si si za manzela zobrala svojho bratranca? Lebo oznacenie teta a ujo je pre matkynho/otcovho brata/sestru.

ivanakal
5. nov 2025
@elanor

@doriiis a preco svokrovcom hovoris teta a ujo? Ty si si za manzela zobrala svojho bratranca? Lebo oznacenie teta a ujo je pre matkynho/otcovho brata/sestru.

@elanor normalne oslovenie.. Zas to neprehanaj. Byvam na dedine, tu kazdeho znameho oslovujeme teta, ujo.