Urazená svokra pre topánky
Ahojte vsetky, chcela by som vas poprosit o nestranny nazor...uz som zufala a najhorsie je to, ze aj manzel sa so mnou nebavi.
Ale k veci. Vcera k nam prisla svokra a priniesla pre malu topanky...ma len 6,5 mesiaca a uz zas sa splasila. Kupila ich v zdravotnickych potrebach, ale podrazka bola velmi tvrda, nedala sa ohnut ani pri prstekoch. Povedala som jej ze su pekne ale tvrde a ja jej take obuvat nebudem a nech uz zuiadne topanky nekupuje. Topanky jej chcem vybrat ja, ale este je na to cas. Manzel mi vynadal, ze ako sa to spravam, mam sa uvedomit.
Urazena odisla domov a odvtedy sa manzel so mnou nebavi.
Vzdy drzal stranu jej, mna sa nikdy nezastal. Vcera som bola aj unavena, nespala som celu noc, nemala som naladu na nic, ale bavila som sa s nou v klude, normalne.
Toto je len zlomok, odkedy mame malu tak mi ide svokra strasne na nervy, do vsetkeho sa stara.
Tak ja uz neviem, som ja nenormalna? Ja by som si ani synovcovi nedovolila kupit topanky....:/
@worker_falcon to je typicke pre Slovensko. tak budem "reklamovat", ze su male 😀
Nie vazne, nemusi ale este sa mi nestalo, ze by nevymenili. A to ja ked som na SK (zijeme v zahranici) oplieskam tam kopu penazi. Ono kazdy dobry obchodnik nema s vymenou ci vratenim penazi problem.
@yanni čo je typické pre slovensko? že sa dodržiavajú zákony? skús si otvoriť obchod a uvidíš, či z neho môžeš urobiť požičovňu. Uvidela by si, či by si bola "dobrý obchodník", alebo zlý...
Milujem ženské, ktoré si myslia, že predávajúci v snahe nebyť "zlý" musí vo všetkom vyhovieť sprostým požiadavkám zákazníka. Niektorí ľudia stratili všetku hanbu a myslia si, že sú pupkom sveta a každý musí okolo nich skákať a vo všetkom vyhovieť.
@evka64 Takto si začala: " Ahojte vsetky, chcela by som vas poprosit o nestranny nazor." každý kto chcel, napísal svoj názor, nemáš sa prečo hnevať na komentáre. Môj názor je tiež taký, že si sa zachovala neslušne. Svokra zle určite nechcela, skôr si myslím, že nie je sprostá, ak si dala námahu a vyberala topánky v kamennom obchode. Tie topánky sú tvrdé, pretože tvoje dieťa také potrebuje!! Len ty to ešte nevieš!!! Svojim deťom dávam predpisovať také a viem, koľko stoja! a je mi ľúto, že poisťovňa preplatí na rok len 2 páry, potrebovali by sme min. 5 párov. To, že ťa manžel nezastal, na tom sa nezastavujem... Má viac rozumu... A neviem na základe čoho si myslíš, že toto by som ti nepovedala aj osobne...
@vedorka Nám švagriná pravidelne kupuje topánky a nič si z toho nerobím. Sú vždy o číslo väčšie, odložíme ich a potom ako by som ich našla. Keď nie jeden syn, tak druhý to ponosí. Ona si dá tú námahu že popozerá sa, objedná, zaplatí, donesie a ja aby som to začala komentovať? No už kde sme... Predsa nikde nie je napísané, že ty to nemôžeš podarovať niekomu, predať atď. A okrem toho, ak sa zamyslím nad tým, koľko vecí potrebujú a pomaly len na to robíme, tak mňa osobne tieto dary oveľa viac potešia, ako nejaké autíčka....
@adkoalauri ved to je prave to, tvoja nenarocnost. topanky nie su len o cislach a velkostiach.
prepokladam, ze nemas sajnu o presnej dlzke a sirke svojich deti v mm. pretoze keby si to vedela, tak by si vyberala topanky inak. vcera som kupila topanky malemu c24 a sandalky mame c26 a cuduj sa svete, rovnaka vnutorna dlzka... nechcem ta tu poucovat, ani dalej vysvetlovat dalsie pre mna dolezite kriteria ako ich vyberam, ja sa viac potesim auticku ako topankam.. nech si kazda matka obuva detom co chce.
a este, mne sa proste nechce nic nevhodne co dostaneme skladovat, predavat a posuvat dalej...
@evka64 Ale ja ta neurazam len som vravela ze by si si mala pospat co si v podstate sama v uvodnom prispevku spomenula 🙂 Casom na to prides sama ze je lepsie na vztahu so svokrou popracovat ako ist hlavou proti muru ale to pride az skusenostami. Zvlast si kazit vztahy kvoli uplnej blbosti mi nepride rozumne
@nyusika Nechapem podobenstvo. Akoze ci by som tucnemu povedala ci je tucny? Ved co so mnou ma nejaky tucny clovek (na ulici?)? Nie, tak ako chudemu nebudem hovorit ze je chudy, ani tucnemu ze je tucny, ani holohlavemu ze je plesaty, ani potetovanemu ze je potetovany. Nic so mnou nema a neviem preco by som mala konstatovat skutocnosti...kazdy sme nejaky a ja neviem co je za tym ze je aky je, moze to byt milion dovodov.
Naproti tomu ak by niekto v mojej najblizsej rodine - muz, dieta, stary rodic, bol na tom tak ze by som videla ze sa napr. prejeda a z toho pribral a je tucny, ano, vhodne by som sa mu snazila povedat moj postreh, a povzbudit ho k rieseniu. Lebo to moze mat zdravotne zle dopady, nejde o estetiku, ale moze si tym ak by to malo byt moc a trvat dlho aj ublizovat. Okrem toho taky clovek si v drvivej vacsine nieco kompenzuje, ma nejaky iny problem, ktory sa snazi prehlusit zvysenym prijmom potravy. Alebo si len navykol na zle nevyky a nevie si poradit. Ale ci tak urobi a ako by som nechala vyhradne na nom. A uz sa v tom nevrtala. Ale opat nie uplne dobry priklad, lebo ani takyto clovek mi nic nenatiska, podla mna to nema nic s tym co sa tu prebera.
Ked ale mas na mysli ci by som radsej povedala nieco niekomu blizkemu, alebo sa nan usmievala a za chrtom si z roznou motivaciou (lutovanim, opovrhovanim, ci nezaujmom) myslela svoje, tak to nie, pretvarka nie je mojim stylom. A kor este stebotat v style: tebe to ale sekne...a v mysli uplne iny obsah...Napriek tomu nikym tucnym aj ked si za to moze, som nikdy nemala tendenciu opovrhovat.
@worker_falcon Skusim inak. Aj ked sa mi zda ze uz som to napisala a len sa budem opakovat. Financie rodiny povazujem za akoby spolocne. Teda ked aj svokra, ktora ma svoj zivot a svoj rozpocet minie nieco na moje dieta, predsa len to minie akoby "rodine". Je to na nej, ale predpokladam, ze nechce len kupit a aby sa to odlozilo/vyhodilo. A ze by bola smutna keby to vedela, mne prijde viac fer to skutocne vyriesit, ako len schovat fakt. Aspon ja osobne by som bola smutnejsia kebyze viem ze moj dar niekto odlozil/vyhodil. Mozno ty nie, mozno pre teba je kvazi prijatie viac nez to ci dar bude vyuzity a ci sa z neho bude niekto tesit. Ja by som na zaklade seba, radsej sla dar vratit (vacsina kamennych obchodov da peniaze spat, niektore len za iny tovar, ale spotrebny tovar je mozne do x dni vratit nepouzity nielen pri eshope) a peniaze bud dala nech si kupia podla seba, alebo sa opytala co by sa im teda hodilo, cim by som mohla pomoct. Necitila by som sa urazena. Ved chcem pomoct im, nie sebe tym darovanim. Mnoho ludi pravda dava kvoli sebe hlavne, ale to uz je ina kapitola. Prave naopak, pokus bol, ale ucel je aby to bolo efektivne vyuzite. Ked uz je to moc mimo, nie je dovod sa nejak pretvarovat. Ved su to len topanocky preboha. Tak sa kupia ine. Spajat si vlastnu sebahodnotu s tym ci niekto bude nosit prave mnou vybrane topanky a citit sa neprijata povazujem ze uplny ulet. Vidim ze ta to emocionalne dost rozsekalo ked mi prajes aby sa mi stalo to iste (este s prodomkom "ved pockajte"), co nechapem, nakolko mne by taka situacia prave vobec nevadila, ako som uz pisala. Je mi luto ze taku v podstate prkotinu beries akoby slo o otazku lasky a pochopenia vo vzajomnom vztahu. Ja to beriem uplne pragmaticky, ako tovar. Nehodi sa, tak sa vymeni, vrati. Asi ja riesim v zivote uplne ine veci ako dolezite, ktore by mozno naopak zase nepripadali dolezite tebe. Vsetko je mozne...
Trochu od témy ale topánky sú fakt blbý dar. Normálny človek vie, že topánky sa pri kupovaní skúšajú. Ja som sa tiež pár krát spýtala svokry, či nemá odložený blok od oblečenia a či by nejakú vec nevymenila, že je malá (aj keď malá nebola, ale sa mi nepáčila, trochu som zaklamala...). Prípadne som ju nasmerovala, či užšie, širšie. A normálne zobrala do obchodu a buď vrátila alebo priniesla druhé. Nikdy sa neurazila, veď predsa keď kupuje deťom veci, chce aby ich nosili a boli im dobré. Vždy som o okomentovala tak, že veď predsa ja sa tiež niekedy netrafím a musím ísť vymeniť. A ešte som sa nestretla, aby mi vec v obchode s visačkou a blokom nevymenili. A takisto keď prinesieme darček jej, tak vie okomentovať, že napr. viac potrebovala utierky alebo poháre, tak na ďalší sviatok vieme, čo máme kúpiť.
Moja mam pre syna tiez dovliekla topanky asi v rovnakom veku ako tvojej dcere. Dala mi aj blok od nich ( no bol by mi na dve veci, kedze to bolo kupované v cr a teda netrepala by som sa tam), poďakovala som, povedala, ze zatial ani nechodi, tak mu to je na nic ( inak,teraz uz stoji, robi prve kroky pri nábytku a ma len protišmykové ponozky), predala som ich, lebo aj tak, ked som mu ich chcela obuť, neobula som mu ich, ma velmi širokú nohu. Mama to absolútne nerieislia. Inak svokra zvacsa kupuje mliecko pre maleho a hračky, ale kde tu sa prestreli, podakujeme sa a ked sa nehodí, posuniem ďalej. Muzovi to je jedno. Aj ked ja osobne by som bola radsej, keby dajú malému 5e, ako hračku, ktorú nepotrebuje.
@horana napísala si to veľmi dobre. úplne súhlasím. len je rozdiel, ako to povieš svokre. či je povieš, že tie topánky sú úplne na ****, že ich nikdy dieťaťu neobuješ a že nech už nikdy nekupuje také veci, alebo to povieš pekne slušne, diplomaticky, milo. To je zásadný rozdiel. Ja netvrdím, že mala byť ticho. Mohla to pekne odkomunikovať. ale ak to nevie, tak mala byť radšej ticho. lebo vyzerá ako egocentrická krava (á la pupok sveta, vasilisa najmúdrejšia).
btw. NIE, mýliš sa (spotrebny tovar je mozne do x dni vratit nepouzity nielen pri eshope). Niet toho zákona, ktorý by kamennú predajňu prinútil zobrať naspäť nevyhovujúci tovar.
@horana a áno, je fajn k darom pristupovať pragmaticky. len ona k tomu pristúpila citovo, emociálne, impulzívne. zhodila svokru, vynadala jej, uzavrela to niekoľkými "nikdy". to mi nepripadá ako pragmatický prístup.
@alaguema No ale malemu dietatu mozu byt niektori ludia neprijemni aj bez toho aby mal k nim ich rodic negativne afirmacie. Ja napr. s mojou svokrou vychadzat trufam si povedat nadstandartne a napriek tomu jedno z mojich deti pri nej plakavalo a teda cca prvy rok boli tie stretnutia podriadene tomu, riedke a kratsie. Btw svokra je velmi silna osobnost, sefka v praci aj v zivote vo velkom style, mozno dietatu vadilo aj to vyzarovanie, neviem. Kazdopadne podsuvat ze reve preto ze matka nema rada svokru je uz ina ezoterika. Nemusi to tak totiz vobec byt. Dieta moze byt napr. receptivnejsie a vadit mu moze vela ludi spociatku.
Postupom casu sa to zmenilo a syn ju uz ma rad a rad u nej spi cca od 3 rokov, druhe dieta zacalo skor. Chodieva k nej bezne na prazdniny, kde sa vyvaluje pred telkou, je rozne nezdrave veci a mne to zily netrha. V mensom veku je to ine, tam sa buduju vztahy a role a svokra ich moze slusne rozhodit, co je jeden fakt.
Ja napr. vobec nie som typ odopierat detom starych rodicov, ani nebazirujem na prkotinach, nicmenej svoju liniu mam a nieco uz cez ciaru je. Nastastie moja svokra je napriek silnej osobnosti tiez racionalna (co vidim ako velku vyhodu) a tak stacilo si vyjasnit pozicie a ukazat ten styl a bolo dobre. Aj ked nie vzdy utrafila, nezduvala sa. Napriek tmu ze ona vychovavala inak a mnohym veciam nerpzumela, bola ochotna uznat ze toto je moje dieta a moja zodpovednost. Priala by som taketo vztahy aj inym, bez citovych vydierani, upejpanosti, pocitov ublizenosti a sebadolezitosti, o tom to nie je.
@evka64 suhlasim s tebou, ze treba mat vlastny nazor, a nenechat si skakat po hlave,... na druhej strane sme zeny - a vieme veeelmi dobre, ako mame komunikovat, aby sa veci vyvinuli v nas porspech... nenadarmo sa hovori, ze muz je hlava rodiny, ale zena krkom, ktory hlavou hybe...
Ja som omnoho diplomatickejsia, hoci si robim obvykle veci po svojom, beriem ohlad na druhych (na ich city a podobne). V tomto pripade by som sa za darcek podakovala (ako mnohe pisu - nie je samozrejmost, ze svokry sa zaujimaju o deti a kupuju im kvalitne veci), minimalne by som ocenila jej snahu a topanocky odlozila s tym, ze ich vyskusate , ked mala podrastie. V pripade, ze jej dobre nebudu (mozno potom budu), ich staci hodit na bazarik a povedat svokre, ze malej boli uzke/siroke...onake... a ze si ich darovala nejakej mamicke v nudzi. (Jedna z moznosti). A poprosit ju, ze ked bude chciet nieco kupovat, nech vas vezme a malej to rovno odskusate. Budes mat skor moznost ovplyvnit vyber. Hlavne mysli na to, ze mnohe matky na take topanocky nemaju... A bud vdacna...budes ovela spokojnejsia....tak vnutorne. Nejde tu o pokrytectvo ani o nic ine... iba o obycajny ludsky pokoj na dusi.
Nejdem to tu ani čítať, lebo tuším väčšina MK sedí pri pc a rieši jednu urazenú svokru a topánky. 😀 😀 😀
Ja len toľko, možno už aj tebe samej došlo, že tvoje chovanie nebolo úplne ok, muž je naštvaný, svokra je naštvaná a ty si z toho vyšla ako krava ešte aj na MK. Z toho si, ale ťažkú hlavu nerob, tu to tak býva.
Na tvojom mieste by som sa ospravedlnila, vysvetlila, čo bolo vo veci, isto to nebolo len tými jednými topánkami, keby to viac objasníš, sa tomuto možno aj vyhneš, vysvetliť prečo si sa tak zachovala, že si chcela tie prvé botky kúpiť ty a máš o nich inú predstavu. By si sa možno divila, ale niekedy úprimné ospravedlnenie, vysvetlenie vie toho veľmi, veľa napraviť, urovnať a zlepšiť vzťahy. Nič nedosiahneš tým, ak sa budeš hrať na mŕtveho chrobáka. Aj muž potrebuje vidieť, že ti na tom záleží, že ťa to mrzí a som si istá, že hej. Mňa vždy, keď prejde hnev, tak ma veľa vecí mrzí. Ja to, ale riešim s mužom a to rob aj ty, nech si to on už porieši ako uzná za vhodné. Na čo bude tebe, že na teba budú všetci kydať.
@monikaparson len ju to nemrzí a nemá sa za čo ospravedlňovať...
@worker_falcon Nevidim tam v tom jej prispevku vynadanie ani zhodenie.
@worker_falcon No to už nech si posúdi autorka témy sama za seba.
@monikaparson z jej vyjadrení to snáď môžeme vidieť. ak teda nie je hlboko schizofrenická.
No jasne ze je muz pravom nehnevany...Je to jeho mama...Tebe ked sa topanocky nepacia,mala si podakovat,a hotovo...Nie jej okolo toho hovoris ako jej ich nebudes davat...Ona sa potesila...A ak myslis rak topanocky tak tie su skvele...Moje deti boli vychovane na rak a maju dobre nozky...Ja skor moc nepreferujem tie sproste capacky v ktorych sa nozka vycapce...
@horana tak to je potom zaujímavé. skús si predstaviť, že by to tebe niekto tak milo povedal.
Zaujímavé, že keď tu podobným spôsobom reagujeme na zadávateľku otázky, tak sa diví, prečo sme na ňu zlí, atď, atď. veď jej predsa nenadávame, neposielame ju do ****, ani jej nevravíme, že je krava alebo čo. A ona napriek tomu chápe, že sme na ňu zlí, že ju odsudzujeme a posudzujeme a myslíme si, že je taká a onaká.
@petkovadanuska23 ako sa môže vyčaptať noha v capačkách? 😀 My teda fičíme len na capačkách a má aj klasické botky, ale ohybné a mäkká, gumenná podrážka a nikdy jej nohy nečaptali. Chodí veľmi pekne. Podľa mňa RAK je ešte celkom fajn, sú koženné a nie sú ani také tvrdé.
Ja som divna, nevidim na tom co sa stalo nic katastroficke az na ten "urazeny" odchod svokry. Podla mna to zdramatizovala, alebo zadavatelka nezadala vsetky detaily ;) ja tiez poviem, ked daco nie je dobre, je to aj pre dobro svokry, nabuduce vie co ma pozerat a kupit/nekupit.. este nikdy sa mi neodula. Ostatni tiez.. dokonca pred sviatkami som kedysi zavesila na FB aj ziadost aby nam nenosili ziadne darceky, pripadne aspon nie plysaky.. a odfotila som tych 500 co ma moja dcera doma ;) Nejde len o peniaze, mne je luto tie veci potom len tak vyhodit,detto ak sa to nasledne opakuje... na co? Ja by som podakovala a povedala co je zle a preco sa to nosit nebude a aj to, ze pre 6 mesacne dieta su topanky na dve veci ;)
@vedorka Čo predpokladáš ty, to je len tvoj predpoklad! Ja si vlastné deti zoberiem do obchodu a vyskúšajú si topánku a nebehám s cm po obchode 😀 Vždy si berieme aj anatomickú orto vložku, takže dĺžka a šírka nôh mi je na prd 😉 A čo sa týka náročnosti -aj pri daroch, sú to vždy kvalitné kožené topánky s anatomickou vložkou 🙂

@evka64 neboj...vsetko sa urovna...hodis rec so svokrou,s manzelom...nieco svokra mozno pochopi,mozno sa nieco vyriesi a nieco jednoducho musis dalej brat tak ako je
kazdy sme citlivy na svoju rodinu a spravanie sa partnera k nej...staci niekedy uplna malickost a je ohen na streche.