icon

Usmerniť nevlastné deti alebo ich nechať?

Dnes o 06:26

Anonym - kvôli identite ale aj hanbe...
Spojili sme 2 rodiny. Ja rozvedená s 2 deťmi + manžel rozvedený s 2 deťmi. Začnem tým pozitívnym, deti si spolu rozumejú- rozprávajú sa, komunikujú spolu aj keď nie sú spolu (cez mobil), zahrajú sa, aj pohašteria- ale keďže nie sú spolu dennodenne tak vzťahy sú počas víkendov či dovoleniek fajn. Idem však na to negatívne... jeho deti sú vychovavané extrémne benevolentne (to sa snažím už neriešiť) ale chýbajú im akékoľvek hygienické návyky 😔 A teda tu nastáva problém. Na jednej strane nechcem byť ako "terorista " na všetko poukazovať a upozorňovať, na druhej strane neviem to nechať tak, lebo sa mi to hnusí (skúšala som to). Dozvedela som sa však, že jedno z detí sa "posťažovalo " že stále musia niečo robiť... pre mňa sú to však bežné veci, ktorým však oni naučené neboli a učia sa ich vo veku 12 a 17 rokov (takže nejde o male deti!). Príklady: vyžadujem aby si po sebe umyli okakaný záchod, či zubnú pastu z umývadla, aby si umyli ruky po WC , aby špinavé veci nenechávali na podlahe, aby si každý deň dali čisté spodné prádlo (prípadne oblečenie), umyli si zuby ráno a večer... pre mňa sú tie deti ako "humusáci" - často smrdia. Mne je to na jednej strane ľúto, lebo za to nemôžu, na druhej strane sa za to hanbím, lebo sú to už aj "moje" deti. Správanie (hlavne toho mladšieho - 13 ročného) musíme s mužom často korigovať, lebo sa správa ako "sedlák v meste ". Po 10 dňovej dovolenke som na sebe začala vnímať, že mi "vadia " a som z toho vyčerpaná. Nechcem to takto cítiť... čo robiť? Naďalej ich učiť (pre mňa) bežným veciam a "terorizovať" ich alebo len nejako prežiť pobyty s nimi a nechať im tú voľnosť akú majú doma u mamy?

Inak sú to veľmi šikovné decká, snažia sa učiť veciam "za pochodu ". Pýtajú sa prečo, načo a podobne... mrzí ma, že od matky nedostali aspon nejaký základ a neviem, či dokážeme niečo u nich zmeniť za pár víkendov s nami. Doma je to rovnaké, bordel a robte si čo chcete a ako chcete...

Strana
z3
abbey1
Dnes o 06:35

@anonym_autor Mňa by zaujímalo, ako si ťa získal muž, ktorý nedokázal vlastným deťom vštepiť základné hygienické návyky a tak zlyhal co výchove vlastných detí.

janinah
Dnes o 06:35

Ako dlho je manzel rozvedeny?nemal s detmi kontakt v ich utlom detste,ked sa tieto veci deti učia? Aj teraz by som to nechala na ňom aspon z 90 percent. Ty navar,oper to co daju do koša s bielizňou,ale on nech je ten,ktorý za nimi chodí a upozorňuje,ze nech si po sebe skontroluju wc a kupelnu atd.

anonym_d63b0f
Dnes o 06:37

Tiež nechápem čo otec? prečo ich tomu vedies ty ?
Otcovi je to jedno?ci on je taký isty?

tykat
Dnes o 06:38

@anonym_autor ja by som upozornovala muza nech upozorni deti, "Adam strasne smrdi, podla mna sa uz dva dni nesprchoval, prosim ta upozorni ho" "Evicka nechala po sebe spinavy zachod, prosim povedz jej nech ho po sebe umyje".
Inak, muz nie je humusak? Jemu to nevadi? Ci prehodil vychovu deti na teba ako to muzi bezne robia? Ze vzdy sa najde nejaka zena ktora ma ten hygienicky standard vyssi ako muz a muz na to spolieha?

titla
Dnes o 06:41

Ako nevlastna mama by si mala byt pre deti autorita (podobne ako ucitel, trener...), takze ano, je opodstatnene aby si korigovala ich spravanie. ALE do toho by som sa pustala jedine za podmienky, ze mas 100% podporu muza a on bude v prvom rade ta osoba, ktora bude "prevychovavat". Vas dom, vase pravidla, ale aby sa z teba nestala zla macocha, musi to byt muz, co pravidla bude nastolovat a trvat na nich.

anonym_63748c
Dnes o 06:49

A muž je slepý, hluchý, alebo dementny? Čím ťa zaujal muž, ktorý nezvládol základnú vec vo výchove?

anonym_09db59
Dnes o 06:53

neupozorňuj keď niekto smrdí, alebo nechá obsratý hajzel, ale hovor vopred, keď niekto ide na wc, preventívne zakrič, upratať po sebe. Keď ide niekto z kúpeľne, spýtaj sa: deodorant, zuby ok? Na špinavú bielizeň daj decká do izieb koše na bielizeň, aby s trenkami nemuseli behať niekam do kúpeľne.
Toto nebude dlho trvať, v puberte a so záujmom opačného pohlavia nebudú chodiť smradlaví a špinaví

autor
Dnes o 06:54

@anonym_autor muž s nimi nikdy nežil naplno, zarábal v zahraničí a natrvalo sa odsťahoval pred vyše 10 rokmi. Vníma, žeje to aj jeho zlyhanie. On sám má hlavu v smútku keď to vidí, upozorňuje deti, háda sa kvôli tomu aj s exmanželkou (ona to tragicky nevníma) a snaží sa deti učiť k normálnej hygiene aj správaniu. Poukazuje na všetko čo vidí, ale často som s nimi sama lebo on pracuje. Sme na to dvaja a vnímame to rovnako- zle. Viem, že je to ťažko pochopiteľné, sama som nedokázala veriť tomu, že jedna matka toto dokáže- ale je to tak. Ona deti necháva úplne samé na všetko- nech si poradia, nech ich neobmedzuje a podobne žvásty. Ani pri jednom z jej detí (štyri sú už plnoleté) to nedopadlo dobre. Tieto dve (čo sú manželove) by sme radi trošku zmenili. Nikdy to nebude úplne OK, ale aspoň niečo si možno zoberú... nechcem sa však stať najhoršou macochou 😔

tykat
Dnes o 07:03
@anonym_autor

@anonym_autor muž s nimi nikdy nežil naplno, zarábal v zahraničí a natrvalo sa odsťahoval pred vyše 10 rokmi. Vníma, žeje to aj jeho zlyhanie. On sám má hlavu v smútku keď to vidí, upozorňuje deti, háda sa kvôli tomu aj s exmanželkou (ona to tragicky nevníma) a snaží sa deti učiť k normálnej hygiene aj správaniu. Poukazuje na všetko čo vidí, ale často som s nimi sama lebo on pracuje. Sme na to dvaja a vnímame to rovnako- zle. Viem, že je to ťažko pochopiteľné, sama som nedokázala veriť tomu, že jedna matka toto dokáže- ale je to tak. Ona deti necháva úplne samé na všetko- nech si poradia, nech ich neobmedzuje a podobne žvásty. Ani pri jednom z jej detí (štyri sú už plnoleté) to nedopadlo dobre. Tieto dve (čo sú manželove) by sme radi trošku zmenili. Nikdy to nebude úplne OK, ale aspoň niečo si možno zoberú... nechcem sa však stať najhoršou macochou 😔

@anonym_autor "ale často som s nimi sama lebo on pracuje" to je taky zabehany model, muz sa casto nepodiela na vychove lebo pracuje. A ty sa staráš o 4 deti, vlastné vieš ukočírovať lebo je to prirodzené a jeho... tam máš dilemu, nechceš byť otravná macocha.

Deti sú už veľké, ťažko ich budeš ohýbať, hlavne keď u mamy nemusia. Ale teda základné pravidlá by som vyžadovala, sprcha každý deň, zuby ráno večer, čisté prádlo denne, ruky umyť po wc a záchod po sebe umyť, to je ten úplný základ. Zamerala by som sa na to a zdorazňovala, že toto musí byť aj keby traktory padali.

A nepopustiť, a aj muž keď príde tak to riešiť s ním a pred deťmi, a on aby to riešil s deťmi, že toto je základ, a vždy to vymenovať. Aby deti stále vedeli ktoré pravidlá sú nemenné. V tomto by som nepopustila.

anonym_af85e9
Dnes o 07:06

Vyvesit zoznam pravidiel na chladnicku a budu sa dodrziavat. To co si napisala, umyt po sebe zachod,... Je ti jedno, ze u nich sa nedodrziavaju, tu platia pre vsetkych a bodka.

anonym_07add8
Dnes o 07:12
@anonym_autor

@anonym_autor posadiť si deti, vysvetliť im, prečo ich “buzeruješ” a kľudne im dať za príklad ich starších súrodencov. Ale nie štýlom kázania, skôr štýlom diskusie - aby ťa aj počúvali. Keď budú lepšie chápať prečo a čo chceš, tak to nebudú brať tak zle. Dôverný rozhovor dokonca môže zlepšiť aj vaše vzťahy, lebo budú cítiť, že ti na nich záleží.

abbey1
Dnes o 07:14
@anonym_autor

@anonym_autor To sú také typické výhovorky chlapa, ktorý sa nezaujímal o výchovu vlastných detí a zdá sa, že i teraz má podobnú výhovorku práca. Ty predsa asi tiež pracuješ.

anonym_5245a8
Dnes o 07:15

Problém vidím najmä v tom, ze sú to deti z množiarne. Matka ich nakotila minimálne 6, očividne s hocikým a nestará sa o ne. Tu nemôžeš očakávať, ze to budú normálne deti so slušnou výchovou. A tvoj muž tiež nebude normálny, keď sa na takúto ženu ulakomil, 2x ju oplodnil a vzápätí ušiel rozmnožovať sa inde. Teraz len užíva plody svojich rozhodnutí.

janinah
Dnes o 07:16
@anonym_07add8

@anonym_autor posadiť si deti, vysvetliť im, prečo ich “buzeruješ” a kľudne im dať za príklad ich starších súrodencov. Ale nie štýlom kázania, skôr štýlom diskusie - aby ťa aj počúvali. Keď budú lepšie chápať prečo a čo chceš, tak to nebudú brať tak zle. Dôverný rozhovor dokonca môže zlepšiť aj vaše vzťahy, lebo budú cítiť, že ti na nich záleží.

@anonym_07add8 nie,za priklad nevlastnych surodencov by som nedavala,ale vsetkych ostatnych normalnych ludi ano

katarinka963
Dnes o 07:17

@anonym_autor otec im dal aky zaklad? Len ich matka je zlá a otec chudáčik?

martinka13
Dnes o 07:17

@anonym_autor a ich otec nie je humusák? Jemu sa nehnusí, ako sa deti správajú a že smrdia? Snáď by ich mal hlavne on usmerniť. Samozrejme, matka je zrejme prvoradá, ale určite by som vinu za daný stav nehadzala len na ňu.

anonym_8eff5c
Dnes o 07:19
@anonym_autor

@anonym_autor otec je rodič tiež, vychováva deti tiež. Neobhajuj ho. Zanedbal výchovu detí v tomto smere aj on. Nezhadzuj všetko na matku detí.

katarinka963
Dnes o 07:20
@anonym_5245a8

Problém vidím najmä v tom, ze sú to deti z množiarne. Matka ich nakotila minimálne 6, očividne s hocikým a nestará sa o ne. Tu nemôžeš očakávať, ze to budú normálne deti so slušnou výchovou. A tvoj muž tiež nebude normálny, keď sa na takúto ženu ulakomil, 2x ju oplodnil a vzápätí ušiel rozmnožovať sa inde. Teraz len užíva plody svojich rozhodnutí.

@anonym_5245a8 čítaj poriadne

anonym_48ee31
Dnes o 07:29

"mrzí ma, že od matky nedostali aspon nejaký základ"

Aha, cize Tvoj muz (a ich otec) s tym nic nemal, s vychovou svojich deti, len ich matka za to moze.
Aj keby s nimi bol len obcasnejsie, na zakladnych pravidlach sa jednoducho trvat da. Aj teraz si myslim, ze len toto je cesta. Jednoducho ich za tieto humusacke zvyky zacne buzerovat - ale ON! Nie Ty. Cize ten okadeny zachod ich posle po sebe umyt aj 10x, rovnako zuby, rovnako zakydane umyvadlo atd. Darmo je z toho nestastny smutny mrzi ho to atd 🙄 Take recicky tomu vobec nepomozu. Vzdy ked je s detmi tak dbat o to aby tieto veci dodrziavali, aj keby neviemco. Nic ine vam nepomoze. A ako hovorim, on musi vytrvat a nahanat ich, nie Ty.

anonym_4a6180
Dnes o 07:37
@abbey1

@anonym_autor To sú také typické výhovorky chlapa, ktorý sa nezaujímal o výchovu vlastných detí a zdá sa, že i teraz má podobnú výhovorku práca. Ty predsa asi tiež pracuješ.

@abbey1 Vsak "zenska praca"😏

anonym_07add8
Dnes o 07:39
@janinah

@anonym_07add8 nie,za priklad nevlastnych surodencov by som nedavala,ale vsetkych ostatnych normalnych ludi ano

@janinah občas práve treba aj zlý príklad, potom samozrejme aj ten dobrý.

komplikovana
Dnes o 07:44
@anonym_autor

@anonym_autor Ak ste s muzom za jedno, tak deckam vysvetlit, ze u vas doma funguju take pravidla a musia ich ododrziavat, prave preto, lebo ich lubite a zalezi vam na nich. Na to, co sa deje v dome ich matky dosah nemate, tam je zodpovedna za ne ona. A bohuzial inak to asi nepojde, len neustalym napominanim, kym sa z toho nestane pravidelnost a automatika.

autor
Dnes o 07:54

Možno som sa zle vyjadrila, upozorňujeme ich obaja. Staršie dieťa sa posťažovalo starkej, že u nás doma, musí stále niečo robiť (nie len, že kvôli mne). Starká tiez vysvetľuje dookola, že to je normálne a usmerňuje ich. K nej sú však viac drzí ako ku mne. Nijako muža neospravedlňujem /vníma svoje zlyhanie. A áno som s deťmi viac ja. Robím v štátnej správe, on podniká. Keďže moja pracovná doba je kratšia ako jeho, často vyzdvihnem jeho deti a už spoločne čakáme na neho, kým príde. Víkendy trávime spoločne. Dovolenka - doobeda on pracoval, my sme boli na pláži, v meste a tak. Ja chapem, že deti "neprevychvám" ale chcela by som im niečo do života dať, bez toho aby som v ich očiach vyzerala ako tyran. Cítim, že mnohé sa už snažia meniť, ale cítiť aj to, že je to take nasilu- lebo sú inde ako doma. Nie je to také zautomatizované... stále vyplávajú nové a nové veci, čo riešime a mrzí ma to, lebo už by som čakala samostatnosť. Napríklad išli sme na 4 dňový pobyt - bolo super. Prvá nepríjemnosť- decká nemali zubné kefky. Dobre kúpili sme. Ale potom, dieťa malo len jedny trenky (🤦‍♀️) a bohužiaľ v nedeľu v PL neboli otvorene obchody, len Žabka. Tak si ich musel večer oprať- a už bolo zle. Samé prečo, načo, on neperie ale práčka a podobne. Proste zamrzí, už sa kričalo a nervozita nenormálna - často sa povedia veci, ktoré zamrzia.

anonym_4d7745
Dnes o 08:04

Uz su to velke deti. Uz sa im hadam dohovorit da. Ze im chcete dobre. Ze toto je normalne. Bezne. Nie nejaky trest. Skusit do toho zapojit aj starku nech aj ona dookola vysvetluje ze takto je to spravne. Ze ak nemaju napr ponozky alebo nieco nech povedia.
Ze aj teba mrzi je to takto. Ze aj tebe zalezi aby sa mali dobre. Ale k tomu musia aj vediet dobre a správne fungovat. Komunikuj s nimi nie vycitavo.... ale naopak.

anonym_d63b0f
Dnes o 08:06
@anonym_autor

Možno som sa zle vyjadrila, upozorňujeme ich obaja. Staršie dieťa sa posťažovalo starkej, že u nás doma, musí stále niečo robiť (nie len, že kvôli mne). Starká tiez vysvetľuje dookola, že to je normálne a usmerňuje ich. K nej sú však viac drzí ako ku mne. Nijako muža neospravedlňujem /vníma svoje zlyhanie. A áno som s deťmi viac ja. Robím v štátnej správe, on podniká. Keďže moja pracovná doba je kratšia ako jeho, často vyzdvihnem jeho deti a už spoločne čakáme na neho, kým príde. Víkendy trávime spoločne. Dovolenka - doobeda on pracoval, my sme boli na pláži, v meste a tak. Ja chapem, že deti "neprevychvám" ale chcela by som im niečo do života dať, bez toho aby som v ich očiach vyzerala ako tyran. Cítim, že mnohé sa už snažia meniť, ale cítiť aj to, že je to take nasilu- lebo sú inde ako doma. Nie je to také zautomatizované... stále vyplávajú nové a nové veci, čo riešime a mrzí ma to, lebo už by som čakala samostatnosť. Napríklad išli sme na 4 dňový pobyt - bolo super. Prvá nepríjemnosť- decká nemali zubné kefky. Dobre kúpili sme. Ale potom, dieťa malo len jedny trenky (🤦‍♀️) a bohužiaľ v nedeľu v PL neboli otvorene obchody, len Žabka. Tak si ich musel večer oprať- a už bolo zle. Samé prečo, načo, on neperie ale práčka a podobne. Proste zamrzí, už sa kričalo a nervozita nenormálna - často sa povedia veci, ktoré zamrzia.

@anonym_autor deti hlavne za to nemôžu ale rodičia
A obaja
Ty žehlis niečo, kde tvojho muža by mal byt cieľ viesť ich a učiť ich
Áno je to horšie po dobe,kde jeho výchova chýbala
Ale to je jeho zodpovednosť a vysledok aj
Ty to myslíš dobre a buď im opora to najviac pomôže

anonym_8a44af
Dnes o 08:16

Myslím si, že je to aj vekom, aj povahou. Deti v tomto veku často trucujú, frflú, sťažujú sa - a prečo, a začo, a prečo ja, a prečo nie on,.... môj manžel nie je otcom mojej dcéry, žije s nami už niekoľko rokov, cca od jej ôsmich a upozorňuje ju rovnako ako ja. Tiež frfle a je jedno, či to poviem ja, či on. Aj my sme ako decká frflali. Ja by som nepoľavila. To, o čom píšeš, sú predsa základy normálneho slušného bytia, nič extrémne po nich nechceš. A takto by som im to aj vysvetlila.

Po rozvode som mala krátky vzťah. Všetko vyzeralo fajn, celkom sľubne, až kým som uňho prvýkrát nespala. Riad umýval v umývadle s napustenou vodou a purom. Všetko v tej jednej vode. Umyl, položil na drez. Bez opláchnutia čistou vodou ho začal utierať a odkladať. Zubné kefky v poháriku otečené zaschnutou pastou. Žiletka plná chlpov. Záchod ako na verejnom wc. Ráno si obliekol slipy a ponožky, ktoré večer nechal pri posteli. Bol to pre mňa šok. Všetky iskry zhasli. V sekunde sa tento atraktívny a starostlivý otec dvoch detí stal v mojich očiach humusák. Toho pocitu som sa nedokázala zbaviť a vzťah som ukončila.

anonym_824cf3
Dnes o 08:29
@anonym_autor

@anonym_autor jeho ex má 6 detí?😨

lilinka76
Dnes o 09:09
@anonym_autor

@anonym_autor Autorka, je to zlyhanie ich oboch rodičov, ale Ty máš odo mňa 👍, vyzeráš ako rozumná žena. Možno by pomohlo im v dobrom povedať, že čochvíľa budú vo veku, že si budú hľadať frajerov/frajerky a asi upotení, špinaví a zanedbaní veľký úspech u opačného pohlavia mať nebudú. Úprimne im povedz, nech to neberú ako buzeráciu, ale chceš, aby do života vykročili správne. Ak si na 4 dní zobral len jedny trenky, tak určite nemá zaužívané dennú výmenu spodného prádla a tričiek. Smutné...

anonym_09db59
Dnes o 09:12
@anonym_autor

@anonym_autor a tie jedny trenky si chcel na druhý deň otočiť naruby? A na tretí deň zasa opačne? A po sprche si chcel tie isté oprdené trenky obliecť na osprchovaný zadok?
Normálne im to povedz, že medzi bežnými ľuďmi sú isté štandardy a keď nechcú aby boli upozorňovaní na ich telesné pachy okolím, tak ich treba dodržiavať. Nech plačkajú a sťažujú sa koľko chcú.

autor
Dnes o 09:17
@anonym_824cf3

@anonym_autor jeho ex má 6 detí?😨

@anonym_824cf3 bohužiaľ áno, keď začneš v 17tich tak toho stihneš dosť 🤨 nechcem toto rozoberať, lebo je to jej vec. Ja potrebujem vyriešiť veci ohľadne detí, ktoré sa týkajú nás.

Strana
z3