Ako sa vyrovnať s odmietnutím od nevlastného dieťaťa?
Túto otázku sme položili za používateľa, ktorý chce poznať váš názor anonymne a bez priamej účasti v diskusii. Zverejňujeme všetky informácie, ktoré nám poskytol. Ďalšie podrobnosti k dispozícii nemáme, preto prosím vychádzajte z informácií uvedených v príspevku. 💙
Ahojte, potrebovala by som počuť názor niekoho nezainteresovaného, lebo nechcem reagovať zbytočne precitlivene.
Môj partner má 11-ročného syna z predchádzajúceho vzťahu v striedavej starostlivosti. S partnerom spolu žijeme, ale syn je u nás len v čase, keď je podľa dohody u neho. Vtedy spolu trávime pomerne veľa času. Doteraz som mala pocit, že máme normálny vzťah. Nie som jeho mama, ani sa na ňu nehrám, ale fungujeme spolu dobre. Chodíme spolu na výlety, rozprávame sa, hráme sa, občas spolu niečo pripravíme alebo upečieme.
Každý rok sme narodeniny oslavovali aj spolu. Nebola som hlavná osoba oslavy, skôr som pomohla s prípravou, darčekom, tortou a bola som pri tom ako partnerova priateľka. Tento rok však syn povedal, že chce oslavu len s ockom a nechce, aby som tam bola ja.
Viem, že má právo chcieť mať svojho otca chvíľu len pre seba. Rozumovo to chápem a určite sa nechcem nikam nasilu tlačiť. Mala som pocit, že som súčasťou ich života, a zrazu som si pripadala ako niekto navyše.
Partner mi povedal, nech si to neberiem osobne. Ale mne sa to ťažko púšťa z hlavy. Neviem, či mám jednoducho ustúpiť, zaželať mu všetko najlepšie mimo oslavy a neriešiť to, alebo sa s partnerom ešte porozprávať o tom, ako sa v takýchto situáciách nastaviť do budúcna.
Máte niektorá skúsenosť s nevlastným dieťaťom alebo dieťaťom partnera? Je normálne, že si niekedy pýta priestor len pre rodiča bez nového partnera? Ako sa s tým vyrovnať tak, aby som rešpektovala jeho potrebu, ale zároveň sa necítila úplne odstrčená?
Ja by som to urobila pol na pol
Nech je aj len s otcom a potom aj s vami
Mrzí ma to, verím, že to zabolí. Neviem veľmi poradiť, ale asi by som mu ten priestor dala. Nemusí to znamenať, že ťa nechce vo svojom živote, možno chce mať len narodeniny s ocom.
Koľko ste spolu s partnerom? Stala sa medzi Vami nejaká situácia, prečo ťa dieťa odmieta? Každopádne jeho narodeniny = jeho prianie, takže by som to rešpektovala.
@pytame_sa_za_teba tak puberta, hormóny.. bude horsie 😅 inak nemôže to mať trosku tlačené aj od mamy?
Tak ako to povedal tvoj partner, neber si to osobne a dopraj tomu chudákovi aj čas s otcom osamote, možno ťa už má dosť, chce byť s otcom sám, tak to rešpektuj.
ja by som nešla keď nechce a potom niekedy keď budete spolu sa ho môžeš spýtať ,že prečo ,že ta to zamrzelo, že si si myslela, že ste kamoši ale na jednej strane ho chápem neviem
Nešla by som keď nechce, ale ak máte dobrý vzťah, tak by som chlapcovi povedala, že mi je to ľúto, že si sa na oslavu tešila, že ho máš rada a akceptuješ jeho rozhodnutie. Nech vie, že ťa to trápi a si z toho smutná. Ak mu nič nepovieš, môžeš navodiť dojem, že je to v poriadku a môže ťa vyčleňovať častejšie.
pozri ako to zamávalo s tebou a to si dospelá žena, ktorá by sa mala vedieť nad určité veci povzniesť. A teraz si predstav, ako musí zamávať rozpad manželstva s dieťaťom, ktoré nemá ešte takú emočnú výbavu ako dospelý človek. Trpí, že prišiel o rodinu, že mama a otec sa rozišli, majú nejaké pre neho cudzie tety a ujov pri sebe a ešte sa má tváriť, že mu to nevadí. Takto chlapec dal najavo, že vadí mu to, chce otca aspoň raz pri svojom významnom dni pre seba a ja by som mu to na tvojom mieste rada dopriala.
Urob si deň sama pre seba, nech si otec dieťaťa zorganizuje oslavu akú mladý chlapec chce a ty vybehni za svojimi rodičmi, súrodencami, kamarátkami tam, kde majú o teba záujem. Ak ti to vadí dlhodobo a nevieš sa cez to preniesť, nájdi si bezdetného chlapa.
Mňa by sa to tiež dotklo, hlavne, keď máte dobré vzťahy. Akceptovala by som jeho návrh, nasilu by som sa nepchala oslavovať jeho narodeniny, ale už by to asi nebolo také, ako predtým.
v začínajúcej puberte malo moje vlastné dieťa také nálady, že trucovalo naozaj za všetko a kedykoľvek - a odmietalo aj veci ktoré viem že malo rado - a potom to s5-ne ľutovalo, že sa nekonali..
takže - veľa trpezlivosti prajem - a naozaj si to neber osobne ...
Nešla by som keď nechce, ale ak máte dobrý vzťah, tak by som chlapcovi povedala, že mi je to ľúto, že si sa na oslavu tešila, že ho máš rada a akceptuješ jeho rozhodnutie. Nech vie, že ťa to trápi a si z toho smutná. Ak mu nič nepovieš, môžeš navodiť dojem, že je to v poriadku a môže ťa vyčleňovať častejšie.
@anonym_386408 Áno emočne ísť na dieťa 🤦♀️ dieťa má právo byť s otcom aj osamote, otcova priateľka nemusí s nimi všade chodiť ako chvostík.
Mňa tak zaujima,čo ta tak položili,nie je to tvoje decko,je dosť veľké a bude ešte protivnejsie
Čo budes robiť keď ta takto zruší vlastne decko a ešte ti povie ,že ta nenávidí
Uplne zbytocne to riesit
@anonym_386408 Áno emočne ísť na dieťa 🤦♀️ dieťa má právo byť s otcom aj osamote, otcova priateľka nemusí s nimi všade chodiť ako chvostík.
@anonym_871e0d samozrejme to má rešpektovať, ale keď má potrebu to riešiť na koňovi ako ju to trápi, tak hádam to treba povedať tom chlapcovi nie? Či akože dospelí nemáme emócie a vždy máme úsmev na tvári, dobrú náladu, lebo šťastný rodič = šťastné dieťa? Potom máme egoistické deti, ktoré vidia len samé seba a neberú ohľad na nikoho a nič. A ak si dobre čítala, tak som jej odpísala, že nech tam nejde keď ju tam chlapec nechce. Ale asi nie je v poriadku klamať a tváriť sa, že je šťastná, že tam vlastne nejde. Klamstvá medzi najbližšími sú záruka "dobrých" vzťahov. 11 ročný chlapec by už mal mať aké-také EQ.
@anonym_871e0d samozrejme to má rešpektovať, ale keď má potrebu to riešiť na koňovi ako ju to trápi, tak hádam to treba povedať tom chlapcovi nie? Či akože dospelí nemáme emócie a vždy máme úsmev na tvári, dobrú náladu, lebo šťastný rodič = šťastné dieťa? Potom máme egoistické deti, ktoré vidia len samé seba a neberú ohľad na nikoho a nič. A ak si dobre čítala, tak som jej odpísala, že nech tam nejde keď ju tam chlapec nechce. Ale asi nie je v poriadku klamať a tváriť sa, že je šťastná, že tam vlastne nejde. Klamstvá medzi najbližšími sú záruka "dobrých" vzťahov. 11 ročný chlapec by už mal mať aké-také EQ.
@anonym_386408 Nech sa vyrozpráva partnerovi a ten nech to odkomunikuje so synom. Už keď tak, ale takto emočne ísť na dieťa, že ma to trápi a som z toho smutná. No určite. Treba sa nad to povzniesť a nechať nech si chalan užije čas aj sám s otcom. Nemusí sa všade pchať. Keď ju toto psychicky položí alebo rozhodí, neviem, čo bude robiť ked prídu horšie dni. Normálne zablahoželať, popriať pekný deň, nech si to užijú a dovidenia.
@anonym_386408 toto je taka emočná manipulácia že dovidenia.
Fakt takto ides na 11 ročne decko? Nechutne
@pytame_sa_za_teba V období medzi 11-14 som si pri mojej dcére neraz poplakala. Skúšala hranice, vedela zaťať do živého, no des. Inak veľmi slušné dievča, dobré, bezproblémové, len to správanie voči mne... a to som jej matka. Neviem ti síce poradiť, len ťa chcem povzbudiť, že proste puberta je náročné obdobie aj pre vlastných rodičov. Držím palce.
nemá v tom prsty aj biol. maminka?
Netisla by som sa. Je to jeho oslava.
Môžete byť kamaráti ale to neznamená, že musíš chodiť všade kde aj otec. Okolo toho veku chcú decká oslavy podľa seba a nie podľa celej rodiny. V ten deň mu podaj ruku, zablahoželaj, daj darček a ostatné nechaj na otca.
Môj syn má tiež 11,jeho otec si medzičasom urobil ďalšie dieťa,jeho druhý syn má 4..Vždy,keď je ex s našim synom (nemáme striedavku),dotiahne tam aj toho druhého syna,hoci by nemusel,ale robí to..Takže náš syn so svojím otcom netravi prakticky žiadny čas osamote a aj vtedy,keď sú spolu,sa ex venuje viac tomu druhému synovi ako nášmu..Dosiahol tým akurát tak to,že náš syn je na svojho nevlastného brata alergický,nechce s ním byť,doma nerobí nič iné,len na neho nadáva a hovorí mi,že podľa neho má jeho otec toho druhého syna radšej ako jeho..A predstavte si,že ja som našmu synovi nikdy nič zle na jeho otca,jeho súčasnú frajerku,ani jeho brata nehovorila (keďže samozrejme vždy za všetko môže exmanželka)..Práveže som ešte vždy jeho otca pred naším synom obhajovala,že určite ich ľúbi oboch rovnako a podobne,ale popravde už ma to vôbec nebaví a keď to pôjde takto ďalej,tak syn k otcovi čoskoro odmietne chodiť úplne..Čo si ja neprajem,keďže tiež potrebujem mať aj nejaký čas pre seba,ale nebudem svoje dieťa ani nútiť chodiť niekam,kde nikto nerešpektuje jeho priania a potreby..Takže ja úplne chápem,že to dieťa proste chce a potrebuje byť s tým rodičom aj osamote a ty to máš rešpektovať,pokiaľ teda nie je tvojím cieľom,aby ten syn prestal k otcovi chodiť..
Mna by to urazilo, stiahla by som sa....hodne by zalezalo aky je otec dietata a tvoj partner
Nechaj ich spolu a na vecer vam priprav male posedenie . Aspon ja by som to tak urobila 🙂
@pytame_sa_za_teba ja mam taku hned troch chalanov z partnerovej strany, na to, ako skvelo vychadzame, mame kopu spoločných fotiek, tak by ma veľmi ranilo, keby povedali, že nechcu ma na ich oslave, ranilo by ma to, ale zas ja mám muža, ktorí by to ani nedovolil, aby k tomu došlo .. čiže je zvláštne , že píšeš o dobrom vychadzaní a zrazu taká rana (ja mám chlapcov 10, 14, 17) cize pubertiaci vsetci traja, okrem starsieho tí mladší, chodia za mnou sa aj postískať a to mám, ešte aj svoje deti, čiže neviem to pochopiť prepáč, ale ja by som sa s ním porozprávala a možno by som navrhla mužovi, aby ho aj on, niekam sám vzal, možno naozaj trávia málo času spolu ako otec so synom a preto, to povedal

Chalan ide do puberty. Bude čoraz viac presadzovať svoje predstavy a svoj pohľad na vec
Chce oslavu len s otcom? Ok, ty si urobia pekný deň sama, so svojiu rodinou, s kamoškami a oni dvaja nech oslavujú
Podala by sim mu ruku a zaželala všetko dobre a veľa zdravia.
Bodka