Varím zle?
Dobry den poprosim vas o vas osobny nazor su podla vas jedla ako pirohy rizoto zapekane zemiaky rezance s kapustou a pod rychle jedla.nedostatocne syte pre chlapa? To musi mat nevyhnutne na tanieri kilo knedle a maso ? Na tom mi pada vztsh ... pomozte mi prosim co varite vy tak bezne ake jedla?
Ja nevidím problém. U nás je bežné že sa spýtam čo chce (on aj deti) a to uvaríme. Ne varím niečo čo nechcú. 😕 samozrejme jeho úlohou je zabezpečiť aby som mohla nakúpiť čo k tomu treba.ak nie je finančný problém tak nechápem tejto téme. ....
skús toto: http://varecha.pravda.sk/recepty/kurca-pecene-n...
je to veľmi jednoduché a netreba sa o to starať 😀 A po pravde, lepšiu ryžu som asi nikdy nejedla 😉
Ked bol zvyknuty z domu od mamicky,ze mal kazdy den maso na tanieri,tak jasne,ze bude frflat ,ak ho teraz nema. No teraz sa vari uz trosku inak ako pred 20 rokmi,zdravsie a lahsie,ak to tvoj muz nepochopi,tak nech si vari sam.A hlavne,ked su deti trebA sa aj im prisposobit.
@alaguema ano, kacka a majonezovy šalát, ked som to videla prvýkrát, ze kacka a šalát su na stole, čakala som, kedy prinesú tie ich " úžasne rezne" k šalátu a aspoň chlieb ku kacke. Nič sa nekonalo 😃😃😃 takze ak viem,ze je u nich kacka na obed, nosím si vždy chlieb z domu 😃😃😃 u nich by som sa nedočkala, ze by mi ho ponukli
@babyanabell789 chcela by som k diskusii povedat viac .. zial prekratkost casu to nejde .. len jedno .. pan manzel asi neje preto aby zil, ale zije preto aby jedol ..smutne .. ked sa to vaznejsou chorobou odzrkadli na jeho zdravi.. co sa tak s velkou pravdepodobnostou stane, si to snad uvedomi .. co je na tych knedliach take dobre? Biela muka s vodou? Je milion vynikajucich priloh, omnoho zdravsich a chutnejsich.. len im treba dat sancu ..
@alaguema mas veľkú pravdu s tym vazenim si toho, co pre nas robia druhí. Ja som tiež nikdy ich kačku a šalát neohundrala, prinesiem si radšej chlieb k tomu a hotovo, lebo viem, ze to pripravili aj pre mna. Kedže sme len dvaja, doma kačku nerobíme, lebo by sme ju jedli asi týžden. Ako moj nefrfle na jedlo, tak ani ja na to, co on pripraví. (Kedže sa zväčša striedame/miname doma, tak su aj situácie, ze musi aj on navarit na další den, ak ja robím do večera a on ma voľno). Naposledy na veceru pripravoval vajickovu pomazanku a teda riadne ju presolil, tak co, spolu sme ju opravili a večera bola super, este aj chlebík k tomu upiekol, síce bol trosku ciernejsi ale dobrý. Aspoň sme mali ruzovsie licka, ako moja babka zvykne hovoriť
@patkobo tiez len pre kratkost casu napisem menej, ako som chcela.
to vazne pravidelne jedavate take jedla, ako su vyssie spomenute ? ja dakujem bohu, ze moji rodicia su inteligentni ludia a naucili nas, ze zdravo (ziadne extremy) sa stravovat je zaklad. a ze som si nasla partnera, ktory je presne rovnakého zmyslania.
u nas ziadne knedle, snicle, majonezaky a podobne (s prepacenim) hnusne jedla nenajdete. jeme vela bielyc ryb, telacie, jahnacie, mladych kralikov, domacu hydinu...vsetko len narychlo opecene. ako priloha vzdy nejaky salat. ked zemiaky, tak ako hlavne jedlo, nie priloha.
a neverili by ste, ale na stravu minieme o dost menej, aj ked kupujeme drahsie suroviny. lebo nenakupujeme zbytocnosti, ako pastety, sladke vody, slane cipsy, sladkosti, termixy, pribinaky a podobne nepotrebnosti.
pozrite sa obcas, co maju ludia nahadzane v nakupnych vozikoch...a potom sa zamyslite, ci naozaj nemaju financie na to, aby sa stravovali zdravo. financie by sa nasli, len ta vola.
no otazka je, ci chodieva na obedy na menu za gastrace... ak ano, tak vecera v podobe pecenej zelniny/cestoviny sa paradajkou atd je uplne kosher. zijeme v dobe kde sa maso precenuje. vobec ho netreba jest 7x tyzdenne a uz vobec nie este aj 2x denne 🙂 v strave normalneho cloveka maju prevladat sacharidy, ne maso maso maso!!
@nyusika úplne s Tebou súhlasím, len takýto sortiment mäsa ako spomínaš som videla iba v mäsiarstve u "Orbana" v Bratislave. Žijem na východe v menšom mestečku a teľacie som v žiadnom obchode nenašla asi od môjho detstva, tak isto jahňacie nula bodov, občas v Lidli králik, ani hovädzie sekané nekúpiš /a ja balené v reťazcoch nemám rada, nakoľko nemám dôveru/. Takéto mäso sme pravidelne jedli, keď som bola u rodičov, keď sme chovali sliepočky a na obed rozvoniavala celá dedina, teľacie sme tiež bežne jedli a teraz som ho nejedla už neviem koľko rokov, lebo ho nekúpim , hovädzie tiež sa nedá kúpiť, lebo keď sa mäsiara opýtam, prečo nedostavajú hovädzie mäso, tak povie, že neobjednáva lebo je drahé a ľudia ho nežiadajú pre jeho cenu. Tak jeme hydinu /morčacie, kurča/ a bravčové, väčšinou dusené na šťave, zelenine, hubách
@dkethe, v strave cloveka maju prevladat sacharidy? Svata prostota!!! V strave normalneho cloveka sa sice sacharidy vyskytovat maju, ale daleko za bielkovinymi (bielkoviny sa nerovna maso) a inymi esencialnymi zlozkami potravy. Sacharidy su na samom konci.
A co sa jedalnicka tyka - cestne sa priznavam, ze mukove jedla dobrovolne nedam do ust, asi by som pri zakladatelke drzala trvalu hladovku 😉 Ale zelenina poskytuje take mnozstvo variacii, ze mi fakt ziadne mukoviny nechybaju (aj bez masa, som masozrut, ale kazdy den maso by mi liezlo usami)
@babyanabell789, tak nech svokra robi knedle svojmu synovi. By som ju poslala kadelahsie. Inak neviem kde je pisane, ze varit musi zena. Kludne sa mozete striedat. My sme vzdy varili podla toho, kto mal chut, kto mal cas. Mali sme aj obdoobia, kedy sme sa predbiehali, lebo sme chceli varit obaja, tak sme varili spolu, ale aj take, ze sa nikomu nechcelo. Vela masa a zivocisnych tukov, je spravna cesta k rakovine a knedla je len cisty maglajz na creva, naco sa to mas vobec ucit varit? K nicomu to nie je. Ja som robila prvykrat v zivote knedlu az bezlepkovu pre malu, lebo inu nesmie, je vynikajuca, ale parkrat sme ju mali a sme prejedeni na sto rokov, nastastie nie sme knedlovi maniaci. Ked tak zemiaky, tie su zdravsie. My mame radi velmi rychle jedlo, v poslednej dobe ho mame casto, lebo je bez roboty a velmi nam chuti: oplachnes zemiaky stare v supke, das na suchy plech do truby, same sa upecu az maju chrumkavu supku, rozkrojis ich, vyberies a bud podavas s jogurtovym dressingom, pre tvojho muza asi len origos tatarka, mozes na to postruhat syr, alebo vnutro zemiaka vydlubes, das si ten stred do misky, zmiesas s varenym vajickom, postruhas syr, dochutis bylinkami, urobis z toho taku hnmotu, (pridaj co len chces podla chuti, rajcinu, cukinu, cokolvek) naplnis spat tie zemiaky, zapecies na chvilku, no svetove. Ja som povedala, ze toto bude nasa silvestrovska vecera k telke. Este na vrch smazena cibulka. Rychle, chutne a da sa aj zdravo.
Ahoj, skús variť podľa receptov zo stránky: http://www.mimibazar.sk/recepty.php . Máš tam aj obrázkové postupy, vyber si recepty s najlepšími hodnoteniami a var podľa nich, naozaj nemáš čo pokaziť. Ja mäso nejem odmalička už ani neviem ako chutí ale mužovi varím mäso podľa niektorých receptov čo mám z tej stránky a veľmi si chváli, dokonca pri niektorých povie, že je to lepšie ako od jeho mamy 😉
@babyanabell789 necitala som vsetko, ale podla uvodneho prispovku by som nepovedala ze je to nedostatocne syte jedlo, skor ide uz o chute muza a na co je zvyknuty, ......ja mam doma 110kg chlapa, denne maka fyzicky, nie je tucny ani vymakany, tak akurat a to co pises v uvode zje, dokonca to ma rad, maso mame tak raz do tyzdna vacsinou aj menej, varim lacnejsie a rychle jedla, a nefrfle. Ale je to velmi o chutiach a navykoch z detstva, niektori chlapi bez masa nevedia zit, niekde som dokonca ze to dokonca zavisi aj od krvnej skupiny aku potravinu uprednostnuje clovek ci maso alebo zeleninu,.....
no este ale spat k vztahu, je to niekedy tazke, neviem aky mas vztah so svokrou, ja som tiez niektore jedla od tej mojej prebrala co som vedela ze ma moj muz rad, vacsinou to boli u nas polievky, a teraz po 9 rokoch ich uz varim ako keby boli moje :D niekedy sa treba prisposobit niecim, skombinovat, .......napr aj gulasovu polievku nech ma maso, s kapustovymi fliackami 🙂
@miriam11 nič horšie ako nezasýtený muž?? 😀 To je ako poučka z nejakej príručky pre novomanželky z roku päť 😀 Je mi jasné, že kde nie je vôľa, tam nie je cesta, takže on svoje chute neprispôsobí, bude to zrejme ten typ, ktorý by aj v Číne chcel jesť knedľu, mäso a kapustu. 😎 Asi máš pravdu, keď sa jeho vesmír sústredí v uspokojení z jedla na aké je zvyknutý, tak asi sa ťažko zmení. Ale netreba zovšeobecňovať. Sú aj iní muži a sú aj oveľa horšie veci, ako nezasýtený muž.
@babyanabell789 keď už sú toľkokrát spomínané tie knedle, vyskúšaj tieto:
http://varecha.pravda.sk/recepty/bravcova-panen...
Ten môj sa zalizoval aj za ušami 😀 Panenku som vtedy robila podobne ako v recepte, ale omáčku som spravila šampiňónovú. Recept som si uložila hlavne kvôli tým knedličkám, chutili úžasne.
Môj je tiež mäsový, ale neofrflal nič, len na zapekaný baklažán povedal, že ho nemusíme priveľmi často 😀 Snažím sa variť rozmanito, hľadám jednoduché recepty, baví ma varenie aj pečenie, ale že by som pri sporáku trávila pol dňa, tak to nie. Škoda času. Treba len vhodne zvoliť recept 😉
@babyanabell789 su ludia co potrebuju zjest viac a niekomu staci menej a lahsieho, preto su aj rozne nazory. U nas sa toho zje na tony, jeme vela masa a veru neviem si predstavit zeby som manzelovi alebo synovi dala kapustove rezance, asi by na mna tiez cudne pozerali, alebo by zahlasili, ze kedy po predjedle bude jedlo 😀 Sme 4 stravnici a na jedno jedlo padne vzdy minimalne kilo masa. (aj na rizoto) Ked im to raz nestaci, tak to povedia, ved doma sa chcu citit dobre, pohodlne a nie pretvarovat sa ze dam si 3 listocky salatu a budem sa tvarit prejedeny. Keby som bola chlap, pridem domov a nenajem sa do sytosti, tak sa zdvihnem a idem sa najest inde, do restauracie, ci k rodicom....Len zas v tomto mam stastie ja, ze ak nestiham navarit, navari manzel a ked ani on, ideme do restiky vsetci spolu, ale jedno je iste, u nas nikto nehladuje, snazim sa vyhoviet vsetkym, dokonca niekedy ked stiham varim aj dva druhy 😀 Komunikujte spolu, var jedla ktore mate radi vsetci, ja varim jedla ktore druhi nemaju radi vtedy ked nie su doma a tak nieco mame castejsie a nieco malokedy 😉
@miriam11 možno u niekoho áno. U nás doma nie. Môj muž je našťastie dosť kultivovaný, aby jedlu nepripisoval taký obrovský význam, aj keď ja varím rada a vraj aj dobre a našťastie nie je ani gastronomický obmedzenec, aby som mu musela kopírovať jedlá od mamičky. Naopak - mnohé mu chutí doma viac, lebo to nie je klasika, ako kedysi, ja v kuchyi experimentujem, preto ma to aj baví a nemusím tŕpnuť pri každom jedle kde niečo zmením, že ma skritizuje, lebo mama to tak nerobí. Ľudia si fakt vyrábajú problémy z hovadín. Mne to príde také sedlácke, že niekto "musí" mať jedlo na aké bol zvyknutý ešte spred 20-tich rokov.
Môj manžel teda fliačky s kapustou nemusí doma u mamičky sa ich prejedol až až, ale zase nevyžaduje ani mäso. Keď sa ho opýtam čo by si dal tak najradšej má kusnuté veci buchty na pare, dukátové buchtičky, palacinky, žemľovku, či české buchty. Všetko sú to jedlá, ktoré doma u mamičky mal len výnimočne, pretože svokra varila vačšinou mäso, alebo rýchle jedlá. Nevyžaduje mäso každý deň, ale keď dostane niečo z toho čo som spomínala tak je v siedmom nebi, aspon to vraví. Mäsa sa naje dosť, v práci na obed, alebo keď sa stravuje niekde inde mimo domu.
Ahoj
nevariš zle, len on je zvyknutý na niečo iné aj ja keby som varila iba podla seba tak neje dní v týždni, ja lúbim zapekanú zeleninu, cestoviny a on nenávidí všetko čo sa varí v jednom hrnci ...........Ja lúbim varenú zeleninu a on surovú ako prílohy a to zas ja neviem k čomu dať. .......A to ti do toho ešte povedia deti že niečo nelúbia............. Snažím sa robiť kompromis ak sú jeden krát čnicle nasleduje niečo jedlé pre mna potom dáme kapustovú polievku s kopcom klobásy a zas nieke zapekané zemiaky pre mna.........Nie nemáme vždy navarené na dva krát ale ked uz je len na dojedenie tak on si doje svoje a ja už konzumujem niečo iné........
@betunka39 suhlasim s tebou,ze chlapa treba naucit varit.Moj manzel sa to uci odo mna,co mu mala svokra ukazat,ked sama varit nevie,pozna iba polotovary a sackove polievky a manzel vraj nelubi salaty................dnes jej syn zvladne navarit jednoduche jedla,pomoze s pripravou,salaty jedava so mnou pravidelne a dokonca sa naucil pouzivat pracku a susicku.
Byvaly manzel sa chcel nechat iba obskakovat.Varenie a domace prace odmietal robit a mne nadaval,ze neviem varit,lebo nevarim ako jeho matka,pritom sam pripalil aj caj.......................ked som sa nechala rozviest,tak si zase ako za slobodna opekal denne klobasy alebo jedol chlieb so sunkou..........................lebo sa nic nenaucil,teda nechcel..........................
Moj syn bude zvladat domace prace aj varenie,dufam,ze mi buduca nevesta/zat za to bude vdacna/y 😉
@babyanabell789. Ahoj mám pre teba dobrý recept na knedlu táto určite nebude suchá, je rýchlo hotová bez väčšiej námahy. ja ju občas robím, a inak knedle z lidlu sú super. recept kysnuta knedle 250g hrubej múky, 1,5dl vody, 15g čerstvého drozdia, stipka soli a cukru. Všetko zmiešame, vypracujeme cesto, necháme vyjasniť. rozdelíme na dva bochnicky dáme na 15min do parneho hrnca. a to je všetko, a keď chceš spraviť viac tak všetko vynásob a je to, ale toto množstvo nám vždy stačilo 😉

@babyanabell789 necitam prispevky, vidim, ze ich je vela..ale k teme len tolko, nech si vari sam...ale to tu uz zaznelo..uprimne, rezance s kapustou by som do ust nedala, zapekane zemiaky su rychle jedlo (zavisi od toho, co s cim zapekas, a pre kolko ludi..)...pirohy su piplacka ako svina, pokial ich robis doma..