Vážny rozhovor so svokrovcami
Ahojte, potrebujem radu ako na svokrovcov. Svokra jednoducha zena, bez vzdelania, ktora len opakuje nazory, ktore jej niekto povie. Svoj vlastny nema. Svokor je majster sveta, vsetko som zazil, videl, ma sedliacky zdravy rozum. Len sa stalo to, ze sme pochovali mojho otca brata. Svokrovci ho videli 2x. Ja aj napriek tomu, ze mam male deti som chcela ist na pohreb pochopitelne. Chceli sme aby svokrovci vzali deti a ja s manzelom sli na pohreb (nie na kar). Lenze aj oni chceli ist. Vravim ok pohode zoberiem novorodenca aj 2 rocneho. Boli sme len kondolovat mojej tete viac sme nevydrzali na pohrebe. Svokrovci zostali. Nasledne po skonceni pohrebu telefonaty, ze si mam urobit so svokrovcami poriadok len hanbu robili. Svokra, ze vraj hlasno plakala a klanala sa stale pred rakvou. Po skonceni obradu ked sli k hrobom sa kazdeho pytali na vysku dochodku alebo zarobku. Chceli ist na kar aj ked ich nikto nepozval. Nebola som tam neviem ci je to pravda. Mam sa snimi porozpravat. Ako zacat neviem...Neviem ako zacat.
@andrea78 no ano :( ono otec je z 5tich deti a mam kopec sesternic, relativne ako rodina aj dobre vychadzame. Dlho ma nevideli cize nasledne mi zacali volat, zacalo to jemne ahoj rada som ta videla, skoda, ze si nebola na kare. A ti dvaja boli manzelovy rodicia, hm, cudni ludia. A to aj manzel je taky fajn chlap, aj on je taky v sukromi. Ale vyslovene utocit na nich zacala vdova, jej dcera, a otcova sestra. Oni aj prikraslovali ako ich to vrcholne urazilo a neviem co ale situaciu mi riadne nevysvetlili. Az ocko s mamkou mi riadne vysvetlili co sa dialo a veru oni nie su jednoduchi ludia. To sme uz rozpravali v sukromi. O tom, ze chceli ist na kar sa dopoculi od vdovy, cize toto nemam overene ci je 100 percent pravda. No najviac sa bojim, ze manzel sa stretne s mojou tetou (ockovou sestrou) a daco bude mu rozpravat :( a este jej nepeknej prikraslenej verzii.
@miadi keby bola ... Toto clovek, ze nevymysli nie to, ze nezazije. Real velka rodina, kde sa vola a pise o kazdom prde. Ked som bola tehotna tak som len 50 telefonatov mala :D (samozrejme od tych istych ludi dookola). Spolovice si myslim, ze vela tam bolo prikraslenych veci. Nebudem kecat nic s nimi ale budem sa velmi snazit eliminovat stretnutia s rodinov. Nasi tiez povedali, ze skoncili s nimi, max si zavolaju na narodky.
Neriešte, nie je to váš problém
Toto treba od zaciatku zatrhnut. Pretoze pribuzni sa s tvojimi svokrovcami este urcite stretnu (oslavy,pohreby atd.)a nie je to tvoja zalezitost vysvetlovat dospelym ludom, ako sa chovat. A ak po kazdej takejto situacii budes dostavat take telefonaty...ved to neurobilo tvoje dvojrocne dieta, aby ta ziadali o napravu....rodine velmi jasne vysvetli, ze toto nie... ja som zazila nieco podobne, moj svokor je, slusne povedane, svojsky clovek a tiez mali ludia a najma susedia tendenciu mi oznamovat co urobil atd.a vrcholom bolo, ze vznikol z ich strany nejaky konflikt voci mne a vysvitlo, ze vlastne boli nahnevani na svokra a ja som si to len zlizla. A vtedy som uz velmi razne zakrocila, vysvetlila s, ze ja som ja a on je on a nezelam si viac pocuvat co komu ako urobil a uz vobec si neprajem, aby mna posudzovali podla neho. Ze pokial bude nejaky problem z mojej strany, ok, to riesit budem, ale on je dospely svojpravny a ak maju pre nieco tazke srdce nanho, nech sa paci, mozu to s nim riesit... keby som to neurobila, ktovie kam by to az zaslo...a cuduj sa svete, odvtedy je pokoj a my si so susedmi rozumieme, hoci s mojim svokrom nemaju dobry vztah...
Absolutne by som to neriesila, ak uz aj by si chcela, povedala by som to manzelovi a uz on nech to riesi ako chce.
Pretoze kazdy si ma riesit svoju rodinu. To, ze ta tvoja ti vyvolava je prinajmensom detinske a mali nieco priamo povedat tvojim svokrovcom. Neviem co cakaju teraz 🫣
A inak - ked zomrela moja teta, s ktorou moja babka z druhej strany nemala absolutne ziadny vztah, tiez ta babka ako jedina robila sceny a revala az hikala na cintorine. Moja mama k nej prisla, nieco jej povedala a babka prestala... doma jej iba oco podakoval za poriesenie trapnej situacie.
Ak chces mat pokoj, povedz rodine, ze si to poriesila aj ked realne nespravis nic.
Lebo si ani neviem predstavit co by si im akoze mala povedat... nezmenis ich 🤷♀️
Nieco sa stat muselo, ale ci sa dozvies niekedy presne ako to bolo tak to je si myslim zatazko. Nechala by som to tak, nech to trocha prehrmi a uvidis, co sa bude diat dalej. No nezasahovala by som do toho nejak
No pekne sa vykreslili a ešte aj vás do toho stiahli.
Čo sa stalo už sa neodstane, ale boli ste tam vy dvaja, mali ste mamu odtiahnuť bokom, keď začala taký cirkus pri truhle. Po kondolencii ste odišli, takže cestou ku hrobu ste ich už nemohli eliminovať, ani vám nenapadlo že budú mať takýto druh konverzácie, aby ste ich pratali, to mal zasiahnuť niekto kto to počul a mal ich umravnit bokom a slušne., Niekto z tých čo teraz robia ex post humbuk. Nerozumela som či na tom kare vlastne boli.
S mužom sa o tom porozprávajte, mal by to vedieť, aby sa nestalo že chytí šok, ak mu raz niekto vyhučí a nebude ani len tušiť čo sa deje. Takisto by si mala ty umravnit tvoju rodinu, aby nevyčítali vám dvom veci ktoré spáchal niekto iný, tiež nemusía pitvať každé hovno a všetko všetkým vešať na nos. Hujerovci...
@cacianka ne len na zaciatku este ani pohreb nezacal :( To co robila pri truhle som nevidela. Deti zacali vystrajat velmi. Vela oci na nas.
Ty máš robiť poriadky so svokrovcami? Áno su divní, ale uprac svoju rodinu, že ako ty môžeš riadiť svokrovcov , dospelých starých ľudí , mali ich riešiť úcastnici pohrebu pomedzi sebou, vtedy keď sa tam správali nevhodne.
Teraz sa správa nevhodne tvoja rodine, že to kladie na tvoju hlavu, a ako píšeš starajú sa o každý prd. Oni majú tiež veľa masla na hlave
Nerozumiem, prečo prišla tebe taká SMSka. Ako mali si tam robiť s nimi poriadky oni.
Svokrovci, ak sú jednoduchí darmo, tam nepomoze rozhovor ale velmi ma zarazila reakcia tvojej rodiny. To ti vazne cca 20 ludi z rodiny volalo???? To vazne??? To mi pride horsie - jednoduchsie spravanie, a co akoze ty mas podla nich spravit?
@lucky_k ano ako som vyssie pisala, vacsina sa len pytala kto to je a take mierne reci o nich. Na pohrebe bolo asi 70 -80 ludi, len v dome smutku ich bolo asi 40, ostatni stali von. Cize tych 20 telefonatov az tak vela nie je. Len vdova a par ludi mi vyslovene zo zlostou v hlase zacali vykladat co sa stalo. Neriesilo to lebo nemali pocas pohrebu silu ale samozrejme na kare veselo sa uz diskutovalo .. jedine moj otec ich troska konfrontoval priamo. Ja stym neurobim nic ..
Ty za to nemôžeš, ty nemôžeš za to ako sa správali. To je ich vec, sú dospelí, tebe sa akurát tak mohli posťažovať rôzni ľudia, ale aj tak nemáš s tým proste čo spraviť.
Jedna vec je, ako sa svokrovci spravali, a druha, ake mas s nimi robit poriadky. Ved pohreb je "jednorazova" zalezitost (teda taka, ktora sa v rodine kona raz za cas), a na ine rodinne udalosti tvojej (sirsej) rodiny sa bez pozvania nedostanu (snad nepojdu len tak na svadbu nejakej tvojej sesternice ci oslavu narodenin tety, a pod.)... takze to tych, ktorym vadili, predcasne trapit nemusi.
Pepac Mne pride chovanie tvojich pribuznych ujetejšie ako svokrovcou. Tak trochu jednoduchsi ludia sa sli na pohreb socialne vyzit. Svokru pohltili jej vlastne smutky nahromadene emocie . Ja som na poslednom pohrebe pochopila ze ti starsi sa tam chodia jednoducho vyplakat . Aj ked zosnuleho videli len 2x v zivote. Najprv im je uprimne luto ze daky clovek umrel potom im je luto pozostalich a potom si spomenu na svoju vlastnu smrtelnost a na veci co v zivote vytrpeli . A kedze to je taka smutna akcia je uplne ok poddat sa emociam. Zvedavi na to kto mà aky dochodok.. Asi boli dost izolovani od ludi cez covid alebo su vzdy netaktni. Ale nic z toho mi nedava zmysel aby som ti s jedom volala ze ich mas po funuse upratat este k tomu ked uz je davno po funuse, Ja mam skor pocit ze vdova a ostatni len potrebovali zamienku nejak ta zhodit. Mne to pride velmi utocne co ti vraveli o tvojom muzovi ci je aj on taki v sukromi. Na tvojom mieste by som si len povedala ze vsetci mi mozu vyskocit na hrb. Vdove by som povedala sorry nemali ste ich zobrat na kar ked vam vadili mali ste im povedat ze je len pre najblizsiu rodinu . Aby ti teraz 20 ludi vyvolavalo a stazovalo sa nie je normalne.
Manzel nech s nimi porobi poriadky.
@miadi oni su este pracujuci, obidvaja maju 55 ;( ziadne take, ze covid lebo boli neustale v praci s kolegami. Cize za to ma aj prekvapilo preco by take riesili. Ale s ostatnym uplne suhlasim, neriesim a nechcem riesit. Ja svokrovcov mam rada, ako vedeli pomohli. Bola som k nim stale uprimna ale toto nepoviem proste. Len ked mi zomrela babka a dedko vobec tak ,,nevystrajali,, a to sa poznali vyse 20 rokov, zhodou okolnosti boli susedmi. Aj si pomahali.
No kto vie preco sa tak chovali ale zas ani ta druha strana sa nezachovala spravne lebo ty stym nic nemas . A zbytocne chcu vytvarat dusno. Ak maju ozaj taky problem Tak nech si to oni idu riesit snimi. Povedala by som im sorry mam male deti a Taketo žabomysie spory nemam cas energiu ani chut. To ze sa v tom nebudes vrtat neznamena ze nie si uprimna. Len nemas potrebu riesit sracky druhych. A nestoji to za to. Kto mà problem nech ho riesi stym skym mà problem.
Nie je nad to , udržať si intimitu v rodine. Nenavidim to oznamovanie vsetkeho co sa v mojej rodine stane, všade naokolo. Povedat len minimum. Svokry ani mamky, tetky nemusia vedieť vsetko, ani nemusia byt na pohrebe niekoho, ktoreho ani nepoznali. Potom to takto dopadne.
Neviem podla mna to tak dramatizovali tvoji príbuzní hlavne preto, ze vy ste odišli. V ich očiach ste vy tam mali skôr "pravo" byť ako svokrovci. Myslím si, ze to tvoju rodinu najviac nahnevalo, ze nezabavili deti, aby ste vy mohli byť na pohrebe a preto to možno tak tvoja rodina dramatizovala. Môže byť taká možnosť?
Ja budem asi jediná, čo ti povie, že je to aj vaša chyba. Mali ste ich hneď stopnúť, hlavne keď viete akí sú, aby strážili deti, tak ako bolo dohodnuté a nie ísť na pohreb prakticky cudzím ľuďom, a určite ich brat so sebou keď ste odchádzali. Absolútne sa nehodí, aby tam vystrajali, ako popisujes a vdovu a blízkych príbuzných úplne chapem, že ich majú plné zuby. Ved ani tvoji rodičia s nimi už nechcú mať nič dočinenia. Určite sa im za nich ospravedln a viac ich nikam neber. Im nehovor nič ale ak by sa niekedy niekde tlačili, tak naplno povedať nie, a aj prečo.

Nic by som sa svokry nepytala . Neverim ze 20 ludi ti volali ze mas teraz riesit taku blbost ze sa dvaja dedkovci na pohrebe pytali ludi kolko zarobia a aky maju dochodok. Toto je Bud fake tema alebo mas kopec pribuznych rovnako jednoduchsich ako svokrovcou. Ty sa tvar ze nic . Nebola si tam. Po nicom nepatraj nic neries Bud rada ze si.