Večne zaneprázdnení starí rodičia

sharae
11. okt 2013

Ahojte, nie som tu nova, ale na tuto diskusiu potrebujem trosku anonymity, preto novy nick 🙂 ...Takze byvame 10 minut peso od mojich rodicov, na jednom sidlisku , byt sme si tu kupovali s tym, ze vsak budeme blizko, navzajom si pomozeme...problem je, ze nemaju cas na svoju zatial jedinu vnucku, moju rocnu dcerku /a v podstate ani na mna/...za cely rok jej zivota ju boli kocikovat 2x, mamka sem pride raz do tyzdna na hodinku, ocko ani to nie...Cez tyzden pracuju /do 14,00-17,00/, cez vikendy maju navstevy, alebo chodia so svojimi znamymi kade tade, cele leto napr. travili vikendy na kupalisku mimo mesta...Na jednej strane som rada, ze ako keby chytili „druhy dych“, na druhej strane sa mi zda, ze to trosku prehanaju... Ked som sa mamky opatrne /je tazka povaha/ opytala, ci by nechceli travit viac casu s malou, tak tyzden to bolo OK, potom opat stare kolaje...Najlepsie na tom je, ze pred ostatnou rodinou a spolocnymi znamymi sa tvaria, ze su tu pomaly kazdy den- pocujem, ako mamka vravi babke, ze hned z roboty uteka ku mne mi pomahat 😀 od spolocnej kadernicky sa dozviem, ze mamka je u mna kazdy den 😅 odsudzuju inych starych rodicov medzi svojimi znamymi, ktori pomahaju svojim detom s vnucatami, tvrdia, ze ich vyuzivaju...uz som si na tento stav v podstate zvykla, neberiem to nejako strasne tragicky, ale su chvile, ked ma to stve... Inac mame dobre vztahy, ziadne problemy, len v tomto to skripe...Aki su vasi, blizko byvajuci stari rodicia? Som ja nenormalna, alebo chcem nieco nestandardne?

veronicka1901
11. okt 2013

Moji rodicia su uz na dochodku, takisto svokrovci a pomoc nulova. Pritom moji rodicia, ked mal deti este brat, neskutocne pomahali, takisto ja, mne nema kto. Pred pol rokom sme sa odstahovali a je to to iste, ako ked sme byvali s nimi, cize pomoc nulova 😀. Tiez mam niekedy pri malej dost, je hrozne zive dieta, vonku som za nou v neustalom pokluse, ale co uz, musela som si zvyknut.

lubina
11. okt 2013

My byvame s mojimi rodicmi, aj ked v podstate kazdy sam, maju svoju cast domu a my svoju. Mama mi ale aj tak dost pomaha.Svokrovci byvaju stovky km daleko, takze z ich strany pomoc ziadna.Ale aj ked sme byvali blizko pri nich a daleko od nasich, tak mi nepomahali, prisli na kavu a kolacik, ale pomoc som ocakavat nemohla, dokonca ani malu nezobrali sami vonku, ze by som ja nieco urobili. Vzdy som musela ist s nimi. Ako pisem moja mama mi terza dost pomaha,kedze uz mame dve deti, ale tie aj pohundre ze ju vyuzivam 😒 No co uz,ked sme boli prec tak stale vyplakavala, ze deti ani nevidi a ked sme tu a ma ich na ociach denne, tak uz je to ine....

gabkostanka
11. okt 2013

@sharae nam tiez nepomahali stari rodicia, moji svokrovci akurat prisli par krat nas navstivit, posedeli, pohostili sme ich a odisli, ani raz nam nepomohli s detmi, akurat si este svokra vynucovala, ze tam mame chodit my kazdy 2. vikend. Moja mama mi pride, ked potrebujem, zavolam ju, ale tiez ma svoje aktivty, svoj zivot, no nastastie v nudzi vzdy pomoze.
Ja ani necakam nejaku extra pomoc, snazim sa deti zvladnut sama, aj ked je to niekedy dobre tazke, ale to je uz udel namamiciek 🙂

tinki
11. okt 2013

@sharae moju mladšiu dcéru nebol kočíkovať nikto a ani ju ešte nikto nezobral ani na prechádzku..a má 2,5 roka.a tiež ma to štve..ale všetko má dve stránky. Možno tvoji rodičia si chcú konečne užívať..Neviem ako to bolo u vás, beriem to podľa seba. My s manželom na seba nemáme moc času a tak si vravíme, že ak dievčatá vyrastú, tak si musíme dohnať všetko na čo teraz nemáme čas...a neviem si predstaviť, že ak by hneď na to, ako sa dievčatá osamostatnejú, aby mi hneď dali na starosť vnúčatá...

sue
11. okt 2013

Hm, myslím, že starí rodičia nie sú povinní sa starať o vnúčatá...oni si svoj "diel práce" odbili pri deťoch, vnúčatká sú pre radosť... chápem, že ťa to mrzí. Ja som veľmi vďačná mojim rodičom, že sú pozorní a starostliví, ale vnímam to ako veľký bonus navyše a som rada, že si užívajú aj mimo toho. Majú na to plné právo...

emilia25
11. okt 2013

no ja mam iba svokru svokor uz nezije ale moja svokruska je zena s velkym Z.velmi mi pomaha zijeme spolu takze ked potrebujem do mesta nemam problem ist sama tak isto aj s muzom si vieme len my dvaja ci na veceru alebo na chatu a proste si uzit jeden druheho ja svoju svokru neskutocne lubim a som stastna ze ju mam je mi viac ako moja vlastna mama ktora pride ibba vtedy ked nema peniaze.ale aspon ze mame svokrusku ktora vynahradi detom vsetky babky sveta.LUBIM VAS MAMICKA.

rumkolka
11. okt 2013

@sharae ako keby som o sebe citala 😖 u nas to iste s tym rozdielom ze my sme boli manzelia 5rokov kym sa nam narodilo prve dieta a za tych 5rokov sme si uzili od svokrovcov natlaku,citoveho vydierania a ohovarania ze este deti nemame a oni tak velmi chceli vnucatka aby sa mali o koho starat,tiez sme sa prestahovali blizsie k rodine a realita? Ked sa nam narodili deti nikdy ich nekocikovali,nikdy len tak neprisli a ani nezavolali ak boli deti chore alebo len tak ako sa maju.Zato od nas chceli aby sme chodili k nim casto a ked sme prisli tak svokor spal cely cas pri telke a svokra varila,piekla a upratovala 😠 takze zaujem o deti 0 ☹ Mna to velmi mrzelo lebo ani moja mama sa nejako nezaujima,skor caka kedy ja zavolam.My sme sa nakoniec odstahovali 50km daleko,myslela som ze sa tym nieco zmeni a zacneme rodine chybat ale nic....akurat sme zli ze k nim nechodime casto ale to ze oni sa v pohode neukazu par mesiacov to je OK.Stale rozmyslam preco je to tak,mna to strasne stve lebo som rodinne zalozena,snazim sa o dobre vztahy s pribuznymi a som velmi ustretova a tolerantna,naivne som si vzdy myslela ze to co do vztahov davam sa mi dostane tiez ale pravda je taka ze si to asi nikto okrem mna neuvedomuje.Ja mam velmi pekne spomienky na moje babky,venovali sa nam v ramci svojich moznosti,brali na vylety a prazdniny,neraz sme boli u babky 10vnucat a babka v pohode,bola rada ze nas ma.Je mi luto ze moje deti toto nezazivaju a ani asi nezaziju,celkovo sa rodina stretava malo.Je to smutne ☹

eeffka
11. okt 2013

@sharae je to chore, iste maju narok na svoj cas ale aby sr..li na jedine vnuca a dceru je silna kava aj na mna co si dam radsej ruku odrezat ako poziadat o pomoc.

Moja svokra vyplakava ako malo vnucky vidi a ako jej chybaju ( byva 30min autobusom, ma auto, soferuje, nezavola aj 2-3t) ale ked sa dozvedia ze je problem tak hned bezia aj so svokrom ( on este robi) a vtiska nam peniaze , jej muz minule povedal nech si prachy strci do riti a ide sa pomodlit. Dochodkyna s celodennou naplnou zakurit a pozriet telenovelu.
Ked mam uz niekoho poziadat o pomoc volam radsej svokra bo z nej mi je na grc, ona nas taaaak miluje , kkso ani pes po nas nestekne ( pred okolim)

horana
11. okt 2013

No dnes je moderna emancipacia starkych, "uzitie si toho co s detmi nestihali", "co im zvatedy uslo", v zahranici nie je zvykom pomahat vobec, na druhej strane aj zivot ako taky je tam inak nastaveny.
Mnoho starkych si skratka uziva ze uz si "odchovali svoje" aj u nas na SK.
Samozrejme nie je ich povinnost pomahat, ale ja som uz viackrat pisala v diskusiach podobneho druhu ze mi prijde divne hlavne ked byvaju uplne blizko, vidia ze mlada mamicka je na roztrhanie, nestiha a pada na hubu, a oni ani nemaju nejake zvlast zaujmy, len povalovanie pred TV a skratka nepomozu.

Jedna vec je ze zeny ktore tu pomoc maju ako napr. tuto sue, ze su vdacne, ale nemaju myslienky na to ze by museli mat pomoc, co plne chapem, syty hladnemu neveri.
Skor mamicku ktora pomoc nema a vsade naokolo vidi mamicky ktorym ich starki pomahaju a tieto mlade mamicky su vdaka tomu upravene a majuce cas na aj ine veci, tak ze si casto "postesknu" tak ako autorka diskusie. Sama som si tak casto povzdychla.
Casto potom taketo maminy zanevru a zoberu toto ako normu, hlavne tie zo zahranicia a povazuju tie co by pomoc privitali za tak torchu chuderky. A prepnu do opacneho extremu ze vlastne naco pomoc a ze kazdy si ma pomoct sam a ze to je znak modernej zeny. No ani nie, nikto z nas nie je osamotenym ostrovom, kazdy sa vyvijame skrze vztahy a tie rodinne by mali byt poriadne.

Ja sa na dochodok tesim, aj ked je este daleko, dufam ze sa ho dozijem v zdravi. A dufam ze budem moct mladym pomoct ked budu chciet a ako budu potrebovat. Aj tak mi este zostane kopec volneho casu. Vnucata su specificka kategoria deti ku ktorym by zdravy starki mali mat nejaky vztah. Krv nie je voda, a moct im pomoct do zivota tym ze im odovzdam cast enegrie by mala byt radost, nieco co davam rodu. Nieco co si mozmem naplno vychutnat prave az v starobe ked uz nemam zavazky a ani plnu zodpovednost, zaroven isty nadhlad. Detom to vela da, ked okrem rodicovskeho vlyvu mozu zazivat aj starkych vychovne posobenie. To nejde nicim nahradit.

aneri66
11. okt 2013

môj názor je ...oni si už svoje deti odchovali...chcu si tiež užiť trochu života a mať kľud...veď dieťa je tvoje nie ???? Možno si myslíš, že to nie je správne, že príde len na hodinku, no ak človek príde z práce potrebuje svoj kľud...porobiť niejakú tu prácu vo svojej domácnosti a aj si oddychnuť.... možno skúste naplánovať niejaké tie víkendy spoločné...no nespoliehaj sa nato, že ti budú starať o dieťa a nieo dokonca tvoj otec...

kristina.mihalovicov
11. okt 2013

svokrovci sú rozvedení,moj svokor obvinil mojho muža, že mu vzal peniaze, sú to už 4 roky, čo sme sa nevideli a svokra? Raz som jej povedala, aby opatrovala malého, povedala, že ho mám posadiť na autobus, býva cca 30 km od nás a ona ho u nich počká a že celý deň budú na kupku a to mal 6 rokov. Vyjadrila sa-ja sa starať nebudem, len tešiť. Buď rada, sú aj horšie 😀

rumkolka
11. okt 2013

baby,ja si ale myslim ze tu nejde o pomoc ako taku,teda aspon mne o to vobec nejde.Ide tu o to najst si ten cas,byt s vnucatami,odovzdat im nieco zo seba...nejde o to chodit ich opatrovat,varit im,pomahat s domacnostou ci co...podla mna maju vo vychove deti svoje miesto aj stari rodicia a mozu dat vnucatam vela cenneho do zivota.

ejmi25
11. okt 2013

sue no nikto nechceme ay s nasimi detmi boli cele dni,ale na hodku prist vziat vnucku je normal,moja akoze svokra byva 3 minutky a nepride,ale furt otravuje treba hrusky ,zemiaky .na drevo,ale ona pokociklovat nedojde..prestala som ku nim chodit,a ked som povedala,ze co nedojdu pokocikovat,ze ci robim,ked potrebujem,aby mi dosli pokocikovat..no trapne,akoze teraz aby my sme im kol rite chodili,bohuzial nemam zaco...a ked pocujem,ze mam kazdy vikend s nimi na dedine byt mi je zle 😒

ejmi25
11. okt 2013

rumkola presne nepotrebujeme neviem co navarit,ale vidiet,ze oni sa tesia a dojdu..moja mama,ked den nevidi vnucence,uz je nestastna a svokra uz malu 2 mesiace a nic..

nefertiti7
11. okt 2013

ja som na všetko sama a zvykla som si. mama býva 260 km, sama je doma, svokrovci 300 km v zahraničí, partner má firmu v zahraničí a chodí domov kedy tedy, teraz príde po týždni....Mama chodí raz za rok na 3 dni aj s cestou ale aspoň pomôže čo potrebujem, svokrovci 1 x za mesiac na vkend ale len posedeť a ja ich obskakujem, takže O bodov. Zvládla som to s malým 4 roky aj keď to bolo ťažké zvládnem aj teraz s novým prírastkom, ktorý príde 🙂, všetci sú doma a nemajú čas, záujem, je to ďaleko at´d....nech sa.....

hajajanka
11. okt 2013

@sharae Nemozes ocakavat, ze tvoji rodicia, ktori pracuju, budu chodit k vam a hrat sa s vnuckou. Ja mam tiez pracujucu mamu, ktora zostala na velky dom sama s otcom, takze sa maju co obracat. Neziadam od nej, aby chodila k nam. Ked potrebujem postrazit deti, tak si program prisposobim jej sluzbam v praci a ked ma volno, tak deti postrazi. Obcas k nam pride pozriet deti, ale skutocne velmi zriedka. Jednoducho, ked pride vecer z prace, tak si tiez chce vylozit nohy, vypnut hlavu od xy diagnoz, potrebuje oddych. Tiez potrebuje nieco porobit doma, takze sa neda, aby pendlovala medzi vsetkymi svojimi vnucatami. Od mojej mamy mam pomoc vtedy, ked naozaj nutne potrebujem. Samozrejme, chodime tam minimalne raz do tyzdna s detmi, takze sa s nimi vidi (tiez ostatne vnucata). Ale zatazovat ju velmi nechcem. Aj postrazenie dietata, ked som u kadernicky, je pre mna neskutocna pomoc. Svojho otca tu nespominam, on nie je vnucatovy typ 🙂 (ved ako vacsina chlapov, ale zas pomoze, ked je treba).
Nemozeme od svojich rodicov, ktori pracuju, ocakavat, ze x-krat do tyzdna budu chodit k nam pohrat sa s detmi. Aj oni su unaveni z prace, maju svoju domacnost... Skuste si obcas naplanovat spolocny program (trebars navstevu u niekoho z vas doma, v cukrarni a pod.).
Svokrovcov mam velmi daleko. Oni zase maju cas, len s tou dialkou je to komplikovane.

katika2104
11. okt 2013

suhlasim s hajajankou - nemozeme od svojich rodicov cakat, ze nam budu lietat okolo zadkov, okolo nasich deti. su to v prvom rade nase deti, odsudzovat ich za to, ze s nimi netravia tolko casu, kolko my ocakavame, alebo my chceme je smiesne. oni svoje deti uz vychovali.
a koniec koncov - myslim, ze ked chceme od rodicov pomoc s detmi, je na nas, aby sme ziadali, nie na nich, aby ziadali o cas, ktory by travili s nasimi detmi. stari rodicia sa zakonite nerovna gratis au pair. i oni maju pravo na svoj zivot a mozno sa mnohi prave na toto tesili - ako pridu domov z prace a budu mat ticho a klud, ci cas na svoje zaujmy.

evening_star
11. okt 2013

My dokonca so svokrovcami bývame v jednom dome, svokra je na dôchodku, ale ani raz!!!!! v živote nebola malého kočikovať. Postráži ho len keď ju o to výslovne požiadam, a aj to si musím vypočuť, aká je ona chorá. Keď to niekomu poviem, tak nik nechápe - ešte aj v jednom dome bývame, všetci si myslia, že "jáj, to ti svokra pomôže keď je doma", no prt. Je lenivá ako voš. Chválabohu sa o mesiac-dva sťahujeme...

ejmi25
11. okt 2013

no ale ked si zapiskaju moj chlap im vo vsetkom pomoze a doma prd,a ked vidim,ze oni len zavolaju a cakaju,ked im niekto pride pomoct,no neviem asi som cudna,ked chcem,aby mi stari rodicia dosli vozit,..a ze dojdu z prace,ved tam niesu nonstop,to je len vyhovork,idem het ...

katkanova
11. okt 2013

@sharae ja si myslim ze maju narok na svoj zivot, takmer 20 rokov sa starali o teba pripadne surodencov a je krasne ze teraz maju svoje aktivity a netrpia syndromom cakania na smrt 🙂 ja zijem v zahranici a som nutena to zvladat bez starkych a uprimne ti poviem - ovela viac mi chyba zajst si k nim v nedelu na kavu a pokecat nez to aby mi opatrovali dieta. je moje, ja som ho chcela a som stastna ze s nim mozem travit cas, a nie som napr nutena ho nechat u starkej cely tyzden a pracovat aby som mohla zaplatit ucty. skor ma to mrzi kvoli malemu ze vacsinou vidi len moj ksicht, ale na vyber nemame 🙂

sharae
autor
11. okt 2013

baby, dakujem vsetkym za nazory...pisala som sem preto, lebo som si v svojom okoli pripadala s tymto "problemom" sama, ale ako vidim, nie som 😉 nikde som nenapisala, ze ocakavam, ze sa mi budu starat o dieta, o to vobec nejde @aneri66 ...asi najviac ma pochopila @rumkolka ...nasi su v podstate mladi, maju 55, 56 rokov, niekedy mam pocit, ze ich vychova mna aj mojej mladsej sestry doteraz bavi 😝 /riesia aj to, co netreba/...rozmyslala som aj nad spolocnym programom ako pise @hajajanka , len uz to je tazke, vtesnat sa do ich nabiteho diaru...snad aspon nejaku prioritu by sme mohli mat, nie? a to je ten problem...

sharae
autor
11. okt 2013

@emilia25 krasne vyznanie 😉

maznacik007
11. okt 2013

@sharae nie si v tom sama ... ja to mam rovnako len mam uz vacsie deti ... a teraz sa babka cuduje ze deti uz k nej ani nechcu ist a nemaju k nej ziaden vztah, ak aj k starym rodicom ideme tak je zriedkakedy doma .. chodi na zabavy, s partiou a priatelmi na chatu a tak .. vidia ju velmi zriedka aj to len na chvilu ... tiez som to riesila ale jedine na co som prisla je ze vztah je obojstranna zalezitost a ak ten druhy nechce tak sa mozete vy aj roztrhat ...

a myslim si ze bude potom velmi narocne ak sa bude treba o starych rodicov starat nutit deti aby ich chodili navstevovat a pomahat im ked nemaju vzajomny vztah... a nic ich spolu neviaze...myslim spolocne prezite chvile, zazitky a tak .. asi je to naozaj tak ze kto si co zaseje to bude žať. len ci sa to potom nasim starym rodicom bude pacit ... 😖

erique12
11. okt 2013

rodicia alebo stari rodicia nie su povinni pomahat, ako si mnohi myslia... maju aj oni pravo na svoj zivot, pridu a pomozu, ked budu chciet🙂 alebo mozes aj ty ist k nim, nie? ked tak velmi potrebujes pomoc.

proste problem je si uvedomit, ze rodicia uz tu nie su pre nas ako ked sme boli male deti 🙂

my mame taky "problem" zijeme v zahranici so segrou (kazda v inej krajine) ale nasa mama nikdy nepride za nami, ja ani nechcem a vobec nepotrebujem aby mi pomahala, len nech sa aspon raz v zivote pride pozriet, ako zijem. ale nie. ani vnuci ju nepresvedcia spravit taky krok - odvazit sa odist z domu.. ale to je ina tema 🙂

takze tak, ona ma svoj zivot, ja mam tiez svoj zivot a robim si ako mne vyhovuje.

maznacik007
11. okt 2013

@erique12 aky vztah maju tvoje deti k tvojej mame? a toto nie je o pomoci ale o vztahu ... 😉

erique12
11. okt 2013

@maznacik007
moje deti? no ked sme tam boli tento rok, mala mala 1.4 roka, druhe teraz cakame 🙂 segra tiez caka 🙂

ale asi to bude o inom vztahu, dcery a matka.. ona cely zivot na jednom mieste, ti isti ludia, problem za problemom, zla rodinna situacia, my so segrou sme odisli do sveta....

maznacik007
11. okt 2013

a k tym rodinam v zahranici ja mam viacero spoluziacok vydatych v zahranici ...a vsetky maju uzke kontakty tam s rodinou manzela ... a fakt ze si velmi pomahaju .. uplne nieco uzasne ... a co sa tyka starych rodicov tu doma .. tak ano cez rok nie su velmi spolu ale snazia sa tak raz za rok za dva ist tam aspon na mesiac dva a tam sa plne vnucatam venuju a oni zasa chodia tak na preskacku sem ... a ked sa to zrata tak tito maju desat nasobne viac kontaktu s vnucatami do roka ako moji rodicia co zijeme kusok od seba

ale je to fakt o tom ze proste ide o vztah ... a na to su potrebne dve strany... ak vasa mama nechce tak nechce .. len potom je to aj o tom ze vase deti sa s tym musia vyrovnat ... ze ich niekto nechce a neprijima ...

adri266
11. okt 2013

@sharae asi to vsetko zavisi aj od povahy. Ja mam skvelu svokru, je na dochodku, ale ked treba prist k malej, nic sa nepytam, nehundre, ze ide varit, vsetky plany rusi a o 10 min je tu. Je pre mna velka pomoc a som jej za to vdacna. Inak rodicia od nas ziju hodinu cesty, takze som rada, ze aspon svokru mame blizko. Avsak sestra doteraz zila v dome so svojou svokrou. Ona este pracuje, ale tiez sa nema velmi k tomu, aby sa postarala o sestrine dievcata, ked treba...a to pritom sestra potrebovala pomoc, ked napr bola snehova kalamita, a v podobnych situaciach, ale nebola ochotna .

Proste s tym treba zit, ze mame byt vdacni za kazdu pomoc, ale nemame si byt tou pomocou isti. mozno im vadi to, ze dcerka je mala, mozno si k nej vybuduju lepsi vztah, ked bude vacsia.

jabadaba
11. okt 2013

porovnam svoju staru mamu a mojich rodicov. Diametralne iny pristup k vnucatam. Moja stara mama nemala na mna cas. Nechcela ho mat. Bola som vtedy jedine vnuca, prve v rodine. A vobec prve dievcatko. Ani o mna nezavadila. Nikdy ma nekocikovala, ak tak za pritomnosti mojich rodicov v ramci nedelneho korza popred kostol nech vsetci vidia. Stary otec ma zral. Ten by ma mal " na krku" aj denne. Stara mama mu za to robila cirkus. Jednoducho ma mala na haku, nepomohla, nezaujimala sa. A tak aj nas vztah vyzera. Ako fajn, je to matka mojho otca, svojim sposobom ju mam rada, ale...ziadne extra puto. Moji rodicia su stastni, ze maju vnucata. Venuju sa im sami od seba, nemusim ziadat o ziadnu pomoc. Prejavuju zaujem, beru si ich na vikend ci hocikedy aj pocas tyzdna sa aspon len tak zastavia vystiskat si ich. Nezatazuje ich to. Prave naopak. Maju k nim uzasny vztah a ja som im za to nesmierne vdacna. A je mi luto, ze ja som takych starych rodicov nemala. Stary otec zial zomrel velmi davno, uzila som si jeho lasky a pozornosti kratko. Ale utkvel mi natolko v pamati, ze na neho myslim denne a to uz 35 rokov. O nom mozem povedat, ze ho velmi lubim. O starej mame to povedat zial nemozem. Smutne, ale ake vztahy si zalozila take ma. Takze tu mas pre take vykreslenie ako mozu vyzerat buduce vztahy tvojej dcerky s tvojimi rodicmi z pohladu zanedbavanej vnucky. Rozhodnutie je na kazdom jednom, zaujimat sa a starat sa nie je nicia povinnost. Ak to tak niekto berie potom naozaj nech sa do nicoho nenuti. Pre niekoho je to radost, tak ako napriklad pre mojich rodicov.

jabadaba
11. okt 2013

@rumkolka presne o to ide, si to vystihla. Nechapem preco vsetci hned zaujem starych rodicov vnimaju len ako pomoc. Je to pomoc a obrovska, ale predovsetkym ide o cenne puto, ktore je pre zivot rovnako obohacujuce.