icon

Vlastná mama mi zakazuje mať druhé dieťa?

29. sep 2024

Ahojte žienky, na úvod chcem povedať ze mam 25 rokov a jedno dieťa už mám. Od mojich 16tich mam priateľa s ktorým bývam už 3 roky. Máme jedného 4 ročného syna. Prvý rok sme so synom bývali u mojej mami, pomohla nám co sa syna týkalo a po roku sme odišli do svojho. Kameň úrazu nastal, keď som jej povedala že chceme druhé bábo. Každý mesiac mi vyvoláva či mi už došiel menzes a keď keď poviem ze áno tak poznámka hneď ,,chvála bohu, dúfam ze aj keby si bola tehotná si to nenecháš,, je pravda ze som po pôrode mala ťažšie obdobie, veľa som plakala a bola nervózna ale to nie je oprávnený dôvod aby mi zasahovala ,,do maternice,, už som ju aj odstrihla ale stále dokáže prísť, čo mám už robiť aby sa večne nestarala do nášho života? Priateľa to už tiež nebaví to počúvať 🙄

Strana
z2
lujza123
29. sep 2024

Ako nic proti mladým maminám, ja som sama mala dieťa v 25 ke co hodnotím ako super rozhodnutie, lebo už po 30 tke som sa mohla naplno začať venovať kariére bez toho aby ma niečo stoplo. Výhodu vnímam hlavne teraz ked mám 41 a v podstate už veľké dieťa a pracovne ma naozaj nic nebrzdí, kým veľa mojich kamarátok ešte riešia škôlkarov a detske sople..

Len nevýhoda mladých mamin je ta naivita, nechcem byt hnusná ale väčšina týchto vzťahov zo strednej školy skončí ked ľudia naozaj dospejú. A fakt si treba uvedomiť ze nieje dobre byt úplne zavisla od chlapa a vo všetkom sa spoliehať na neho. Tak isto ze malým deťom treba obetovať pár rôčkov, materska + ranné detstvo, ten príjem aj pracovne možnosti sú skratka obmedzene. Zatiaľ co priateľ kariérne rastie, ma príjem, v niektorých prípadoch si už aj spláca svoj vlastný byt. Keby sú manželia je všetko ich spolocne, no kým sú frajer a frajerka ich pozície vo vzťahu sú veľmi odlišne. A to niekedy nieje dobre
Žena s detmi vzdy ťahá za kratší koniec lana, zenin život rodičovstvo ovplyvní ovela viac ako mužov, na to treba mysliet.

Mám pocit ze toto si veľa mladých žien vôbec neuvedomuje.

andreakotesova
29. sep 2024

Mama asi pozná tvoje schopnosti a schopnosti tvojho frajera...

evcagabi
29. sep 2024

@katulienkax mne je uplne jedno, ako dopadne 😅 ked sa jej nelubi, nech sa podla toho zariadi 😅 mne plakat nebude

lenkakravcova
29. sep 2024

@sense s tými obavami súhlasím. Preto som písala nech najprv riešia svadbu. A potom už keď bude mať toto vyriešené tak nech sa s mužom zariadia podľa svojho.

thirstymonk
29. sep 2024

Máš 25 rokov, si sama za seba zodpovedná. Keď druhé dieťa chceš, tak máš na to právo a máš právo sa snažiť. A tá tvoja macocha (lebo takto sa normálna matka k svojej dcére nespráva), nech sa strčí. Neotváraj dvere, vymeň kľúče, alebo nech sa s ňou porozpráva tvoj pán

svetlonos
29. sep 2024

Hmmm, ja som "stara" vyzerá, vydata, s mm zijeme uple mimo našich rodín a o pomoc som poprosila len 2x za 4 roky a išlo dokopy o 2 týždne, kedy rodicia nepracovali ani nemali nič naplánované.
Nikdy sme u nikoho nebývalý, nikdy nám rodina deti nezivila ani neopatrovala, nikdy sme ich rodinou "nezatazovali". Ani ničím iným. A pri zmienke, ze plánujeme tretie dieťa boli tak debilne reči, že som nechapala. Keby to počul niekto, kto nás nepozná, myslí si, že sme banda neschopných blbcov a pomaly už nevladnych. Mame s mm 40 rokov +/- a sme v pohode, ci s detmi, ci s prácou. Ale ako vravím, toho zamerania bolo akoby sa nám o deti a financie starali naplno rodicia. A samozrejme nechýbalo a co ste už úplne osprosteli, načo vám to tretie bude ved už máte dve!
No q pokial si to odskakala tvoja mama prvý rok tak konečná.
Ale ste dospeli ľudia tak sa podľa toho riaďte a pokial ti mama krivdi, zrus kontakt uplne a vymen zámok.

svetlonos
29. sep 2024

@svetlonos
oprava - vyzretá, mrcha autokorektura 😁

mirithia
30. sep 2024

Deti môžeš mať aj bez svadby. Tak ako tu už niekto spomenul, treba myslieť aj na budúcnosť. Na to, aby si mala nárok na materskú... (aj to je málo, ale lepšie ako nič) Bez peňazí to bude veľmi ťažké. Nechcem maľovať čerta na stenu, ale ak sa rozidete, tak budeš mať 2 deti a budeš bež akéhokoľvek príjmu. Zrejme sa budeš musieť vrátiť k matke...
Radšej by som sa do toho druhého dieťaťa nehrnula....Ale to je môj subjektívny názor.

nyusika
30. sep 2024

Pokiaľ toto nie je vymyslené, tak tvoja mama dobre robí.
Kto si nedokáže toto vyriešiť, nie je úplne psychicky v poriadku.
Dospelá, mentálne zdravá žena by určila hranice, čo si iná osoba ku mne môže dovoliť.

michelle567
30. sep 2024

Ja si neviem predstaviť že by sa ma mama každý mesiac pýtala či mám už menzes?? 😃 Ďalší mesiac by som jej odpovedala nech si do kalendára značí ten svoj a nie môj 😃 a viac by som sa k tomu nevyjadrovala ani do budúcna. Alebo proti otázka...a čo si dnes varila? Atď

aceris
30. sep 2024

Moja mama povedala, ze ak budeme mat druhe, nepomoze mi v nicom a nebude ku nam chodit...posledne mesiace som mala rizikove. Chodila denne sa starat a pomahat so starsim. Ked sa druhe narodilo uz ma cakala doma....takze tolko k tomu....mozno su to len reci a boji sa o teba ale ked uvidi ze to zvladas, zmeni nazor

basska_b
30. sep 2024

Ako, padaju tu rozne silne reci, ale nevravte mi, ze ste nepoculi od mam a svokrier rozne "odporucania" co do vhodneho mnozstva potomkov. Okej, volat, ci si dostala menzes, je trosku mimo, ale medzi nami, jednym uchom dnu, druhym von. V tom ma vacsina z nas min 18rocnu prax 🤭

ibrunova
30. sep 2024

No ja si myslím, že mana by nám to celé trochu inak vysvetlila z druhej strany .

nurielka
Autor odpoveď zmazal
nurielka
Autor odpoveď zmazal
evelynka86
30. sep 2024

@mirithia materska je malo? Ved je to viac nez cista mzda! A ziadne ine krajiny neplatia zenam za to, ze su s detmi doma 34 tyzdnov 🙉

evelynka86
30. sep 2024

@nurielka dieta mala v 21..

viera77
30. sep 2024

@nurielka Aj si vôbec čítala komentáre? Dieťa mala ako 21-ročná....

nurielka
30. sep 2024

Aha zle prečítané, ospravedlňujem sa, potom je môj komentár bezpredmetný.

skeblicka777
30. sep 2024

@veronka1996 ale no, daňový bonus pri prvom synovi som mala 20e, hypotéku s 5,5%urokom, prešli sme finančnú krízu,covid... Prežijeme aj toto. To len vy mladší čakáte úroky 1%, najlepšie dávky aspoň do 6 rokov dieťaťa, ideálne robiť influencera 🙈
@basska_b 😁veru počuli, moja milovaná svokra mala super nápad, je trošku jednoduchšia, že si mám dať pichnúť injekciu, aby som potratila 👌
Autorka ty sama musíš vedieť, či sa dokážeš postarať aj o ďalšie dieťa bez pomoci, či priateľ zarobí dostatok,aby vás všetkých uživil a ostatným môžeš ukázať...🤫

evkatk
30. sep 2024

Deti, to sú obrovské náklady, ak im chceme zabezpečiť všetko to, čo potrebujú. Deti nestačí priviesť na svet a štát staraj sa o nás. Náklady sú na škôlku, v škole na mimoškolské aktivity, šport, kultúrne podujatie a vyžitie a toho je veľa, čo potrebujú. Na jedno dieťa mesačne aj zopár stovák. A na dve? Neostanú vždy malé bábätka, u ktorých najväčšie náklady tvoria plienky.
Na príchod dieťaťa na svet sa treba pripraviť. Mať vlastný byt aj za cenu hypotéky, ktorú treba splácať. Podnájom nie je istota. Nie každý nájomca nechá v byte rodinu s viac deťmi, prípadne im tak zvýši nájomné, že to bude neúnosné. Pred mesiacom v susedstve bola vyhodená na ulicu rodina s 2 deťmi, lebo deti boli hlučné, vrieskali, dupali... Susedia sa sťažovali majiteľovi a keď ten tú rodinu neutíšil, podali žalobu na súd na exekúciu toho bytu z dôvodu, že z bytu ide taký hluk a dupot, že je to v susedstve neudržateľné. Majiteľ, aby neprišiel o byt, radšej rodinu vyhodil. Teraz prenocúvajú u známych, lebo príbuzní sa obávajú, že ak ich prichýlia, nezbavia sa ich. Aký je to život pre tie deti túlať sa a každý deň prespávať u iných? ´Ďalej treba mať istú prácu. Tak vysoko riziková nevydatá žena musí mať istú práci s trvalým pracovným pomerom, pred nástupom na materskú odpracované aspoň 2 roky, inak materskú nedostaneš iba rodičovské dávky a prídavky a hlavne vlastný byt. Daňový bonus žiaden. Si si istá v partnerovi, s ktorým máš dieťa, žijete spolu a on si ťa zatiaľ nezobral a plánuje ďalšie dieťa? O čo mu ide?

lodkadiz
30. sep 2024

Ak sa cítite na to a nie je to len zabezpečenie príjmu a ste pripravený na dieťa prečo nie??. S mamou sa porozpravaj možno ti povie viac ako ženy tu.

abiamo
30. sep 2024

@pandorra presne tak, ale na cele co sa cien tyka

mimik79
Autor odpoveď zmazal
marionete
1. okt 2024

@egonsk lenže pani má pravdu

pimpulienka
1. okt 2024

Asi si s vami aj vaša mama nemalo zažila..pri vašom prvom dieťatku..tak ma na to nejaký dôvod. Áno každopádne je to váš život a vaša vec. Mamu ale neodstrkujte a správajte sa voči nej s rešpektom.

euka210
1. okt 2024

1.ja nechapem, preco by si mala oznamovat svojej mame, ze chcete dalsie dieta. Samostatni, zreli a zodpovedni partneri to riesia len medzi sebou...jedine, ze cakate od nej zase pomoc.
2.mate zlu postupnost veci...prve nema byt dieta a nemam kde byvat, ale...1. manzelstvo, 2. byvanie, 3.praca, 4.dieta
3.nevidime viac do veci a co je uplna pravda, kludne moze byt, ze uz ste dost samostatni a zvladnete dalsie dieta ako zodpovedni ludia a treba s mamou prestat o tomto komunikovat...alebo vidi, ze dalsie dieta nie je dobre riesenie.
Ja na jednej strane vidim matku velmi zasahujucu a starajucu sa do zivota dcery a na druhej strane vidim nie uplne zrelu a samostatnu dceru...

simca06022011
1. okt 2024

ako nehnevaj sa... a dufam, ze ani zaidna mama sa nenahneva, ale mne keby takto mama volala a spytala sa ma na toto, tak ju dam riadne dole. Viac by mi nezavolala a neopytala sa takuto stupiditu. Este aby sa mi do menzesu starala. A duplom by som sa jej nepytala na to ci mozem mat dieta a nevesala jej plany na nos.

Okrem toho, ste spolu od 16tich, palnujete druhe dieta, tak planujte najskor svadbu ;) naozaj... zide sa. A ano, urcite sa dietatu surodenec zide a cim skor ALE mate na to, ste zabezpeceni? pracujes, budes mat narok na MD a tak. TO su ale otazky ine... tvoju mamu do toho nic, to simusite s muzom vydiskutovat.

beronsche
1. okt 2024

To, čo robí tvoja mama nie je v poriadku. Je to tvoj život, tvoje rozhodnutie, mala by to rešpektovať.
Takto jej to povedz.
Na intímne otázky jej neodpovedaj.

Na druhej strane, vyzerá to, podľa tvojho popisu, že do toho ideš hr brr.. prvé dieťa zrejme neplánovane, hneď po škole. Partner preč, ty celý rok u mami..

Ako si na tom teraz? Dokázala by si sa o deti postarať sama, keby sa niečo poserie? Uživila by si vás, keby niečo? Máš prácu, zázemie? Si aspoň polovičný vlastník nehnuteľnosti, v ktorej bývate?
Ak nie, popracuj na tom a potom riešte druhé dieťa.
Plus, ja by som tiež chcela svadbu, ta ti dáva aké také právne výhody oproti vzťahu "na divoko".

Strana
z2