icon

Vlastné bývanie alebo dieťa: Čo skôr?

14. okt 2024

Ahojte. Moja situácia je, že tento rok sme mali svadbu v lete, čiže sme vlastne novomanželia. Zatiaľ bývame v podnájme, no chceli sme svadbu čím skôr, aby sme mohli začať riešiť vlastné bývanie. Chceme mať dom, pretože od rodičov máme pozemok a momentálne vybavujeme stavebné povolenia. Od budúceho roku chceme žiadať o úver a ak to dopadne všetko dobre, tak aj budúci rok by nám firma začala stavať náš vysnívaný dom. Od okolia svojich kolegov a známych počúvam furt či som tehotná a že už by sme mali mať dieťa. Budem mať 28 rokov, manžel o rok viac. Už mám na to vek, chcela by som už aj hneď len chceme najprv zázemie nech sa aspoň všetko vybaví, rodičia nám to vravia tiež. Akurát okolie mi dáva najavo, že už je čas na dieťa a aj v robote sa ma na to furt pýtajú, jednak by sa ma už určite radi zbavili lebo si asi aj mysleli, že sa vydám a pôjdem na materskú a sú mi nepríjemné tieto ich otázky o dieťati pretože nie sme v blízkom vzťahu, sú to len kolegovia. Čo myslíte majú pravdu alebo máme počkať kým sa vybavia povolenia a začne výstavba? Pretože zatiaľ sme v podnájme a to beriem iba ako dočasné riešenie. No rada by som už otehotnela, ale aj rodičia mi vravia nech sa na to nezameriavam čiže zatiaľ sa ani o to nesnažíme keď teraz chceme najprv to bývanie poriešiť a aj financie idú do toho

Strana
z2
carolynka
14. okt 2024

Posledne co by ma trapilo pri planovani vlastnej rodiny su nazory kolegov v praci
Nebudu vam ani tehly podavat, ani k dietatu v noci stavat alebo vam platit hypoteku.

aliziana
14. okt 2024

Ja by som počkala. Ale ak sa nakoniec necháš nahovoriť na dieťa, zisti si dopredu, či môže byť v podnájme. Bola tu minule taká téma, kde kočka bola veľmi prekvapená, že im nájom môže skončiť, aj keď je tehotná...

pe_mi
14. okt 2024

Ahoj, hlavne aby ste sa vy dvaja doma dohodli, čo a ako.
Skús si vymyslieť takú odpoveď ,že ich odrovnaš.
Skôr by som si rozmyslela , či budete zvladat popri stavaní financie.kedze po pol roku rodičovský príspevok nič moc ,ešte aj ten bonus znižujú.asi skôr na toto sa zamerat
Aj keď ja som mala v 24 rokoch prvé a bez plánov akýchkoľvek 😄

maris5
14. okt 2024

Kolegom povedz, ze sa ta este tak skoro nezbavia. Pochopia. Uz sa nebudu pytat

earlgrey
14. okt 2024

ja som rodila, keď som mala 31 rokov (po 10 spoločných rokoch s otcom dieťaťa), keď som mala vlastné bývanie, vlastné podnikanie, teda zázemie...pri stavbe domu sa môže čo to "pokaziť" a hlavne predĺžiť....takže osobne by som si zariadila najprv bývanie a až tak dieťa..máte čas a môže vám byť jedno, kto si čo myslí...a na otázky odpovedať nemusíš alebo jednoducho povedz, že keď bude ten správny čas, bude aj dieťa...

olimuc
14. okt 2024

To, co hovori okolie mozes mat na haku … oni Vase ucty platit nebudu … utiehne tvoj manzel vypadok 1 prijmu a stavbu? Mozno sa ta po materskej budu chciet zbavit … zvladli by ste to? Kym postavite budete platit hypo aj podnajom … alebo sa nastahujete k rodicom? To je velky zabijak vztahov … osobne by som to neriskovala … ked bude postavene, bude to kludnejsie

joesvk
14. okt 2024

Píšeš, že rada by si už otehotnela...
Normálne buďte spolu spontánne. Nevieš,či vôbec bude také ľahké otehotnieť.
A už to nikdy nikomu nezdôvodňujte.Ani svojim rodičom. Vymysli si nejakú odpoveď, ktorú budeš hovoriť, keď sa niekto opýta.

lenuska9999
14. okt 2024

Budeš sa o svoje dieťa starať ty, alebo tvoje okolie, ktoré ti dáva také “cenné “ rady ? Na podpichovanie by som len odpovedala , že tvoje tehotenstvo nie je ich starosť. A áno pockala by som kedy dostávate dom, keď je to záležitosť jedného roka, ako vravíš

carduelis
14. okt 2024

My mame 3 deti, stvrte na ceste, zaciname kolobeh okolo stavby domu a nevidim to tak cierno. Deti su sucastou nasho zivota a vzdy sa najdu situacie kedy by sme si mohli povedat, ze “deti este nie”. Myslim ze je to o nastaveni manzelov ako sa postavia k situaciam. Ja som rada, ze sme prijali deti skor ako bol nas zivot dokonaly

amelie22
14. okt 2024

My sme mali síce dom pred dietatom postavený (to si ešte muž postavil sám veľa.rokov dozadu), ale kluciky od svojho bytu na prenajom som realitacke odovzdala deň pred.porodom po mesiaci upratovania, maľovania, zariadovania, spálňu v dome sme dorobil týždeň pred pôrodom a par dni pred som uložila babatkovske veci, ale do pôrodnice som išla s tým ze fuuu všetko mam z krku, vsetko som stihla a bola to úľava. Ze teraz budem mat čas len na bábätko.
Na druhej strane opačná skusenost, muž má pozemok ktorý ešte nie je stavebný a chcel tam stavať firmu, nechcel vôbec plánovať rodinu ze až keď bude firma stat vo svojom a bude nás vedieť na 1000%zabezpečiť. Po 5 rokoch ešte nemáme ani územné rozhodnutie, takže keby som vtedy na toto pristupila, nie sme ani zobrati, ani dieťa nemáme. Ale tak verím, že vy takéto.problemy mat nebudete so štandardným pozemkom v obci pre Rd

nelka93
15. okt 2024

Hlavne si uvedom, či vám dajú hypotéku ak náhodou už nebudeš pracovať. A na kecy kolegov by som kaslala, je to tvoj zivot

zmrzlinka2021
15. okt 2024

@carduelis
Lenze tvoja situacia a moznosti mozu byt úplne iné. A tiez je iné, ci má zena 28 rokov alebo 38 a rozhoduje sa v danej situacii. Tiez nie je tu uvedené aký príjem má autorka, ale vacsinou si dom dovolia iba ludia, ktorí majú dobré finančné zázemie a finančné možnosti.

drobcek100
15. okt 2024

@ovaaa Veď už svadbu mali v lete

tilly
15. okt 2024

@lenkakravcova prečo by mali stavať dva roky? Nie sú 80te roky, keď sa čakalo na materiál. Slušný murovaný bungalov vieš mať aj so všetkými riadnymi procesmi hotový do 5-6 mesiacov a nebude to odfaknute...

tilly
15. okt 2024

Ja by som tomu dala voľný priebeh. Možno pockala na hypotéku (čerpanie) a potom kľudne. Dom vieš mať postavený relatívne rýchlo, záleží od firmy a zariadiť sa dá tiež bez problémov. Všetko je dostupné, žiadny problém.

betulinka1
15. okt 2024

Odporúčam ti najprv dostavať. To už dva roky nebude problém počkať. Aspon do stavu, kedy už budete v dome bývať. Kašli na okolie čo ti kto hovorí, rob to podľa seba. Jednak stavba domu overí vaše manželstvo 😉 a jednak vážne je okolo toho stres a kopec roboty. Potom zariaďovanie interiéru. Ja si neviem predstaviť to riešiť s bruchom alebo pri malom bábatku. Plus vypadne jeden príjem, ten príjem budete potrebovať, ti garantujem. My sme mali úver + dosť našetrené, mysleli sme si, že to bude super a všetko výde ale celkovo nad rámec plánovaného rozpočtu sme prekročili o 50 tis., čiže išli aj komplet dva príjmy dva roky, to sme ešte neskočili. Lebo už ked zariaduješ, tak si kúpiš radsej kvalitnejšie, lebo ešte kamery aj do zahrady, lebo ešte aj bazen, ked je to rozbombardované, lebo ešte aj riadny murovaný zahradný domček nakoniec sme dali.....atd..... Ked budes zase pocúvať takéto reci, tak im povedz, že áno bábatko bude, hned ako bude mať pripravenú vlastnú izbičku a my budeme v klude si babatko užívať. Nechcem ho do chaosu okolo domu.

pralinka86
15. okt 2024

Ja by som pockala. Tehotenstvo moze byt rozne, moze ti byť polovicu zle, mozes byt na rizikovom od začiatku do konca a hlavne, nie ste stari.
Kolegov je prd do toho vsetkeho, oni nech žijú svoj zivot
A este jedno, niet nad vlastnu domacnost, to je nieco uzasne 🙂 na co platit podnajom, ked mozte investovať do svojho

tiezjedna
15. okt 2024

okoliu je akurát tak prd do toho, kedy otehotnieš... By som ich veľmi rýchlo uzemnila.

crazy_cat_lady
15. okt 2024

okolie ti dava najavo? na okolie sa vyprdni :D oni ti porodia dieta/vychovaju/zabezpecia? mas 28, urcite si najprv zabezpec zazemie/byvanie a potom mozete riesit dieta 🙂

janickacrazy
15. okt 2024

@betulinka1 ja som napríklad vybavovala povolenia na stavbu s tehu bruchom ako svet, ale nejak nám to nevadilo, bolo to síce všetko naraz a trochu chaos, ale zvládli sme to za pochodu celkom fajn

betulinka1
15. okt 2024

@janickacrazy gratulujem. Bola si velmi sikovna. Ale pokial ma autorka na vyber, tak by si jej poradila pockaj alebo kludne chod stavat aj s babom?

janickacrazy
15. okt 2024

@betulinka1 ja som bola nedočkava, to je pravda, ale tak autorka má určite ešte rok, dva čas na dieťa v pohode, ja som mala 33 a nechcela som už čakať dlhšie

kristie571
15. okt 2024

Kolegovia ti dom nepostavia, hypoteku ti nebudu splacat a hlavne, nevynosia a nebudu sa ti starat o vase dieta, z vysoka im kasli na hlavu.. nie je to absolutne ich starost, ze kedy budes mat dieta.

sfet
3. feb 2025

Na kolegov zvysoka kašli. Co ich po tom? Co každá, ktora sa vydá musí mat aj dieta okamžite? Tak, ako tebe bude vyhovovat. Osobne by som počkala. Ved nemusíš cakat, az kým bude vsetko cajk. Dolezite bude mat ten dom ciastocne obyvatelný a tamsa už dá s dietatom byt, zveladovat ho budete stále.

Strana
z2