icon

Vrátili sa mi zničené veci

29. dec 2021

Stala sa mi taká vec..švagrinej som posunula veci po mojej dcérke. Ja sa snažím o oblečenie dobre starať, naozaj som jej požičala krásne a velmi zachovalé veci.. Keď mi ich vrátila zažila som doslova šok, veci boli vyblednuté, prepraté, doslova handry, biele veci boli po vrátení šedé. Ja som jej dala vážne všetko veci vhodné na nedeľu, žiadne na donosenie. Vôbec neviem ako sa mám k tomu postaviť..nechcem si kvôli tomu ničiť vzťah so švagrinou,pretože máme spolu dobré vzťahy. Viem, že sú to iba veci, ale prišli mi to ľúto..

oblecenie99
29. dec 2021

Kým nosil synček veľkosť "vývojové štádium, ktoré sa ešte dá vyprať" 😁 tak som sem tam kúpila aj drahšie veci (myslím tým zara, next a spol., nie Pepco a pod.) že rýchlo z toho vyrastie a viem ešte odložiť pre prípadné ďalšie dieťa, či už moje alebo v rodine. Ale nikdy mi nenapadlo len požičať, brala som to tak, že buď predám alebo posuniem zadarmo. Bežne takto vyradujem už malé kúsky a všetko posúvam zadarmo ďalej. Dostala som veeeeeelmi veľa oblečenia na malého od kamošiek a vždy som sa spýtala, či budú potrebrebovat späť. Úprimne poviem, keby povedali ze hej, tak z opatrnosti by som tie veci mu ani ne obliekla, lebo viem, že by som im len ťažko vrátila v pôvodnom stave 😬 lebo aj ked sú ako nové, po pár použitiach a praniach sa žiaľ zničia. Chápem, že sa trápis, ale ja by som to asi už neriešila.

ja123456789
29. dec 2021

@alanko20 a farebne a uteraky su kde? Dost malo kop len blede a tmave.... Ja mam biele snehovo biele lebo ho periem len z bielym a nikdy nie plnu pracku... Nanajvys do polovice a potom moje biele pradlo krasne ziari, pokial sa maly nenatrie slivkami 😀

alanko20
30. dec 2021

@vanda323 nie co si, ja ze som odbocila od temy, ze ako ludia peru, aby nebol problem 😀

alanko20
30. dec 2021

@ja123456789 my perieme plnu pracku skoro vzdy. Vravom, mame malo veci, aj dieta, aj my, uteraky su farebne asi vsetky, mame len par kusov. Ja keby mam mat tolko kopok, mam mozno 1-2 veci v pracke.

babulkomale
30. dec 2021

@zuzzinkaa nemyslim ze si sibnuta, takto by sa malo prat, tiez nestojim o fekalne bakterie zo spodneho pradla na utierkach. Vela zien toto ale nevie, potom vypisuju ze sa im hned oblecenie znici..mne sa v zivote nic neznicilo po par praniach, ani lacaky z Takka dokonca, lebo poznam zasady prania.
Takisto veci nepoziciavam, ked som videla plachty co mi ponukala kamoska po detoch, mali byt biele a boli skoro khaki, tak ma naplo.
Biele periem predsa z praskom na biele ktory ma aj rozjasnovace v sebe aby pradlo zostalo naozaj biele a nie sive. A na vsetko co sa perie pod 60' pouzivam dezinfekciu na pranie.

bubik6x
30. dec 2021

No ja mam podobnú skúsenosť, z kamarátkou sme otehotneli v rovnakom čase, ja mám chlapčeka a ona dievčatko, a keďže ja som v tom čase už mala dievčatko a ona chlapca tak sme sa dohodli že si vecičky vymeníme, ona dostala krásne oblečenie do 4 rokov, fakt som všetko prezerala aby nebol ani jeden fliacik a ja som dostala 5 obrovských tašiek do pol roka, v ktorom boli handry....až sa mi chcelo plakať.....niektorý ľudia takí sú s tým nespravíš nič ale ja osobne by som sa za to hanbila

autor
30. dec 2021

@bubik6x ďakujem za Tvoj názor.. velmi dobre ťa chápem

bluehorsee
30. dec 2021

Uz s tým asi neurobíš nic😔budeš nabudúce vedieť ze nemáš posúvať. Ja preto radsej tiež odmietam teraz ked cakame babatko a rodina mi nuka po svojich detickach. Sú to predsa len deti a človek ich nema furt na očiach.

naobedbuduspagety
30. dec 2021

To mi pripomína ako syn dostal DAROM zimný overal od švagrinnej sestry (bol po jej synovi) ale pekný, dala si námahu zabalila to do baliaceho papiera a dala mu ho k narodeninám a po čase mi napísala, že si ho buď prosí vrátiť alebo jej mám zaplatiť 10 e 😂.. Detské veci sa ničia s tým treba počítať, ak ich chceš späť v pôvodnom stave tak ich z ruky nepúšťaj. Ja osobne si neviem predstaviť, že by som mala pri synovi na nejaké oblečení dohliadať aby ho nezničil. Alebo nebodaj si pamäť čo som od koho dostala aby som to neskôr vrátila späť.

bona_dea
30. dec 2021

Mna skor zaujima, preco ti to vlastne svagrina vracala? Toto lipnutie na handrach je chore. Ale taka je doba.

danulicek
30. dec 2021

Presne pre toto veci nepožičiavam, ale posuvam. Keď som si chcela odložiť pre druhé dieťa, odložila som a nepožičiavala som nikomu inemu.

lulus13
30. dec 2021

@danulicek uplne s tebou suhlasim. Poziciat oblecenie je ine ako poziciat hracky. My sme dostali vela veciciek na oblecenie ale prve co som sa pytala ze ci ich chcu vratit. Ak povedali vratit ani som si od nich nic nezobrala. Proste oblecenie je tazke na udrzbu ako napriklad pozicany bicykel, odrazatko. Ja nic nepoziciavam zo zasady, ale ked budem chciet nieco posunut tak urcite to nebudem chciet naspat.

simca06022011
30. dec 2021

No k tomuto sa nemas ako "postavit". Oblečenie sa ničí a to je fakt. Ak chceš veci požičať na používanie, tak take ktoré uz nebudeš potrebovať. Ja sa o veci staram ale ak niečo intenzívne pouzivame a perieme, susime + nehody tak sa to proste zničí. Práčka vue tiyez svoje urobit, aj pracie prostriedky, mne dcera bola 1,5r na prazdninach a za tyzden - 2 prania mi prisli veci výblednute, vyprasivene lebo vraj uspinila sa a odporucili jej prach na pranie "setrny" asi ako savo 😂🤦🏻‍♀️

irusa
30. dec 2021

Už len to predýchať..máš ponaučenie do budúcna..mne sa stalo to isté

evaachesa
30. dec 2021

Si si istá že si jej to jasne povedala že chceš vrátiť? Lebo mne švagriná dala asi 3 vrecia vecí, stým že nám ich dáva. Samozrejme dávala som pozor ale niektoré veci sa nedali úplne oprať (len zopár) a nejaké sa roztiahli po viacerých praniach (hlavne Pepco). Veci som odkladala, že budú prípadne pre ďalšie, no po roku a pol z nej vyšlo že ich chce vrátiť lebo ich chce posunúť kamarátke...noo keby som toto vedela že ich mám vrátiť, tak si ich ani nevezmem lebo fakt som mala potom zlý pocit z toho že sú sem tam fliačiky a niektoré rozťahané. Potom mi ešte nejaké veci priniesla, no už som ich odmietla. Pre mňa by to bol zbytočný stres.

Inak dosť som prekvapená na koľko kôpok triedite prádlo 😅 keby som mala takto triediť, tak púšťam prázdnu práčku 😅 ja triedim len na detské, moje s mužom, posteľné a uteráky so spodným prádlom. Do prania ale dávam 1 alebo 2 utierky proti zafarbeniu keďže periem fakt všetko: biele, čierne, červené a nikdy sa mi nestalo že by sa mi niečo pofarbilo. Biele veci sú krásne biele 😁

evaachesa
30. dec 2021

A teda ja periem všetko aj detské na 60, lebo na 40 prať je podľa mňa nedostačujúce (ak ešte dieťa aj grcká alebo prekaká body). Do každého prania miesto aviváže ocot a ešte tie veci idú aj do sušičky.

sidicek
30. dec 2021

Ja som sa už poučila a niektorým ľuďom veci, co chcem ďalej používať, ani nepoziciavam. Už sa mi vrátil plesnivy kočiar z dovolenky a podobne chuťovky. Niekto sa proste k cudzím veciam správa úplne ináč ako k svojim.

ckatka
30. dec 2021

Tak....teraz už nič nespravíš....poučenie do budúcna:
Nepoziciavaj veci. Bud ich predaj, alebo daruj.
Mne keď niekto chce dat detské veci, vopred varujem, ze
1. Si nepamätám kto mi co dal a nemám kapacitu to riešiť
2. Veci posúva ďalej kto potrebuje
3. Používam podľa vlastného uváženia
Takže ak mi nechceš vec darovať, vôbec mi ju nedávaj.

nevenka
30. dec 2021

@ckocka vies co, ja som posunula sesternici po 2 detoch, ona ich pouzivala a este som ich dala dalsej sesternici a vratili sa mi v normalnom stave. A ano, stalo sa mi, ze som omylom hodila do pracky nieco svetlo modre, a zafarbilo mi oblecko, par kusov bielych body. Ale ze vsetky? Ano, veci sa pouzivanim nicia, ale aj mne je luto, ked by mi krasne overaliky prisli spat akoby boli oprate v bielidle. Mne sa este nestalo, ze by som to tak priserne sprala. Bodycka sa natiahnu, to neriesim, zavisi aj od kvality.

nevenka
30. dec 2021

@bona_dea to nie je lipnutie na handrach predsa. Nechavala som krasne neznosene overaliky, bodycka, hlavne po dcerke, vyuzila ich dalsia jedna sesternica a potom dalsia a stale su pouzitelne. Hlavne tie malicke veci. Je to podla mna normalne, odlozit si veci, co sa Ti pacia a pouzit pre dalsie deti. Nie kazdemu nove kupovat. A niektore nestoja 2-3 eura.

babulkomale
30. dec 2021

@evaachesa ja mam kazdeho druhu vela stale, sme styria a intenzivne zijeme, muz ma kazdy alebo kazdy druhy den este k tomu sportove veci - tie periem tiez zvlast v speci gele na sportovom programe, potom jeho kosele do prace - zvlast lebo davam na nizsi pocet otacok odstredovania, vesiam ich na ramienka, nejdu do susicky.
Pracku mam na 9 kil. Casto periem vankuse, paplony, navliecky...ked je malo snehu a hned pod nim blato, tak denne periem oteplovacky a bundy co maju deti na valanie, maju dve sady na von ( sadu "do mesta" aby mali k dispozicii cistu).

mabenn
30. dec 2021

A ty si jej to dala s tym, ze ti to ma este vratit? Ved to vynosila, vyuzila, neslo prave o to? Ci to mala drzat v skrini a vratit nepouzite?

bona_dea
30. dec 2021

@nevenka ja mam dve deti a nemam jedine krasne neznosene overaliky. Vam tie deti nekadia, negrcaju, nehraju sa vonku, ci co?

kulumulu123
30. dec 2021

Nechápem ak niekomu niečo dám tak dakej neriešim vo s tým bude alebo si to nechám a vytesujem sa z krásnej vytrinky.... Co si s tými vecami dalej chcela robit??

anickaaa6aaa
30. dec 2021

@alanko20 tak isto u nas.. By nam isla stále len prázdna práčka. A veci mame pekne.

lea1650
30. dec 2021

Nove a velmi malo nosene veci ked tak predat a zbytok poslat dalej a necakat navrat.

ariesi
30. dec 2021

@alanko20 detské som prala zvlášť asi do roka, potom už nie. Ale periem samostatne biele, čierne a podla toho, kolo sa toho nazbiera, t svetlejšie a tmavšie farebné. A samozrejme zvlášť spodné prádlo a ponožky a zvlášť uteráky

zulazu
31. dec 2021

Kto nezažil, asi nepochopí 🤷‍♀️ Tiež som sestre požičala oblečenie po synovi. No po 3 rokoch, keď mi priviezla mechy oblečenia a všetko na takmer nepoužitelnej úrovni, mala som dosť..samé fľaky, diery, biele boli sivé...zostala som dosť sklamaná..Bolo mi jasné, že sa mi moje veci vrátia viac obnosene, ale nerátala som s tým, že budú v podstate na vyhodenie..nehovoriac o zničenej autosedacke..keď sa potom pýtala, prečo už tak dlho nedostala balík oblečenia po synovi, povedala som jej, že si šetrím oblečenie pre druhé dieťa a ona mi nato povedala, že dúfa že budem mať druhé dievča 🤣 No mám predsa druhého syna a mohla som nakupovať výbavičku od znova...ale robilo mi to veľkú radosť 🤗 A najväčší gól bol, ked mi vrátila mech oblečenia veľkosť 56, keď mal už môj druhý syn veľkosť 62 🤣👌 Takže baby vrelo neodporúčam nič požičiavať...Mne sa nikdy nedostalo ani len poďakovanie..sak není zač 😅

certica22
1. jan 2022

Ja osobne by som si oblečenie nevzala ak by som.ho musela vrátiť.... A nie len oblečenie ale ani kočiar a ďalšie veci pre dieťa žeby som celý čas trpla že čo kde suchnem ,kedy kde akú vec dieťa zašpini,roztrhne..sú to len veci a keby že viem že osoba ktorá mi ich dáva chce ich otm.vratit to si ich radšej nevezmem ..dnes si vieš veci kúpiť za drobné a nikdy som neriešila ktorá vec sa zašpini a či ju ešte vyperiem a ostane bez flekov alebo skončí na doma sú dôležitejšie veci na svete to mi verte a ak ste ich chceli ešte vy niekedy používať nemali ste ich ďalej dávať nemyslím to v zlom,,nikdy som veci neodkladala ale posunula ďalej zadarmo ..ale či by išlo o sestru švagrinú a byť v takejto situácii buď by som.veci nevzala alebo ak ich vzala nepoužívala už len kvôli vzťahom nestojí to za to 🙂a už vôbec nie v dnešnej dobe ❤️

lenka2710
1. jan 2022

@bona_dea nechcem sa nikoho dotknúť, ale keď som videla co malá kamoška nakúpené pre malé, tak dom skoro odpadla, to dieťa by to nevynosilo ani keby rovno dva roky nosilo rovnaku veľkosť, takže keď ma niekto 30ks body, x ks teplakov overalov, tak jasne ze je to rozdiel ako keď ma niekto po 5 ks z každého napríklad, takže áno tie veci môžu byť aj ako nové, keďze ich dieťa malo možno raz a možno ani to 🤷‍♀️ ja som tiež kúpila dosť teplacikov a teraz mi stoja v skrini, lebo malý nosí po dome len pančušky a rovnako aj do overalu mu dávam len pančuchy, takže na jar počítam, ze mu už budú malé, no ponaučenie na druhú zimu, že stačia pančušky a možno dvoje teplaciky 😂😂😂