Vymenili by ste nové 3-ročné auto za dve staršie a začali stavať dom?
Dobrý deň!
Momentálne som na rodičovskom. S mužom a 2 deťmi bývame na samostatnom poschodí v dome mužových rodičov. Obaja máme po 30tke. Pred 3 rokmi sme mali stavať, už sme mali projekt, ale teda prišiel kovid, muža prepustili, tak sme hypo aj projekt stopli. Narodila sa nám prvá dcérka a na jeseň toho roku sme kúpili nové auto, niečo sme mali našetrené, niečo kvaplo z predošlého auta a na zvyšok sme vzali bezúčelový úver.
Teraz stojíme pred veľkou životnou otázkou. Aktuálne bývanie nie je zlé, prekvapivo je to až nadštandartné, ale obaja sme namotivovaní mať niečo svoje a nie celý život bývať u rodičoch, i keď aj to by bola cesta. Ale teda nechceme to. Chceme mať niečo naše spoločné, niečo čo sme si sami vybudovali podľa našich predstáv.
Viem dnešné úrokové sadzy sú aké sú, ale nebojíme sa toho. Stojíme ale teda pred veľkou dilemou. Momentálne som na rodičáku, muž má vcelku fajn príjem. Bez vyššie spomínanej bezúčelovky za auto nám vyjde hypo hneď 60 000, s ňou iba asi polovica. Uvažujeme teda trojročné auto predať, kúpiť 2 staršie autá a bezúčelovku vyplatiť.Takže by sme nemali nikde žiadne úvery, ani v domácnosti nemáme nič na splátky. A teda vyšla by nám ta vyššia hypo. Išli by ste do toho? Aký je váš nestranný pohľad alebo skúsenosť?
Ďakujem!
@zorkahorka ceny domov hotovych co sme pozerali idu od lokality, velkosti a stavu doma minimalne ponad 200 000... treba nam na zaciatok 20% z ceny nehnutelnosti. To by sme mozno mali za cenu pozemku, ale teda ked sa bavime o dome za 200 000 je to v nejakej diere stary dom, ktory treba opravit.
@sasa1310 akurat je mi muz vravi, ze to je suma bez mojho aktualneho prijmu, iba s jeho prijmom, ze realne 44 000, ale bankovnicka by mu odporucila max tych 30 000 ziadat samemu na zaciatok, zeby sme aj realne vedeli zit, nielen prezivat. Takze ano z casti mas pravdu ja som to riadne domotala. Ale teda ak sa zbavime bezucelovky, tak samemu mu vyjde az 77 000, ale pani z banky odporuca tych 60 000. Este ze si s tym zacala... 🤦♀️
Je lákavé predať auto za viac ako nákupnú cenu a zbaviť sa bezúčelového úveru, ale pravdepodobne v budúcnosti už auto s takými parametrami a za takú cenu nezoženiete. Už len drahé hybridy alebo elektro, alebo spaľovacie s biednym výkonom. Preto sú nové jazdenky s dobrým motorom a výkonom také chcené a ľudia si radi priplatia, aby ich mali.
cele zle
najprv sa vrat do prace (ak ta este po dvoch RD vezmu) odpracuj 3-6 mesiacov a potom rieste stavbu
ceny co uvadzas su nerealne a hlavne zabudnimze ti bude rodina chodi zadarmo robit odborne prace
a pocitak 1/3 je hruba stavba 2/3 vnutro a este 1/2 z ceny naviac na vonkajsok siete atd
a aky ma muz prijem ked tak malo vam davaju ?
Stále mi to príde malá suma na stavanie domu od základov, kde kopec investícií človek zistí až za pochodu. Čo je v dnešnej dobe 77 000 eur? Ani garsonku za to nekúpiš, keby ste nemali kde bývať. Na to stále narážam. A vy ešte idete s takým príjmom staviať dom.
@sasa1310 vsak preto som pytala radu, realnu, kedze sme nikdy nestavali, ani v nasom okoli nikto, koho by sme sa mohli spytat. Nic sa nestane ak rok pockame, samozrejme. Len sme si mysleli, ze to trosku urychlime... hrubu stavbu tak ci tak nechame rok vydychnut, takze za nam to predlzi o rok.
a na koho je pisany pozemok ?
@mamina7070 uz som to upresnila medzi riadkami.
V praci na mna cakaju ako na spasanie, nastastie, uz vcera bolo neskoro, keby som nastupila. Ale teda dcerka mala len teraz rok a nesuri mi to, len sme to chceli kus popohnat a preto sme potrebovali iny nazor, skusenost.
Nerozumiem, že radšej budete splácať spotrebak so šialenými úrokmi, ale držať rezervu v pančuche. Tá rezerva vám zarába? Ak nie, tak zarába banka na vás.
A autá by som nemenila. Máte nové, vieto čo tam máte. Nikdy neviete čo kúpite a aké to môže mať dôsledky, hlavne tie finančné.
no ak si nudete sami staviat ,ok mozmo vam to ledva vyjde.My davame len dlazbu do bytu 60m stvor a len robota,bez dlazby stoji 14000€
ale logicky sa nad tým treba zamyslieť a nemať ružové okuliare na sebe. Pre upresnenie, teraz v správach dávali priemerný pár, ktorý žiada o hypotéku dostane cca 175 000 eur úver. Tipujem, že za 30 000 eur dáte dokopy tak záhradu pri dome
Mali sne nive auto kia sportage, žiaľ pre 5clennu rodinu malé, nemenili by sme keby sme 4. Auto poznáš, neviem prečo chcete riešiť dve stare šunky, to tak súrne potrebujete? Kupuješ vždy mačku vo vreci. Kamoška tiež kupila väčšie, pritom mali 7miestne a motor po 600km v ... investícia nemala. Čiže byť na vašom mieste siahnem na úspory,doplatím auto a začnem riešiť dom, úroky no tie ešte majú ísť hore ak už nestupli
No a za 60 000 určite nepostavite hrubú stavbu, áno možno tehly isli o niečo dole,ale čo železo,betón, krov, krytina? Tam tie ceny (co sme citali) neklesli nejak dole....
Určite by som do stavby domu s takýmito finančnými možnosťami nešla , ani by som nepredala novšie auto a nekúpila staré verkle . Ale to je už o nastavení každého z nás . Neviem si predstaviť mat rozostavaný dom neviem koľko rokov , vserko do toho vrážať a prestáva o vlastnom byvani vlastne stále v nedohľadne a ešte nebodaj sa mi tie staré auta budú kaziť a ani na nové mat nebude. Tak ako ti tu už niekto písal , prikryvaj sa perinou na akú máš . Nie všetci si môžu dom dovoliť .
Prepáč, ale podľa tvojich príspevkov si úplne mimo. Najskôr píšeš, že veľa vecí si budete robiť svojpomocne, potom je dom bude stavať jedna firma, strechu druhá. Príbuzní rôzne práce samozrejme zadarmo, no to by som chcela vidieť. Nám tiež kadekto nasľuboval kadečo, v realite nepomohol nikto okrem môjho otca, ktorý bol už dosť starý a veľa toho neurobil. Dovolím si povedať, že pri dnešných cenách pod 150 000 nepostavite, ak chcete mať všetko tak ako treba. Plus treba rátať aj s úpravou pozemku, oplotenie, atď. Vždy to výjde viac ako píšu v projekte, minimálne o 15-20%.
@sasa1310 tych 175 000 je realnych o rok v septembri.
@janickacrazy pisala som ze nieco sami, ale ze stavba, strecha iste firma. Treba citat s porozumenim. My sa spoliehat nemusime, my mame okolo seba spravnych ludi.
ok, keď je reálnych. takže reálne ešte raz. Zadala som požadovanú sumu 175 000 eur na 30 rokov do hypo kalkulačky. Vyšla mesačná splátka 854, 75 eur bez poistenia nehnuteľnosti na 30 rokov. Takže taká je realita.
https://www.slsp.sk/sk/kalkulacky/kalkulacka-uv... nech sa páči, nech vieš kde je sever
Ľudia ďakujem.
Hlavne komentárom k veci, určite máme nad čím premýšľať, veď vždy je lepšie začať skôr rozmýšľať, ako niečo začať v momente. Viac hláv viac rozumu /teda väčšinoi to tak je/.
Uffff... Riešime prerábku trojizbaku v KE, nechceme nic extra, proste len normálne a pekne, a odhad na 40 000 € a viac 😐 Neexistuje, že teraz dáte dom za 60.. veľmi zvažujte.
Info z praxe, hrubá stavba dnes je 120 tis, kamarát začal minulý týždeň a takto mu to nacenili. Bungalov jednoduchý.
60 tis sme zaplatili my, ale pred 3 rokmi.
Teda ja neviem o aký dom máte záujem ale tých 60 tisíc naozaj nie je reálnych, my sme mali aj pozemok aj sme stavali úplne svojpomocne keďže švagor ak svokor stavbári, mali sme zľavy na stavebninami, bez DPH, atd, v podstate jednoduchý dom, podpivniceny a 60 tisíc sme dali a ani okna sme ešte nemali…
U vás treba zvýšiť prijem, pracovať na splatení spotrebného, našetriť aspoň 20% ceny nehnuteľnosti a potom žiadať o hypotéku
A ešte ti celkom úprimne napíšem, že sme zrušili rodinnu stavebnu firmu hneď na úvod a vzali overených, ale nie rodinu, aby sme sa nepohadali so všetkými v rodine a urobili sme veľmi dobre.
Toto nezvykne dobre dopadnúť.. ✌️
Nespoliehaj sa.
Noz na krku. Nesla by som dotoho. Ako prve by som sa snazila zbavit nevyhodneho spotrebaku. A odkladala co najviac, kym by som isla spät do prace. Stare auta by som nekupovala. Nevies, aka bude investicia do oprav. Ak sa Vam dobre byva, tak to ma cas. V okoli mame vela rozostavanych domov a nemaju to ludia z coho dostavat. Nepoznam nikoho kto staval, ze by zaplatil menej, ako mal rozpocet. Dom je jak bezodna studna. V klude a bez stresov, ma to cas.
Osobne by som do toho neišla. My sme kúpili nové auto a podarilo sa nám ho splatiť ešte skôr ako sme začali vybavovať hypotéku. Kúpili sme byt (140 000), na dom sme jednoducho nemali a mesačne výdavky sú vyššie ako sme očakávali (ľudia počítajú len s hypo ale treba myslieť aj na platenie energii, platenie daní raz ročne, platenie poistenia za domácnosť raz ročne, platenie životného poistenia, pri dvoch autách počítaj hneď poistky za dve autá, STK a emisná za dve auta, nafta, prezúvanie pneumatík a mohla by som pokračovať ďalej. Áno, nie sú to výdavky ktoré platíš každý mesiac ale dokáže to ukrojiť z rodinného rozpočtu keď príde napr. poistka za auto hneď 100eur preč) Našťastie sme mali nasporenú rezervu, takže žijeme slušne, chodíme na dovolenky, výlety. Začiatok, kým sme prerobili byt bol hotová katastrofa. Trvalo to len cca dva mesiace ale mala som pocit, že nám to zobralo polovicu života, vedieť to radšej si ďalej užívam materskú keďže bývať sme mali kde.
Ešte jedna vec, ktorá je veľmi podstatná. Vy keď zoberiete hypo na 60tis. a začnete to stavať a splácať, potom neskôr vás už budú úplne inak posudzovať, už budete mať hypo a tú druhú už vám vôbec nemusia schváliť v takej výške ako keby ste počkali ten rok a brali všetko naraz. Takže dobre si to premyslite.
Noo vy ste iní špekulanti 🙂 len aby vám to vyšlo všetko .prajem ale ja by som do toho nešla ani náhodou
Cize predate auto za 22000 a kupite dve za 7000. Teda za auta date 14000?
už len kúpiť auto na taký úver 🤦♀️ a platiť splátky a pritom mam cash v ponožke, ktorý stráca infláciou.

Pokiaľ sa vám dá ,teda ja by som tak spravila,Syslia by som čo najviac peňazí,aby som mala čo najmenšiu hypo vo vašich moznostiach