icon

Zakladanie rodiny po tridsiatke

25. máj 2025

Ahojte, rada by som si precitala vase skusenosti, ako to vnimate resp. vy mate vo vasom okruhu ludi/priatelov/. Ja mam 32 rokov manzel 35 a mame jedneho trojrocneho syna. Vcera som mala prijemny rozhovor so svokrou a debatili sme aj o tom, ci chodime von ako "partia rodin" s nasimi kamaratmi. Nikdy som sa nad tym takto nejako nezamyslela, ale my nemame ziadnu partiu v zmysle "dalsia rodina s detmi" 🤷 a to skrz to, ze vsetcia nasi dobri kamarati (rovesnici) su este bezdetni. Vzdy, ked aj ideme von s kamosmi, tak bez dietata (bud samostatne sa prestriedame s muzom alebo nam maleho postrazia stari rodicia), kedze velka vacsina nasich priatelov deti nechce mat, viazat sa velmi nechcu viazat resp. vobec este na takychto veciach ani neuvazuju. Minule mal dokonca manzel mensiu stretavku s dobrymi kamosmi z VS a bol jediny, kto mal dieta, co ma tiez dost prekvapilo. Tak si kladiem otazku, ci je to iba nahoda, ci sme vhupli do rodicovstva nejako skoro na dnesnu dobu 😁 alebo je naozaj zaujem mat rodinu uz takou raritou?

Strana
z2
lucia13022023
25. máj 2025

V mojom okolí už moji rovesníci začínajú mať deti, ale sú aj mnohí bezdetni. Ja si viac rozumiem so staršími, s tými chodíme s deckami na chaty atď, a s mojimi rovesníkmi chodíme na koncerty, festivaly bez deti 🤣

kiki68
25. máj 2025
@lenkakravcova

@procrastique tie štatistiky sú tak smutné. Prišlo mi to celkovo dosť smutné keď som bola v pôrodnici teraz ešte pri 3.dietati v 28r a tam boli ženy okolo 35+ ktoré rodili prvé dieťa. Je jasné, že tie budú mať max dve deti, keď vôbec a teda tá pôrodnosť bude dobudúcna len a len klesať.

@lenkakravcova tak vela zien nechce mat viac ako 1-2 deti, ekonomicky, psychicky treba tie deti zvladat, keby je to len o rodeni, tak ma clovek 6 deti. Ale treba sa aj postarat. Toto uplne neviem, ze ci by som ja osobne dala.

zuzanockamt
25. máj 2025
@lenkakravcova

Stretávam sa s rovesníčkami, ktoré majú deti tak ako my. Jedna kamarátka je rovnako stará a má už aj 12rocne dieťa. A väčšinou čo mám kamarátky, tak majú 3-4 deti 😃 Jedna 24rocná má prvé, to je asi jediná ktorá má zatiaľ jedno.
Čiže je to o tom, s kým sa stretávaš.

@lenkakravcova V tvojej kultúre je veľa detí v poriadku. Ale v našej sa skôr žena sústredí na kvalitu než na kvantitu. Zaujíma sa aj o seba, chce byť vzdelaná, absolvuje rôzne školenia, stáže, pracuje na seba, buduje si postupne pozíciu v práci.

domkakvet
25. máj 2025

Ja som ti normalne odpisala aby si to neriesila pokial ty sama o to nemas zaujem, nijako zle som to nemyslela, ak sa ti moja rada nepaci, mozes prejst na dalsiu, co radi niekto iny, nemusis pouzit moju.

betulinka1
25. máj 2025

Bud rada, ked oni budu plienkovat, tak vy uz budete mat slobodu s väčšími detmi. Rodila som 34 rocna a veru, spatne hodnotím, ze neskoro.

lia2929
25. máj 2025

Mne sa nardil syn na 22 rokov u mna tam bola silna tuzba po babatku ,bola som uz rok vydata, kedze mame s manzelom firmu vsetko do seba krasne zapadlo a moji rovesnici maju teraz 25-26 ja uz 3 rocneho synaka , niektori su vzati niektori nemaju vobec vztahy. Niektori koncia skolu niektori pracuju od sš.

Vo firme mame 4 baby jedna 30 - vydata bezdetna deti chce ale tam je problem zdravotny :/, 43 rocna ma 3 deticky a dalsi vydata 36 rocna bezdetna a dalsia 39 rocna vo vztahu bezdetna.
Taka mini statistika. Nasla som si partiu novych kamosiek s detickami🥰

lenkakravcova
25. máj 2025
@procrastique

@lenkakravcova Bude z čoho je absolútne jasné, že už terajší 50tnici nemôžu rátať s reálnym dôchodkom, len nejakou almužnou na prilepšenie.
A my, čo máme 30 sa môžeme akurát tak kopať do riti a už od mladého veku myslieť akurát tak na svoj dôchodok, nech máme z čoho dožiť a nie rozmýšľať nad rodením detí :D

@zuzanockamt tie kamarátky sú slovenky, kresťanky poväčšine. 😅 Takže ten komentár je dosť mimo, jedine žeby si si myslela o krestankach na Slovensku, že sú nevzdelane a nedbajú o seba.. také predsudky
@kiki68 ja úplne chápem, že to nie je pre každého. Je to náročné. 🙂
@procrastique no ono je to tak tým pádom zauzlene. Ale hej no, aj keď otázne je či sa nejakého dôchodkového veku dožijeme pri intenzite vojen ako sú teraz (snáď sa to k nám neposunie).

kiki68
25. máj 2025
@lenkakravcova

@zuzanockamt tie kamarátky sú slovenky, kresťanky poväčšine. 😅 Takže ten komentár je dosť mimo, jedine žeby si si myslela o krestankach na Slovensku, že sú nevzdelane a nedbajú o seba.. také predsudky
@kiki68 ja úplne chápem, že to nie je pre každého. Je to náročné. 🙂
@procrastique no ono je to tak tým pádom zauzlene. Ale hej no, aj keď otázne je či sa nejakého dôchodkového veku dožijeme pri intenzite vojen ako sú teraz (snáď sa to k nám neposunie).

@lenkakravcova vies keby mam okolo seba babky, tetky, ale takto to proste patleme s jednym, druhe pride o par tyzdnov a zas to len budeme improvizovat nejako. Nie financne, ale casovo, lebo dnes nedas deti len tak pred barak. Pre mna toto neni. Ako po urcitu hranicu, potom uz viem, ze by to islo na ukor kvality a mozno aj psychiky nas a deti. A to veru riskovat nebudem. Nechcem, aby z nich boli nejak nervaci

bludna
25. máj 2025

@autorka Velmi to zalezi od socialneho okruhu, v ktorom sa pohybujes. S partnerom sme v rovnakom veku ako vy a dieta nemame. Taktiez z mojho blizkeho okolia deti nikto nema. Subjektivne mozem povedat, ze som konecne vo veku kedy mam zazemie, financnu stabilitu a moznost uzivat si zivot, cestovat, spoznavat samu seba a sebecky robit veci co chcem a mozem. Ked si predstavim o co vsetko materstvom pridem tak je dost narocne sa k tomu odhodlat. Toto je moj dovod odkladania 🙂

lenkakravcova
25. máj 2025
@kiki68

@lenkakravcova vies keby mam okolo seba babky, tetky, ale takto to proste patleme s jednym, druhe pride o par tyzdnov a zas to len budeme improvizovat nejako. Nie financne, ale casovo, lebo dnes nedas deti len tak pred barak. Pre mna toto neni. Ako po urcitu hranicu, potom uz viem, ze by to islo na ukor kvality a mozno aj psychiky nas a deti. A to veru riskovat nebudem. Nechcem, aby z nich boli nejak nervaci

@kiki68 to úplne chápem 🙂 každý pozná svoje limity

mandinka
25. máj 2025

Aj ja, ked si spomeniem na svoje detstvo , tak naša rodina patrila do skupinky tých, čo sa pravidelne stretávali na rôznych chatách, alebo len opekačkách pri rieke, alebo hoci posedeniach , letných piknikoch alebo spoločných oslavách. Ono v tej dobe to ale bolo oveľa jednoduchšie. Väčšina ľudí mala deti približne v rovnakom veku. Rodiny boli zabezpečené - každý mal bývanie, každý povinne pracoval, a to väčšinou v obligátnom čase od rána do poobedia. To teraz vôbec nie je reálne. Máme okolo seba teraz rodiny, ktoré majú rovnako staré deti ako tie naše a stretnúť sa raz za čas cielene na pár hodín poobede je veľmi zriedkavé scifi- nie to ešte nejaká chata, či dovolenka. Ak sa niekto taký v dnešnej dobe nájde, tak to je myslím veeeeľmi zriedkavá zhoda viacerých pozitívnych náhod.

saxana000
26. máj 2025

Mala som prve dieta ako 26 rocna a druhe ako 34 rocna.. to v 34 je jednoznacne lepsie co sa tyka byvania prace zazemia financnej rezervy mentalneho nastavenia aj porod bol lepsi a rychlejsi.necudujem sa zenam ze to odkladaju doba je sialena a neista.
Na stretavke mame siroky zaber jedna ma uz takzmer dospele deti niektore mame deti v skole niektore cerstve babetka a niektore este stastne slobodne a nikam sa neponahlaju..

mischy00
26. máj 2025

Treba si aj priznať, ze veľa detí sa v mladom veku narodilo neplánovane, možno polovica z tých rodičov by ešte deti dodnes nemala. Nie každí plánoval 🙂.
Ale asi záleží aj od kraja, možnosti, pracovných a podobne. Ja mam okolo seba mix ľudí, takže to beriem, ze svet je taký rôznorodý.

sowhat
26. máj 2025

ja mam pocit (subjektivne alebo podla svojho okruhu znamych), ze generacia 1985-1995 s detmi vyckavali a bud maju prve dieta vo veku az okolo 33-35 rokov, alebo dieta nechcu, pripadne nemozu mat

michaela329
26. máj 2025

My sme boli naopak jediní, čo ešte deti nemali. To bude skôr okruhom priateľov 🤷
A vlastne drvivá väčšina tých, čo ich mala skôr ako my, ich mala neplánovane.

bg92
26. máj 2025

vekovo sme s muzom cca rovnako a ak ideme k rodine na vychod, sme jedini bezdetni na takychto akciach a pomaly sa im aj vyhybame :D tu v bratislave kde zijeme kamosi bud deti ste nemaju alebo maju este dost male deti a ak ideme von, prestriedavaju sa ako vy. mozno ked tie deti budu 5+r tak budu aj nejake akcie s detmi... zatial vsetky kamosky maju batolata a tie proste radsej nechaju doma.

cevricek40
26. máj 2025

Dnesnej dobe,už málo kto rozmýšľa nad dieťaťom , lepšie je keď sú dvaja.Vsetko ide hore,mať robotu.

sidicek
26. máj 2025

Možno túžiš po niečom, co by ti v konečnom dôsledku ani nevyhovovalo.My sme boli na takých chatách par krát, ale keďže mame iny spôsob výchovy aj trávenia času tak to veľmi nefungovalo.My sme sa vkuse prisposobovali až sme sa na to vykašľali. Niektorí z partie boli aj na spoločnej dovolenke a to bolo tiež fiasko.

lauricka
26. máj 2025

Nevhupli ste skoro. Som zvedavá, kto bude robiť na ich dôchodky.

romiada
27. máj 2025

Ahoj , my sme mali tiež dieťa relatívne skoro na tu dobu. Ja 27r, muž 33. Dcéra má teraz 18r ;) Ale my sme sa dali dokopy v rámci baraku taka partička rovnako starých deti a aj rodičov a boli tí krásne roky . Sedeli sme pod barakom v restike na pivku a decka sa pri nás jašili. Syn sa narodil s odstupom 9rokov, partia sa rozpadla, ľudia odsťahovali, došla korona a boli sme v keli. Ako takí asociali. Takže Ta úplne chápem....je to dosť náročné v tejto dobe. Nie ako za čias našich rodičov, keď všetci začínali na rovnakej štartovacej čiare skoro - doštudovat, vydat/ženiť sa, šup mladomanželska pôžička a pome rodiť deti....teraz je to všelijako.

romiada
27. máj 2025

A inak ja som si na stretávke zo základky tiež pripadala ako mimozemšťan. Mala som 28r. ,ročne dieťa ako prvá a jediná z 13tich dievčat v triede! A to podotýkam že som nebola žiadna puťka ale akčná partyžena vždy 🤣

vilma7
26. jún 2025

U nás zad naopak, všetci mali deti skôr ako ja a manžel, ale to bilo tým ze my sme len ako 38 roční spoznali.
Takže máme 49 obaja a deti vo veku 6 q 8.5 roka...moje kamarátky buď nemajú deti, alebo pomaly maturuju.

Strana
z2