Zostať v meste, či stahovať sa na dedinu?
Poznáte to, bývať v meste je super, človek má všetko po ruke, sadne do MHD a za chvíľu je v centre diania.... Pracovných príležitostí je rozhodne viac, občianska vybavenosť atd. Lenže pozemky neúmerne drahé...
Opak je dedina, nieje síce až taká občianska vybavenosť, ale ceny pozemkov prijateľnejšie. Pozitívum vidím aj v tom, že na dvore sa decka vyjašia, čo mi ušetrí čas behaním po ihriskách...
Zaujíma ma váš názor na vec, prípadne postrehy, ak ste niečo podobné riešili aj vy... Ďakujem 🙂
@dai tak ved ano, tie body su take " extremne" aby to bolo zaujimave 🙂 Ale tiez to takto nie je vsetko v kazdej dedine a nie kazdeho to zasiahne rovnako -- napriklad u nas sme v takej oblasti, ze ja som sa presne obavala ze babky budu na branicke, ohovarat, ze nemam umyte okna, ze nam tam stoja 3 auta, ze nepestujem a nechodim na zemiakove akcie a nechovam sliepky..a ze nas nik neprijme a vsetci ohovoria..a nic...mame kopec kamaratov, ziadne babky na branickach nie su..samozrejme su domy, kde su tie babky casto v zahrade, okopkavaju si a tak..a vzdy sa niekto pristavi pokecat..ale absolutne ziadne trkotanie, ohovaranie, pripomienky..a ta krcma a podobne detto -- ti stari skalni chlapi ozrani samozrejme, ze tam chodia..ale normalna mlada generacia nevie ani pomaly kde je krcma...ono predstava dediny ala Horna Dolna, co je tiez ponata extremne, alebo Slunce seno ---hlavne ten zaverecny pohlad v poslednej casti, kde dojte ta panicka s Talianom priniest svadobne oznamenie...tak to uf.. 😉 Tak to ale nie je uz davno vo vacsine dedin u mladych rodin...tak zili nase babky..
Ale ten posledny bod -- toto moj muz stale rozobera, ze zaujimave, ze tam v nasom okoli sa rozpredavaju domy a pozemky jedna radost, kde si ludia z mesta a vacsina z Bratislavy kupuje domy na to aby tam mali chatky, vikendove domy a podobne...a potom su tam kazdy vikend..okopavaju tie zahradky a staraju sa o dom...a cely tyzden su v BA..a on toto prave stale hovori, ze o co im potom ide..v piatok vecer v zapcach uteka polovica Bratislavy prec -- bud su to ti privadrlovali Bratislavcania, co maju rodinu, rodicov atd stale na Orave, Polane, Michalovciach a sup prec..a v nedelu v zapchach spat..alebo vsetci ti, co utekaju z meste prec za kludom na vidiek...muz stale hovori, ze sak ked je tam v tom meste tak dobre, tak co tam neostanu? Obhajuju zivot v meste ale pri kazdom volne su prec...no ono to vyhovuje zjavne vacsine len kvoli ten logistike ozaj -- praca, skoly, kruzky, kultura a potom prec..cize ono ja to potom vidim niekedy skor ako smutne skonstatovanie -- ze pravdepodobne je mensia tych co su spokojni v meste celkovo - taki co by na dedine nechceli zit, nechceli kosit, robit na poli a "nudaaa" ako sme tu poculi...su taki, ale v mensine..vacsina keby mohla tak ide odtial prec, ale viacmenej NEMOZE.....kedze prace niet, skoly nie su, infrasktruktura chyba...
a co sa tyka dopravy, kolon a pod - idealne si vybrat dedinu, kde stoji vlak. Kupit skuter, bicykel, alebo akekolvek priblizovadlo, ktore vyuzijete v suchych dnoch.
@ckatka nie je to vždy len o optimizme a pesimizme, ale aj o tom, k čomu človek inklinuje. Niekto žije v paneláku a je šťastný, že si dopestuje na balkóne rajčinky, chová psa, škrečka, andulky, hluk veľkomesta ho desí, je len prirodzené, že túži po živote na dedine. Mňa práca v záhrade totálne nebaví, od kosačky cez zeleninu až po kvety, zo zvierat iba psa, pre mňa je byt v menšom meste ideál. Do prírody zbehnem na bicykli, ak chcem, ak to nie je panelák s päťdesiatimi bytmi v jednom vchode, som tam šťastná. Dupot detí nado mnou mi nevadí, ani na dedine nie je taký kľud, aký si možno niekto predstavuje, ak to teda nie je totálna samota - kosačka, grilovačky, susedovie deti majú party s ďalšími desiatimi, domáce zvieratá....Ja som bývala aj v paneláku, aj v rodinnom dome v meste, aj na dedine, takže porovnať môžem, ale teším sa práve na ten byt s terasou v tichej štvrti menšieho mesta, z ktorého je na skok do prírody. Každá z nás je iná, má iné predstavy, iné je bývanie s malými deťmi, ktoré sa pri dome na dedine super vyhrajú, iné, ak ich treba rozvážať do mesta na krúžky, iné s deťmi tesne na prahu dospelosti, ktorým ide z mesta posledný autobus o pol deviatej večer. Pre každého je ideálne niečo iné, to, čo vyhovuje práve jeho rodine.
@timea7 presne tak.... preto je strasne tazko autorke radit, ked nevieme k comu inklinuje, aka je povaha a o ake mesta sa jedna.Vsetko ma svoje pre a proti a v kazdej zivotnej faze cloveku vyhovuje nieco ine. Slovaci sa vseobecne boja stahovat, velmi zubami nechtami sas drzia svojho obydlia. V zahranici je bezne ze ludia sa stahuju aj 5-10x za zivot, podla potreby.
Ja som sa stahovala zatial len 4x (plus neratam intraky a ubytovnu kde sme s manzelom zili pocas vysky), a vsade to bolo fajn 🙂
@mima4
Nenapadlo ta, ze Janka moze byt vynimka potvrdzujuca pravidlo? Preco sa ju snazis presvedcit o svojej pravde,? Sak dobre, pre teba je lepsie v meste ( mimochodom ja by som tiez nezniesla dochadzanie do BA v spicke aj ked horsie ako dochadzanie z Roissy do Pariza to byt nemoze), ale preco jej opakovane prizvukovat, ze ma nerealne predstavy?
Nechcem sa ta dotknut, len mi pride zbytocne sa tu natahovat o tom, co bude janka robit po materskej s troma detmi, ked bude dochadzat do prace do BA ( co pisala, ze nebude). V najhorsom pripade o 3 roky napise tu na MK a my jej daco poradime.
@ckatka to mas pravdu..Slovaci su v tomto taki konzervativni este..velke puto robia rodiny, vela robi to co si druhi pomyslia, co povie mama, ako bude lamentovat, ze kam sa zas stahujeme..a podobne...ta generacia nasich rodicov zo sociku ma zial zly vplyv este aj na mladsie generacie, ludia sa nechcu moc stahovat za pracou, ani menit byvanie..my sme sa za poslednych 13 rokov co som s muzom stahovali 6x a teraz ideme siedmy krat ( aj ked teraz spat tam kde sme uz byvali)..tiez sme skusili kadeco a ono je to aj dobre, lebo si clovek lahsie zvazi veci, nauci sa naco si davat pozor, co mu kde vadilo, trosku si potom premysliet lepsie asi kde sa chce usadit...ja ani doteraz nevylucujem ze este zajdeme na rok-dva niekde do zahranicia, mozno ze si kupime niekde este byt...ono ked to situacia bude vyzadovat, niekedy sa neda...ale nepreferujem to, uz by som sa tiez celkom rada usadila...🙂
V zahranici je veru bezne sa stahovat a tiez dochadzat za pracou...ja mam kamaratov v Nemecku, Anglicku -- kde dochadzaju bezne 1.5 az 2 hodiny denne do prace...je pravda, ze v UK napriklad ked dochadzaju do Londyna tak maju vyborne vlaky, kde sice stravia 1.5h, ale je to komfortne...ale rano tam, a vecer spat...a nikdy by nechceli byvat v Londyne...tiez v Nemecku mam kamosa co dochadza z Alp z juhu z dedinky do Mnichova 2 hodiny autom po dialnici kazdy den..uz 15 rokov a nikdy by nechcel byvat v meste..a takych je tam velmi vela...to len u nas uz kazdy hromzi ked ma cestovat viac ako 30 minut...a radsej sa odstahuje do mesta...je to nezvyk, je to este o pohodli toho cestovania, ale aj o velkosti danych miest, lebo zas Bratislava nie je Londyn...
@ckatka ja keď nerátam intrák, tak päť krát a ešte by som chcela raz. Do bytu, ktorý som opisovala. Tá lokalita je pre nás ideálna, práca okolo domu je pre nás záťažou (viem, čo to obnáša, v rodinnom dome bývam, aj keď sa vymenia hriadky zeleniny za záhon s fóliou, kamienkami a ihličnanmi, stále je čo robiť a na to pri našom životnom štýle a ubúdaní síl (však čo si budem nakecávať, že 😎 ), nemáme čas. Tak ako píšeš,nepoznáme ju, ani jej partnera, môžeme len napísať rôzne pohľady rôznych ľudí s rôznymi skúsenosťami. U nás zavážilo aj to, že ja v tom mestečku prácu mám a partner síce dochádza, ale služobným autom a cesta je super, takže aj to ej dôležité. Stráviť denne dve hodiny v aute, lebo sa mi zapáčil domček v okrajovej štvrti, alebo blízkej dedine, ale musím sa denne trieskať cez celú BA, lebo prácu mám na opačnom konci, no nič pre mňa. Život je príliš krátky na to, aby som hi strávila bývaním tam, kde mi to nevyhovuje, preto nemám so sťahovaním problém. Aj preto, lebo ani moji rodičia, svokrovci, ani my sme našťastie nepodľahli trendu na dedinách - postaviť obrovský dom pre minimálne dve generácie, ktorý je v dedine nepredajný.
@trdelnik234 suhlasim s tvojim prispevkom..a ozaj, baby, najhorsie co moze byt je radit ak ste nezazili....ked niektora ani nema deti a radi co s nimi a ako ich bude vychovavat napriklad -- joooj...tu nech radi ta co uz deti ma..ked ma jedno dieta, nebudem radit co ma robit so surodencami a ako riesit sarvatky, lebo ta pani a ta kamoska to tak robi...povedz z vlastnej skusenosti potom..a tiez ked niekto nema deti a nebyva na vidieku s nimi nech velmi sa nepusta do mamicky s detmi co asi vidi veci ovela realnejsie ako -- lebo znami hovoria.....hmm?
@m.i.r.i
My mame za sebou asi 5 stahovani, ale nikdy sme nic nekupovali, nechceli sme sa este viazat, az par rokov dozadu sa to zmenilo.
Obdivujem ta, ze si taka flexibilna v tomto. Cize ked sa stahujete, prenajimate? Stahujete sa tak casto kvoli praci?
A navyse davat opakovane najavo tehotnej mamine, ze je "domaca pani" a preto ma skreslene predstavy, je take, no ako to napisat, povysenecke trosku.
Jani, neries. Kto chce pochopi, kto nechce, dookola ta bude presviedcat o svojej pravde.
citala som len prvu stranu a uz sa citim depresivne.my prerabame dom v dedine,kde su 3 ulice,nikde nikto,jedna mala jednota.ked sme ho kupovali este sme nemali dieta,teraz sa na vsetko uz inak pozerame.no coskoro tam pojdeme byvat,hadam nejako prezijeme 😀
Citaj dalej, nie su tu len negativne prispevky na dedinu. Pri najhorsom predas alebo tam budes chodit na chalupu.
@trdelnik234 no ano, my sme tiez byvali v zariadenych podnajmoch vacsinou...spoznali sme sa v Nemecku,tam sme si prenajimali byt, potom sme sa vratili do BA a robili sme tam, byvali sme v podnajme samozrejme..este sme nemali vela penazi, zacinali sme zarabat..potom ma firma vyslala do Irska, tam sme byvali 2 roky v podnajme, potom spat do BA, iny podnajom - tam sa nam narodil aj drobec uz, potom uz do nasho domu na dedinu -- to bolo prve ozaj nase...po 3 rokoch do meste do PO, manzel siel robit do KE a ja mam v PO rodinu tak sme to nejako skombinovali - sme v pondajme, kde sme si ale tak 1/3 zariadovali sami..teraz ideme spat do nasho domu na Strednom Slovensku...pracu mame obaja v BA 🙂 ale z domu...takze ja tiez do buducna nevylucujem ze sa nieco zomelie, ktovie co bude, aj ked spekulujeme aj nad niecim vlastnym do buducna..ale takto mame kancelarie v dome a do BA treba zajst raz za cas ( raz za 2-3 mesiace)...teraz ale sme v PO boli 4 roky ale s tym, ze nas dom ostal so vsetkym co tam mal, takze sme na takmer cele leto tam chodili, v zime cez prazdniny, rozne sviatky, alebo len tak, ked syn ochorel a vedela som ze bude tyzden doma tak sme sli tam na cely tyzden...mali sme akoby 2 domacnosti, som si niekedy pripadala ( s velkou nadsazkou) ako Geissenovci ked pendlovali medzi Marokom a St Tropez...teda maly mal izbu tam aj tu hracky vsade, dvojmo serble, zabrany na postel, riad v kuchyni, periny, obliecky, uteraky..aj oblecenie..vzdy sme zbalili len nevyhnutne veci do jednej tasky a sup 3 hodiny cesty ...Vianocny stromcek aj vyzdoba aj na dome aj v byte, lebo sme travili par dni tu a ptom uz aj s Novym rokom na dome, tak som hocikedy robila Vianocnu vyzdobu na dome v novembri ked sme tam sli, piekla som uz aj medovniky, ved dobre odstali a ked sme dosli medzi sviatkami tak do vyzdobeneho domu a s napecenymi kolacikmi..bol to niekedy zaberak, hlavne preto, ze sme nevedeli niekedy kde co mame..nieco sme hladali tu v PO a ked sme nevedeli najst, ze asi sme to nechali na dome..tak sa teraz celkom tesim, ze konecne budem mat jednu domacnost 🙂
A inak stale to stahovanie nebola sranda aj tak..plne auta, dodavky..vzdy za tie 2-3 roky sa nakopilo..do Irska sme sli s 2 kuframi, ze nam viac netreba a naspat nas stahovala stahovacia spolocnost s 10 velkymi krabicami co nam potom zlozili v novom byte v BA...a ked sme sli odtial do domu tak zas..uz s dietatom, syn mal 5 mesiacov, tak vsetko - postielky, kocik, cele vybavenie..aj ked sme nemuseli nabytok, zas sa to nakopilo strasne vela..a teraz uz po 4 rokoch ani nehovorim..od lyzi, bicyklov, korculi.....po skrinky, telku a tak..no je toho dost 😉
No hej, toto je otazka typu: mam ist na dovolenku k moru alebo na hory?
Nuz,kde sa ti viac paci 😉 , a ti co maju radi jeden typ budu propagovat to, ti druhi opacne...
@andulam záleží aké ste tipy ludí,ja by som zase nikdy nešla do mesta,tiež bývam na dedine kde su 3 ulice jeden obchod jednota,ale je tu krásna príroda,stale mame kam ist a hlavne v lete ked su výpeky najlepšie je sa zašit do hory,len neviem aké prostredie je tam kde mate ist bývat,ale ja by som zase nikdy nežila v meste
21 rokov som bývala na dedine v dome.4-tym rokom bývam v meste v byte a nemenila som.Na dedine je veľmi obmedzený život.Dom je veľmi drahá prevádzka.Byť máme vlastný a ked porovnám tie účty hovorím že ved mi v tom byte bývame takmer zadarmo.A na robotu okolo domu tiež niesom.ja osobne nechcem aby mmoje detí vyrastali na dedine.Je to dosť obmedzený život.Na dedinu uz nikdy v živote a do domu takisto
@surriana zivot mas taky obmedzeny ako si ho sama obmedzis...ucty su relativny pojem -- my s vlastnou studnou a krbom - s minimalnymi nakladmi na energie a ohrev vody mame naklady nizsie ako v byte, prave sa uz tesime ze ovela viac budeme teraz setrit...mame blizsie skoly, manzel nebude dochadzat 30 km tam a spat do prace kazdy den, usetrime aj na benzine..nehovorim ani o tom ak si doma co- to dopestujes a mas to zdravsie a lacnejsie ako zo supermarketu...naklady mame v dome o 1/3 nizsie ako ked byvame v meste..to len tak na okraj..ze je zas veeeelmi relativne, pretoze niekedy porovnavame hrusky s jablkami...
Obmedzenost tam nevidim ziadnu, praveze ta volnost ti dava kridla 🙂
@andulam necit depresiu, ja som bratislavsky rodeny staromestan, zijuci cely svoj zivot v centre nasej metropoly a teraz som takpovediac na vidieku, sice pri ba, ale je to dedina?tak povedzme si niekedy ma to chyti, ten smutok za mestskym zivotom, ale vyhrava ta volnost, co tu je, priroda a praca okolo domu, no ja neviem, mame chutnu akuratnu zahradku, akurat, co muz pokosi a ja si s radostou sadim to co ja chcem, paradajky, bylinky a tekvicu a bakalazan a tesim sa ako rastu, okrem polievania nic neriesim, mame bazen, pre maleho bazenik so smyklou, zvierata a sme stastni a ked ma chyti smutok, tak fiju za mamou do mesta a je zo mna staromestan 😀 Podla mna nie je lepsie, ako uspavat dieta na tichcej terase v kociku, netrieskat sa po schodoch s kocikom, pripadne nadavat, ze nejde vytah, pocuvat susedu nad sebou, vedla seba ako sa hadaju a naklady mame nizsie ako sme mali v byte.A to nehovorim o kavach na terase, dieta sa rype v piesku a ja mam moznost vypit si kavu v pyzame na cerstvom vzduchu. Nuz, tak dufam, ze som ta potesila 😉
ono to je tak, ze ten kto vyrastal na dedine sa asi citi v meste super a in, ja som tuzila byvat v panelaku, pretoze som zila v nadhernom, pamiatkarmi chranenom starom dome s vysokymi stropmi a zavidela som spoluziackam panelakove byty 😀
@ewisam pred takmer 2 rokmi sme sa prestahovali cca 14 km od BA..ani jeden jediny den som toto rozhodnutie neolutovala..
pracujeme obaja v BA a nakoniec, aj ked sme povodne nechceli sme sa prestahovali smerom na ten najhorsi a najplnsi smer..
teraz som s druhym dietatom na MD, takze doma..
do prace sme chodili tak, ze muz ma zobral do BA, a odtial som sla MHD cez polku mesta, pripadne aj vlakom..
starsie dieta chodi tu v dedine do skolky, tu bude chodit aj do ZS..
mame postu, obchody, regiojet..
sme nova ulica, kde byva vela rodin s malymi detmi
mam vodicak, no nesoferujem ani nebudem..da sa aj bez toho
pediatricku sme si nasli teraz blizko, ostatne riesime v BA...
(manzel priepustka, pripadne dedo🙂)
este to poviem, ze v byte som bola bordelar🙂 a v dome mame takmer vzdy upratane, a to mame 2,5x taky priestor..
ano, trosku viac roboty - kosenie, ja som si spravila zahradku, ale je to prijemne...
jediny minus je zahustujuca sa vystavba a s tym spojena doprava...ale tak..o tom sme vedeli..
takze urcite ANO äaj bez vodicaku)
@dai tak uz som tu.. 20 rokov som zila v casti ktora je vlastne kusok od centra s dobrymi spojmi, pri pentagone.. na strednej som cestovala hodinu do skoly rano a potom poobede.. ked som zacala pracovat, cestovala som taktiez podobne, pretoze som pracovala v rozlicnych castiach mesta a neskor som sa prestahovala do inej casti ba.. nikdy mi netrvala cesta kamkolvek za povinnostami tak kratko ako teraz mojmu muzovi, ked zijeme mimo BA..
aky je rozdiel ak niekto byva v devinskej a pracuje napr. vo vrakuni? je to kratsia cesta? ani autom, ani mhd to proste kratsie nie je a aj to je predsa zivot v meste.. nie kazdy byva v centre, v ruzinove a pracuje par kilometrov od domu.. aj ked zijes v meste, nemusis mat vzdy stastie na pracu hned kusok, tak je to aj so skolami, skolkami..
/dam len taky maly priklad.. sestra mojho muza zila kedysi v bernolakove, prestahovali sa do bratislavy, lebo zapchy, lebo vsetko daleko.. a ako to maju teraz? ziju na dolnych honoch, ona syna musi hodit k miletcke do skolky, lebo inde nemali miesto, potom cestovat do prace v petrzalke, naspat preckat aj 1,5hodinovu zapchu so synom v aute, pretoze kto to tam pozna, vie ake su tam zapchy.. potom hladaju miesto niekde okolo domu, pretoze kazdy ma aspon dve auta.. je to lepsia volba? nabeha sa menej ako niekto v dedine za mestom?/
nechapem preco zrovna mna treba presviecat o tom ake to budem mat tazke ked sa vratim do prace..
preco je take nepochopitelne, ze existuju ludia, ktorym jednoducho zivot na dedine vyhovuje a mesto by uz proste nevolili? bratislavu mam velmi rada, dovolim si tvrdit ze mozno viac ako polovica ludi, co tam zije, len tam jednoducho nechcem zit a vidim vyhody v tom ako zijem teraz a aj ako budem zit..
mozem dat kopu prikladov co je na meste nevyhodne a zmeni to napr. tvoj pohlad na zivot v meste? nemyslim si.. myslim, ze sa nepotrebujeme presviecat o tom, co je lepsie - tak ako vsetko, kazdy si svoj zivot zariadi tak, ako mu je lepsie.. mne je lepsie tu, je mi lepsie ze tu zijem komunitne, je mi lepsie, ze moje deti tu nenajdu na zemi len tak striekacku, je mi lepsie, ze mame kde zaparkovat, je mi lepsie, ze tu maju kopu kamaratov, s ktorymi budu vyrastat a urcite raz aj cestovat do skoly.. a ked budu chodit do skoly a na kruzky? budeme hladat tak, aby sme to mali po ceste a ak aj nie - bude to iny zivot ako zaziva napr. moja svagrina ktora zije v meste?
zakladatelka sa pytala na nazor, kde je lepsie.. nikde nie je lepsie - vsetko ma svoje vyhody a nevyhody - ide o to, co komu viac vyhovuje - na to ma kazdy iny nazor..
mne viac vyhovuje dedina, tebe a mime mesto - je to uplne prirodzene, len nechapem, preco druhych tak strasne irituje ak svoj nazor napise /nemyslim teraz teba ze to irituje/
a uz len tak naokraj - moj muz vstava pred siedmou.. tak vstavame aj my ostatni co sme doma a nezda sa mi to sialene skoro.. do pol/tristvrte hodiny je vychystany a do prace dorazi okolo pol 9, vdaka tomu, ze nemusi sediet v aute az do mesta, ze nehlada miesto 30minut v okoli bernolaku.. kazdy den parkuje na rovnakom mieste v raci, kazdy den ide elinou do prace.. planujem to robit rovnako, aj s detmi, nemaju uz teraz problem s cestovanim v MHD.. 😉
@jana_eyre ja ta nepresviedcam - ved uvidis sama🙂 pre mna scenare co si popisala zo zivota z mesta su rovnako neakceptovatelne z rovnakych dovodov ktore som ti davala na zivot na dedine... proste ja sa snazim riesit si zivot tak aby som to dochadzanie eliminovala - tak si hladam byvanie, tak hladam skolky a skoly, detto mam stastie na pracu ( ktora inak poskytuje HO cize by sa to teoreticky dalo aj keby nie je az tak dostupna...) - cize ako som pisala, parkovanie mam zabezpecene doma, v praci aj pri detoch, deti od prace aj od domu do 5 minut , dostupnych vaecsinu veci pesi za par minut ( kultura, obchody, park, rieka etc. ... ) - toto miesto sme hladali tak aby nam vyhovovalo ako rodine... uvedomujem si ze to tak nema kazdy , tiez pisem len svoj pohlad na vec... a jasne, clovek si zvykne na cokolvek a ak ma stastie na optimisticku povahu tak aj tie najtazsie situacie bude zvladat s prehladom a najde pozitivum aj vo zjavnom negative😉 moja mala ma spoluziakov od stupavy po nitru pomaly - a jasne ze rodicia tych deti tiez vkuse nemrncia a hladaju pozitiva zivota v tych dedinach - vaecsinou je to ten dom a sukromie... fakt ale je ze som ich uz tolkokrat videla vynervovanych rano klusajucich do skoly a pritom vstavali okolo 6tej, detto vecer ak je rodicko, ci nejaky program v skole nadavajucich ako neskoro pridu domov...
kazdy z nas ma na vyber a vyberie si podla seba a svojich potrieb... drzim palce aby si bola aj nadalej tak spokojna ako doteraz
@trdelnik234 ale jemine... zase nebud uzkocitna... jasne ze je zena na materskej domaca pani... ci co je ine podla teba? preco by to bolo povysenecke? ja som tiez bola domaca pani ked som bola na materskej... a to ze nezije niekto na dedine s detmi znamena ze nevie ake to je? ci to co rozpravaju vsetci tvoji znamy je zrazu irelevantne lebo 1nemu cloveku co tu skusenost s detmi v skole este nema to vyhovuje?🙂 ci ona ma vaecsie skusenosti s tym ako to bude ako ja co sa denne stretavam s matkami ktore to riesia?🙂
ja teda ju urcite nepresviedcam co ma robit, len mi to pride divne zase z jej strany spochybnovat realne skusenosti inych len preto lebo ona to vnima inak... ved to je presne to co ty kritizujes na opacnej strane🙂
Ono kazde byvanie ma svoje pre a proti, kazdy byva ako to jemu vyhovuje, teda pokial ma na vyber. Ja ako staromestan by som v byte v centre uz nebyvala, je to o nervy. Ked je omsa v modrom kostole, ked su vianocne trhy, ked je nejaka akcia, safko vyzera ako zo zleho sna a ani nepokracujem, pracu nema nikto istu do konca produktivneho veku, takze aj praca sa moze stat, ze bude zrazu na opacnom konci mesta, skolky su aj na dedine a satelitnych mesteckach, rovnaky problem je dostat dieta do kazdej statnej skolky a vacsina ma aj sukromne skolky. Pokoj v meste pokial nebyvas v luxusnej vile na Boriku s velkym pozemkom je nemozne mat, teda podla toho, kto ma ake naroky a co pre koho znamena pokoj. ALe kazdemu vyhovuje nieco ine. Je smiesne pausalizovat ludi, ze je vynervovany, pretoze vozi deti do skoly, skolky z okrajovych stvrti BA, mimochodom napr.Stupava sa radi k "dedine"kde byvaju skor majetnejsi bratislavcania a aj v zahranici je zvykom, ze bohatsi ludia sa zdrziavaju na okrajom mesta. Prave kvoli pokoju a aj vzduchu napriiklad. Malokto ma zaujem byvat uprostred blazninca, co je normane pre centra velkych miest. Vacsina zdrha na vidiek a byty v centre prenajima. To je vidiet aj v dome mojej mamy. Inak, da sa na tom dobre zarobit 😀 A mimochodom tah rusovce centrum byva malokedy ucpany a ide sa konstatnou rychlostou obmedzonou iba znizenou rychlostou v obci, jedine pripajanie na mosty spomaluje a aj to obcas, ale napr.v nasom pripade, kedze muz podnika a ja som doma, my to je fuk, pravda dospievajuce dcery si obcas pofrflu, ale najde sa vzdy nejaky dobry sused, ktory ich zrana odvlece, za mna je to jednoduche, mat byt v centre a dom na vidieku, byt prenajimat a byvat v dome a keby daco, da sa to vymenit 😀
@jana_eyre ja nepisem ze ty si pisala, reagovala som na debatu ktora prebiehala medzi miri myslim a trdelnik...: kde pisali ze by nemali pisat ti co situaciu nezazili a poznaju ju len sprostredkovane...
a co sa tyka toho domaca pani tak to mi pride smiesne to pokladat za povysenecke ci davat to do uvodzoviek kedze je to fakt... neviem preco to niekto vnima pejorativne, ale myslim ze to skor vypoveda o nom ako sa k tomuto stavia ako o cloveku co ten vyraz pouzije, kedze ja si myslim ze mamka na md jednoducho domaca pani je... nerozumiem cim inym by mala byt🙂

@dai odpisem neskor, Lebo pisem z mobilu a uz nemam na to nervy 😁