icon

Ako riešiť nežiaduce gratulácie od svokrovcov?

4. sep 2025

Baby, ako by ste riesili tuto situaciu? Nemam rada ked mi niekto blahozela na sviatky a robi z toho teatro. Doma sme si vzdy iba zagratulovali, dali darceky a bolo. Manzel to vnima rovnako lebo ani on nema rad robit nejake halo, lenze svokrovci su pravy opak. Uz davnejsie som im hovorila ze nemam rada gratulacie a bolo mi povedane ze mam smolu lebo v ich rodine to miluju, proste totalny ignor. Za posledne roky mi aj tak podarovali same hluposti, ako pouzite veci z domu, veci na ktore som alergicka, listky na operetu so svokrou pritom vie ze nemam rada tieto kulturne veci ale kupila mi to aby "ma zlomila" atd...samozrejme vacsinu z nich som ani nevyuzila za co sa tiez nahnevali...momentalne su uz starsi a viac imobilnejsi tak nas zavolali k sebe na kavu lebo mi chcu gratulovat k sviatku pritom mi presne urcili den kedy mam prijst...mne uz je toto strasne proti srsti dievcata, ja nedokazem pochopit preco ludia nedokazu pochopit ze kazdy nema rad taketo caviky...rovnako ked som sa ich aj po minule roky snazila nejak pohostit, kupit tortu, kolace, vzdy vraj take nejedli alebo im bolo z toho zle...manzel sa im uz snazil dohovorit ale aj k nemu sa vlastne apravaju rovnako a totalne ho nerespektuju, debilne dary dostava aj on...

autor
5. sep 2025
@nyusika

@anonym_autor to ja len na margo toho, ako velmi zdoraznujes inteligenciu...nech neumries sprosta 🙂

@nyusika inteligencia sa prejavuje aj nejak inak ako gramatikou...ale to ty nemozes vediet samozrejme s takym zmyslanim

autor
5. sep 2025
@mooonika1975

@anonym_autor musíš to im povedať, ak chces byt úprimná, že darčeky ti vadia a sú nevhodne. Potom budeš tá, čo vie povedať asertívne svoj názor

@mooonika1975 ja som im to povedala...neviem to uz inak komunikovat kedze viem ze svokra to robi naschval co priamo povedal aj muz

okm221
5. sep 2025
@anonym_autor

@mooonika1975 ja som im to povedala...neviem to uz inak komunikovat kedze viem ze svokra to robi naschval co priamo povedal aj muz

@anonym_autor tak k jedine epipen so sebou nosiť ku svokre 😁

tim23
5. sep 2025
@anonym_autor

@okm221 alergiu mam na levandulu v kozmetike, a stale mi kupuje vyrobky iba s levandulou a na jedlo su to oriesky...kto pozna alergiu na oriesky vie ze je smrtelna aj ale tak mentalne slabsi jedinci v tejto skupine si s toho robia srandu...

@anonym_autor možno ťa chce otráviť ☠️

juliana1033
5. sep 2025
@nyusika

@really8 presne tak.

lebo silny clovek robi IBA to, co on chce...cize ked sa mu nechce ist na oslavu manzelovych rodicov, nepojde.
aby si nejatril nejake nespracovane traumy z detstva

@nyusika silný človek je hlavne empatický, čo autorka jednoznačne nie je . By som chcela vidieť aká by bola nadšená, keby mala takú nevestu ako je ona.

bobaas
5. sep 2025

Strašne by ma zaujímalo pri názoroch účastníčok diskusie, či by aj pri vlastnom decku nútili k oslave a rituáloch, ktoré ich kvietoček nechce. Lebo v škole treba rešpektovať želania anjelika, ale keď ide o dospelú osobu, musíš všetko strpieť

bobaas
5. sep 2025
@juliana1033

@nyusika silný človek je hlavne empatický, čo autorka jednoznačne nie je . By som chcela vidieť aká by bola nadšená, keby mala takú nevestu ako je ona.

@juliana1033 empatia je schopnosť vcítiť sa do pocitov druhého. Keď niekto nerešpektuje, že ten druhý si skrátka neželá oslavy a gratulácie, je to vzájomné a nemám výčitky. Nebudem robiť oslavu len kvôli iným, ak ide o môj sviatok.

anonym_f001b2
6. sep 2025

Mám pocit, že tu nikto nečíta autorkine správy. Proste svokra dáva rok čo rok na narodeniny veci, na ktoré má oslávenkyňa alergiu a môžu jej ublížiť a poškodiť zdravie, žiadne dohováračky nepomáhajú, svokra-panička si nenechá poradiť, čo by oslávenkyňa reálne chcela, že jej nikto nebude rozkazovať a autorka sa má ešte tváriť vďačne? Veď ja keď som u strýka robila fašírky a omylom som dala do zmesi normálnu strúhanku namiesto bezlepkovej. Strýkova manželka je celiatička. Bola z toho smutná, že ostane hladná a mne to bolo tak ľúto, že som hneď utekala do obchodu kúpiť nové mäso, aby som jej mohla urobiť novú porciu. Neviem si predstaviť, čo za človeka ignoruje zdravotný stav toho druhého a ešte na narodeniny a ešte baví urazeného, keď sa ho niekto snaží usmerniť. A ešte dôchodkyňa bude pracujúcej diktovať, že kedy presne má prísť, to kde sme? Pretrpieť gratuláciu je jedna vec, ale druhá vidieť, že ten druhý si ani len nedal námahu, aby sa tomu oslávenec tešil.
Autorka, máš to ťažké, lebo sa zdá, že s tvojimi svokrovcami sa nedá dohodnúť ani tak, ani tak. Ja by som im možno na začiatok povedala toto: ,,Pozrite, viem, že ma chcete potešiť, ale ja sa naozaj neteším z gratulácií a darčekov, viem, že je to ťažké pochopiť, ale mne to nedáva ani pocit lásky ani nič, len stres, tak by som bola rada, keby ste mi negratulovali ani nič nedávali. Ale ak už veľmi chcete, že vám je blbé mi negratulovať a nič nedať, tak sa môžeme dohodnúť, že vám dám zoznam vecí, ktoré by som reálne chcela a potrebovala. Nič strašné od vás nechcem, len aby sme za vzájomne tešili, ja ako oslávenkyňa a vy ako darcovia. A prosím vás, pracujem, nemôžem prísť kedykoľvek kedy vy stanovíte, veď sme dospelí ľudia a rodina, môžme sa normálne dohodnúť, aby bol spokojný každý."
A keby ani toto na nich neplatilo, tak už by som zvolila tvrdšiu metódu. Keby mi dali dar, na ktorý som alergická, tak by som pred nimi nahlas povedala: ,,Hm, zase ste nereagovali na to, čo som hovorila, darček budem musieť posunúť alebo vyhodiť." A keby sa to opakovalo, tak s týmito slovami by som darček hodila pred ich očami priamo do koša. Určite ich to rozčúli a ja by som vtedy s pokojným hlasom povedala: ,,Myslela som, že tu bavzájom dbáme o city a názory toho druhého. Ale keď vy nedbáte o moje, ja nedbám o vaše." A hotovo. Niekedy na hrubé správanie pomôže len hrubá záplata

martin96321
6. sep 2025
@anonym_autor

@ivik4 nevdacna??? A zaco??? Ze namozem mat nejaky nazor a vlastny pohlad na vec a nemat rada taketo teatra? Haloo to kde sme uz aby tu ludia drzali hubu a krok ked ich niekto nerespektuje

@anonym_autor Su to rodicia Tvojho muza. Prekusni to a popindaj si doma sama))) Mozno raz budes mat nevestu co bude neznasat navstevy a budes mat zakaz chodit k vnucatam a synovi. Ale bude to jej nazor na ktory ma pravo a Ty budes ta stara mrcha co narusa jej priestor.

evina57
6. sep 2025

@anonym_autor nešla by som. moja svokra je podobná, robí nátlak, keď nie je po jej, tak sa oduje jak decko. Nechoď, nedvihaj telefón, u mojej trvala vytrvalosť skoro rok a už nevola, nezaujima sa. Drž sa a stoj si za svojim.

anonym_1a5413
6. sep 2025

@anonym_autor kiežby som mala niekoho ja takto, kto by mi chcel zagratulovať a osláviť somnou moje sviatky... Mamina pri mne zomrela, otec na mňa sere, svokor má svoj život bez nás, svokra ani nevie kto má kedy sviatok a na návštevu príde len keď má nejaký problém a to byva asi 15 min od nás. Moje dieťa nepozná ani babku, ani dedov. Ja len, že by si si mohla možno trošku otočiť to ako to berieš teraz a ako, keď raz zostanes na svete pomaly sama. Nebola by si vďačná za to, že ti niekto chce urobiť radosť? Vidieť ťa na chvíľku? Tie lístky, svokra sa možno chcela s tebou zblížiť, spoznať sa viac, alebo len tak vypadnúť niekam. S pohostením si si tiež nemusela robiť starosti, tu asi nejde vôbec o to kto lepšie pohosti a pripraví niečo... Ale je na tebe ako sa na to budeš pozerať, či hľadať chyby vo všetkom, alebo sa na to pozrieš inak 🙂

ja_bb
6. sep 2025

@anonym_autor keď robia takto naschval, by som im povedala,ze ak mi chcú zagratulovat,tak vtedy,keď môžem a nie,keď oni nadiktuju. Ak ignoruju tvoje zelania, tak by som ignorovala aj ich. Pises,že sú imobilni,tak super, už by ma nevideli. Iba keď vy chcete a vám kedy sa hodi. Co už len oni mozu mat za program,ze si nadiktuju,že tebe gratulovať a ešte kedy. By som im povedala,ze sa necitis dobre v takých situaciach a chceš sa im vyhnut. Stačí napr.gratulacia cez telefon napr.hocico,ako to tebe vyhovuje. Ak sa vidiet musite,tak len na nutnu dobu by som to riesila,ak vôbec. Neznášam ľudí,čo nechapu,že to nei je ich zivot,ale tých druhych.ze darcek ma potesit obdarovaneho a nie darcu,atď. Držím palce,nech neustupis.

maya_hi
6. sep 2025

@anonym_autor ono je to fakt bez srandy nejaká diagnóza. Myslím že aj pri autizme, aspergerovi sa to objavuje 🫤 Alebo si len nevážiš že máš okolo seba ľudí, ktorí ti chcú urobiť radosť 😒

anonym_f5fb93
6. sep 2025
@nyusika

Je mine, tak sa svet netoci okolo teba - raz za rok im sprav radost a nechaj si zagratulovat.
dopredu poivedz, co chces a vybavene.

inak, to musi byt nejaka diagnoza, takyto stres z jednej navstevy, co mi pride zablahozelat.

ani u as sa nerobia honosne oslavy, ale satretnut sa s rodiniou je nam vzdy prijemne.

@nyusika jej svet sa točí okolo nej a rodina by to mala rešpektovať. Prečo im má ona robiť radosť a trpieť nepríjemné gratulácie? Čo keby tak svokrovci urobili radosť jej a rešpektovali jej sviatky a jej vôľu v tomto? Úplne to máš v hlave pomýlené. Autorka témy, nechoď k nim keď ti to je nepríjemné. Tak, ako oni nemusia chodiť k tebe keď to bude im nepríjemné. Takéto jednoduché to je. 🙂

anonym_fd7ba5
6. sep 2025

A ty to nevieš prežiť 1x do roka? Nerob z toho prosím ťa drámu. A buď rada že ťa len takéto blbosti trápia. 🤷

rivini
6. sep 2025

@anonym_autor narodeniny a meniny mas raz za rok…to neprezijes dve gratulacie? Tak si predstav, ze ja mam svokrovcov kazde narodeniny na cely vikend v dome😂.

anonym_8ca56e
6. sep 2025

@anonym_autor nečítala som komentáre nemám čas,ale mať tvoje problémy...🤦 Si to napísala ako by si mala tie narodeniny minimálne 3x do roka, taká dráma okolo toho 😄😄😄😄

linduska86
6. sep 2025

Urob im radosť ;) možno je to to posledné čo ich poteší každý sme iní

komplikovana
6. sep 2025

vsetky co pisete, ze ma pretrpiet, asi vsetko necitate. Keby vam svokra kazdy rok k sviatku piekla kolac s orechami, na ktore ste silno alergicke a este aj hovorila, ze to je len vyplod vase hlavy, tak ste cele natesene? Dokonca aj im bolo povedane, ze staci potriast rukou a ziadne darceky netreba a oni si idu stale svoje. Nehovorte, ze si vsetky date skakat po hlave, len aby ste urobili svokrovcom radost. Autorka o falosnu radost nestoji.

anonym_96f523
6. sep 2025

@anonym_autor , ja to tiez nemam rada a napr moje kamosky co ma poznaju, vedua, ze nemam rada objatia (okrem deti a muza), nemam rada gratulacie a respektuju to. Su to MOJE narodky, MOJ den, tak respektuju fakt, ze nieco nechcem. Skor nerozumiem tuto komentarom ako sa mas premoct, ci by sa ti nieco stalo... svokre by sa nieco stalo keby ta respektovala?! U nas v robote tiez niektore kolegyne chcu oslavovat SVOJE narodeniny, ine nie, my to respektujeme. Ved kazdy ma preboha pravo sa sam rozhodnut o svojom zivote, o svojich narodeninach, o svojich detoch, o svojej praci-proste o SEBE. Kebyze svokra odomna chce aby som si prefarbila vlasy na cierno lebo "ona to ma rada", ja jej mam ustupit a spravit to pre nu lebo je to matka mojho muza? A este tu bude niekto hovorit o diagnoze.... omg... diagnozu ma ten, kto nepozna svoje hranice a hranice druhych....

anonym_96f523
6. sep 2025
@juliana1033

@juliana1033 , kebyze mam nevestu, o ktorej vie, ze nema rada gratulacie, budem to respektovat. Lebo som empaticky clovek a nebudem robit druhym nieco co viem, ze im neni prijemne, nepaci sa im to alebo sa necitia komfortne. Preco by som to robila? Lebo ja chcem?! Nemam 2 roky a obdobie vzdoru hadam....

detickyy
6. sep 2025
@anonym_autor

@janinah vies kolkokrat som ja kvoli im zrusila svojich lekarov,vymenila zmenu v praci lebo som mala presne urceny den kedy mi budu gratulovat? To je akoze pride normalne?

@anonym_autor Je najvyšší čas určiť si hranice. Tiež som ich nemala a nebolo to vôbec v poriadku. Stretávame sa hromadne v lete u svokrovcov aj so švagrom a jeho rodinou, keď má väčšina z nás narodeniny a tam každý každému gratulujeme. Darčeky sú väčšinou čokoláda, dezert al. kniha, deťom obálka, lebo tak to chcú 😉🙂. No a na Vianoce som si nejako musela zvyknúť, lebo moja pôvodná rodina bola na štedrý večer doma a návštevy sa konali nasledujúce 2 dni. Vydatá som šťastne 21 rokov a Vianoce máme podľa predstáv svokry (pokiaľ ja žijem, budeme všetci u nás!). Tak som sa rozhodla (to je rozhodnutie), že to budem rešpektovať. Švagor s rodinkou sú u nich celý týždeň. My sme si v tom určili hranice - max. 2 noci, potom ideme k mojim rodičom na obed (im to takto stačí) a tak domov. Dary prijímam s vďačnosťou a potom, čo s nimi urobím to nemusí nikoho trápiť. Keď ich na mne nevideli alebo ich nevideli na polici alebo v kuchyni, sami sa rozhodli dávať obálku. Sami to pochopili.
Hranice sú nevyhnutné. No zároveň si si s manželom zobrala aj celú jeho rodinu a to je tiež nevyhnutné rešpektovať. Buď rada, že s nimi nežiješ v jednom dome 😃, ako ja 13 rokov z 21.

lilienlilu
6. sep 2025

Mať takéto problémy 🙈🙄

anonym_12146b
6. sep 2025

Autorka. Napísala si že svokra sa prestala liečiť na psychiatricku diagnózu. Sama vieš že ju má. Jej správanie sa už nezlepší keď liečbu ukončila a skôr to pôjde časom len k horšiemu, môže sa aj niečo pridružiť. Nerozumiem prečo sa tak čuduješ týmto ich oslavám a riešeniu všetkého keď sama vieš že je chorá. A nema liečbu. Zbytočná diskusia a zbytočne sa tu nad tým zamýšľaš lebo neporiešiš to nijako

anonym_f31653
7. sep 2025

Autorka, správanie svokry vyplýva z jej psychiatrickej diagnózy. Neporiesis to, iba sa ešte aj touto témou zbytočne sama hecujes a naberas ďalšiu zlú energiu.
A k darčekom po záruke, sú takito šetrení ľudia, a nenapadne im pozrieť dátumy. Mám kamošku, ktorá je inak nesmierne zlatá. A stále mi na Vianoce dáva darčeky, nedá sa stopnúť. Jej mama bola "zberateľka", ona postupne posúva. Darčeky s cenovkou v slovenských korunách, veci, ktoré dostala,... Nerozčuľujem sa, využijem, posuniem alebo vyhodim. Úmysel má dobrý, ale šetrný mozog nepustí.
Vyzerá, že nebývate často spolu, stretnutia asi len na sviatky. Tak tých pár hodinových stretnutí v roku prežiť s pohárom vody, urobiť radosť svokrovcom a odfajknut si v kalendári ďalšie rodinnú návštevu, kde prekonas svoju introverciu. Rozhovor odviesť na neutrálne témy, nespominat tvoje alergie.

mircalla
7. sep 2025

Dalsia fake debilina. Z kupovanej torty, co im das je im zle, ak sa ta niekto opyta preco nenapecies, tak oni si udajne kupuju rovnaku tortu. Jasne. Dalej ani necitam

gerrwie_girl
7. sep 2025

Ja gratulovanie neznášam. Ale ked mam narodeniny, donesiem do prace nejaké pochutiny lebo sa to očakáva a každý to tak robi. Pretrpim tie gratulácie a bozkavacky od kolegov. Je to 1 den, naozaj ma to nezabije. Neviem si predstaviť ze by som im povedala, aby mi láskavo negratulovali, ze mi to nie je príjemné 🙂.

0silvia0
7. sep 2025
@gerrwie_girl

Ja gratulovanie neznášam. Ale ked mam narodeniny, donesiem do prace nejaké pochutiny lebo sa to očakáva a každý to tak robi. Pretrpim tie gratulácie a bozkavacky od kolegov. Je to 1 den, naozaj ma to nezabije. Neviem si predstaviť ze by som im povedala, aby mi láskavo negratulovali, ze mi to nie je príjemné 🙂.

@gerrwie_girl my sme sa tak v praci davno dohodli, ze sa nebozkavame a nepodavame si ruky. Ked k nam do kolektivu pride niekto novy, je z toho vacsinou v soku. Ale nastastie to vsetci vnimame rovnako a zrusili sme tie telesne ocmukavacky. Cize da sa to, len to treba prekonzultovat

gerrwie_girl
7. sep 2025
@0silvia0

@gerrwie_girl my sme sa tak v praci davno dohodli, ze sa nebozkavame a nepodavame si ruky. Ked k nam do kolektivu pride niekto novy, je z toho vacsinou v soku. Ale nastastie to vsetci vnimame rovnako a zrusili sme tie telesne ocmukavacky. Cize da sa to, len to treba prekonzultovat

@0silvia0 ja som tam viacmenej nová, takze pravidlá nejdem s nimi isto nejako nastavovať. Ono je to fajn ked je malý kolektív, ako som mala v bývalej firme. Par ludi v kancelárii. Teraz mame v obrovskom kancli asi 40 ludi takze kvoli mne to asi nebude možné zmeniť 😀. Oni to tam všetci zbožňujú tieto gratulovacky.

0silvia0
7. sep 2025
@gerrwie_girl

@0silvia0 ja som tam viacmenej nová, takze pravidlá nejdem s nimi isto nejako nastavovať. Ono je to fajn ked je malý kolektív, ako som mala v bývalej firme. Par ludi v kancelárii. Teraz mame v obrovskom kancli asi 40 ludi takze kvoli mne to asi nebude možné zmeniť 😀. Oni to tam všetci zbožňujú tieto gratulovacky.

@gerrwie_girl tak to jasne, ze novacik sa im nebude naburavat do stereotypov. My sme maly kolektiv a sme spolu okolo 30 rokov😄