Ako ušetriť na svadbe?
Máte nejaké typy ako ušetriť na svadbe ? Ja si napr saty požičiam z požičovne, topanky som si objednala z internetu, popolnocne saty si kúpim kľudne aj z bazáru. Oblečiem si ich predsa možno na 4 hodiny.. kameramana Nechcem, pretože povedzme si na rovinu, kto by pozeral tie dlhé videa zo svadby. Fotografa mat budem. Na jedle sa veľmi ušetriť nedá a Nechcem aby hostia boli hladný. Alkohol a nealko môžeme mať svoje. Mate ešte nejaké typy ako ušetriť? Ja by som napr nedávala nič na stoly ako darček pre hostí. Tie blbosti ako magnetky, kľúčenky, otvaraky na fľaše a podobne drobnosti mi prídu ako vyhodené peniaze. A dávali ste vyslúžky ? Ja neviem prečo je u nás na východe normálne nabaliť ľudí ešte s plnou krabicou koláčov a fľašou pálenky. Samozrejme , že ich treba pohostit , ale ved povedzme si na rovinu koľko taka svadba stojí. Myslíte, že sa to vráti prostredníctvom finančných darov ?
@bykaterina ja som ZA okres a u nás sa roznasaju kolace v piatok všetkým susedom známym rodine do prace a hostia na svadbe dostanu ešte ďalšiu aj s fľašou🙂)).
Mame prstene z chirurgickej ocele, do 5 e kus, pekne, minimalisticke, ked stratime, kupime nove 🙂
Dá sa ušetriť na všetkom, my sme dali ako výslužku lepšie víno, radšej ako lacnú pálenku a k tomu koláče. Na stoly sme nedávali robiť kytice ale kúpili kalanchoe a rodinné šťastie a to sme rozdali hosťom. Ako darček sme vyrábali, teda varili levanduľový med, nízke náklady, v podstate len cukor a malé sklíčka a ozdobili mašličkou 🙂
Neviem ci sme ušetrili ale svadba 10 rokov dozadu, 75 hostí, výzdobu v reštaurácii som chcela minimálnu, jedine kvety na svadbe bola moja kytica, som silný alergik a našťastie vsetci vedia a nenosili kvety, licila som sa sama, šaty som mala site za 180€, popolnocky som mala za 30e letne saty,darčeky sme nedávali, vysluzky ano, alkohol a nealko sme mali vlastne, tortu iba jednu, obrúčky nám vyrobili zo starého zlata,...všetko nás stálo 5500, v daroch sme dostali asi 3500, ale nám napr hostinu, kolace, čo bolo asi 3tis platili rodicia, takze naše náklady sa nám vrátili, neriešili sme ale ci šetríme, niektoré veci proste nemuseli byť, všeobecne sa vzdy riadim rozumom.
Ja som ušetrila na :
- nemala som kameramana
- ako darcek po redovej som davala mnou sušený bylinkový čaj, vrecka z aliexpresu
- kvety na stoly - lúčbe kvety zbierané s kamoškami den pred svadbou
- výzdoba stolov - robili e so sestrami a švagrinami
- požičanie šiat -100 e lebo som bola v malom mestecku v salone
- sama som upiekla nejake koláče a doma sme urobili aj pirohy (robila som to pre svoj dobry pocit že ako nevesta nieco nachystam)
- topanky v akcii z John Garfild
- alkohol kupivany v akcii
- len 1 torta
Podla mňa ideš na to dobre plus ti tu dali fajn tipy s tou "nesvadobnou " kyticou a účesom, bazarovymi šatami namiesto požičovne. Ja teraz s odstupom času tiež považujem kameramana za zbytočnosť a detto popolnočné šaty. Komentáre o zgrloseni sú tu absolútne od veci, nechceš predsa podávať polievku zo stanicneho bufetu a suché pečivo z obchodu,🤦. Výslužky by som asi vzala na milosť, ak je to vo vašej rodine zvykom. Svadobným kolacikom sa väčšinou ľudia potesia. Darčeky pre hostí zbytočnosť, poteší ich to možno na pár sekúnd a ty s tým máš starosti a výdavky navyše - pomer cena/výkon úplne slabý.
Budeš tu mať milión názorov a určite aj protichodných. Ja ti môžem povedať len to, ako sme to urobili my.
Výslužky - len koláče, žiadna pálenka, koláčov nie extra veľké množstvá, najvzdialenejším príbuzným a kamarátom stačilo len 10-15 kúskov, bližšej rodine podľa veľkosti rodiny, ale nikde nešlo viac ako 35 kusov ak si dobre pamätám.
Darčeky na stôl sú za mňa zbytočnosť. Nikoho to nezaujíma, hlavne ak je to magnetka a pod.
Daj si na svadbu len to čo naozaj chceš, o čom pochybuješ nerieš, nič tam nemusíš mať preto že sa to patrí. Investuj len do toho čo naozaj chceš ty a tvoj snúbenec. To jediné sú naozaj dobre investované peniaze.
Čo sa týka návratnosti, to veľmi záleží od ceny jedla, priestoru, ceny fotografa. Ak máš vyššie ceny, nevráti sa to…
A ešte mi napadlo, dobre sa dá ušetriť na výzdobe, kvetoch… neviem akú máš predstavu, ale dajú sa nájsť aj lacnejšie agentúry, prípadne si daj pripraviť aranžmány a nech ti to nadekorujú družičky, prípadne niektoré priestory ponúkajú vlastnú formu výzdoby, treba využiť…
Vyslusku sme davali. Flasa tvrdeho a kolace. Kedze na svadbe bolo len vino a nealko. Slusi sa to. A darmii a peniazmi sme dostali viac ako bola cela svadba dokopy! Tiez sme neprehanali. Nasli salu v nasej cenovej hladine,aj parkovisko bolo doplatene,kt sa nevyuzilo,bol fotograf kamarat,bez kameramana,jednoduche pierka,saty z druhej ruky a polnocne pozicane od kamosky,popolnocne neboli,lebo sme sa vytratili.. a hostia boli do 3tej prec. Nvm co okrem jedla,saly,dj a zivej hudby sme platili...este par izieb na prespatie..nie vsetky sa vyuzili...a aj tak sme dostali viac ako do toho celeho dali!
Mam par mesiacov po svadbe, mala som krasnu, vysnivanu, pre 70 ludi a bola draha, aj ked som setrila na vsetkom, co sa dalo 🙂 Takze z cerstvych posvadobnych skusenosti by som nasla restiku s lacnejsim jedlom (vie byt aj kvalitne, ale nemusi byt az take nobl 🙂, od nich som mala aj zakusky a vysluzky, boli sice fakt vyborne, ale ked sa to narata na 70 ludi, stacili by aj "normalne" chutné). Mala som draheho fotografa aj kameramana, ale zaplatila by som ich znova. Fotky su ako zo svad. katalogu a video je neskutocne uzasne, zachytavajuce celu atmosferu a trva 33minut, ziadne 4hodinove videokazety ako bolo kedysi... Kvety boli velka polozka, takze som to nakoniec riesila kvetinacovymi z hornbachu, pridavam fotku, bolo to fakt krasne a lacne (kochliky mali nahodou v akcii za 1.90 v merkury markete 😁), tam som usetrila cca 500e a vsetky kvety som rozdala ked odchadzali. Darceky som davala, vysli ma asi 1,5e na osobu a na stole ostal jeden jediny, vsetci si ich zobrali domov (menovka na stipci a caj/korenie) 🙂 Vysluzku - zakusky by som za mna nedavala, ale manzel mal iny nazor.. Setrila som na vsetkych moznych drobnostiach, ono to vyzera ze euro sem, euro tam, ale nazbieralo sa urcite 500-600eur z toho... A saty z pozicovne su najdrahsie riesenie - ja som si dala za tu cenu 600e sit na mieru a presne podla mojich predstav a chystam sa ich za podobnu cenu aj predat (ked uz budem nachystana sa ich vzdat 😁). Co sa tyka darov, mali sme len financne, a bohate, ale teda z toho sa nezaplatilo ani len jedlo 😆 Este som poproisla nech nenosia kytice, iba jeden biely kvet a z toho som mala obrovsku kyticu vo vaze ako dekoraciu.
@jaruss931 mohli sté roznášať ale nie je to zvyk. Aký je zvyk som písala. Dáva sa to pri odchode zo svadby
@evamarek77 no neviem kde na Kysuciach toto frčí a mám o niečo menej ako ty. Pamätám sa ešte keď koláče sá piekli doma a počet hostí bol cez 100 úplne bežné.
@mistymay33 alebo sa nevydáš vôbec a máš to zadarmo
@bykaterina má sa, nemá sa....aj praktická stránka je dôležitá. U nás sa tiež najbližším rozváža pred svadbou. Aby neboli starosti s uskladnením a prevážanim väčšieho počtu zákuskov, najmä v lete.
Objednaj si len kyticu z akých kvetov a akú chceš, nehovor že svadobná. Ja som na tom ušetrila 30€. U nás su pod slovom svadobná raz tak drahé už len z princípu. Šaty z druhej ruky kúpiš krásne aj za 200€. Darčeky som nedávala, výslužkx áno a do tých som podávala do každej ak kus z toriet ktoré sme dostali, takze 2 muchy jednou ranou. Alko aj nealko nakúpené v akciách dávno pred svadbou. To vydrží. Výzdobu sály som mala jednoduchú, žiadne kvety za stovky eur. Najviac samozrejme vyšlo jedlo
@jaroe takže čítaj s porozumením. Píšem ako sa to robilo a nie či sa to má Alebo nemá a vôbec to nie je zvyk dávať dopredu. Je to novodobé. Čo aj chápem. Niekde v byte to skladovať 🤦. A ako si kto robí je jeho vec 😉
Už som zažila že aj pred krstinami nám prišla vysluzka..
Kameramana sme nemali ani my, nakoniec tocil manzelov ujo, takze nieco mame. Fotograf kamos za vtedy 50e, nemali sme hlucnu kapelu, ale kamosku ako dj a pesnicky podla nasho vyberu, repraky pozicane od znamych. 40 ludi plus potom asi 15 kamosov prislo. Darceky u nas neboli zvykom, my ako veriaci sme urobili obrazky nieco ako davaju knazi ked maju primicnu omsu. Krabica zakuskov jasne ze ano a vino sme davali s nasou urobenou etiketou, nech si pripiju na nase zdravie...viaceri v rodine tak potom mali a pekne. Naposledy pri redovom sme dostali maly medik s ich etiketkou, brat zase mali pernicky s ich menami, lebo jeho svagrina vie robit.
Vyzdobu sme si robili sami s kamoskou vecer pred, jednoduchu, nic pompezne, kedze mne sa ani biele oblecene stolicky nepacili 🤷♀️ Pitie sa kupovalo podla vkusu, alkohol bol minimalne.
Na dary bol zoznam co potrebujeme...fen na vlasy ci mixer, zehlicka sluzia uz 12r 😊
Okrem jedla boli najdrahsie asi obrucky a potom manzelov oblek 🤭
Všetko zo spomenutých úspor je podľa mňa ok. Len tie výslužky pridaj, to určite áno. Namiesto tvrdého sa môže dať aj fľaša vína. Financie by sa v rámci vyzbieraných peňazí mali+/- vrátiť, len treba každému jasné povedať, že nechcete žiadne svadobné dary, namiesto toho nech prispejú na redovom tanci alebo kde už budete vyberať peniaze. Potom by sa to mohlo zaplatiť a možno aj ostane čosi navyše.
Ano, vy + dvaja svedkovia a myslím, že ušetrite až až...
@bykaterina Tiež som z Kysúc a rozdávali sme / dostávame výsluzky koncom týždňa pred svadbou v sobotu.
@toskanka aj ty si prečítaj s porozumením. To že ste rozdávali je vaša vec m druhá vec predpokladám že si mladá ťažké tento mores sa začal posledné roky. Ja píšem ako to bolo aj podľa logiky že tym dávaš najavo pri rozlúčke že ďakujes že sa zúčastnili a ďakujes im za dar.
Nemusis davat vysluzku, ak nechces. Je to uplne na tebe. Este mozes usetrit na kvetoch a to je teda dost penazi. Ak svadbu planujes v dostatocnom predstihu, mozes si ich dokonca aj vypestovat. Alebo dat datum tak, aby si si mohla pozbierat lucne kvety. Ja som si rok dopredu napozerala, co kvitne v dany mesiac a v hlave skladala ku vyzdobe. Zaroven som vedela, kam pojdem natrhat. A aj som ich trhala ten rok dopredu, aby som vedela ci zvednu alebo nie. Plus sme mali susene obilie a pod.
Dalej sa da usetrit na kadernicke a kozmeticke, ak sa dokazes upravit sama. Ja som mala vsetko ako som chcela a dokonca som nemala ziadne zhony, ranne vstavanie ani stres ci stihnem od kadernicky dobehnut ku kozmeticke a odtial na sobas. ;)
Vela mozes usetrit na vyzdobe, ak si ju spravis sama. Mozes zapriahnut celu rodinu, ak potrebujes nieco vyrobit. Mne mamina vyrabala gule zo spagatu, do nich sme davali brectan a svetielka, vyzeralo to bozsky. Keby ich kupujem, nedoplatim sa.
Navrh na oznamenia sme si spravili s manzelom, dali sme ich iba vytlacit. Cele som ich potom polepila a dala dokopy. To iste bolo s etiketami na flase, navrh sami a iba sme to vytlacili na nalepku, co kupis v kazdom papiernictve. Ale nam cela rodina zbierala skla z vonnych sviecok, ktore som nasledne vyzdobila (pouzila som veci, vo aj na oznamenia, tak sa to krasne prepojilo a minula som material) a vyzeralo to suepr, ze kazde sklo bolo ine a zaroven sa podobali. A podobne. Ono je toho vela, kde sa da usetrit. Svadobnu kyticu som si tiez sama viazala. Vsetko sa da. ;)
@bykaterina Ja si na tento zvyk roznasania vysluziek pred svadbou na Kysuciach pamätám, čo mi pamäť siaha a to už nie som najmladšia.
@lulupulu treba čítať s porozumením, napísala som hore , že fotografa mam. Kameramana nechcem. A nie nebudem sa brat na úrade o 2 svedkoch 😀 mam pravo na normálnu svadbu aj keď chcem ušetriť na zbytocnostiach
Tak potom vymaž v príspevku otázku o návratnosti nákladov na svadbu v podobe darov. Fakt sa to dobre nečíta a nechcela by som byť tvojím hosťom na svadbe.
My sme mali len rodicov a surodencov, saty cez bazar. 😃 Dobre bolo, uzili sme si... a vyslo to za bagatel
@jaroe ďakujem pekne za normálny komentár
Sama si uvedom ze hostia ti dávajú dary tak ta vyslúžka by sa im patrila dať. My sme na svadbu minuli asi nejakých 5000€ ale dary sme dostali vyše 7000€

svadba dvadsat rokov dozadu cca 50-60 ludi cena 1000 eur