icon

Ako zvládnuť nerovnosť darčekov medzi deťmi?

10. dec 2025

Ahojte baby. Mám dvoch synov, 5 a 3 ročného. Nedávno prišla téma na darčeky, Vianoce. Švagriná (bezdetná) mi ukazovala fotky darčekov ktoré kúpila mojim synom. Trochu ma zarazilo, že jeden darček je väčší a pre druhého syna sú 3 menšie. Keď som sa spýtala, že či to není trochu nefér tak tomu moc nerozumela, vraj oba dostali finančne rovnaké darčeky len že pre jedného to bolo trochu ťažšie niečo zohnať tak že to vyriešila takto. Povedala som, že sa to malým môže zdať nefér- ona zase veď hračky majú doma spoločné, že to určite nebudú takto “dospelácky” riešiť a proste sa doma aj tak budú hrať spoločne, či aj doma majú oddelené hračky. Ešte nezabudla dodať, že ak sa mi nepáči, na budúci rok “Ježiško” prísť nemusi vobec alebo iba dostanem hotovost, nech si to vyriešim sama. Čo robiť?

anonym_bb8cf4
10. dec 2025
@cyneric

Dámy, kľud, jedna vec je kúpiť darček a druhá je vysvetliť malým deťom prečo jedno dostalo viac hračiek, teda bolo 'lepšie' v očiach ježiška a druhé nie. Nikto asi nechce mať miesto sviatku pokoja sviatok hašterenia sa o plastových dinosaurov alebo niečo obdobné keď dieťa bude vyplakávať že bolo tiež dobré cez rok (aj keď je to individuálne od povahy samozrejme).

Autorka, môžeš vždy povedať že 'tieto' hračky sú od Ježiška a 'tieto' hračky sú od tety Švagrinej, miesto toho že jedno dieťa dostane menej, dostanú predpokladám ten istý počet 'ježiškových' darčekov a všetko ostatné bude 'bonus'.

@cyneric Nie,deti to tak neberú ,aspoň naše a ani v našej rodine nie.Ved rodič je nato aby im od mala vysvetľoval, učil. To by sa naša vnučka naofukovala ,keď od nás dostala jeden veľký a od druhej veľa malých. Inak deti tých veľa darčekov iba rozbalia a zaujme ich jeden.

sisska96
10. dec 2025
@anonym_autor

@bomba36 ona potom niečo hundrala, ked vonku fajčila, že ona od nás nedostáva nič že či je to aj z tohto pohľadu fér🤦‍♀️

@anonym_autor Má pravdu

ukgirls
10. dec 2025

no ty si aka krasavica... byt svagrinou zbalim darceky dam ich tym druhym detom a tebe sa zvysoka kazdy rok vy pod stromcek.. ze ona nema deti . a? za to ako skace a snazi sa dat vasim detom by si zasluzila nieco .. rovnako ako ty za tvoje nevychovane a rozmaznane spravanie .. ale kazdej podla zasluh ...

anonym_2ef591
10. dec 2025

🤣🤣 mna **bne … dufam, že švagriná ma dosť rozumu a budúce Vianoce už kúpi každému z Vás rovnaký počet darčekov - NULA

anonym_f2a397
10. dec 2025

Prečo svagrine nič nekupujes?
Prečo miesto vďaky riesis pocet darcekov?
Niesi náhodou ty sama ešte dieťa a len vymýšľaš tu niečo?

anonym_83a262
10. dec 2025

Ak je pre teba problém v počte, tak ty kúp 2 drobnosti navrch. Mimochodom, to 3-rocne určite nevie ešte počítať, aby závidelo. Pokiaľ teda nedostane spolu len 2 darčeky (od vás tiež iba 1). Napokon, aj tak všetky darčeky sú "od Ježiška".

anonym_dc338e
10. dec 2025

Na jednej strane ťa chápem, ale mám riešenia:
1.nechaj tomu druhému synovi nejakú drobnosť a daj ju pod stromček keď príde švagriná. Snáď je deťom jedno, od koho darček je, keď je od Ježiška ;)
2.jeden darček presuňte druhému synovi a budú mať po dva
3.vysvetlit 5 ročnému, že veľký dar je rovnaký ako 3 malé darčeky

A hlavne - kúp švagrinej aspoň nejakú kozmetiku. To je jedno, že nemajú deti preboha. Ani môj brat nemá deti ešte, kupujú veci mojim deťom, nám nie. Ale my im áno, dokonca ešte aj ich pes dostáva darčeky. A nezabudni sa jej ospravedlniť. Mozes byť rada že kúpila sama podľa svojho uváženia a nehodila to na teba ;)

mamaaja82
10. dec 2025

Ty si teda nevdacna fuchtľa,ze ta hanba nefackuje.Ty jej das hovno a este sa ti nevidia darceky pre deti.Byt nou,uz tento rok by nedostali tvoje deti nic.Nenazrana si.

lienka.7
10. dec 2025

@anonym_autor vzájomne si darčeky aj tak vymenia. Nechápem prečo robíš zbytocne z komára somara.
Dary sú rôznych hodnôt, takže nemusi byt rovnaký ich počet. To len ty máš problém, to dieta vôbec, keď mu to ty nebudeš zdôrazňovať.

chichua
10. dec 2025

Myslis tak,ze 1 dieta ma 1 darček síce velky ale 2. dieta 3 darceky? Tak ako poznam moju dceru tak tej by to bolo luto.lebo deti ,ze ona ma 1 a brat az 3. Nakolko deti neriesia cenu darcekov. Takze radsej kazdemu po 1 hoci by neboli v rovnakej cene

zuzubb007
10. dec 2025

Tebe sa nezavďačí absolútne nik, chúďa švagriná normálne ju ľutujem, ona sa snaží, kúpi darčeky obom za rovnakú sumu, minie svoje peniaze a ty ju zdrbeš za veľkosť a počet?, prepáč, ale reálne potrebuješ liečenie, ty si matka máš deti učiť a nie rozmaznávať, vysvetlím a hotovo, môžu byť radi, že dačo dostanú, a áno majú sa hrávat spolu a vedieť sa o hračky podeliť, ak ich rozmaznávaš tak aj dopadnu, na mieste tvojej švagrinej by som sa ti nabudúce vytoto na darčeky, drzaňa drzá

anonym_4a44a9
10. dec 2025

Tak ja žasnem ... vkuse je na MK omielané, aké ste nešťastné ked niekto uprednostňuje jedno dieťa pred druhým a teraz toto.
Ja mam deti dve a tiez by sa mi nepáčilo, keby jedno z nich dostávalo viac ako druhé!!! A myslíte si čo chcete, ale aj na základe tohoto sa uz robia rozdiely medzi deťmi.
Ja chápem ze to chcela autorkina švagriná cenovo doplniť, ale deti v tomto veku to este chápať nemusia, väčšie áno.
Ja mam deti väčšie a kedze syn si vybral oveľa drahšie darčeky ako dcéra, tak som mu vysvetlila že je možné, že jeho sestra ich dostane viacej aby sa cenovo zhruba vyrovnali. Ale su vo veku kedy to pochopiť vedia. Autorka má ešte deti malé, takze tam sa to este logicky deťom až tak vysvetliť nedá.

Ale poprosila by som švagrinu, ako tu uz bolo spomenuté, aby tie 3 veci zabalila do 1 väčšej krabici. A poďakovala by som sa jej hlavne a tiez jej kúpila niečo. No a čo že nema deti. Kým ich mat nebude, nezaslúži si nič???

ivik4
10. dec 2025

Neviem ci som citala vsetko a poriadne ale ak ano, na jednu stranu je velmi mile od svagrinej ze to vyriesila takto, na druhu stranu z pohladu deti AK nepoznaju hodnotu penazi, vidia len 1 a 3 darceky. Pocet kusov. Tak by som to vyriesila ja ako mama, bud by som tie 3 dala do jedneho alebo by som k tomu jednemu kupila ja sama 2 alebo aspon 1 malinky. Zas tolko Ti tu skrz toto ozaj nalozit nemuseli. My to totiz vidime z pohladu dospelich.

Ale to ze Vy nedavate dar jej a ona si dava tolko namahy kupovat Vasim detom je ozaj nechutne. Mozes sa hanbit a cudujem sa ze Ti to nieje sproste

abbey1
10. dec 2025
@anonym_4a44a9

Tak ja žasnem ... vkuse je na MK omielané, aké ste nešťastné ked niekto uprednostňuje jedno dieťa pred druhým a teraz toto.
Ja mam deti dve a tiez by sa mi nepáčilo, keby jedno z nich dostávalo viac ako druhé!!! A myslíte si čo chcete, ale aj na základe tohoto sa uz robia rozdiely medzi deťmi.
Ja chápem ze to chcela autorkina švagriná cenovo doplniť, ale deti v tomto veku to este chápať nemusia, väčšie áno.
Ja mam deti väčšie a kedze syn si vybral oveľa drahšie darčeky ako dcéra, tak som mu vysvetlila že je možné, že jeho sestra ich dostane viacej aby sa cenovo zhruba vyrovnali. Ale su vo veku kedy to pochopiť vedia. Autorka má ešte deti malé, takze tam sa to este logicky deťom až tak vysvetliť nedá.

Ale poprosila by som švagrinu, ako tu uz bolo spomenuté, aby tie 3 veci zabalila do 1 väčšej krabici. A poďakovala by som sa jej hlavne a tiez jej kúpila niečo. No a čo že nema deti. Kým ich mat nebude, nezaslúži si nič???

@anonym_4a44a9 Pokiaľ to rodičia nevtlčú do hlavy, deti neriešia ani cenu ani počet. Ale ako tu vidieť, rodičia od narodenia riešia, vysvetľujú. Až deti nadobudnú pocit, ze na darček majú nárok, dokonca si možno nárokovať na cenu, počet, atď.

oli18
10. dec 2025
@lukbe

Prepanakraľa, žeby som ja počítala, co a koľko dám vnucatam? Niektoré darceky sa hodia jednému, niektoré druhému, niektore tretiemu, niektoré sú spoločné. Dam, co kto potrebuje a co uznam za vhodné. Nechápem tie cirkusy, ktoré robia ľudia okolo Vianoc a darčekov.

@lukbe presne tak. Ja mam 4 vnucata, kazde dostane rovnaku hotovost a vybavene. Uz davno im nekupujem darceky. Traja uz rozumeju peniazom a vedia presne, na aky sviatok kolko dostanu. Nik.nie je urazeny.

anonym_9670b8
10. dec 2025
@anonym_0be0b0

@anonym_autor podľa teba ak babka daruje jednému vnúčaťu kurz v autoškole, je vyhovujúcim darčekom pre druhé napríklad jeden sveter?

@anonym_0be0b0 mojim decká by s tým boli úplne v pohode. Keby mladší vedel, že starší chce vodičák a dostane ho, mladší by mu dopriali a tešil sa s ním. A bol by úplne v pohode so svetlom. Chápal by, že starkí zase toľko peňazí nemajú.

henka123123
10. dec 2025

Ja by som povedala detom ze vsetky 4 darcekt su spolocne..napr..moji od zaciatku aj doma dostavaju vsetky hracky spolocne..nic neratam na kusy a ani nerobim policajta ze toto je moje to nechytaj..u nas je to spolocne...byt svagrinou uz dalsi rok nekupim nic

anonym_4a44a9
10. dec 2025
@abbey1

@anonym_4a44a9 Pokiaľ to rodičia nevtlčú do hlavy, deti neriešia ani cenu ani počet. Ale ako tu vidieť, rodičia od narodenia riešia, vysvetľujú. Až deti nadobudnú pocit, ze na darček majú nárok, dokonca si možno nárokovať na cenu, počet, atď.

@abbey1 to nemá s tlčenim do hlavy nič spoločné.
Sama som matka 2 deti a sama neznášam ked svokrovci robia viditeľné rozdiely medzi vnukom a vnučkou. Radšej nech nedajú nikomu nič ako jednému 8 darov a druhému 3. A to už teda citeľné je. Tak ja sama som zaviedla, kým boli deti malé, že bud obom rovnako alebo nič. Ako kde sme?
Raz sme prišli v lete a vnukov asi 3 darčeky a vnučke nič? No ak by to takto praktizovať ďalej prestala by som tam s deťmi chodiť. Obidve deti si zaslúžia rovnakú pozornosť!!!

oblecenie99
10. dec 2025

Čítala som len ten začiatok, ale zdá sa mi, že ste sa tu dosť rozbehli.. také malé deti to naozaj môžu pochopiť ako krivdu, a namiesto radosti bude pod stromom plač. Netreba hneď uraziť autorku, ako vychovala deti. Môj syn tiež nevnímal dlho hodnotu veci, jemu bolo jedno, či dostane obyčajne autíčko z Pepca, alebo znackovejsie a drahšie, pre neho to bolo autíčko ako autíčko. Ak by ale on dostal jedno značkové, drahé a druhý tri lacnejšie z Pepca, tak to by už vnímal ako nespravodlivosť, lebo to, že ten druhý má viac autíčok by si všimol. On by sa na to vtedy ešte pozeral cez množstvo (kvantita), nie cez hodnotu ako takú (kvalita).

Ja chápem aj švagrinú, najmä ak niekto nemá deti, tak si to nemusí uvedomiť. Chcela len dobre. Autorka vlastne tiež nepíše, že ju zhucala. Kým som mala len jedno dieťa, tiež som si to neuvedomovala, išli sme na návštevu ku kamošom a pýtala som sa kamošky, či tie hračky, čo som si vybrala deťom budú OK a ona ma poprosila, aby som im kúpila to iste, doslova navlas to isté. Poznala svoje deti a vedela, že takto to bude spravodlivé. Mňa to neurazilo, bola som rada, že upozornila dopredu.

oblecenie99
10. dec 2025
@anonym_autor

@bomba36 ona potom niečo hundrala, ked vonku fajčila, že ona od nás nedostáva nič že či je to aj z tohto pohľadu fér🤦‍♀️

@anonym_autor No tak toto je zase dosť blbé, že vy jej nič nedávate. Ja mám sestru a švagrinú, ktoré nemajú deti, ale mojim detom kupujú vždy. Nemala by som tu drzosť im povedať, že vy dostanete holý ony, lebo ste nerodili ..

abbey1
10. dec 2025
@anonym_4a44a9

@abbey1 to nemá s tlčenim do hlavy nič spoločné.
Sama som matka 2 deti a sama neznášam ked svokrovci robia viditeľné rozdiely medzi vnukom a vnučkou. Radšej nech nedajú nikomu nič ako jednému 8 darov a druhému 3. A to už teda citeľné je. Tak ja sama som zaviedla, kým boli deti malé, že bud obom rovnako alebo nič. Ako kde sme?
Raz sme prišli v lete a vnukov asi 3 darčeky a vnučke nič? No ak by to takto praktizovať ďalej prestala by som tam s deťmi chodiť. Obidve deti si zaslúžia rovnakú pozornosť!!!

@anonym_4a44a9 A teraz si presne popísala, ako to ty svojim deťom tlačíš do hláv. A čo je rovnosť? Na cent rovnaká suma, počet, treba aj rovnakú farbu a rovnaký baliaci papier? Veď sa trochu zamyslite. Tu v prípade autorky nikto neuprednostňuje jedno dieťa na úkor druhého. Švagriná si dala záležať, aby kúpila sady v rovnakej hodnote. A aj tak nie je dobre. Dnes aby sa človek bál i darček kúpiť.

anonym_4a44a9
10. dec 2025
@abbey1

@anonym_4a44a9 A teraz si presne popísala, ako to ty svojim deťom tlačíš do hláv. A čo je rovnosť? Na cent rovnaká suma, počet, treba aj rovnakú farbu a rovnaký baliaci papier? Veď sa trochu zamyslite. Tu v prípade autorky nikto neuprednostňuje jedno dieťa na úkor druhého. Švagriná si dala záležať, aby kúpila sady v rovnakej hodnote. A aj tak nie je dobre. Dnes aby sa človek bál i darček kúpiť.

@abbey1 ja som to riešila so svokrovcami a nie s deťmi. Deťom do hlavy nic netlačím, len som videla to sklamanie zo strany jedného. To že sa mi to nepáči, neznamená ze deťom tlačím do hlavy ako to má byť. Ja chcem rovnosť, nie moje deti.

anonym_da6500
10. dec 2025

Ja celkovo nerozumiem tomuto ježiško-obdarovávaniu skrz tety, ujov, krstných koňa brata. 🤦🏻‍♀️ Darčeky by mali deťom riešiť rodičia a len na jednom mieste - doma a je po probléme. 🤷‍♀️
PS. Ale že si strašný nevďak! 🤨

brontofuz
11. dec 2025

@anonym_autor v prvom rade dostanu darceky, a v druhom pokial im nedava nezmysli tebe to moze byt jedno kolko a coho kupy, mozes byt rada ze im nieco kupy a nie este vypisovat tu ze si na hlavu

anonym_d05e74
11. dec 2025

@anonym_autor ty si hlavne vychovaj svoje decka nech si nemyslia že budú mať vždy to čo ostatní..no nebudú 😁

motylik2559
11. dec 2025

Toto vazne dokaze napisat jedna dospela zena - matka????🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ Prepac, ale ty sa chovas ako velke decko a nie ako dospela. Ty namiesto toho co by si bola vdacna, tak jej ides hovorit o neferovosti? A co je na tom nefer? Financne je to rovnako, jeden dostane velky balicek a druhy 3 mensie, halooo ten druhy nedostane jeden mensi, ale 3 mensie!! Boze, toto ak je realna tema a takato osoba vychovava deti, tak svet ide ozaj z kopca...Mimochodom ta poznamka svagrinej, ze ona od vas nedostane nic, ma pravdu, preco jej nekupite aspon nejaku malickost??? Vidite jej kazdorocnu snahu voci drobcom a tebe to nie je ani trochu blbe, aby si ona od vas nasla pod stromcekom nejake male prekvapenie? No autorka, jediny nefer clovek si tu ty a tvojej svagrinej mi je uprimne luto. Si nevdacna a este sa stazujes. Najprv zacni od seba aka si ty nefer, az potom kydaj na inych.

anonym_465147
11. dec 2025

Pamätaj,že nikto nie je povinný tvojim detom kupovať darčeky. A to,že ona ich kúpila tak ich ma asi veľmi rada.Ja byť ňou tak už na budúci rok ti nič nepoviem.Mala by si sa hanbiť. Učíš si deti riešiť malé veci..véd sú to len hračky.

ruzasipova
16. dec 2025

@anonym_autor Ja ta nahodou chapem. Deti neriesia financnu hodnotu, ale mozu riesit pocet. Preto u nas riesime pocet a nie kolko to stalo. Kazdopadne, mozes poprosit svagrinu a ospravedlnit sa tiez, nech napriklad da na vsetky baliky mena oboch. Alebo kazdemu dva.

minutka
16. dec 2025

A preco nekupis darcek aj ty jej? Co ked nema deti. Na revans sa to patri. A este budes pindat …

anonym_6da56a
16. dec 2025

Bezdetná švagriná rozumnejšia, ako matka....