icon

Akú sumu dávate za darčeky deťom v rodine?

neznamaznama
30. nov 2022

Neviem, či ma tu nezvozite pod čiernu zem, ale risknem to. Akú sumu dávate za darčeky deťom v rodine? Či som nejako mimo, alebo...... Viem, je to väčšinou o tom, kto koľko môže, ale predsa len ma to zaujíma. Lebo priznám sa, že u jedného švagra bežne "žiadajú" ( pre vysvetlenie, vždy si hovoríme, čo by sa hodilo, niekedy je to konkrétne, niekedy je na výber viac vecí a niekedy len nejaká oblasť) darčeky na dieťa okolo 50€ a mne to príde dosť veľa.
Vopred prosím o korektné odpovede bez urážok a hejtov. Nejde o život, ale riešime to s manželom vždy, keď máme danej slečne vybrať darček a už si začínam pripadať zvláštne.

breznica
1. dec 2022

Nula celých nula celých nula ako povedal jeden ujo.a tento rok nekupujem nikomu nič, len syn dostane bicykel

yasmeena
1. dec 2022

50 eur teraz a ked bude mat 18.tak budu ziadat auto pre nu?...zakladna ludska slusnost hovori,ze clovek si nema od nikoho vynucovat dary,ani emotivne brnkat na tu strunu,ze ved ide o deti...aj keby som synovcovi kupila len bublifuk,tak nema co ohrnat nos ani on ani jeho rodicia...to fakt nie je trapne,dat si zoznam darov,ze toto chcem pre svoje dieta?!?...ked chce,tak nech mu to kupi ako rodic,ale nie ziadat od inych...navyse,mnohi vedia,ze maju ujov a tety len ked treba mrnkat darceky,inak si cely rok ledva spomenu...mozno by bolo dobre niekedy v ramci rozhovorov nenapadne napadne povedat,ze vianoce /sibacka,narodeniny/-nie su zarobkova cinnost....mat tak 5 synovcov,neteri-kazdemu po 50---potom pochopitelne darceky pre brata/sestru,rodicov,babky-z jednej aj druhej strany!!-a nezabudnut pri tom vsetkom na svoje deti a svojho chlapa-tak dakujem pekne,v takej finacnej realite vacsina ludi nezije... a nebudem cely rok zhrnat darceky na vianoce...

nurielka
1. dec 2022

My máme zaužívané, že nekupujeme po rodine, sestrinym deťom atď.. Starý rodičia dajú vnúčatám po jednom malom darčeku. Dávame len našim deťom(1-3 darčeky). Ani rodičom, ani svokrovcom.
Kamoška keď mi hovorila, že nakupuje po celej rodine drobnosti(cca 26 ľudí) a plakala, že už je za limitom 250€, že desí sa každý rok Vianoc.. tak som stratila slová.

888elizabeth
1. dec 2022

Najlepšie by bolo darčeky si nedávať. Tiež som svedkom toho, ako sa na jedny deti stále míňajú peniaze na nezmyselné darčeky (a to zarábame nadpriemerne). Nesúhlasím s tým a podľa mňa to je zbytočné mrhanie peňazí a rozmaznávanie deciek, ktoré to do života nepotrebujú.

ergonomickenosice
1. dec 2022

Tiež sme davnejšie zrušili darčeky pre deti v rodine. S rozrastajucimi počtami to už bolo neunosne ale ani sme nevedeli čo a načo im to vlastne je. Ked bolo jedno vnuča v rodine tak niečo dostal ale už proste nie. Ved dostanu darček od svojich starých rodičov kde sa stretneme a to uplne stačí.

ergonomickenosice
1. dec 2022

@nurielka omg 26? to akože načo ... len taka uvaha

nurielka
1. dec 2022

@ergonomickenosice
Presne tú istú otázku som položila. Lebo "musí" a lebo "sa to patrí". Škoda slov..😂

sarah96
1. dec 2022

My sme minulý rok kupovali za 100€ na dieťa lebo si to tak želali no viac krát to už nespravím , nášmu malému dali darček za 30€ a ešte boli oni urazený že málo dostali deti . Tento rok dostanú po 20€ do obálky a dovi dopi

aceris
1. dec 2022

@neznamaznama u nas nemame daku stanovenu sumu. Vacsinou sama sestra nechce aby sme kupovali drahe veci. Tento rok napriklad dala malej katalog dracika a ona si zakruzkovala co ju zaujima a chcela by. Boli to hracky od 7 do 50e. Vybrala som jednu vec za 13e. Myslim si ze nikoho tym neurazim. Chvilu som rozmyslala, ci vybrat dve veci, ale nakoniec som si povedala, ze staci. Na narodeniny som jej kupila napriklad za 40e, ale len preto, ze som to tak citila.

zoepikna
1. dec 2022

Ja som vianocoholik a neliečim sa, a ja doprajem darceky po akých ľudia okolo mňa túžia. Kupujeme ich na polovicu so sestrou, a mame v rodine dve deti, môjho syna a bratovho syna. Pre synovca sme kúpili dve veci ktore si želal a stali dokopy 130 eur, ale môj malý si želal darček za 45 eur a kupovala som ho ja a brat mi dáva 30 eur. Každý dá toľko za koľko môže a uzná za vhodne, vianoce nie sú o darcekoch ale povedzme sú pravdu, deti sa práve z nich najviac tešia

veronicka88
1. dec 2022

@zoepikna No áno ale keď ich je veľa?a dospelých...

zoepikna
1. dec 2022

@veronicka88 ale ved jasne, ja mam malú rodinu, manžel, dieťa, dvaja súrodenci a rodicia. Svokrovcov nemám. Ja by som si niekedy aj hlavu otrieskala, že to preháňam ale keď sa skladáme na polovicu so sestrou, mimo manžela a môjho syna, tak to tak neboli. Ja keď počujem vianočnú hudbu, a vidím výzdobu tak sa zo mňa stane neovladatelny jedinec 😀

natalka81
1. dec 2022

50 eur je prehnaná suma. Na moje deti nesetrim, ani na vianoce ani cez rok, ale na krstné deti a neterku, tak tam max 20 eur. Ak viem za 20 eur kúpiť viac veci, lepšie

jasminkaj
1. dec 2022

Kupujeme iba svojim deťom (mojim ani mužovým súrodencom a ich deťom už nie). A 50 eur na darček pre synovca/neter je fakt veľa.. U nás platí zásada, že dieťa dostane 1 darček, ktorý si napíše Ježiškovi, 1 prekvapenie a 1 knihu.

ajsha123
1. dec 2022

My sme sa tiež dohodli, ze uz si darčeky nedávame. Dospelí vôbec a deťom prvýkrát tento rok. Každý nech dá svojim deťom, lebo najlepšie vie, čo potrebuje jeho dieťa... Veľakrát to totiž boli zbytočne vyhodené peniaze - dostali sme, co sme nepotrebovali a museli sme na oplátku kúpiť....
Ono, taka dohoda musí od niekoho vyjsť, niekto to musí navrhnúť. Bud je to prijaté, alebo z toho vyjde ako zlý. Nevadí.

elam1234
1. dec 2022

@neznamaznama a koľko máte deti v rodine a koľko ich majú oni? No ja kupujem synovcovi zhruba okolo tých 50€ , ale ja deti nemám a mám len jedného synovca, takže je to v pohode , ale keby bolo deti v rodine viac , tak je to určite veľa .

tamvtme
1. dec 2022

Okolo 20e

dzina
1. dec 2022

my sme sa dohodli na 20eur uz par rokov dozadu,...obcas sa pohne 2-3eura ale nerobim z toho vedu,....kupujem pre 6 deti a nepocitam moje do toho.

adriana2503
1. dec 2022

Stačí byť úprimná;) keď ti dajú takýto drahý "tip" na darček tak ich popros o "tip v nižšej cenovej hladine" a hotovo. A ak sú rozumný tak už nebudeš každý rok toto riešiť;) ak nie sú rozumný treba taktiku zopakovať aj o rok... ja som takto sestru musela schladiť, ta mala vždy také "super" nápady na darčeky ci už na vianoce alebo narodeniny 🙈😅

gertrudaosem
1. dec 2022

@jarmillka sú aj takí ľudia, ktorí nechcú zle vzťahy v rodine...

moni73
1. dec 2022

Zboznujem to klise akoze vianoce nie su o darcekoch. A dokazem sa pohadat. Cas straveny s rodinou, pokoj a klud - toto si prajem pocas celeho roka, chcem v teple domova a kruhu rodiny stravit co najviac casu a preto si mozem a chcem dovolit ten luxus a mat vianoce darcekove. Mam 2 krstniatka dvojicky. Tieto vianoce jeden mobil 380, sluchadla druhy 100, kazdy knihu a nejaku blbost z hier triko, lampu alebo nieco podobne. Podotykam, ze som samozivitelka, bez vyzivneho, s lahko nadpriemernym platom ale zboznujem davat darceky a robit radost.

bucko555
1. dec 2022

Nemáme také malé deti už.....ale neterka má teraz 9 mesačnú slečnu a dokopy som jej za 20 euro kúpila

bubinko1506
1. dec 2022

Mame 2 synovcov, dostanu darceky za 10-15€ jeden, drahsie darceky mozu kupit rodicia. Pre nase deti limit nemame - dostanu od nas lego, knizky, puzzle, spolocensku hru, oblecenie na lyzovacku, listky do divadla.
50e pre synovca mi pride dost

lavinis
1. dec 2022

30€ dávam na darček neteri a brat môjmu takisto
Iné deti v rodine nemáme

katuskamala1
1. dec 2022

Krstne deti (pubertaci) 30eur
Synovcovia (jaslicky, skolka) 20eur

lavinis
1. dec 2022

@888elizabeth ved si nedávajte Kto vám bráni

petronela1305
1. dec 2022

My sme sa s partnerom tento rok nepozerali na limity.neda sa donekonečna šetriť takže už 1000mame ma darcekoch.aby ma nezvozili všetky matky pre naše 2 ratolesti to je 800 herný notebook+tablet ostatne rodina.u nas v rodine nikdy nebol cenový limit 50eur je norma ani moc ani malo

kacusik69
1. dec 2022

predstava/plan bol cca 25 na dieta (3x skolkarsky vek a novorodenec), realita vysla cca 35 bez hrby “plastovych somarin” - hraciek - kazdy 1 ks ale take ze knizka, puzzle atd., ostatne oblecenie, najmensiemu plienky… a vela mi to nepride, zial ceny su ake su

jarmillka
1. dec 2022

@gertrudaosem ak budu “zle” len koli tomu, ze kupis darcek za menej €, tak to by som ja osobne vztahom ani nenazvala…

annm81
1. dec 2022

My máme zaužívané, že rodičia spravia dlhší zoznam možných darčekov - čiastočne v spolupráci s deťmi. Následne sa tieto zoznamy rozpošlú rodine a každý podľa vlastnej úvahy niečo vyberie. V zoznamoch sú darčeky od 10 do 100+ Eur. Samozrejme, babky vyberajú pre vnúčatá tie najdrahšie darčeky, vzdialenejšia rodina lacnejšie. Všetci chápeme, že nie každý môže na darček pre synovca minút 100 eur. My na netere a synovcov míňame cca po 30 eur.