icon

Bez pozvania popriať na svadbu

7. aug 2023

Ahojte, idem si k vám po radu 🙂 môj dobrý kamoš s kamoškou majú tento mesiac svadbu. Ja s manželom niesme pozvaní, vôbec neriešim prečo (financie, kapacia...) niesom ten typ, vychádzame spolu ozaj dobre, hoci niesme v dennom kontakte a pár krát sme sa s nimi o ich svadbe aj bavili, že kde budú mať atď. ale neriešili, či nás pozvú, toto nieje pre nás dôvod na urazenie ozaj 🙂 oni na našu pozvaní boli ale zrušili sme ju lebo prišiel vtedy covid. No a moja otázka je, chceli by sme im ísť popriať, vidieť ich, dať kyticu. Do kostola sa samozrejme trepať nebudeme bez pozvania. Ísť "pod svadbu" na 5 minút popriať, objať ich a ísť alebo sa pýtať či môžeme prísť?

henka123123
8. aug 2023

N3sla by som ani pod svadbu ani pod kostol...ked uz sa stretavate zablahozelaj im v sukromi..z nejakeho dovodu Vas nepozvali tak urcite nechcu aby ste chodili..nevnucuj sa.je to ich den

kabo25
8. aug 2023

U nás chodia nepozvaní buď do kostola zablahoželať alebo aj pred sálu pridu večer … nie nepríde mi to cudne ako tu všetci vravíte … sama som mala svadbu a prišli aj so kostola aj do sály potom večer na polhodinu (dokonca sme aj zatancovali 😀 a vypili), príde mi to naopak milé… a odtiaľ ako som ja je to celkom bežne..

ruxandra
8. aug 2023

Snazim sa predstavit si to z pohladu mladomanzelov a asi by mi bolo mega trapne za tych ludi, ktorych som nepozvala a napriek tomu sa dotrepu na hostinu 😀 nerozumiem tomuto zvyku, preco proste? Akoze pridem sa ukazat, ze “aha, ja som ti prisla zablahozelat aj ked ste ma nepozvali” wtf?! Niektore slovenske zvyky su vazne uplne na hlavu. Keby mi toto niekto realne spravil, tak by som ani von nesla, bola by som nastvana a este by som sa dost dlho vnutri rozculovala, ze co si to vobec dovolili sa takto vnutit - lebo samozrejme, isto by som potom dostala aj nalozene, ze “ked uz prisli, tak sa patri ich pohostit”. No nie, nechcem ich pohostit, ked som ich nepozvala!! 😅

Cele toto je maximalne wtf situacia a absolutne by som to nerobila. Znie to strasne uboho a hlupo, ale tak, asi nejaka blba tradicia, ktora by fakt mohla radsej vymriet..

borabalazova
8. aug 2023

Jeden moj znamy je z dediny, kde sa tu spomenutemu vyrazu “pod svadbu” hovori “na bažiaky” ( byt zabažaný, bažiť po niecom). Myslim, ze to dost vystihuje situaciu.

venusa85
8. aug 2023

U nas zvyknu prist aj do kostola pozriet "domaci", znami, nepozvani, a po obrade zablahozelat

terezka1947
8. aug 2023

@ruxandra to nie je slovenský zvyk prísť počas hostiny.

kepassa
8. aug 2023

Mne tak prisla gratulovat spoluziacka zo strednej. No nemala som ani tusenia, ze pride a neboli sme akurát tam, boli sme na foteni. Nechala dar, mama jej dala vysluzku a odisla. Asi tri ine spoluziacky prisli priamo zagratulovat ku kostolu. S nimi som sa videla.

terezka1947
8. aug 2023

Ja som zazila svadbu,kedy mladomanželia stále,aj počas tancovanie odbiehali vonku. Lebo vždy niekto prišiel. Až nakoniec sa ženích nahneval a dal zamknúť hlavný vchod. Čo aj chápem. Nejde o to,nevybehnut k ohlásenej skupine,či nepozvat ich dnu,ale keby mi na etapy večne niekto chodil blahoželám,tak by som sa tiež bola zle citila-jednak kvôli pozvaným hosťom,lebo priorita boli pre mňa oni a jednak kvôli tomu,že vkuse by som odbiehala z tanca od niekoho.....čo teda na tej spomínanej svadbe bolo toto naozaj nepríjemné. Čiže plne som chápala toho ženícha.
Veď kto chcel blahoželat,mal možnosť prísť na obrad.

ruxandra
8. aug 2023

@kepassa vidis, a najlepsie dopadla ta tvoja spoluziacka, co prisla vecer, dostala zakusky! 😀 zatial co tie, co prisli ku kostolu, nedostali “nic”. To je podla mna ten dovod, preco to ludia robia, dufaju, ze ked dojdu na hostinu, nieco dostanu 😅
Stale mi to ale pride strasne trapne 😔

h2
8. aug 2023

@kamatopo No ale ako vidíš podľa ďalších komentárov, konkrétne obidva medzi mojim a tvojím komentárom (8:42, 8:43), tak pre niekoho je zrejme normálne prísť až po obrade. 🤷🏻‍♀️

kepassa
8. aug 2023

@ruxandra tie ostatne dostali priamo pred kostolom z krabice ale nie, tam neboli vyslovene krabicky navyse, preroze som sa vydavala pred 16timi rokmi koncim jula pri 40°C 🙈v podstate mas pravdu, ona jedina dostala vysluzku, pretoze mame by bolo uplne blbe nedat jej a obzvlast ked doniesla dar. Len vravim, ze sme sa ani nevideli, pretoze sme tam akurat neboli

mamatroch
8. aug 2023

Na obrad do kostola normalne mozes ist (pokial nebudu mat obrad v nejakej minikaplnocke s kapacitou 10 ludi, v tom pripade prist po obrade pred nu), akurat by som si pocas sv. omse / obradu sadla niekde vzadsie. A po obrade normalne zagratulovat s kyticou a potom ist domov.

My sme posielali:

1. oznamenia o sobasi s datumom a miestom
2. oznamenia s pozvanim ku svadobnemu stolu (= na hostinu)

Prva skupina prisli len na obrad, druhi aj na hostinu. A zopar kamaratov prislo aj bez akejkolvek pozvanky ci oznamenia len tak na sv.omsu + obrad do kostola, po nej nam zablahozelali, pofotili sme sa aj s nimi pred kostolom a po foteni odisli.

Velmi sme sa potesili, ked sme ich tam zbadali, urcite to nie je nic, kvoli comu by sa mladomanzelia mali dovod urazat 😉

Pred salu, kde bude hostina, by som urcite nechodila. Po prve podstatny je ten obrad, ten, dufajme, bude v zivote jediny a jedinecny, kdezto hostin a oslav este budu robit, dufajme, v zivote vela. V kazdom pripade, ked si to predstavis Ty, ze by to bola Tvoja hostina a kazdu chvilu musis k niekomu odbiehat von, ako sa pri tej predstave citis...? Asi nie dobre 🤷

cocolinka
8. aug 2023

U nas sa zvykne chodit “pod okno” na svadbach, nie “pod svadbu” ale viem co myslis, neviem, ci sa to takto este robieva ale volakedy to bolo velmi zauzivane, ale ako citam komenty, tak to je asi v uzadi, ked ludia nepoznaju ten vyraz…ja na tvojom mieste by som isla klasicky do kostola alebo teda na urad po obrade zablahozelala a vybavene

zuzanka.zuzu
8. aug 2023

@kabo25 a odkiaľ si? kde je to "u nás"?

zuzana76
8. aug 2023

praveze sa zvykne chodit do kostola, tam mozu aj nepozvani hostia, po obrade zagratuluju a idu domov

betulienka79
8. aug 2023

ja by som šla zablahoželať do kostola - tam sa "deje to hlavné" 🙂

zuzana76
8. aug 2023

snubenci posielaju oznamenie o svadbe a oznamenie o svadbe spolu s pozvanim k stolu, cize ti, co maju pozvanie k stolu idu aj na hostinu a ti, co dostanu len oznamenie o svadbe kludne do kostola, ak by som nedostala ani oznamenie, hoci by som o svadbe vedela, asi by som nikam nesla, v tom pripade to pre mna nie je asi taka blizka osoba.

betulinka1
8. aug 2023

Ja to poznam pod okno a chodievalo sa az okolo jednej nad ranom. Vtedy prisli kamosi a starsi uz boli prec. Inak to sa uz nerobieva. Skoc skor do kostola popriať.

kvetinka75
8. aug 2023

blahoželať sa chodí do kostola na obrad. Na hostinu by som sa netrepala.

maryskas
8. aug 2023

A oni vam teda nedali ani oznamenie? Zvlastne, ked ste dobri kamarati, to vam mohli dat.. ale do kostola je vstup volny, tak tam by som isla. My sme tiez mali v kostole aj ludi, ktori chodia kazdy den do kostola a z videnia nas poznali.

kabo25
8. aug 2023

@zuzanka.zuzu východ … konkrétne okres Svidnik. Je to úplne bežne. Nestretla som sa s tým, že by to niekoho obťažovalo alebo sa urážal, práve naopak. Vravím že sama som mala svadbu a potešilo ma to..

tanyag
8. aug 2023

@kabo25 Aj moja mama mi vravela, že kedysi sa takto robievalo, ona už má skoro 80r. ale pamätá, ako na svadbách bol vyhradený jeden stôl, s občerstvením pre "nepozvaných", lebo vraj vždy niekto prišiel počas hostiny. Ale vtedy to ľudia neriešili, skôr sa potešili, dnes to považujú za NEHORÁZNU DRZOSŤ 😉 Doba sa zmenila, ľudia sú iní, riešia blbosti.

tamtumdo
8. aug 2023

U nás je úplne bežné práveže,keď niesi pozvaný a je to kamarátka,suseda......ísť práve do kostola na obrad a po obrade dať kyticu,prípadne dar a ísť preč....úplne normálne ísť nepoznaný na obrad, veď o ten tam ide...a potom hajde domov...práve najviac ľudí chodí do kostola...a potom sa len svadobčania odoberú na hostinu....by som povedala že novomanželia sú radi že im prídu aj ,, cudzí " zablahoželať....nikto sa na nikoho nehnevá...veď nemôžeš pozvať celý ,,valal"....aj bratranci mali malú svadbu....vychádzame dobre,nehnevá sa nikto na nikoho....ale do kostola išla samozrejme celá rodina,skôr by sa urazili.keby sme im zagratulovať neprišli.

natalka13
8. aug 2023

@kabo25 tak tych 10.ludi navyse pred polnocou pri 150tich pozvanych sa strati🙃

bylinka25
8. aug 2023

Ak ti snúbenci dali svadobné oznámenie o mieste a čase sobáša, tam môžete ísť, netreba osobitnú pozvánku, tá sa dáva k svadobnému stolu.
Po obrade novomanželom zagratulujte, ak majú nejaké zákusky a ponúknu vás, vezmite si a odíďte domov.

kabo25
8. aug 2023

@tanyag ja to poznám, že sa to robi ešte aj dnes, mimo toho stolu čo spomínaš … len niekto (družicka, družba) vybehne s fľaškou a kolacmi poponuka tých čo prišli, pokecaju a ide sa ďalej

domkakvet
8. aug 2023

Tiez nepoznam pojem pod svadbu, ale ked ze si ho uz vysvetlila, tak viem a nie pod svadbu by som nesla.

markusrasford
8. aug 2023

@pod svadbu sa rozumie pod okno aspoň tak to bývalo voľakedy. Čo neboli pozvaní ku stolu tak tých potom pohostili pred restikou a tomu sa hovorí pod okno

cacianka
8. aug 2023

@lulu0123 áno, aj u nás na západe sa takto chodilo "pod obloky". Na celú svadbu - hostinu iba na pozvánky , kostol /!úrad je verejne miesto tam môže vojsť kto chce. Vonku zagratulovať .
Pod obloky zabehli mladí , vrstevnici novomanželov, nepozvani na hostinu, ponúkli sme ich koláčmi, pripitkom, alebo prišli klebetne baby a cigáni zobronit o zvyšky. A fakt 30 rokov dozadu. Pretože zvyky a priebeh svadieb sa podstatne zmenil, takto vyvolávať nevestu a ženícha " poď von" nalej, ponúkni by bolo trápne a nevhodné.

milenke
14. aug 2023

Prosim ta nerob to … to je najväčšia trápnosť všetkých trápnosti …
Do kostola z kyticu a domov …. Určite neotravovať na oslave … Večer sa ešte volajú kamosi ,ale musia vás zavolať oni !!! Sami od seba nie 🙈 bože majte trosku hanbi v sebe