icon

Čo si myslíte o svadbe bez rodičov?

16. júl 2020

Pekný večer, s partnerom sa chceme vziať, ale ja tam nechcem svojich rodičov. Bola by to svadba iba so svedkami, oddal by nás pastor. Je to asi blbé voči rodičom? Nejak sa to vo mne bije. Inak k rodičom nemám bohvieaký vzťah. Mám im svadbu oznámiť alebo im nehovoriť vôbec nič? Naša komunikácia je na báze sms, sem-tam mama zavolá, inak sa snažím žiť mimo ich dosah. Nemám k nim vzťah, je to taký chladný vzťah, nič osobné im o sebe nehovorím, iba so sestrou mám pekný vzťah.

Strana
z2
autor
16. júl 2020

@janage Vieš, ja ich vôbec nechcem vo svojom živote. Ale to by ich asi ranilo. Im chýba sebakritika, empatia a prejavy citov.

puklica13
16. júl 2020

Tak potom naco sa pytas ked poznas odpoved...
Alebo?

autor
16. júl 2020

@puklica13 No pretože sa cítim ako netvor.

panelacikova
16. júl 2020

ak ti majú rodičia pokaziť sobáš nejakými nevhodnými poznámkami, tak im to ani neoznamuj vopred. načo...? keď tak potom im ho predstavíš ako manžela a nech si majú hlúpych poznámok koľko chcú. veď toto nie je vec, pre ktorú by mal normálny rodič dieťa prekliať. ja som síce oznámila rodičom, že sa idem vydávať, aj som sa opýtala, či chcú prísť (vopred som vedela, že nie. ale nie pre vzťahy, ale mali sme to cca 100 km od ich bydliska a oni sú už starí a cestovanie im robí poriadne potiaže) a teda ani jeden nemal záujem. tiež šlo len o sobáš a potom sme dali takú obedo-večeru po sobáši a šlo sa domov...

ckocka
16. júl 2020

Pravidlá slušného správania máme mimo iné aj preto, abysme si usnadnili vzájomné sociálne interakcie - a to i s luďmi, ktorých práve nemilujeme, alebo nám nie sú sympatický. Ak budeme dodržiavať slušnosť, možme v rámci možností všetci spokojne koexistovať.
Slušné je určite rodičom svatbu oznámiť dopredu - vyrozumieť ich až po svatbe je neúctivé. Pozvať ich na svatbu zostáva na vašom uvážení, ak si myslíš že ich to nijako neraní alebo je to tebe naozaj nepríjemné - nemusíš.
Z prvého príspevku to vyznelo že iba nemáte nejaký zvlášť láskyplný vzťah, čo sa v skutočnosti medzi vami udialo vieš iba ty - podla toho sa musíš zariadiť.

vevesh
16. júl 2020

@anonym tak to som brala jednym uchom dnu a druhym von- v takychto veciach som sa nikdy s mamou nepohodla . Ona by najradsej "vsetko von a mini kratke a co najmodernejsie" a ja si stale uz od mladosti drzim styl 50-60te roky v obleceni, vsetko zakryte v 3/4 dlzke... 🙈🙈

nikiki29
16. júl 2020

Ja by som oznámila len “vzali sme sa”... hlavne urob podľa seba, nie podľa rady na MK, nikto nepozná tvoje pocity lepšie ako ty. Ak sa budeš lepšie cítiť bez rodičov, urobte si súkromnú svadbu a potom ich môžte pozvať na obed. Kľudne môžte pozvať osobitne jednu a druhú rodinu, nemusíte ich pozývať spolu... a kto sa urazí - nech.
Ja som svadbu preložila o rok, strašne som doteraz riešila kto čo aby každý bol spokojný... teraz už kašlem na to a idem podľa seba.

janage
16. júl 2020

@ckocka len tá slušnosť by mala byť obojstranná. Teda žiadne kritizovanie účesu, šiat, a vôbec všetkého od A po Z v taký významný deň. Poznám také typy, nič im nie je dobré a ešte to aj hlasno oznamujú celému okoliu aj keď sa ich nikto nepýtal, znechutia Ti celú akciu a vôbec nechápu, že chyba je v nich.
Predstav si to inak, máš konfliktného rodiča, zlomí mu srdce ak mu nepovieš o svadbe, ale ak príde bude to nepríjemné, veľmi. A celú akciu len myslíš na to čo bude.

ckocka
16. júl 2020

@janage Áno, mala by. Ale ak tomu tak nie je, a autorka sa predsa zachová slušne, bude to mať pozitívny dopad pre ňu - nebude sa cítiť ako netvor.

deti95060810
16. júl 2020

kľudne aj bez rodičov...však si dospelá nie? Stačí aj oznámiť.

blah24
16. júl 2020

Ja mam s rodicmi pekny vztah a presto sme melu svatbu jen my a dva svedci, jinak nikdo netusil. Ja bych jim jen pak oznamila, ze ste se vzalu

taga
16. júl 2020

Svojich rodičov tam nechces, nepotrebujes radu, lebo si rozhodnuta - na druhej strane sa citis ako netvor, tak si si spravila diskusiu na mk, kde ti cudzie zeny pofukaju tvoju bolacku, daju ti ospravedlnenku a potom to uz bude v poriadku.
Bud si dospela a stojis si za svojim a nepotrebujes peciatku od neznamych nickov... alebo nie si...
Vies, to tvoja mama ti umyvala osratu ritku, nie tuto my zeny na mk... a co je medzi vami vies len ty, tak nam to nevysvetluj a urob podla svojho uvazenia

ludmilaka
16. júl 2020

Som na tom tak isto. Oznámila som, že sa po 7 rokoch berieme. Iba mame, s otcom nekomunikujem. Muž už bol bez rodičov. Mali sme svadbu pri 2 svedkoch, potom sme ich pozvali na obed a večer prišla ku nám mama. Všetci sme prežili a bol to krásny deň.

ludmilaka
16. júl 2020

A necíť sa vôbec ako netvor. Úplne ťa chápem.

janage
16. júl 2020

@ckocka Chápem ako to myslíš, len neviem či si také zažila v reály, že Ty slušne a druhá strana Ti úplne zničila tú pohodu svojím večným kritizovaním Teba a Tvojich aktivít, prenesením svojej nepohody na ostatných. Doslova Ti zničí deň. A Ty si uvedomíš, že ten dobrý pocit z toho, že si sa zachovala správne veľmi rýchlo vystrieda frustrácia a očakávanie čo za problém zas tá osoba vyrobí. Zrejme je matka autorky práve ten typ. Nevieme. Ona vie.

janinah
16. júl 2020

@stanulienkat jasne...tak tie nastrbene vztahy treba nastrbit uz uplne....

ckocka
16. júl 2020

@janage Ja som napísala dopredu oznámiť, nie pozvať na svatbu.

jana_eyre_2
16. júl 2020

@janinah nikdy nemozes vedieť prečo majú vzťah taký ako majú, nie každý rodič je ideálny.. priať niekomu aby sa mu to vrátilo na jeho deťoch a pritom ani nevieš čo je príčinou je trocha zvláštne.. veď to, že nemajú dobrý vzťah môže byť chyba rodičov, nie len deti.. čo keď ten ne/vzťah, tá ľahostajnosť, ten nezáujem je preto, lebo to zažívala od malička?

jana_eyre_2
16. júl 2020

Ak by som sa mala vydať ešte raz vydám.sa tajne a poviem to všetkým dodatočne.. neznášam svadby, do toho ako vyzerala tá moja som bola trocha dotlacena "lebo sa to má" dnes by som som si už nerobila ťažkú hlavu z toho.. dôležity je vzťah v partnerstve, nie svadba..

janage
16. júl 2020

@ckocka nuž autorka sa zrejme obáva toho, že matka by došla a začalo by byť dusno pred, počas aj po obrade. Od kritiky jej osoby až po hlasné výčitky pred publikom ako jej to mohla urobiť nepozvať vlastnú matku na svadbu.... atď Stála by si o taký cirkus v deň svadby?
Ona matku pozná vie či by sa dokázala poovládať, ale z napísaného mám pocit, že sa práve toho obáva, že nie. Ak jej dá vedieť zrejme bude mať pokazený svadobný deň, ak nie bude sa cítiť zle, že sa matky dotkla. Sranda, že matka sa pri večnom kritizovaní dcéry zrejme zle necíti, ona to robí pre jej dobro predpokladám a nejaké dcérine city sú jej ukradnuté.
Tak ako baby píšu nevieme príčinu, a ako existujú partneri manipulátori, sú aj takí rodičia bohužiaľ.

ckocka
16. júl 2020

@janage Myslím že už nemá cenu to viac pitvať, domýšlame si aj extrémy.
Rovnako može byť ten problém viac aj na strane autorky - ako my to posúdime?
Rozhodnú sa ako chcú.

lula313
16. júl 2020

Nevieme, aký mate problem, ale minimálne slušnosť by ti kázala, aby si ich po svadbe pozvala aspoň na slávnostný obed. Ono veľa veci človek pochopí, až keď má svoje deti. Nasi rodičia boli vychovávaní veľmi chladne, preto robili/robia chyby vo vztahu k nám. Ja mám tiež veľa sramov z detstva, ale poznala som svoje babky a chapem, že rodičia sú v niečom takí, prečo sú a snažím sa ich pochopit a odpustiť im moje krivdy z detstva. Mat deti je veľmi narocne, nemyslím teraz porod, nočné vstavanie, ale celoživotné uskromnenie sa a obetovanie sa voči ním, za to si ten jeden obed zaslúžia.

amienne
Autor odpoveď zmazal
janinah
17. júl 2020

@jana_eyre_2 zaujímavé je,že tí ľahostajní,neempatickí a nekritickí ,jedným slovom otrasní rodičia z nej vychovali zrejme celkom schopnú empatickú osobu....kedy a ako sa im má odvdačiť,ak nie tým svadobným pozvaním? aj keby nič iné pre nich už neurobila,tak toto si zaslúži každý rodič,už len prweto,že jej dali život a výchovu akú mohli resp. vedeli...

jana_eyre_2
17. júl 2020

@janinah aj deti z detských domovov, alebo z veľmi problémových rodín vedia byť empaticke a schopné osoby, nezáleží to predsa len na rodičoch..

netreba hneď všetko brat vztahovacne na seba a predstavovať si seba v situácii nepozvaneho rodica, ale skúsiť sa vcítiť aj do všakovakých osudov ľudí a že tych osudov býva velke mnozstvo..

to je tá empatia, ktorá sa nie vždy získa len doma od rodiny..

jajka71
17. júl 2020

Ani jeden z nas nevie co vase vztahy s rodicmi dostalo tam, kde su teraz. Ani jeden z nas nevie co bude ak sa rozhodnes tak ci onak. Kazdopadne by bolo fajn, keby si novu kapitolu zivota nezacala s vycitkami, ze si tak (ne)urobila. Su rodiny, v ktorych vnucata nepoznaju svojich starych rodicov aj ked ziju v 1 meste....co im to do zivota prinesie ukaze cas a je len na vasom tozhodnuti ako sa k tomu postavite. Zacinate novu kapitolu zivota a je aj na vas ako to bude dalej a kto do "vasho sveta" z primarnej rodiny bude patrit fakticky a kto formalne. Ja som si urobila 4generacny rodistrom aby deti vedeli, kto patri do rodiny aspon takto....Nik z nas nemoze nic vycitat vam lebo mokto ma ukazkove vztahy ako z romanu a nik nevie co je za tym u vas no je zrejme ze solet traumatickych zazitkov, ....drzim palce

maresama
17. júl 2020

@janinah velmi sa mylis, ocividne si nic take na vlastnej kozi nezazila. Skor je zazrak, ak to ta schopna, empaticka osoba pri takych necitlivych, neempatickych a nesebakritickych rodicoch v zdravi prezila.

maresama
17. júl 2020

@jana_eyre_2 tiez neznasam svadby a ta moja bola tisice kilometrov od rodiny a taka, aku som vzdy chcela - za 5 minut vybavene.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Strana
z2