Deti na svadbe - ako by ste reagovali?
Ahojte. Viem, dookola opakovana tema...
Nemyslela som si, ze sa ma to bude az tak tykat, ale co uz. Planujeme svadbu a uz mame aj svoje deti. Hosti nebude az tak vela, okrem nas a personalu zo skuzieb nejakych 65 pozvanych... zatial.
Kazdopadne co nas trosku prekvapilo je to, ze mnohe rodiny chcu prist vyhradne s detmi a co je na tom najzasadnejsie je to, ze sa ani netaja tym, ze kvoli nim planuju skor odist. Nechapte ma zle. Su to napriklad rodiny, ktore byvaju na ulcii so starymi rodicmi ci dokonca taki, ktori byvaju v jednom dome a deti chcu vziat preto, aby si to udajne uzili. Aj nam povedali, ze bez problemov by zostali s babkou ale maju radi tancovanie atd ze by im to bolo luto prist bez. Deti bude cez 20, vek 1-7r. Mame aj rodinu, ktora ide v priebehu mesiaca a pol na 3 svadby /nasa je posledna/, vsade idu s detmi a aj k nam chcu prist lebo ved preco nie. No a kvoli tomuto poctu nemozeme napriklad zavolat kamaratov zo skoly s partnermi, lebo sa uz nezmestime 😪 mam sama deti, rozumiem, ze nie kazdemu sa da, nie kazdy chce... ale naozaj si tie deti svadbu az tak uziju? Ci to bude jedna velka meva nahanacka a ja z toho dostanem infarkt? Chodime aj my na rozne svadby a oslavy, ak mozeme, vzdy si to zariadime tak, aby sme prisli bez a aby sme si to spolocne aj uzili... napiste mi vas nazor
Túto diskusiu by si mal prečítať každý človek, ktorý aspoň trochu uvažuje nad svadbou. Urazia sa keď ich nepozveš hoci ste sa x rokov nevideli, urazia sa keď si nemôžu dovliecť deti hoci tie snúbencov ani nepoznajú, urazia sa keď pozveš na večer, urazia sa keď nepozveš. Niet nad skvelé vzťahy. Panenko skákavá a ľudia sa majú chcieť zobrať?
@anna777115 ale ani bratrancovi/sesternici nedovleciem deti na svadbu pokial si to vyslovene mladomenzalia nezelaju.
@biba_18 zatiaľ nechodím
@angeli121212 Ved je to tak aj v poriadku. Ak by si mi povedala, ze deti nemas kde nechat a neprides, chapem ta, ale pochopis aj ty nas. Tu sme v situacii, ze to rodicia vzali automaticky a dokonca som citila az utok, ze ked tam mozu byt ine deti, preco nie aj ich. Asi nechapu, ze moje deti nenecham doma a tiez deti nasich surodencov. Nech sa nik nehneva, ale nie su si rovni v mojich ociach. Moja rodina je rodina, kamarati su doleziti, ale moj zivot na nich nestoji, ani na nwdich stretkach 1x rocne.
@dominikamacakova no a keď už bude čas aby si išla, tak tiež pôjdeš s nimi - lebo veď všade chodíš s nimi ...
Asi som divná, ale predpokladám, že ak svadobčania vedia, že pozvaní majú deti, tak sa nejak počíta s tým, že prídu aj deťmi. Aspoň tu odkiaľ pochádzam to takto funguje. Treba myslieť aj na to ako, že nie každý má možno možnosť "odložiť" si deti....
Ja si napríklad pamätám keď sme boli na svadbe ako deti, moja sestra mala v tom čase tri (je medzi nami väčší vekový rozdiel) a zabavila sa snáď najlepšie zo všetkých detí a hostí lebo ju tam každý chcel varovať, každý sa s ňou chcel zabávať a tancovať.
Ak si na svadbe deti neželáš, tak si to treba odkomunikovať. Ale mysli aj na to, že ak kamaráti uvidia, že sú tam deti tvojej blízkej rodiny, tak sa ich to môže dotknúť a možno odídu jednoducho skôr. Takže ako tu už baby spomínali, zvážila by som ten detský kútik a dve tri baby na dozor. Je to skvelý nápad. A pri rodicoch nech sú keď sa bude podávať jedlo. Takto bude aj vlk sýty a aj ovca by zostala celá 🙂
Mne sa teraz zenil brat ale keďže mala mala len ledva mesiac, nešli sme.
@lenkakravcova Vacsina rodicov pride s takym darom? Neviem odkial si a kolko davas do obalky, ale taka rodinka s detmi starsimi ako 2r (cize ratam uz aspon detsku porciu) nas vyjde na zhruba 200€ ak neratam animatorky a blbosti. Este som v diskusiach nevidela, aby ludia hlasali, ze takyto dar je minimum, co mas dat. Ty by si mi tolko dala? Mozno ano, u nas s tym ani nahodou neratame. Ale ze vobec. Uz ozeliem peniaze. Ide mi o pointu toho, ze zaberu 4 miesta a nechcu nam venovat ani tu jednu noc, i ked vedia, ze svadbu riesime uz dlhe roky a fakt sme si na nu setrili dlho a tesili sa. Ja to tiez mozem vziat ako neuctu. Nestojim im ani za minimalnu snahu.
tak moj muž je z velkej rodiny tam je úplne bežné, že sa ani nepozve každý bratranec len niektorí a nik to nerieši. Napr tento rok mali dve svadby, my sme boli pozvaní na jednu z nich aj s malým a považovali sme to skôr za česť .. aj sme sa čudovali, nećakali sme to, ale napr tam sa bežne pozýva aj s detmi, čiže tam sme iśli a neriešili.. ak by nás pozvali bez malého zdvorilo by sme odmietli.. napr mne nepríde ani nič zlé na tom ak niekto vyslovene nechce ísť bez detí v prípade, že taktiež slušne odmietne a neurazí sa.. Za mňa je rovnako v poriadku prijať pozvanie na svadbu ako aj odmietnuť z hocijakých dôvodov s tým, že ani jedna strana sa nemá prečo uraziť.
Ja mám deti 3. A teda na svadbu by som zobrala maximálne 1. Aj to skôr nie.
Iné je ak by som ich nemala kde nechať.
Mala som možnosť ísť na svadbu s deťmi aj bez nich. A jednoznačne bez detí to bolo lepšie. Môže sa hnevať kto chce ale deti sú veľa krát ako z divých vajec, potom sa nudia.
Bože také patálie skrz detí.. zoberiem sa o dvoch svedkoch a vec vyriešená a čo ušetrených peňazí,nervov, času,energie...
Toto nemôže dobre dopadnúť,aj keby si sa rozkrájala ..lebo všetkým nevyhovieš..
Ja som na svadbe deti mala,aj deti kamarátov.Mne to prišlo necitlivé a neslušné niekomu povedať že ich deti nie sú vítané.Nechala som to na hostí či ich zoberú alebo nie.Veď ak je to rodina tak aj deti sú rodina a ak sú to aj deti kamarátov tak pokiaľ sú tak blízki priatelia že ich pozývam na svadbu tak zvyčajne poznám aj ich deti.Ak deti nechceš tak to treba vysvetliť že je to čisto z praktických a kapacitných dôvodov aby to nebrali v zlom.Veľa ľudí to berie osobne,chápu to tak že ich deti nemajú radi alebo že ich deti sú odmietané či nechcené tým kto pozýva.
@zafir01 Vdaka za nazor. Taku rodinu v okoli nemame a prave kvoli niecomu takemu sme nechcel deti vyslovene zakazat. Tiez som nikomu nechcela vysvetlovat, preco tam mozu byt nase alebo nasich sestier (pride mi to chore toto vysvetlovat "len" znamemu zo skoly, s ktorym sme priatelia ale kontakt mame raz za rok). Mam kamaratku, ktora dojci a chce velmi prist, ma to cez 100km. Chapem, respektujem a vobec by mi nevadilo, keby odisla o 20tej, lepsie ako by tam nebola. Prekvapili ma hostia z blizkeho okolia a ako tu uz bolo spominane su to ti, ktori maju najmensi problem so strazenim. To hovorim ja ako clovek, ktory byva stovky km od rodiny a fakt sa vsade trepem s detmi, este aj ked som isla rodit sme rano museli budit a ist s dcerou, nedalo sa inak. Toto su ludia, ktori su vsade so starymi rodicmi, deti su u nich vareni aj peceni a ti, o ktorych je hlavna diskusia dokonca so starymi rodicmi aj byvaju a maju super vztahy, deti su uz vacsie. Tak sa pytam samej seba, ci im my vobec stojime za to, aby nam venovali svoj cas, alebo idu iba kvoli detom, aby videli za mesiac a pol uz tretiu nevestu. Ak nepridu kvoli nam, tak naco chcu vobec chodit? Draha vecera pre obe strany.
Autorka, ja idem kamarátke na svadbu budúci víkend, presne toto je vec ktorú veeelmi dlho riešila, ale nakoniec usúdila ze nedá sa všetkým vyhovieť, vždy sa niekto urazí. Ma veľkú rodinu, súrodenci majú všetci po 2-3deti, proste hromada ľudí, tak kamarátom na rovinu povedala ze sú pozvaný až večer, zenichovi príde partia a aj neveste príde partia okolo 21. Podotýkam bez partnerov, zaobalila to tak ze chce aby sme sa s ňou zabavili naplno a keď tam bude mat každý svoju polovičku tak sa bude venovať tam
V podstate na svadbe len rodina, aj to bude okolo 50 ľudí plus večer každému tak 10 kamarátov a kamarátiek... Keby mali všetkých pozývať tak ich to vyjde 2x toľko a sála nemá takú kapacitu.
Akurát ja idem na celú svadbu aj s mužom lebo som jej svedok a môj muž sa ponúkol ako šofér co bude večer rozvázať ľudí domov
@clementine93 Nam jedna znama povedala, ze pride aj so svokrou aby dala na deti vacsi pozor. Skoro som spadla zo stolicky
A ešte som zabudla dopísať ze pýtala sa ma ci ma počítať aj s deťmi, hneď som jej povedala ze skôr nie, predsa aj pre nás sú to výdavky navyše, šaty, oblek atď a aj pre ňu výdavky navyše, obzvlášť keď si zhodnotim ze ona nám bola na svadbe pred x rokmi a bola sama, čiže náklady na ňu boli minimalne
A deti sa už teraz nevedia dočkať ako budú samé doma🤣
Podľa mňa sa ma rešpektovať nevesta a ženích. Je to ich svadba, ich rozhodnutia. Bola som na xy svadbách, niekde bolo plno detí, mali kútik, program bol prispôsobený aj im, boli tam animátorky, pekná svadba. Bola som aj na takej, kde deti neboli, tak isto pekná svadba.
Ja to takto posudzovať nejdem, keďže mam ročné dieťa a ci by na svadbe deti boli alebo neboli, ostalo by doma. Ale napríklad sestra ma deti, 8 a 5 ročné, tí si na svadbe vždy užívali, tancovali, dokonca vydržali aj do jednej rána hore, ale keď boka sestra pozvaná na svadbu kde deti nechcú, vysvetlili im to a oni to pochopili. Boli u starkej a bolo im dobre a rodičia sa zabávali. Žiadna trauma ani nič podobné.
Ak som to aké dobre pochopila, nečítala som všetko leno je tu toho strašne veľa, autorka chce na svadbe deti jej rodiny, ale nie deti jej kamarátov, lebo kvôli nim odídu skôr domov a vlastne držia miesto iným, ktorý by si to možno užili aj do rána. A nevie ako to podať pred kamarátmi, že deti jej rodiny tam budu a ich deti nie. Ťažká situácia, lebo sa nezavdacis ani jedným. Bud budú spokojní hostia a ty nasrata, alebo budú nasrati hostia a ty spokojná.
Tak to je sila😳
Tak potom to celé dáva zmysel .lebo z úvodného príspevku by ťa mnohé hodili do iného vreca . Chápem ťa ,a hoci je to nepríjemné ,treba to vysvetliť druhej strane .hoci aj len cez messenger . Ak sa niekto urazí a bude nahnevaný nebodaj , nie je priatel
@venom19 Poriesili sme priestory, na ake sme mali. Svadba bude taka, ze saty mam z bazaru a na dany pocet hosti mi to vychadza cez 15tis. Velmi sa ospravedlnujem tym, ktori od nas cakali najblizsie volne priestory, za ktore sa plati o viac ako tisic € navyse + korkovne atd atd, jednoducho nemam na to, aby som pozvala este aj svokry mojich kamosiek. Cakala by som minimalne slusnu otazku ohladom toho, ci mozeme prist vsetci, ake su kapacity a tak podobne, nie ze este na nas utocia, ze sa tam zmestia ine deti, zmestia sa tam aj oni. Ludia, ktori su automaticky utocni a ked povies slovo, pohadaju sa s tebou do konca zivota.
Presne pre toto sme my urobili svadbu s 12timi najblizsimi.Na terase bol obrad,vecera a pohoda.Moj muz ma vela kamaratov,ktorym bol na svadbe pred 15-20rokmi kazdy ma dve tri deti ked sme to pocitali na svadbe by bolo 35deti,este mi nehrabe mat tam cirkus.Kto sa urazil sa urazil kto nie ten muzovi zagratuloval.Svadba je o nas nie o ludoch.
Autorka, a chceš takých ľudí na svadbe? Reagujem N tvoj posledný komentár na poslednú vetu.
Vôbec sa tým netráp proste im napíš že sú pozvaný bez detí. Kto chce príde v dvojici, kto nie nech nepríde a hotovo.
Radšej by som si pozvala 10 dobrých kamarátov ako 10 "cudzích" 10 detí.
@30katrusa40 Snad ma nemusi trapit tvoj nazor, ci to tebe pride blbe alebo nie 😂😂😂 mne pride blbe starat sa dp rozhodnutia inych, od dospeleho cloveka by som ocakavala zmyslanie na urovni. Alebo mas 13 a pomylila si si to s Bravickom? Ahaaaaa cize rok dopredu sa ma zistovat pocet hosti a nasledne tak miestnost pre 100ludi +. Chapem. Ved je to take oste, ze o ten rok pride 😂 pomyslela by som si o trebe, ze ti asi prepina, toto som v zivote nezazila 😂 my sme sa rozhodli svadbu vyriesit za 3m, vedeli sme, ze dany priestor bude volny a pre vsetky pisem - V ZIVOTE BY SOM PRIESTOR NEMENILA LEN KVOLI TOMU, ZE KAMARATKA CHCE VZIAT VSETKY 3 DETI, SVOKRU AJ PSA. Toto je tak sebecke, ze mi je z toho na zvracanie, ziadna pokora, nic. Pre mna je vzdy cest ak ma niekto niekam pozve, ak sa nemestime vsetci spolu a inak sa neda, neprisli by sme a uprimne by mi to bolo luto, aj by sme to tak komunikovali. Ale ocakavat od znamych, ze presunu svadbu do indho priestoru lebo moje deti bezo mna nevedia zit? Maximalne sebecke, hnus

@biba_18 👌 trefne 👌 ona s nou chodi asi aj do prace 🙈🤣
Akoze fakt tu niektoré z toho robia drámu ako hrom. Keď mi fakt nema kto na par hodín postrazit deti, ok, tak normalne poviem prepáč, rada by som sla ale nemám stráženie pre deti. V zivote by nenapadlo "vydierat" ze ked nie deti, tak ani ja.
Inak ani ja ako malá som na svadby nikdy nechodila, bola som s babkou. Asi mam z toho tu "generácnu traumu" ci ako to tu nazvali 🙈🤣