icon

Deti na svadbe - ako by ste reagovali?

13. aug 2024

Ahojte. Viem, dookola opakovana tema...
Nemyslela som si, ze sa ma to bude az tak tykat, ale co uz. Planujeme svadbu a uz mame aj svoje deti. Hosti nebude az tak vela, okrem nas a personalu zo skuzieb nejakych 65 pozvanych... zatial.

Kazdopadne co nas trosku prekvapilo je to, ze mnohe rodiny chcu prist vyhradne s detmi a co je na tom najzasadnejsie je to, ze sa ani netaja tym, ze kvoli nim planuju skor odist. Nechapte ma zle. Su to napriklad rodiny, ktore byvaju na ulcii so starymi rodicmi ci dokonca taki, ktori byvaju v jednom dome a deti chcu vziat preto, aby si to udajne uzili. Aj nam povedali, ze bez problemov by zostali s babkou ale maju radi tancovanie atd ze by im to bolo luto prist bez. Deti bude cez 20, vek 1-7r. Mame aj rodinu, ktora ide v priebehu mesiaca a pol na 3 svadby /nasa je posledna/, vsade idu s detmi a aj k nam chcu prist lebo ved preco nie. No a kvoli tomuto poctu nemozeme napriklad zavolat kamaratov zo skoly s partnermi, lebo sa uz nezmestime 😪 mam sama deti, rozumiem, ze nie kazdemu sa da, nie kazdy chce... ale naozaj si tie deti svadbu az tak uziju? Ci to bude jedna velka meva nahanacka a ja z toho dostanem infarkt? Chodime aj my na rozne svadby a oslavy, ak mozeme, vzdy si to zariadime tak, aby sme prisli bez a aby sme si to spolocne aj uzili... napiste mi vas nazor

mimka1402
14. aug 2024

Autorka a aké si našla riešenie? Máš odvahu ich konfrontovať? Lebo podľa mňa ak nie si s tým ok, tak budeš nešťastná viac než keď im to slušne povieš. Hlavne ak nejde o blízku rodinu. Stojte si za svojim. Inak budeš mať úzkosti na svadbe aj skrz deti...

natall113
14. aug 2024

Autorka hlavne to komunikuj slušne a nie povyšenecky ako tu, možno to aj ľudia lepšie príjmu.

mimka1402
14. aug 2024

@natall113 Ale to je ok ak nemajú kam dať alebo nechcú, ale odmietnes slušne a nebudeš nahnevana na nich, že? Neurobíš scénu a nevezmes tam dieťa aj napriek tomu, že? A o tom to je. Ale tu sú rodiny, ktoré z princípu si idú určovať pravidlá bez rešpektu k neveste. Ja som ako dieťa10r, nebola na svadbe bratranca- otcimov synovec, krstňa. Lebo nie sme "bio" - žili sme s tou rodinou od 2 rokov.😀 Ale boli tam deti všetky len my sme nesmeli a to sme boli úplni kludaci a ja som všade dával pozor na menšie deti.😀 Mňa to už zamzrelo lebo som už vnimala to ako krivdu. Najmä ak aa tam objavila pokrvna dcéra otcima ktorú nevidel 14r, (lebo ex zabranila mu kontakt s nou po odcestovaní do zahraničia aj napriek vyhratym súdom nemohol ju vidieť ). Takže vtedy to bolo bolestivé pre mňa. Aj pre našich, že ostatné deti smeli (5 deti v iných rodinách, vzdialeni príbuzní ktorých nevidavali ani oni, komplet cele rodiny) a my dvaja nie.
Ale keď vieš, že je to všeobecne a nie "tvoje dieťa nemôže" je to iné, nie? A naši aj napriek tomu šli a neboli urazeni, skôr sklamani keď zistili ze každý tam mal deti kfo nebol bezdetny len my nie. Otcima to zabolelo najviac a neskôr aj zvyšok rodiny bol zaskočený ze my dvaja sme nesmeli lebo "nie sme bio" hoc vdakabohu babina, tety ostatní nikdy rozdiely nerobili. 🙂

natall113
14. aug 2024

@mimka1402 ale veď jasné, ja nikde nepíšem že tam dieťa budem ťahať napriek zákazom. Je to smutné čo spravila tvoja rodina...ja hovorím presne o tom keď nemajú kde mať tie deti alebo ich nemôžu nechať u niekoho. Hovorím možno to danú osobu zamrzí ale určite by som sa neuráźala a podobne

mimka1402
14. aug 2024

@natall113 A o tom to je, ale vidíš veľa ľudí to vzalo ako osobný útok a deti by vzali veď "ani bez manželky nejdeš". Takže ja rozumiem, že sa to nedá vždy, ale občas to je o snahe, prístupe. " Chcem aby moje deti sa zabavili a tancovali rozkošne, lebo inde nechodíme.." Už naozaj začínam mať ten pocit. Ze to ľudia berú ako party za vstupenky. 🙈
Takže je super ze ty máš hranice na deti nemajú ju všetci, ale žiaľ nedala by som ruku do ohňa za veľa mojich známych, že či sú rovnaki.😀

autor
14. aug 2024

@natall113 Praveze som to komunikovala asi az velmi tolerantne a v realite taham za kratsi koniec. Nemam odvahu povedat im, ze 2 stolicky vedla nich mohli byt plne obsadene nasimi kamaratmi, ale zaberu ich ich dve deti, ktore ne/musia prist, 3/4 vecera tam nebudu sediet a o 10tej pojdu domov. A este je to rodinka, ktora sa rada bavi, mame znamych z VS, ktori su este bezdetni a bude tam partia, len tento par musi byt specialny. Ale ked islo o nich, urobili sme vsetko preto, aby mali ma svadnu pekne spomienky, casto sme aj tancovali nasilu aby nebol prazdny parket, viem sa vcitit a preto to robim na kazdej akcii, kde som... nuz, niektori su taki bohuzial.

natall113
14. aug 2024

@mimka1402 a to je to čo som písala, chýba v prístupe rodičov. Neviem neberiem to tak že ide dcéra s nami na svadbu aby tam tancovala a zabávala sa ale ide s nami niekde kde nás niekto pozval..tak sa to tak snažím nezneprijemnovat ostatným.
Príde mi to rovnaké ako keď viem že mi dieťa neobsedi neberiem ho do kaviarne alebo reštaurácie ak som si není istá že nebude obťažovať ostatných.
Tam už by mal každý zvážiť svoju účasť podľa tohto

aleza
14. aug 2024

Uz pri pozyvani ste mali povedat ze na svadbe male deti nebudu. Tiez sme tak boli pozvani na svadbu. Na pozvanke bolo napisane ze deticky radi uvidia na obrade ale po nom prosia rodicov aby na hostinu prisli bez deti. Uz sa nepamätam ako to tam bolo pisane ale nikto nemal problem to akceptovat

lienka.7
14. aug 2024

@autorka mne sa tu páčia názory, ze mas zaplatit extra opatrovateľku, program pre deti a neviem co ešte.
Neviem, robíš si svoju svadbu alebo oslavu pre deti? Za mna svadba nie je cirkusove predstavenie. Je to váš deň. Plus vsetko sú to ďalšie výdavky navyše. Nie je každého snom mat low costovu svadbu v kulturaku, len preto aby mohol pozvať 20 deti naviac. A v mnohých prípadoch platis za diéta aj 3/4 cenu porcie dospeleho, co je za mna zbytocne vyhadzovanie peňazí von oknom. Ďalej ako potom s bufetmi? Budu tam, alebo sa o 22.zdvihnu a pôjdu s deťmi spať? To si potom fakt môžeš pozvať kamarátov, ktorí to s tebou oslavia do rana a deti si môžu poskakat na druhý deň na záhrade, kde ich rada v rámci dozvukov uvítam (to len ako návrh samozrejme, takým malym deťom je to päť, snáď nebudú mať z toho "traumu").

mimka1402
14. aug 2024

Autorka naber odvahu. Úplne vážne. Mne je ta ľúto, ale nájdi v sebe trošku priamosti. Kedy ak nie teraz? Takto budú ti všetci donekonečna skákať po hlave...

stvura
14. aug 2024

@kikushaa no prave ze je to moja sestra - takze zrejme pojdeme na otocku tych 6h ta a 6h spat aj ked sa mi akoze vobec nechce - vsetky "podmienky pre svadobnych hosti" su uplne dehonestujuce z mojho pohladu ako fakt ze najblizsej rodine (ziadne deti, vsetko si platit - hoci na mojej svadbe mala vsetko k dispozicii a preplatene s vtedajsim manzelom, len cash doniest (kedze obaja su velmi dobre zarabajuci to zrejme 100e neodbyjem), vzdialenost, vsetko si zariadit sam - svadba je v malej prdelke kde ani jeden z nich nebyva/l)
@trema no je bohuzial moja sestra, ona nema deti, nikdy nechcela deti a nasla podobneho partnera (teraz 5r) - bude to buduci manzel, ten partner predtym bol uplne super, moje deti ho zboznovali a tesili sa ked prisli viac na neho ako na nu 🙂, tychto 5r je to max nezaujem

autor
14. aug 2024

@lienka.7 Dokonca mi tu radili vacsie priestory 😂😂😂 odpadla som naozaj. Presne tak to aj beriem. Mrzi ma to z dovodu, ze sa dobre pozname a ze viem, ze tu moznost maju, dokonca to aj sami povedali...ale citas diskusiu, jedni to beru uplne normalne, jedni sa na smrt urazaju (dokonca i tu v diskusii).

sisa_s
14. aug 2024

Autorka, mas v plane o polnoci cepcenie, redovy a taketo zvyky?

autor
14. aug 2024

@sisa_s
Ano, za subor sme zaplatili takmer 400€. A vyzera to tak, ze tam zostane 1/4 ludi 😅

lucylaw
14. aug 2024

Ja u vás vidím trochu problém v tom,že nechcete mať svadbu úplne bez detí,ale chcete mať na nej len "vyvolené" deti a to je podľa mňa dosť hlúpe..Keď už by som išla riešiť deti na svadbe,tak by tam mali byť buď všetky alebo žiadne..Teda aspoň mne osobne ako pozvanému hosťovi by bolo dosť nepríjemné,že iné deti tam byť môžu a moje nie je vítané..Aj keď úprimne ja veľmi nerozumiem týmto svadbám bez detí,veď nech sa rodičia sami rozhodnú,či ich tam chcú brať a potom ich tam obhospodarovať alebo nie..Ja idem teraz v októbri na svadbu a už sme dostali pokyny,že je to svadba bez detí,čo je celkom vtipné,keďže samotní snúbenci majú 1,5 ročnú dcéru,ktorá tam logicky byť musí,keďže tam bude celá rodina a nemal by ju kto strážiť..Takže mladomanželia a starí rodičia budú celý čas obhospodarovať malú,pričom keby tam boli aj iné deti,mohla sa pohrať s nimi..Ale tak neriešim,ich vec,ako si to vymysleli a že si vďaka tomu vlastnú svadbu ani neužijú..

mimka1402
14. aug 2024

@lucylaw No prepáč ale moje dieťa a dieťa mojej sestry ktoré vidím každý deň jw rozdiel oproti kamosky z vš deti, ktoré som nevidela ani raz. Ci zo 4teho kolena sesternicine deti ktoré si videla 1x.
Každý súdny človek chápe ten rozdiel, že tak ako nepozvem random človeka z ulice alw blízkych tak nepozvem cudzie deti, ktoré nevidím skoro nikdy ale vzťah mam iba s ich rodičmi. Je ine vzťah s daným dospelými a vzťah s deťmi.
20 deti na 60 ľudí je šialene veľa.

aleza
14. aug 2024

Tak inteligentny clovek dokaze akceptovat volu mladomanzelov. Je to vasa svadba a vase peniaze. A ti ostatni tresknu do stola a povedia ze bez deti nepojdu a zostanu doma. Je to ich volba.

sisa_s
14. aug 2024

Ved o to ide...svedske stoly/ine jedlo po 22h tiez vyjde nazmar a aj program, ked vsetci odidu...radsej by by som aj za cenu urazenia odvolala tych, ktori planuju zobrat 3 deti, svokru a odidu skoro...a radsej pozvala kamaratov

autor
14. aug 2024

@lucylaw akoze svoje deti mam nechat doma, aby sa kamarati nenahnevali? Alebo deti sestier? Mne pride hlupe natrieskat sa kamaratom na svadbu so vsetkymi detmi a este aj so svokrou, ale niekto to berie uplne normalne. Ty ako kamoska nedokazes pochopit, ze pre mna ako nevestu nie su moje a tvoje deti rovnocenne?

dominikamacakova
14. aug 2024

@biba_18 chodenie do práce a ísť na svadbu je trochu rozdiel nemyslíš? Každopádne, nemusíš na mňa reagovať. Môj brat má za dva mesiace svadbu, ideme tam aj s deťmi. Bude tam cca 22 detí, nikoho by nenapadlo deti nepozývať a ako som už povedala, pozvanie na svadbu bez detí by som slušne odmietla, snáď mám na to právo nie?

lucylaw
14. aug 2024

@mimka1402 Ja sa na to pozerám inak z toho pohľadu,že ja ak by som mala ešte raz svadbu,tak pozývam iba naozaj blízkych kamarátov,s ktorými sa pravidelne stretávam a tým pádom logicky poznám aj ich deti a aj rodinu by som pozývala tú,s ktorou sa reálne pravidelne stretávam a máme k sebe blízko..Nevolala by som kamarátov,ktorých som roky nevidela ani sesternice a bratrancov zo 4.kolena,ktorých vidím možno na svadbách a pohreboch..Ak by s týmito sesternicami mala blízky vzťah,tak jej logicky nevadia ani jej deti na svadbe..Ale mne to môže byť jedno,trvám na tom,čo som napísala,mne osobne by bolo hlúpe povedať len niektorým ľuďom,že konkrétne ich deti nemajú prísť,ale tak každý sme nejaký a každému príde hlúpe niečo iné..

autor
14. aug 2024

@dominikamacakova Mas na to pravo, rovnako ako maju pravo ta na svadbu pozvat bez deti. A je jedno ci tam ine deti budu, ty konkretne si pozvana bez nich. Ci iba ty mas prava? To hadam nie. A nik nema pravo ako u nas ohradit sa tym, ze sa tam zmestia ine deti, zmestia sa tam aj tie ich. Kamarati. Vidime sa raz za rok (prinajlepsom). Naozaj sa vsetci citite ako pupok sveta? Ja naopak, mam pokoru a velmi si vazim kazde pozvanie, dokonca ak by ma zavolala kamaratka zo skoly s tym, ze mam prist sama, lebo pridu aj dalsie spoluziacky a mozeme sa zabavit ako partia a pre par zial nie je kapacita, aj to zvazim bez akejkolvek urazky. Ale dnes su ludia senzitivni na vsetko a mam dojem, e prave na takych akciach sa musia ti rodicia najviac ukazovat aki su prorodinni, pritom pozname inu realitu 🙂 tu je krasne vidiet ego

betulinka1
14. aug 2024

@stvura Mas dve moznosti. Kaslat na to a ospravedlnit sa alebo z toho spravit predlzeny vikend aj s detmi. Deti nepojdu na svadbu, počkajú vas na ubytovaní. Vy si pobehate v ramci cesty nejake pekne miesta. A co sa tyka daru, das taky aby si zohľadnila cestu a ubytovanie. Podla mna sestra, ked dobre zaraba a neriesi vam ubytko, nečaká, ze jej das 500€ do obalky. Moj muz by uz mal naplánované nejake hrady, kupanie, hory, kde sa po ceste chce zastavit 😉.

dominikamacakova
14. aug 2024

@autor je to tvoja svadba, máš právo si ju zariadiť ako chceš, ale tak isto majú právo sa hostia rozhodnúť či akceptujú tvoje podmienky. Veď pošli pozvánky a napíš tam jasne, že svadba bez detí a nech ti potvrdia či prídu. Ľudia sa vyselektujú a môžeš si pozvať spolužiakov. Nechápem o čo ti ide tým komentárom.
Párty zábava s kamoškami je snáď na rozlúčke so slobodou a nie na svadbe.

biba_18
14. aug 2024

@dominikamacakova ty ideš na svadbu bratovi - nie kamoške z vyšky...

nikushka8
14. aug 2024

Pri takomto pocte deti mas takmer istotu,ze minimalne polka nepride. Tiez sme boli na svadbe,kde malo byt plno deti a nakoniec sa naše hrali jedine so synom mladomanželov, lebo im vsetci odmietli (choroba, cestovanie, prilis male deti).
Pozvanie treba zvazit a prvych pozyvat fakt blizskych ludi. Naco pozyvat niekoho,kto je len znamy?
A popravde? Radsej krdel tancujucich deti ako skupinky fajciacich dospelych na teraske,ci vonku,ktori totalne kaslu na celu svadbu (skusenost spred 3mesiacov).

lienka.7
14. aug 2024

@autorka uplne s tebou súhlasím. Ja keď som mala svadbu, boli mi na nej veľmi dobrý rodinný známy. Mali 4 dospele dcéry už (cize žiadne deti). Každá mala frajera, ktorého som ja v živote nevidela. Keby to bola jedna osoba navyše, nedbam... ale 4? Normalne som im povedala, že pozvanie platí pre nich 6 (2+4), aby sa nehnevali, ze teda bez partnerov, keďže tiež som bola limit.salou a počtom stoličiek. Vzali to úplne normálne. Samozrejme, keby boli manželmi, beriem to inak. Ale priateľ je dnes, zajtra byt nemusi. Btw, všetky 4 nás aj s mm pozvali na svadbu taktiež, hoci sme okrem nich nikoho iného nepoznali. Cize svadba nie je iba o rodine, ako tu niektoré zdôrazňujú.

stvura
14. aug 2024

@1ryba praveze to nevyzera na pekny vecer - citala si co som pisala? Nejde len o deti ktorym je krstna a ignoruje ich (hoci pred tym ako sme sa takto rozhodli ze bude krstna sme si my dve povedali ze nechcem byt ako nasa krstna mama a co vsetko to obnasa), ide o cestu 6h ta a 6h spat, ak chcem prespat si to musim vybavit/zabezpecit/zaplatit (ceny su vyssie vzhladom na historicku oblast) a zosuladit so svadbou, mam presny harmonogram, presne instrukcie co mam mat oblecene. Ak pocestujem v den ktory je svadba to pre mna znamena rano vyrazit o piatej/siestej autom (lebo do tej prdelky malej s troma prestupmi nie je mozne ist vlakom), o jednej byt na obrade vysmiata po tej dlhej ceste, po torte mozem vyrazit spat aby som do polnoci bola doma. Ako, co vidis na tom pekny vecer? S ludmi ktorych vobec nepoznam lebo okrem mojho otca a jeho partnerky nejde ziadny clen nasej malej rodiny. Ako mozem si tam vybavit ubytko - to mam odhliadnuc -160e aj tri dni "zabite" na mieste kde nechcem byt s ludmi co nechcem byt. Takze zrejme zvolime s muzom tu jednodnovku ktora nas bude stat nejakych 500e. Na nasej svadbe bola, na mojej 40tke bola vzdy s partnermi a vzdy sme vsetko zabezpecili od A po Z. Ziadne dodatocne naklady sme nikdy od nikoho nevyzadovali. Ale ist zrejme budeme musiet, lebo inac by sme skomplikovali cestu aj mojmu 75r otcovi (toho s partnerkou vezmeme autom). Ale tak rozhodne to nebude prijemny vecer s rannym cestovanim, pokrceni, nevyspati a potom cela tortura spat.

nikushka8
14. aug 2024

Pri takomto pocte deti mas takmer istotu,ze minimalne polka nepride. Tiez sme boli na svadbe,kde malo byt plno deti a nakoniec sa naše hrali jedine so synom mladomanželov, lebo im vsetci odmietli (choroba, cestovanie, prilis male deti).
Pozvanie treba zvazit a prvych pozyvat fakt blizskych ludi. Naco pozyvat niekoho,kto je len znamy?
A popravde? Radsej krdel tancujucich deti ako skupinky fajciacich dospelych na teraske,ci vonku,ktori totalne kaslu na celu svadbu (skusenost spred 3mesiacov).

dominikamacakova
14. aug 2024

@biba_18 ako som už napísala,bola som kamoške na svadbe aj s deťmi