icon

Deti na svadbe - ako by ste reagovali?

13. aug 2024

Ahojte. Viem, dookola opakovana tema...
Nemyslela som si, ze sa ma to bude az tak tykat, ale co uz. Planujeme svadbu a uz mame aj svoje deti. Hosti nebude az tak vela, okrem nas a personalu zo skuzieb nejakych 65 pozvanych... zatial.

Kazdopadne co nas trosku prekvapilo je to, ze mnohe rodiny chcu prist vyhradne s detmi a co je na tom najzasadnejsie je to, ze sa ani netaja tym, ze kvoli nim planuju skor odist. Nechapte ma zle. Su to napriklad rodiny, ktore byvaju na ulcii so starymi rodicmi ci dokonca taki, ktori byvaju v jednom dome a deti chcu vziat preto, aby si to udajne uzili. Aj nam povedali, ze bez problemov by zostali s babkou ale maju radi tancovanie atd ze by im to bolo luto prist bez. Deti bude cez 20, vek 1-7r. Mame aj rodinu, ktora ide v priebehu mesiaca a pol na 3 svadby /nasa je posledna/, vsade idu s detmi a aj k nam chcu prist lebo ved preco nie. No a kvoli tomuto poctu nemozeme napriklad zavolat kamaratov zo skoly s partnermi, lebo sa uz nezmestime 😪 mam sama deti, rozumiem, ze nie kazdemu sa da, nie kazdy chce... ale naozaj si tie deti svadbu az tak uziju? Ci to bude jedna velka meva nahanacka a ja z toho dostanem infarkt? Chodime aj my na rozne svadby a oslavy, ak mozeme, vzdy si to zariadime tak, aby sme prisli bez a aby sme si to spolocne aj uzili... napiste mi vas nazor

veroonr
14. aug 2024

@stvura v tomto pripade by som pozvanie na svadobnu oslavu odmietla, ale spravila by som si s celou rodinou vikendovy vylet niekam do okolia, aby sme mohli ist zablahozelat na obrad. Cize svadbu by si neodignorovala a vyslo by ta to cca na tie iste peniaze

lentilka78
14. aug 2024

@lucylaw o akých vyvolených deťoch hovoríš? Véd je rozdiel vlastne deti plus deti súrodencov, kde je naozaj blízke rodinné puto a obrovský rozdiel je, keď sa hovorí o deťoch kamarátov a kolegov ktoré stretneš par x do roka a tie deti reálne plnia kapacitu ktorá mohla byť k dispozícii pre iné dospelé osoby ktoré budú schopné sa baviť do rana

Preboha ženy, to vám tu niektorým to teplo takto pripeka na hlavy, že toto neviete pochopit🙈?
Nikdy by ma nenapadlo ze budem svoje 3 deti pchať kamoške na svadbu, keď viem ze majú menšiu kapacitu a viem ako to ide aj do peňazí, o týždeň idem aj ja na svadbu kamoške, pýtala sa ma ci chceme ísť aj s deťmi, že je to na nás, hneď som povedala ze nie a bodka

michelle567
14. aug 2024

Koho deti tam chcete tie pozvite. Ostatných by som pozvala z kapacitných dôvodov bez detí. Že už nemáte miesto. A pozvala si osoby ktoré tam chces. Keď povedia i napriek tomu že prídu s deťmi - žiaľ nie je to možné, nebude pre ne miesto pri stole ani jedlo. A hotovo. Akurát treba pocitat že možno kvôli tomu neprídu ani rodičia... Tot vsio

ina2405
14. aug 2024
biba_18
14. aug 2024

@lienka.7 to si píš že budú mať traumu. ja mám vraj generačnú traumu kvôli tomu že som nechodila s našimi na niektoré svadby a na oslavy narodenín ich priateľov ...

ivik4
14. aug 2024

Jaj 🤣🤣🤣

lucia147852
14. aug 2024

Vždy chodím na svadby s deťmi. Moja 5 ročná drala parket do polnoci a bolo by jej ľúto keby my ideme a ona nie. Samozrejme vy máte svadbu s môžete si určiť akú ku chcete. U mňa by ste ale potom museli rešpektovať že bez deti sa nezúčastním ani ja.

autor
14. aug 2024

@biba_18 Ja mam opacnu traumu. Pamatam so 2 svadby. Jedna bratranca mojho otca - tam mali cokoladovu fontanu a ovocie, ceeeeeela som sa zababrala az po paty, spominam ake som mala spinave moje bledomodre saty a uz som sa modlila, nech ideme prec 😃 druha moj krstny, pamatam si nevestu ako vysla z bytu a nasledne ako ms nutili ss fotit vtedy esye vo fotosluzbe, som tam maximalne zduta 😂😂😂 cize toto su moje traumy 💀 a tie deti mozno budu mat traumu zo mna, ked budem fakt nastvana, ked neuposluchnu moje zelania ohladom prveho tanca a tak podobne. Ked sa nastvem, poviem co si myslim a v tom momente rodicia nemusia zostat ani do 22hej, mozu rovno odist okamzite, ked nemaju charaktet ani na to, aby si svoje deti postrazili

lenkakravcova
14. aug 2024

Presne tak sme dávali tých 150-200€ my 🙂 A aj na našej svadbe dávali ľudia tak, že nám to preplatilo náklady na svadbu. A som z východného Slovenska (ak to má mať vplyv na niečo, keďže sa na to pýtaš).
Ako určite máte právo pozvať ľudí bez detí. Však okej. Ale ja osobne by som neprišla. Neurazila by som sa (nemala by som na čo) ale neprišla by som, lebo mi je blbé nechať deti doma. Ako dieťa mám pár spomienok na svadby a tešila som sa na ne (vidieť nevestu, hádzať kvietky, potancovat si ako dieťa s balonikmi, pojest Koláče atď atď).

stvura
14. aug 2024

@veroonr nad tym som rozmyslala aj ja, len bohuzial auto mame 5miestne a potrebujem tam dostat dvoch 70tnikov lebo nad tym tiez nepremyslala ze vlakom tam nemaju ako ist, a 75r otec mi 6-7h autom neodsoferuje bez striedania

autor
14. aug 2024

@lucia147852 To je uplne ok. Ale presviedcala by si snubencov v style "Jooooj, no Boze!!! Moze tam byt 20 deti a nase sa nezmestia?! Normalne prideme s nimi, nemusime sa o tom viac bavit, povedal som". Zostala som v totalnom soku, ziaden respekt, nic. Znamy, obycajny znamy ked to mam hlupo napisat.

zuzuliennka1
14. aug 2024

😄😄 chces nazory a potom sa ofucis, ze ti nemam rozkazovat.
Ty to mas komplet cele zle odkomunikovane. Ale to je tvoj problem. Ja som sa zatial vzdy stretla so scenarom - rodina so vsetkymi, po 21:00 kamarati snubencov, samozrejme bez deti.
Citujem tvoje slova: Kazdopadne co nas trosku prekvapilo je to, ze mnohe rodiny chcu prist vyhradne s detmi a co je na tom najzasadnejsie je to, ze sa ani netaja tym, ze kvoli nim planuju skor odist. - no a? co by si cakala? Mala si to uz pri pozvankach odkomunikovat, ze to chcete bez deti. Pozvani sa zariadia. Bud daju strazit a pridu, alebo take moznosti nemaju a tak ti vyhoveju a nepridu. Nikdy sa neda vyhoviet vsetkym. Ja som bola na xy svadbach (mame velku rodinu) vsade boli deti (a dost) a nebola to ziadna nevychovana skolka. To skor svedci o dospelakoch (rodicoch tych deti), ci je svadba ok alebo bordel a katastrofa

sisa_s
14. aug 2024

Autorka, toho "obycajneho znameho" by som ako prveho vyradila zo zoznamu🤣

autor
14. aug 2024

@lenkakravcova Citam extremne vela diskusii a tam absolutne neprevlada nazor, ze toto je standard. Dookola kazdy pise, ze nech daju tolko, nakolko sa citia, aj keby nedali nic, je to dar. Tak je zaujimave, ze pri brani deti na svadbu sa berie ohlad na deti, na moralku, na zvyky... ale nedat dar alebo dat za 4 ludi 50€ je uz ok. Nechap ma zle, ja uz pri tom vsetkom ani 50 necakam.... ide o pointu, cisto o sprostu pointu. Ja ziadnu kyticu nebudem hadzat, nebudem mat animatorku, nebude krajanie torty... ziadny detsky program a detska party, Smejka a Tanculienku som uz absolvovala par tyzdnov dozadu a deti maju vlastne akcie na to urcene. Je to moja svadba, nie tabor a osobne ani necitim zodpovednost za cudzie deti. Tu mi radili, ze sa mame prestahovat, animatorky, maskotov, cakam kedy niekto navrhne Mira Jarosa... vsetko beriem, ak to chcem spravit, spravim. Ale mam citit povinnost? V ziadnom pripade.

michelle567
14. aug 2024

Píšeš že zatiaľ ste pozývali len neoficiálne. Ani ste to nemali robiť na čo. Veď keď budete mať pozvánky by ste každému dali a aj konkrétne povedali kto je pozvaný, a kto by bez detí nešiel no tak by nešiel 🤷 hlavne že bude rodina. V rámci nej máte svojich detí dosť...

natall113
14. aug 2024

Autorka ja ti neradim animátorov ani väčší priestor ale strašné sa tomu brániš, zas taká veľká položka to není, sesternica aj s kamarátkou to robia (študujú vs učiteľky v škôlke) a berú 60€ za dve osoby na celý večer a všetky aktivity pre deti si nosia svoje.

autor
14. aug 2024

@zuzuliennka1 Cakala by som, ze kamarat, ktory oslavoval okruhliny minuly mesiac a kvoli ktoremu sme merali 800km a sedeli s nim do rana nam venuje viac casu, ked to ma domov na skok a ma strazenie deti. Zaujimave, ze on si nasu pritomnost a nas cas vyzadoval, ked oslavoval...ale od nas chce ujst a nezasluzime si ani tolko, aby prejavil respekt. Je to clovek, ktory sa vie bavit, vie vypit, vie posediet a aj chce. Pri okruhlinach od nas chcel, aby sme tam aj spali a aj sme si to tak zariadili. O com je taketo priatelstvo? 🙂 ak by som to ocakavala, nepoviem nic, ale zostala som ako obarena a este ked na nas kvoli detom "vyletel". Zaujimave, kazdy na prava, kazdy ma nazor...len my co to platime mame byt ticho a este sa aj prestahovat, lebo vasim detom chyba za 1,5mes. tretia svadba.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
lenkakravcova
14. aug 2024

@autorka
To, čo ľudia píšu kade tade nemusí byť to, čo je reálne a ani to nemusí byť váš prípad. Ani nás to nebol. Mne by bolo trápne dať menej než sú náklady na mňa, vzhľadom na to, že potom by to nebol ani dar ale by som sa prišla najesť zadarmo. Čiže za mňa je vhodné dať minimálne toľko aby to pokrylo náklady na osobu na svadbe. Samozrejme ja na seba nerátam alkohol (nepijem), ani na našu celú rodinu, čiže tak nejako rozumne dať.
A ani na našej svadbe sme nemali program pre deti. Ani teraz čo sme boli na svadbe s našimi troma, tam žiaden special program pre deti nebol, a ani ho nebolo treba. Deti si potancovali, pojedli koláče, pofotili sme sa a pred nocou šli preč. 🙂 Svadba nie je detská párty. Je to svadba. Deti si z nej majú zapamätať to, že to bola svadba. 😀 Mne príde zvláštne tam vôbec riešiť nejakých animátorov. Rodičia si svoje deti postrážila aj sami keď ich už berú so sebou.

ina2405
14. aug 2024

A prečo pozývate obyč.známych? Však pozývam naozaj super kamošov a blízku rodinu. To nerýpem, len sa pýtam prečo tam takí ľudia vôbec majú byť?

veroonr
14. aug 2024

@stvura tych 70-nikov (rodicov) tam potrebuje dostat ona, nie ty... Takze asi by som milu sestru troska dostala do reality

autor
14. aug 2024

@michelle567 Pozyvali sme preto, ze je to piatok a chceme rozdavat of.pozvanky az mesiac pred svadbou, nech si nahlasi dovolenku kto chce

mclissa
14. aug 2024

Normalnejsi ludia pochopia, ze jednoducho sa deti nezmestia. My ked sme mali svadbu rodina sa spytala ci mozu aj deti vziat. My sme s tym problem nemali a deti si svadbu naozaj uzili. Sesternica dokonca vzala aj sestrine deti, prisli, zatancovali a vzala ich naspat. Ani som nepostrehla. Rodicia deti boli do konca svadby, deti pospali na stolickach, potancovali kedy potrebovali, hrali sa, nikoho neotravovali. Dala som in tam malovanky, bublifuk a vseliake drobnosti. Nasa svadba koncila o 8 rano, o 14 vsetci nastupeny na popravky 😂
Ale kludne svadba aj bez deti, 20 deti je dost a ked sa nezmestia sa nezmestia V tejto dobe je normalne, ze sa povie bez deti.

kylie1983
14. aug 2024

Bez deti by som na svadbu nesla. Samozrejme dám viac peňazí-predsalen su to väčšie náklady s dvomi deťmi ako napríklad na pár. Vždy som sa ako dieťa na svadby tešila, takisto moje deti miluju spoločenské udalosti. Za mna je svadba z veľkej časti pre deti. Zazila som svadbu kde deti neboli pozvané, my se nase vzali lebo bola malicka, a teda bola to brutálna nuda 😄 Každý zazeral a ocumoval každého, take nemastné neslane. My sme mali vela ľudí, a každého sme sa pýtali ci pridu s deťmi alebo bez. Akceptovali sme to.

stvura
14. aug 2024

@autorka, daj mi prosim tip kolko dat za svadbu kde mi nie je umoznene ist s detmi, kde pojdem vlastne iba "z donutenia" a z toho ze mi je luto nasadit mojho 75r otca na vlak a nechat ho prestupovat 3x aby sa na sestrinu habaduru dostal a necestoval skoro cely den na miesto urcenia a cely den domov (ak si tam zajednam ubytovanie to mam ja aj on s partnerkou 360e na dve noci). Na svadbu kde si vlastne vsetko musim zaplatit - okrem toho obeda sama. Prosim napis mi to, lebo velmi ma to zaujima. Taku sponzorsku svadbu som nikdy nezazila a na nijakej som sa nezucastnila.

chvostik1
14. aug 2024

@autorka a kedy máte tu svadbu? Neviem či je to zvyk všade, ale u nás keď sa chodí na svadbu, tak sa ešte dva týždne pred termínom volá hosťom, ktori boli pozvaní na svadbu pre upresnenie poctu osôb, ktorí sa z požičanej rodiny zúčastnia. Tak im môžeš v rámci telefonátu nejako citlivo oznámiť, že sa má vec tak, že z kapacítnych dôvodov môžu byť na svadbe len deti z blízkej rodiny.

A ak sa niekto sfuci, že v takom prípade nepríde, tak nepríde.

Ale chybu ste spravili už na začiatku pri pozývaní. Mala si si stáť za tým, že hostia mimo rodiny su pozvaní výlučne bez detí.

autor
14. aug 2024

@ina2405 Byvame stovky km daleko. Prakticky tu mame 3 rodiny, ktore nam aj na svadbu idu (inak je vtipne, ze prave oni deti neberu, ale ti, co to maju na skok sa od nich nechcu odlepit, i ked by boli doma do 5min keby bolo treba). Preto volame aj kamaratov, s ktorymi sme v kontakte online a stretavame sa raz za rok (to pisem priemer, teraz sme sa videli 2x, inokedy ani raz, s niektorymi sme sa nevideli aj 3 roky, ja s kamoskami detto, deli nas dialka... radsej sme pozvali takychto kamaratov ako tetky a ujov, ktorych nepozname)

michelle567
14. aug 2024

Ahaa jasné. Asi by som to urobila pri doručovaní pozvánok....tým koho deti tam nevojdu by som vtedy odkomunikovala...jednoducho že už nevojdu ale dúfate že rodičia sa prídu s vami zabaviť a osláviť..a už nech robia ako chcú či prídu či nie

zuzuliennka1
14. aug 2024

tak sa “kamos” aspon ukazal. neviem kolko mas rokov, ale aj teba zivot nauci, nemat radsej od ludi ocakavania, ze sa k tebe budu chovat rovnako otvorene a jasne ako ty k nim.
ty si poznas rodinu, kamosov, kto ma kolko a ake deti - treba to proste len odkomunikovat.
nie tu na fore, ale osobne s dotycnymi ludmi. vecne, jasne.
mala si hned na zaciatku jasne kamosom povedat, ze oni len bez deti. vybavene

ja_bb
14. aug 2024

Fuha, to som nevidela, že vyhradne s detmi :D to fakt nechapem. A ešte, ak chcú aj skôr odísť. Tak to už je naozaj blbost tam tahat celú rodinu. Asi by som si spravila možnosti, či ma bude tesit, ak tam budú kamarati, ale ten a ta nie, lebo nechceli bez deti. Pre a proti 🙂 drzim palce