Deti na svadbe - ako by ste reagovali?
Ahojte. Viem, dookola opakovana tema...
Nemyslela som si, ze sa ma to bude az tak tykat, ale co uz. Planujeme svadbu a uz mame aj svoje deti. Hosti nebude az tak vela, okrem nas a personalu zo skuzieb nejakych 65 pozvanych... zatial.
Kazdopadne co nas trosku prekvapilo je to, ze mnohe rodiny chcu prist vyhradne s detmi a co je na tom najzasadnejsie je to, ze sa ani netaja tym, ze kvoli nim planuju skor odist. Nechapte ma zle. Su to napriklad rodiny, ktore byvaju na ulcii so starymi rodicmi ci dokonca taki, ktori byvaju v jednom dome a deti chcu vziat preto, aby si to udajne uzili. Aj nam povedali, ze bez problemov by zostali s babkou ale maju radi tancovanie atd ze by im to bolo luto prist bez. Deti bude cez 20, vek 1-7r. Mame aj rodinu, ktora ide v priebehu mesiaca a pol na 3 svadby /nasa je posledna/, vsade idu s detmi a aj k nam chcu prist lebo ved preco nie. No a kvoli tomuto poctu nemozeme napriklad zavolat kamaratov zo skoly s partnermi, lebo sa uz nezmestime 😪 mam sama deti, rozumiem, ze nie kazdemu sa da, nie kazdy chce... ale naozaj si tie deti svadbu az tak uziju? Ci to bude jedna velka meva nahanacka a ja z toho dostanem infarkt? Chodime aj my na rozne svadby a oslavy, ak mozeme, vzdy si to zariadime tak, aby sme prisli bez a aby sme si to spolocne aj uzili... napiste mi vas nazor
@betulinka1
Popravde lutujem, ze som sa aj na nieco take dala 🙂 lebo sme to mysleli dobre, chcela som KAZDEMU vyhoviet, nikomu neublizit a takto to dopadlo. Jedne mi tu pisu, ze sa mam prestahovat a ze by sa do smrti urazili, druhe ze mam komunikovat priamo a som ako tela. Od dospelych osob by som cakala trosku empatie. Ja chapem, ze je to diskusne forum, mozeme si vymienat nazory aj priamo, ale invektivy od tych "najmatiek" a bezchybnych zien som fakt necakala 😃 je to tak, ze hostitel si vazi hosti a chce im dobre, ale vo finale uskodi sam sebe. Vid moj priklad. Pomaly mi budu diktovat, kedy mame zacat, co mam objednat na jedenie a ake saty si mam obliect.
Autorka, možno trocha sebareflexie by mohlo byť fajn, lebo si práve ty začala urazene útočiť co následne diskusiu zmenilo..
Respektovala by som tvoje zelanie a prisla ti zagratulovat po obrade. Neurazila by som a verila by som, ze to pochopis rovnako ako ja. My nemame ku komu dat dieta. Mozno tak na 2 az 3 hodiny. A este by som musela zaplatit ubytko mamine a vecer by som musela aj tak k dietatu.
Ako vidis vyhoviet sa kazdemu neda. Vyser sa na to a urob si po svojom, bez deti. Co si budeme hovorit, ohovarat ta budu, tak ci tak. Ako na kazdej svadbe 😆
@jana_eyre_2
Skus mi zacitovat, kde som pouzila hanlive slova alebo urazky? Cakam. To, ze diskutujeme bez servitky je jedna vec, ale ocakavam, ze sa budu vediet dospele zeny kontrolovat. Nemysli si, ze pre niektore tu by som nenasla neslusny vyraz. Ale naco? Ked uz neviem ako arugentacne prerazit, oznacim ta za tela, brutalny argument. Na zakladnej by s tym mozno aj niekto vyhral hadku.
@vreckovka2 Je to v poriadku, ja by som pochopila aj keby si neprisla vobec, uz som to tu pisala XY krat
@beata_k Ano, tak aj bude 🙂 Uz mi to doslo. Chcelo to len necelych 700 komentarov 😀 Tu mi niektore kazu este aj to, kedy sa mam komu ozvat a ze mam volat hned teraz 😂 Neprestane ma udivovat, ze niekto nevie podat radu s tym, aby espektoval, ze sa ten druhy clovek rozhodne, ako uzna za vhodne. Hovorim to vzdy - ak ma niekto prist na svadbu sam bez deti len z principu a byt tam oduty a nestastny cely vecer, nemusi chodit vobec 🙂 pochopim, ze to nie je prenho, ale ak sa tam chce niekto nasilu vopchat v nadpocte lebo "on chce", tak halo...
@autorka ty si sa tu pýtala, kto bol ochotný dlho diskutovať, hneď som si spomenula na túto, tiež "svadobnú" diskusiu, čítaj 🙂
https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/nevysvetlena-nepritomnost-pozvanky-na-sesternicinu-svadbu/
Ja si na tebe nevybijam zlosť. Ja sa len smejem ako si svojou vlastnou neschopnosťou komplikujes život 😀😀😀 a potom to alibisticky zhadzujes na všetkých dookola.
Nehovorím že by si niekomu ty nadávala, vravím že si začala komunikovat útočne a také diskusie jednoducho graduju a naberajú na obrátkach.. a to čo sa ti niekto snaží povedať slušne prekrutis na niečo úplne iné ako to bolo myslené.. vďaka tomu sa diskusia mení a príde potom aj na urážky od niektorých prispievateliek, čo vôbec neospravedlňujem, nemám rada takéto urážky..
To som myslela tou sebareflexiou.. možno by si potom aj uznala že ak by si tvojim priateľom celé tvoje pozvanie komunikovala inak, tak by aj pochopili prečo tam nechceš deti.. mimochodom, myslíš že ak by sa v tejto diskusii nejaký tvoj priateľ/kolega našiel, tak by sa ešte nazýval tvojim priateľom?
@michellemary 151 stran je za 2 tyzdne a pri poslednych si niekto vsimol, ze nejaka diskusia bola, tak sa spytali ako to dopadlo 😃 august, november a december 😃 taky mix poslednych dvoch stran, nie je to pol roka dennej debaty 🙂
@aurora33
Velmi vtipne, ked su ludia v zlozitej situacii. Neviem sa prestat smiat. Rehotat sa na cudzom nestasti je naj, co? 🙂 pre mna je najmenej komplikovane uz nikomu nic nevysvetlovat a nikomu neuhybat, ked to tebe pride vtipne, mne pride vtipne, ze dokazes anonymovi venovat tolko casu. Ja riesim stale len moj problem, ty riesis 2 dni problem neznameho cloveka.
@jana_eyre_2 ja s ani nečudujem, že už občas reaguje na niektoré ženy menej príjemným tónom. lebo uznaj aj ty, že v podstate na ňu zaútočili ženy ako osy, začali ju komandovať , čo, kedy a ako si má zariadiť svoju svadbu. zariadenú ju už má, má nastavené limity , (finančný balík, miesto obradu, hostiny, počet miest podľa kapacity, predbežne vybraté jedlo, pitie, ) a tu ju ženy dosť nepríjemne komandujú, vnucujú jej svoje predstavy a dávajú jej najavo že má zle pripravené, a ony by to urobili inak a teraz to má ona zmeniť, volať, zisťovať, meniť. Väčšina sa ešte uráža, že si dovolila pomyslieť na svadbu bez cudzích detí, zhadzujú ju za to rozhodnutie, pričom práve tie urazené nie sú pozvané, ani ich deti, ani sa nepoznajú, ale apriori sa urazia lebo to čo si dovolila autorka vymyslieť že svadba bude bez detí ! Lebo deti na tróne a piedestály, no ani za svet inak.
@jana_eyre_2
To je dovod k tomu, aby niekto zacal pouzivat invektivy? Potom sa necudujem, ze su tu temy ake su. Clovek diskutuje priamo a zvrtne sa to tak, ze zacnete nadavat a urazat, "lebo ty si zacala". Aj doma tak fungujete? Jasne, strucne, vecne. Pytam sa kde som take napisala? Cituj, ukaz. Zrazu som nic take nepovedala 🙂
Je tu XY nazorov. A ak niekomu oponujem a nesuhlasim s ich nazorom neznamena, ze je to dovod k urazaniu ineho alebo aj seba.
Citaj si prve strany. Komunikovala som trpezlivo, vysvetlovala, odpovedala, chapala, nikomu nenadavala. Dostavam 20 stran utokov od matiek, ktore sa nevedia slusne vyjadrit. Samozrejme su tu aj take. A su to aj nazory, ktore nie su v sulade s mojimi, ale su podane slusne, za seba, beriem, idem dalej.
Ale aby ma tu niekto o niecom isiel presviedcat? A ked neurobim ako dotycna chce som tela? 😂 princeznicka dolezita....?
Nebudem sa znizovat na nikoho uroven, ja som nikoho nepourazala. Zelam kazdej jednej z vas, aby sa v zlozitej sitiacii stretol s clovekom, ako je on sam.
To je vsetko z mojej strany. Mozno si to zazijes. Odo mna je to vsetko pre teba, ahoj 🙂
Vtipne je na tom to, že si sa do tej situácie dostala vlastnou neschopnosťou. Ale rozumiem, že človek ako ty to jednoducho nepochopí. A je absolútne moja vec komu a comu venujem čas. Ty by si mohla svoj čas venovať naučeniu sa normálnej komunikácii. To by ti v živote veľmi pomohlo.
@cacianka XY krat som priznala svoju chybu, ano, mala som to povedat jasne, ano, mala som byt neempaticka, nevedela som, chcela som kazdemu dobre. Ja som sa po tej debate s kamaratom isla prec vyplakat 😃 lebo mi bolo luto stat si za svojim, ublizit jemu a aj skazit vztahy, ale zaroven nemozem ustupit kazdemu a so vsetkym. Beriem, niektori to maju tak, ini opacne, niektori maju skusenost aj priamo zo svadby s detmi take aj onake...ja vsetko BERIEM. Ale nadavky ma zaskocili, napisem uprimne. A dookola vypisovanie aka som na smiech, ze som komicka, ze som taka a onaka. V realite som naozaj len jeden smutny a zufaly clovek, ktory by velmi rad kazdemu pripravil menu na mieru, full servis, ale nemam na to a fakt sa to neda. Pritom ludia nepoznaju ani skutocnosti. Ze sme svadbu planovali 7 rokov, ze sa nam v rodine stali nestastia, preto sme ju odlozili, ze tu salu mame takuto, lebo sme sa rozhodli, ze sa uz konecne vezmeme, lebo do roka sme robili 2 necakane pohreby a vsetky saly boli obsadene a nasi rodicia su uz starsi, mam smrtelne choru mamu pri ktorej som sa bala, ze sa svadby nedozije... ze keby sme cakali dalsi rok aby sme mohli mat 120 ludi by sme ju mozno opat nemohli robit lebo bude nedaj Boh opat nejaky pohreb, uz teraz berie denne 25 liekov bla bla bla.... vies ako to boli? Ked sa snazim KAZDEMU vyhoviet, ked netuzim po nicom inom len po tom, aby sa s nami ludia zabavili, aby sme spolu stravilo cas, aby im bolo dobre... a pre ludi som tu len jedno obycajne hlupe TEĽA i ked pisem, vysvetlujem, argumentujem...ozaj by som rada aj Mira Jarosa..... ale NEDA SA, NEMAM NA TO, NIE JE TO MOZNE.
@aurora33 si extremne zly clovek
@cacianka na mňa bola úplne bezdôvodne útočná hneď na začiatku a teraz tiež úplne bezdôvodne na mňa reaguje akoby som ju niečím urázala ja sama a ešte sa ma pýta že či je to dôvod na urážky a pritom som nič také ani nenaznačila.. ja fakt netuším či píšem tak nezrozumiteľne alebo ona tak.cita s červeným suknom pred očami..
@aurora33 V kazdej diskusii mas s niekym vymenu nazorov, na kazdeho utocis a pretlacas si svoj nazor. Nech si to kazdy vyhlada. Zaujimave ze prave ty ides ludi poucat o komunikacii. Neviem kto ti kedy v zivote ublizil, ze si musis dokazovat svoju dolezitost takto, ale je mi ta luto a prajem ti vsetko naj 🙂
@jana_eyre_2 Utocila? Lebo som pisala "ty"? Aj to som ti vysvetlovala a prave ty si ta, ktora sa urazila, i ked som to myslela obrazne. Proste si iba nepochopila pointu. Keby som pisala "jemu" a "im", asi by ta necuklo, ale pouzila som tento tvar a preto si si to vzala za svoje i ked som ti niekolkokrat vysvetlila, ze o teba sa nejedna a nie si moj host, o ktorom pisem. Mozes mat svoj nazor, ale zober ako fakt aspon ten, ze na moju svadbu sa nechystas a teda to o tebe nebude. Teda ake urazanie a utocenie?
Aby ste sa z tých detí nepototo 🙈 “deti si svadbu užijú”, to je fakt ale za pár dní zabudnú, že na nejakej svadbe boli. Snúbenci na ňu budú spomínať celý život.
Ak ti nejaký "kamarát" diktuje za akých podmienok príde na tvoju svadbu a splechne že si so sebou vezme koho chce tak až taký kamoš nebude. Skôr sebec čo tvoju svadbu berie ako príležitosť aby si jeho rodinka mohla zahyrit za peniaze iného. Síce tu mnohí tvrdia že si za seba a svoje deti "zaplatia" ale pochybujem že od nevesty a ženícha pýtajú Excel s výdavkami či prepočítaný náklad na 1 osobu, presvedčení ako strašne veľa dali do obálky a ako mladí na svadbe zarobili netušia aká bola svadba v skutočnosti dráha, s cenami spred 10-20 rokov sa to nedá porovnávať.
K tým čo deti prevlacuju ako kočka mladé, keď pozves postarší manželský pár tiež čakáš že prídu v počte 2 kus, či? Alebo je ok keď sa dovalia so 4 dospelými deťmi a aby bolo veselšie vezmú aj súčasných partnerov detí, všetky vnúčatá vrátane nevlastných?
Autorka, no tak toto je riadne úbohé. Tak ty si neschopná normálnej komunikácie, ja na to poukážem a ty teraz ideš takto kopkat nozickami? Fakt si ako malé decko.
toto ti podpisujem..
ja už som stará krava, kúsok pred penziou, mám odžitých a zažitých veľmi veľa vecí, mám prečítaných veľmi veľa textov, kníh, pracovala a pracujem s ľuďmi, tak sakra veľmi dobre viem o čom je život a všetky jeho odtiene. viem čítať s porozumením, nad témou popremýšľam, pozorujem reakcie, a tak som ťa veľmi dobre , dovolím si tvrdiť, pochopila pointu tvojho problému, chceš vyhovieť, urobiť kompromisy a ľudia (tí čo ich je najmenej čo do toho ) sa ti snažia osrať hlavu.
Už sa nesnaž vyhovieť, stoj si za svojím, a už ti môže byť u prdele, kto si čo pomyslí a ako si o teba utrie hubu. Lebo kým budeš držať ako hluchý dvere, tým ti budú na tú hlavu srať. Joooj zažila som od rodiny - tak som sa naučila upratať nezbedné huby, v práci taktiež - ozvem sa a upracem. najprv slušne, potom aj dôraznejšie. Aj kamarátky, priatelia, dosť som preriedila rady a veru mi je ľahšie, slobodnejšie.
Ľudia si k tebe dovolia toľko, koľko im dovolíš.
@aurora33 Normalna komunikacia je toto co predvadzas ty? Ano? Tak dakujem, to, co pokladam za chybu som si priznala a nepotrebujem od teba citat dalsie nadavky 😅 preco to robis? Takto sa rozpravas aj s detmi a manzelom? Pre dobro ludstva dufam, ze si takato odvazna iba na internete.

@abbey1
Taketo neurcite veci si nechaj, ak mas poznamku k nejakemu mojmu komentaru, pis konkretne.