icon

Deti na svadbe - ako by ste reagovali?

13. aug 2024

Ahojte. Viem, dookola opakovana tema...
Nemyslela som si, ze sa ma to bude az tak tykat, ale co uz. Planujeme svadbu a uz mame aj svoje deti. Hosti nebude az tak vela, okrem nas a personalu zo skuzieb nejakych 65 pozvanych... zatial.

Kazdopadne co nas trosku prekvapilo je to, ze mnohe rodiny chcu prist vyhradne s detmi a co je na tom najzasadnejsie je to, ze sa ani netaja tym, ze kvoli nim planuju skor odist. Nechapte ma zle. Su to napriklad rodiny, ktore byvaju na ulcii so starymi rodicmi ci dokonca taki, ktori byvaju v jednom dome a deti chcu vziat preto, aby si to udajne uzili. Aj nam povedali, ze bez problemov by zostali s babkou ale maju radi tancovanie atd ze by im to bolo luto prist bez. Deti bude cez 20, vek 1-7r. Mame aj rodinu, ktora ide v priebehu mesiaca a pol na 3 svadby /nasa je posledna/, vsade idu s detmi a aj k nam chcu prist lebo ved preco nie. No a kvoli tomuto poctu nemozeme napriklad zavolat kamaratov zo skoly s partnermi, lebo sa uz nezmestime 😪 mam sama deti, rozumiem, ze nie kazdemu sa da, nie kazdy chce... ale naozaj si tie deti svadbu az tak uziju? Ci to bude jedna velka meva nahanacka a ja z toho dostanem infarkt? Chodime aj my na rozne svadby a oslavy, ak mozeme, vzdy si to zariadime tak, aby sme prisli bez a aby sme si to spolocne aj uzili... napiste mi vas nazor

matullienka
14. aug 2024

Ja neviem ja som na svadbu ľudí pozyvala lebo som ich tam chcela mať a nie kvôli darom, bolo mi jedno či mi niečo dajú alebo nie. Pre mňa sú dôležití ľudia nie dary

ibrunova
14. aug 2024

Asi im to nevysvetlíš kulantne, musíš to povedať jasne, že deti nie. Ale názor k tomu zaujať neviem, ak by to bolo v rodine, bolo by mi divné, že idem bez detí, ak kamaráti, tak jasné, že bez detí. Pri tomto počte detí to bude jedna veľká naháňačka, ako si napísala. Držím palce.

tamitamitami
14. aug 2024

@lenkakravcova Tu ide ale o to že deti zaberajú miesto pre iných hostí ktorých chceli pozvať.

Bola som pozvaná na svadbu bez dieťaťa a brala som to úplne normálne. Nešla som lebo dcéra by bezo mňa neostala keďže by to muselo byť aj na noc. Ale teda ani ma nenapadlo hnevať sa za mňa úplne normálna požiadavka.

biba_18
14. aug 2024

@zafir01 no, lenže autorka nestojí pred takouto otázkou - že pozvaní nemajú kde nechať deti alebo s kým - ale že nechcú ... a predpokladám, že keby ťa má zavolať nejaká kamoška (nie rodina, nie najlepšia kamoška - ale kamoška zo školy napr.) - asi by si tak na účasti svojich 3 detí netrvala a rovno by si pozvánku odmietla. teda mne by to prišlo ako logické a správne a hlavne - ohľaduplné ...

biba_18
14. aug 2024

@simona20201309 a čo ty vieš o aké spomienky si ukrátená ty ... veď ma vôbec nepoznáš, ani mojich rodičov, ani moju rodinu ... a vieš ty čo, ja mám napr. s kamoškami mojej mamy dodnes pekné vzťahy, niektoré mi dokonca aj strážili dieťa, ak sme my išli na pohreb - aj keď ja som im nebola na svadbe 🙂 dokonca aj na vianoce k nám chodia 😀 že generačná trauma ...

jana_eyre_2
14. aug 2024

@biba_18 vidíš a ja keď som napísala, že by som odmietla úplne z rovnakého dôvodu ako píšeš teraz zafir, tak si ma nechápala.. tiež mám tri deti a nemala by som ich kde nechať, ale aj by som to brala ako super príležitosť/dôvod odmietnuť.. všetci tu píšeme len svoje postoje z vlastných skúseností a okolností..

betulinka1
14. aug 2024

Inak ja celkovo nechapem pozvania ludi z rodiny s ktorymi nie som v konakte, max ich vidim na nejakych svadbach, karoch. My sme tiez s muzom riesili, ze co a ako ale ja som povedala, ze pozveme iba tych, ktorych volame na grilovacky, chodime na chaty. Cize napriklad som volala iba cast ludi z rodiny, takze jedneho bratranca s rodinou Ano ale druheho nie, nevidela som ho 3 roky. A bolo mi to uplne jedno. Cize sme sa dostali do počtu 46 ludi a s kamošmi. Povedala som si, ze tento den chcem byt s ludmi, ktori su súčasťou mojho zivota a s nimi ten den chcem osláviť. A myslim, ze som dala potom taky vzor aj po rodine, lebo sesternica spravila to iste. Aj mi volala, ze sa ospravedlňuje, ze volaju iba niektorych a z nasej strany iba babku. Ale nevychádza to financne. Ja som jej povedala, ze tomu uplne rozumiem a tesim sa s nou. Bola krasna nevesta, na fb som videla fotky mali kooooopec kamosov, viac ako rodiny, super si to uzili. Za mna plati, ze velky den chcem mat pri sebe ludi nie z povinnosti ale preto, ze so mnou zdieľajú zivot, moje radosti a moje starosti. Cize autorka, ak by som chcela mat na svadbe kamosov, tak za mna kludne a aj keby som nepozvala sesternice s ktorymi nie som v kontakte. Dokonca som pocula od znamej, ze u nich v rodine boli pozvaní iba súrodenci rodicov ale bez deti, ktore uz mali rodiny. Nik to neriesil. Takze vazne si to urob podla seba ako len ty chces.

kleopatra114
14. aug 2024

Aj my sme boli požiadaní , aby sme prišli bez deti-dokonca od rodiny . Neurazila som sa , samozrejme . Je fajn občas sa zabaviť bez dieťaťa , nemusieť ho strážiť , pokecať s dospelými bez toho , aby vám dieťa sedlo na kolenách . A vôbec som to nebrala tak, že mi niečo prikazujú .

dominikamacakova
14. aug 2024

@biba_18 svadba je rodinná oslava, nie párty. Ty mi píšeš, že neveríš, že všade chodím s deťmi, tak čo to má spoločné s tým, že autorka nepozýva slobodné matky?? Áno všade chodím s deťmi. Keby odo mňa niekto chcel aby som prišla na svadbu bez detí, tak bohužiaľ/našťastie neprídem. Deti sme zobrali na svadbu aj keď sme boli na ne dvaja. Normálna prirodzená vec.

biba_18
14. aug 2024

@jana_eyre_2 a čo by som nechápala že ich nemáš kde nechať, toto ja chápem. nechápem keď mi niekto povie že nechce lebo sú predsa rodina ...

zafir01
14. aug 2024

@biba_18 áno to je samozrejme ,a píšem to v niektorom z predošlých príspevkov .ak sa jedná o sestru ,švagrinú ,či blúzku sesternicu ( tak ako ja mám sesternicu ako vlastnú sestru ) ,tak by ma to mrzelo ,ale zariadila by som sa a neurazila .ak som kamoška ,vždy na svadbu bez detí ,alebo jej oznámim ,že môžem len do určitej hodiny kôli stráženiu .
Ide o malichernosti . Na svadbu idem a pozývam ľudí ,s ktorými mám pekný vzťah ,a teda mi nevadí si veci s nimi vydiskutovať a urobiť tak ,aby som si s nimi užila ich veľký deň ,stala pri nich a zároveň boli spokojné obe strany

biba_18
14. aug 2024

@dominikamacakova povedal kto? ty si nebola na svadbe niekomu kto nie je rodina??

venom19
14. aug 2024

U nas sa chodi na svadby s detmi, my sme mali asi 30 deti. Neviem si predstavit ist bez nich, su rodina spolu. Ale vsade su ine zvyky. Asi ste mohli poriesit vacsie priestory. Co uz ale....tak pozyvajte vyslovene bez deti, kto bude chciet, pride. Kto nie, nie.

terezka1947
14. aug 2024

@kikushaa robím to iba ako pomoc kamoška občas....ale nestačím sa diviť nad neohladuplnodtou ľudí.
Vlastne,napíšem rovno-sebeckostou.
Odpoveď na všetko u mnohych- no a čo???
No nie je no a čo?keď nepríde alebo naopak príde o 10ludi,ešte keď neprídu....taaaak dajme tomu,strata na niektorých chodoch.
Ale prinášať počas úvodného prípitku stôl,či stoly a niekde ich "prilepiť" lebo niekto nevie,čo sa patrí,to už sila je.
A najväčšia sranda,čo som zažila bola,keď kamoš ženícha prišiel s 3detmi,lebo chceli vidieť svadbu a k tomu vzal aj svojich rodičov,aby im tie deti mal kto postrážiť,kým budú tancovať,to máš 5ludi naviac,bolo potrebné zriešiť 5miesr,lenže on už s manzeisedel pri okrúhlom stole s inou skupinou ľudí.
Hostina začala okolo 18:00 ,kým sme vymysleli sedenie a chodili okolo ľudí a predvádzali,to tiež chvíľu trvalo.....a už okolo 20:00,všetci odišli,lebo deti sa nudia.
Keby niekto chcel dopísať,že čo to za typ ľudí,tak prosím pekne,obaja rodičia lekári,čiže už by sa čakalo určite správanie a vystupovanie.
Mne to prišlo ako sranda,ale čo prežívali ti,čo tu svadbu organizovali...asi nemusím písať.
A ver,že toto sú bežné prípady.
Preto píšem,keď niekto chce-nechce prísť bez detí,chápem,ale nech sa neuráža a nech neprekvapuje.
Alebo poradím,skúste si to vyskúšať zorganizovať veľkú akciu a hneď zistíte ako sa (je) správať.

biba_18
14. aug 2024

@terezka1947 ja normálne neverím vlastným očiam 😲

pimpa12
14. aug 2024

Ja ti píšem za seba. Ak by som bola niekoho známa a pozýval by ma na svadbu, ani by ma nenapadlo prísť s deťmi. Za mňa je to aj nevhodné, tlačiť svoje deti na svadbu niekoho koho možno vidia prvý a posledný krát. Ak by ma pozýval niekto z blízkej rodiny, napr. sestra, bratranec tak by som chcela prísť aj s deťmi. Ale ak by robili svadbu bez detí , rešpektovali by sme to.U nás to takto platí v celej rodine a nikdy sa nikto neurazil.

dominikamacakova
14. aug 2024

@biba_18 bola som kamoške na svadbe ak s deťmi, to bola úplná samozrejmosť. Chvalabohu nešetrili na deťoch ani im neliezli na nervy

biba_18
14. aug 2024

@dominikamacakova ale nepíš že je to rodinná záležitosť 🙂 kamoška nie je rodina

matullienka
14. aug 2024

@biba_18 dobrá kamoška je niekedy viac ako rodina. Stačí si tu prečítať pár diskusií a človeku sa zastavuje rozum aké dokážu byť vzťahy v najbližšej rodine

matullienka
14. aug 2024

@terezka1947 tak toto je už vrchol drzosti a trápnosti a asi by som ich osobne vypoklonkovala a boloe by mi jedno, že sa urazia. Takých ľudí bez štipky rešpektu človek nepotrebuje ani ako známych nie to priateľov

dominikamacakova
14. aug 2024

@biba_18 svadba je všeobecne rodinná oslava. Veď dvaja sa berú za účelom založenia rodiny, proste pre mňa je scestné robiť svadbu bez detí, to je ako robiť si rozlúčku so slobodou bez kamošiek. Ale chápem, že je "nová doba". V poslednej dobe sú svadby, že " chceme svadbu ako z Pinterestu/ instagramu, doneste obálky lebo ju nemáme z čoho zaplatiť, "spratkov" nechajte doma a kto nemôže prísť, tu je číslo účtu" 😅

terezka1947
14. aug 2024

@biba_18 ale ver...možno keby tu niektoré žienky napísali svoje skúsenosti z vlastných svadieb,bolo by to zaujímavé čítanie.
Pohľad na svadby sa za tie roky zmenil...niekedy to bola česť,keď ťa má svadbu zavolali. Teraz je to opacne,hosť si určuje,čo bude robiť na svadbe,kedy prúde a odíde,či vôbec pride,má požiadavky na vyriešenie cesry,zaplatenie hotela,no....mať svadbu teraz,to je fakt na zváženie.
Česť všetkým rodinám,kde všetko prebehne pokojne, slušne...

30katrusa40
14. aug 2024

Ty si myslíš že za to že niekto býva v doma so starými rodičmi má automaticky stráženie. Prekvapilo, nemajú. U nás to platí na svadbu sme nešli lebo deti na noc nepostrazia . Nechodíme večer von samy s manželom . Mala si si najskôr zistiť počet ľudí a potom vybavovať priestory. A akože niekto deti môže vziať niekto nie. Pekne blbé. Keby tam nemá deti nikto tak ok. Ale takto je to ozaj od teba blbé. A robiť veľkú svadbu keď už máte deti je hlúposť.

biba_18
14. aug 2024

@matullienka áno. ja som bola na svadbe dcéry svojej najlepšej priateľky. celá rodina sme boli. ešte aj synovu priateľku volali. ale ak by nezavolali syna alebo dokonca ani mňa - vôbec by som sa neurazila... ja mám proste za to, že vzťahy sa budujú inak ako pretláčaním svojho ... keď teraz nad tým rozmýšľam - boli sme ešte na jednej takej svadbe, kamoška ženila syna - môj muž a syn tam nikoho nepoznali - bola to moja kamoška - ale ona vyslovene trvala na tom aby prišli aj oni. išli. kvôli nej...

ivik4
14. aug 2024

@pimpa12 kazdy pricetny clovek to respektuje , zvysok sa osopi jak soplave decko 😃

biba_18
14. aug 2024

@dominikamacakova neviem posúdiť, aké sa robia teraz svadby a prečo... ja som mala na svadbe 20 ľudí cca. mala som úplne nezvyčajnú svadbu. ani hudbu sme nemali. po neskorom obede a večeri sa to rozpustilo a mladí sme boli normálne na diskotéke - ako som písala, fakt u nás bolo iba jedno dieťa 🙂 a jeho rodičia išli domov - a my do rána na diske 😀

miggy
14. aug 2024

Ja nečítam diskusiu, ale ak by nás pozvali bez dcéry, v prípade, že by sme šli, ostali by sme tiež len max.do polnoci. Lebo to dieta sa u babky vyspi a my ráno musíme fungovať;) ale našťastie, ja mám rodinu a kamarátov, ktorí keď nás volajú na svadbu, automaticky rátajú aj s dcérou a s nami ako rodinou...

alesto
14. aug 2024

Autorka, rozpošli všetkým hosťom dnes e-mailom link na túto diskusiu a uvidíš, že sa ti aj sami vyselektujú. A budeš mať po probléme. 😉

surama
14. aug 2024

Tiez sme toto riesili...mali sme mat 20 deti na svadbe. No ja som bola velmi nestastna z toho, lebo vsetko to boli male deti, a teda cakala som, ze mi vsetci kvoli nim poodchadzaju pred polnocou. Avsak nemala som odvahu povedat tym ludom, ze vy ano, deti nie, takze som to nechala tak. A zas, ja ked som bola dieta, tak som sa velmi tesila na svadby 😃

Takze niektori potom dosli bez deti, niektori s detmi, ale mali to potom poriesene, ze niekto po nich prisiel a vzal ich na hotel. Ako poviem ti, ze vobec mi tam tie deti nevadili a rodiny sa pri nich striedali, ze napr. stari rodicia boli s detmi, rodicia tancovali a potom naopak....pripravila som vela balonov, takze s nimi behali. Ti, co dosli bez deti sa paradne zabavili a velmi si pochvalovali, ze su bez nich 😃 Ti, co s detmi, tak samozrejme boli obmedzeni detmi. Ale deti mali zazitok, pacilo sa im, tancovali 😃 A vies co? Pred polnocou mi praveze poodchadzali kamosky a kamosi bez deti, ktori sa opili.. co praveze s nimi som sa chcela najviac rozbit 😃

Ale zas, ked uz ja mam dieta a boli sme na svadbe kamosovi, tak sme maleho vzali len na obrad a kusok na oslavu a dosli pre neho moji rodicia. My sme tam boli sami cudzi, nemal by ho kto postrazit, keby sme chceli tancovat a je velmi aktivny, takze sme nechceli, aby narusal svadbu. A super bolo, celu noc sme sa zabavali a tancovali 😃

lujza123
14. aug 2024

Skús sa trosku odosobniť. Je to vaša svadba, vas deň. Nemusíte sa hrať na chrumkavých len aby sa 60 ľudí neurazili.
Normálne to sformuluj do pozvánky ze počet miest je obmedzený a deti koli tomu berie len najbližšia rodina. Kto sa urazí jeho vec.

Toto je naopak skvelá príležitosť pretriedit a ujasniť si vzťahy. Radšej mať na svatbe spolužiakov ako kinderparty