Keď nenosí darčeky Ježiško
Ahojte. S partnerom sme dohodnutí, že keď sa nám raz pošťastí mať dieťa, tak darčeky budeme dávať normálne my, ako rodičia. Všetko okolo máme premyslené, len neviem, ako to bude, keď pôjde do škôlky. Keďže tam bude veľa detí, ktoré na Ježiška veria, nerada by som im takto brala ilúzie. Ako ste vysvetlili vašim deťom toho Ježiška v iných rodinách? Aby to bola pravda a zároveň, aby pochopilo, že by ostatným deťom nemalo hovoriť, že Ježiško darčeky nenosí?
@anjelicek26 tak ak by to bolo takto ako to mate vy, tak sa mi to paci.. je to jej vlastne rozhodnutie, a este je to aj mile 😀 asi tomu nechame volny priebeh a uvidime comu bude chciet verit nase dieta 🙂
@h2 - haha ano to je tiez pravda, taketo veci sa riesia za pochodu a nie hypoteticke vychovne uvahy, ktore potom aj tak nebudu fungovat, lebo nastane situacia doma ina.
@h2 tak len uvazuje dopredu..tak isto ked som ja zistila ze jezisko neexistuje som si povedala ze ja klamat deti nebudem 😉 ona nikoho nepresvieca aby to robili aj ostatni chcela len radu ako to vysvetlit detom... vy ste sa nikdy nezaujimali o veci dopredu? ..ved to robi kazdy... ja tiez ked som este ani tehotna nebola som si zistovala napriklad ako detom vysvetlit ze ako sa rodia babatka a tak 🙂
@maribell
@irriss tiez sa rada drzim faktov. co sa tyka viery , som katolicka, ale nejako to vnutorne necitim a neverim.. no Vianoce su pre mna nieco velmi citlive, rozpravkove a v podstate cca od 1 decembra do zaciatku januara prezivam akesi duchovne obdobie, kedy mi je uplne super na dusi . mam rada ked akosi spontanne sa u nas doma vycari atmosfera vianoc, uplne nenutene, a vzdy si spomeniem na nas maly vianocny zazrak, ktory ma teraz dva roky. splodeny pod cerstvo vyzdobenym stromcekom, kedy som smutila sa nasim prvym drobcekom a nedufala, som uz ze tak skro sa to opat podari..... a mozno preto su pre mna vianoce o to krajsimi.. alebo aj preto, ze sama mam meniny 13teho a narodky 30 teho dec. a celkovo cely mesiac len oslavujeme , prijimame navstevy alebo my chodime po navstevach 😀
My sme boli tiež pevne rozhodnutí deťom "neklamať" a preto sme im od začiatku (od mala) hovorili, že Ježiško nám požehnal korunky, aby sme my mohli z lásky k nim nakúpiť darčeky a že Najväčší Dar Vianoc je pre nás práve ten malý chlapček v jasličkách-Ježiš, lebo on je tá Láska...
takto sme to mali vysnené a takto sme to aj praktizovali (a praktizujeme doteraz), AAALE, nečakali sme že sila okolia (babky, dedkovia, krstní, tety, ujovia, škôlkari atd) je silnejšia a dokáže pretlačiť tézu, že darčeky predsa len nosí Ježiško... a tak naše deti -i napriek tomu, čo sme im hovorili my 😅 (úúúplne to vyselektovali)- uverili tomu Tajomnu a tej sile, že darčeky nosí Ježiško (bolo to silnejšie ako naše argumenty)...
ALE! naša snaha sa predsa len zúročila...v čase, keď už boli väčší a z rôznych strán počúvali opak-že darčeky nosia rodičia- tak práve vtedy padlo na úrodnú pôdu naše rozprávanie, že presne tak to je, ako sme si my hovorievali, že darčeky nosí Ježiško cez ruky rodičov, aj tým, že im požehná peniažky na darčeky a tak vlastne nezažili sklamanie a klamanie (my sme im neklamali v podstate nikdy a ani slová iných takto nepovažovali za klamstvo)...
čo bol vlastne dôvod, prečo sme to práve takto prezentovali my...
ja som totiž zažila veľké sklamanie, ke´d ma deti v škôlke (za tvrdého komunizmu) vysmiali, keď som sa pred všetkými v kruhu prihlásila a povedala som, že darčeky nosí Ježiško...
to bola vtedy pre mňa ozaj studená sprcha...
raz sme boli pred Vianocami v Tescu pri pokladni a mladší syn sa ma spýtal: "Mami, prečo som tu ešte nikdy nevidel nakupovať Ježiška?" a ja som sa znova len mohla oprieť o našu "pôvodnú teóriu" a povedať pravdu: "...pretože on nás poslal sem a použil naše ruky a naše nohy, aby sme tie darčeky kúpili my"... a syn dokončil: "a aby On nemusel stáť v rade" 😎 😅
...
ale aby som nebola mimo tému- myslím si, že iný názor detí neovplyvní úprimnú vieru detí, ktoré veria v darčeky od Ježiška,
lebo pre nich je to ozaj silná a neochvejná viera-tak ako bola aj u našich, hoci sme sa im snažili hovoriť o tom trochu inak...
@lucka1987 no a to je prave o tom, jak popisujes..to je neco jineho, kdyz POSTUPNE dite odhaluje "pravdu"....ale brat mu iluze to je prilis MODERNI setreni casu...nic jineho v tom nevidim, jen duvod ten, ze chybi rodicum cas, talent na schovavani se, fantazie o prekvapeni a utajeni.
.proste Ti to reknu Franto rovnou ted,,,uz jsou Ti tri, v knizce je napsano, ze od tri mi rozumis a pani ucitelka ve skolce rika, ze jsi chytry chlapec.., je to tak a tak NIC neexistuje.., proto se mnou ted pujdes, , hodis do kosiku 3-4 darky , mas na to cas 😉 - od zari do prosince... max. hodnota je od rodicu 200 eur, od babicky 100 a pokud chces neco vetsiho, vezmi si sebou svoje kapesne (treba uz ze krtin) 😅 jo a hlavne po mne nechtej balici papir, to je vyhazovani penez, stejne se pak vyhodi a jen mi udelas bordel v obyvaku, staci, ze opadava ten umelej strom uz deset let...a tata neni schopnej prinest zivej nebo koupit novej.. 😝
Pecivo? sladkosti, ktere nasbiras po baraku od Hallowena vydrzi do Vanoc a nezapominej, ze je jeste Mikulas, to Ti strejda s tetou nakou dvacku prihodi.. 😖
@lucinocka tak sme rozni a inak to vnimame... Ja jej vzdy poviem ze to je len rozpravka -aj tak ich miluje.. a fantaziu ma uzasnu... A prave ze svet je zly tak sa snazim nepodporovat naivitu... Napriek tomu miluje svet,ludi a usmev ma snad prilepeny k tvari takze asi jej tym neublizujem. Proste len chcem nez zije v realite.
@maribell Ja som si tiež plánovala dopredu, že deťom o Vianociach poviem pravdu, no ale zmenila som názor, preto som aj autorke písala, lebo je pre ňu predčasné nad týmto uvažovať, keď ho možno tiež zmení. A, mimochodom, ako deťom vysvetlíš ich príchod na svet? 🙂 Lebo ja teda v tomto plánujem povedať pravdu, no ale nikto nevie, či to tiež ešte nezmením.
ahoj.prosim Ta,toto neber v zlom,ale ja kym som nemala deti,mala som take plany,ze sam nas parlament by sa mohol schovat.chcela som latkovat,kojit a byt racionalna perfismama.teraz mam deti tri a vsetky plany padli do hajan.kym nemas,neries.dokonca si myslim,ze kym dieta nema urcity vek,nema ani len zmysel sa tym zaoberat.to mas este minimalne 6 rokov casu 🙂 akurat tu vznikne len dalsi flame medzi jeziskarmi a nejeziskarmi.no treba nam to?netreba.pekny den🙂
@maribell jaj , no tak ja na drakov tiez neverim.. aj ked.. ktohovie. kdesik mozno bude nejaky schovany.. vzdy si nechavam zadne dvierka otvorene, 😀 😀 😀 😀 jasne tie vianoce, to nie je len jezisko ci santa ci kto.. ale celkovo to naladenie..
ja to skor ladim do tohosveta zazrakov a happyendov v rozpravkach a tak... celkovo vianoce bez vlastneho pecenia, bez zrazenej domacej majonezy, bez dookola tych istych rozpravok ci slovenskych ci zahranicnych , bez par rozbitych guli a stresoch, ci stromcek bude pekne vyzdobeny / toto brat s rezervou / .. a ci mi nezabehne kost v hrdle ako kazdy rok... to si ansi neviem predstavit.. mna na vianoce vie dojat obycajna reklama na maslo.... celkovo som v takom akomsi inom rozpolozeni
@adeala ries, ked bude na to cas, naco sa tym zaoberas teraz 🙂 ... mozno dovtedy budes mat zase ine nazory ... dieta s rodicmi robi zazraky 😀
@adeala sme veriaci, ale ja som detom velmi skoro povedala (okolo 4 rokov), ako to s darcekmi je. o nic menej nie je toho ocakavania, lebo my nepiseme ziadne listy, ale darceky starostlivo vyberam. takze pre deti je to velke prekvapenie, lebo si nehovorime, co by sme chceli, hoci pocas roka pocuvam a zvazujem, co ma skutocne pre nich zmysel. caro vianoc u nas tvori atmosfera, koledovanie deti doobeda, spievanie kolied doma, carovna vyzdoba a pod.
ja s detmi hovorim otvorene a pravdivo, ziadna tema nie je u nas tabu. tak aj v tomto smere som im povedala, ze my vieme ako to s tymi darcekmi je, a ze je vela rodin, kde deti veria, ze darceky nosi Jezisko. ze nie je vhodne zasahovat do ich rodiny a prezradzat nieco, co ma byt medzi rodicmi a detmi a pod. dlho sme na tu temu hovorili, deti to normalne pochopili a rovnako ako vsetci aj oni hraju hru, ze darceky nosi Jezisko, hoci vedia ako to je. A nepride im cudne, ked sa ich niekto spyta, co priniesol Jezisko, odpovedaju aj v tom zmysle. Ta hra sa im paci, je to stale take kuzlo pre nich, darceky davam tak, aby ma nevideli. ale zaroven aj oni pripravuju vlastnorucne darceky a maju aj radost z toho, ze mozu niekoho obdarovat, nielen darceky prijimat.
@zuzkat1 Po prvé pýtala som sa zakladateľky lebo ma to fakt zaujíma ako budú túto vec riešiť a po druhé ja som nehovorila o sklamaní, či traume, či ujme ale o tom krásnom čare vianoc, o tom ako sa deti tešia na to či dostanú to čo chcú, či sa splnia priania o tom ja hovorím, vy jej môžete to čo chce kúpiť celoročne či nie ??? prečo len na vianoce ??? Čo sú to potom vlastne vianoce ??? ide o atmosféru, čaro, tajomno, detskú fantáziu ... nie o to , že mama s tatom kúpia darček čo som chcel/a a hotovo ... ale každý ma na vianoce iný pohľad, ja vám váš neberiem ... len si myslím, že deti majú mať ten čarovný detský svet čo najdlhšie nie ich hneď oboznamovať s tým, že svet je zlý, plný násilia a že vlastne nieč čo všade dookola počujú nie je pravda ...
@lucka1987 no ja jen postupne dohazuju pravdive vysvetlovani MYCH nedostatecne utajenych zpusobu nakupu 😔 😔 casem lze vlozit vsuvka o penezich, ze Jezisek nemel cas, proto tu v obalce nechal penizky..,,to je u tech vetsich deti...nesehnal tu spravnou barvu, to si musis vybrat ty..nebo zkusit ty..
takze u pranicka (nutne fixou napsane), ktere viselo venku na strome ci na snure a cekalo na "dest ci snih"aby rozteklo pri prvnim snehu ci desti se prilozi obalka a zavesi na vanocni stromecek..pokud obalka neni, to znamena, ze Jezisek nepotrebuje vedet napr.barvu ani velikost.. 😉
u nas "roztekle pranicko" znamena Jeziskem prectene pranicko.. 😔 😉
@adeala a na ktorú r.ť oslavujete Vianoce, keď neveríte v Ježiška? Veď Vianoce sú oslava jeho narodenín, tak nechápem aký má logický základ a načo oslavovať niekoho narodenie, keď neverím v jeho existenciu /neoslavujte Vianoce a máte tým problém vyriešený 😀 /
@zuzkat1 no a kdyz je v TV pohadka , stoupnes si pred obrazovku , kdyz je tam neexistujici postavicka, kterou Tvoje dite doslova miluje? Jak zastavujes realitu v detskem svete????????????????????????????????
Jak mu vysvetlis, ze je to jen pohadka a neexistyujici postavicka...se kterou on by rad usinal a nebo o ni sni v podobe plysaka ci knizky?
Ach jooo..tusila jsem to, je to tu jako kazdy rok pred Vanoci..BOURE kvuli Jeziskovi..je to opet a tentokrat hned po par prispevcich..
v duchu a rytmu MK...
kojit/nekojit
ockovat/neockovat
vira/nevira
..
...
...
zabalit/nezabalit ..ja balim...darky i zadek..Mejte se krasne🙂
@irriss napr.ked sa opytala ci pojdeme aj my do pernikovej chalupky tak som jej povedala ze nie lebo ta je len v rozpravke. A ma plysoveho krtka to neznamena ze veri ze krtko fakt existuje.
@belasy_motylik pre mna su vianoce sviatkom rodiny. Neverim v boha ani nic podobne tak uz sa nemozu vianoce slavit? U nas to bolo vzdy o rodine a nie jezisovi.
Ja by som toto dopredu neriesila ... moja mladsia dcera, ked som jej povedala, ze darceky prinesie Jezisko, tak zacala usedavo plakat (vtedy mala 2 roky) a tvrdila mi, ze to donesiem ja a tatko a nikto iny ... cumela som ako puk 🙂 ... teraz ma 4 roky a uz sme pisali list Jeziskovi ... do nicoho som ju nenutila, doniesla si to pred rokom zo skolky a tak v tom pokracujeme aj teraz ... starsia jej uz tento tyzden vysvetlila, ze darceky nosia rodicia a tak teraz pre zmenu plakala, ze Jezisko ... deti sa menia a ja by som fakt nic umelo neprogramovala a uz vobec nie takto dopredu 😉
baby, to fakt Jezisko nenosi darceky ??? 😀 😀 😀
prisla som o svoje posledne zivotne iluzie ... ach jaj. taka mlada...
@margarita 😀

@maribell Ale akým deťom??? Veď ešte nie je ani len tehotná!