Kto neoslavuje Vianoce a prečo?
Ahojte su medzi vami aj také žienky u ktorych sa vianoce neoslavuju?.ze to beriete ako bezne dni..?
My s manželom. Nejako v tom nevidíme zmysel. Odkedy spolu bývame, od 18,nemáme ani vianočný stromček, darčeky si nedavame vôbec na žiadne sviatky, a jedlo sme mali tento rok prvý krát vianočné len preto, ze sa dalo objednať. Nemáme žiadne špeciálne vierovyznanie, len v tom nevidíme zmysel
@freepalestine no zaujimave je pre mna to, ze s krestanstvom som “ koketovala” od detstva, sice rodicia nepraktizovali ale dali ma na cirkevnu skolu, cez leto cirkevne tabory atd … ale az pred asi dvoma rokmi som si povedala ze by nebolo zle si dat rocny plan citania biblie … a trochu ozivit ten svoj “ vlazny pristup” … a veru mi to zmenilo cely pohlad na krestanstvo ako take … zacala som vela prehodnocovat aj rimokatolicku cirkev do ktorej patrim prave preto lebo som mala pocit ze biblia je tak 20% a zvysok je len akasi “ nadstavba” nad bibliu … a tiez sa pytam rovnake otazky, kde ma v krestanstve miesto Panna Maria, relikvie, sochy medailony … stale nemam odpoved na svoje otazky ale stale hladam … a tie plany citania biblie si davam lebo som taky poctivy typ ktoremu to neda nedodrziavat a tak som s pismom v kontakte dennodenne … a citim ze moja viera aj chapanie mnohych veci sa rozvyja a je tam taka iskra ktora mi predtym chybala… inak ak Ta zaujimaju taketo otazky a odpovede aj z pohladu rimokatolickej cirkvi tak odporucam na youtube kanal “ mnich s kamerou” hlavne prve livestreamy … kde sa ho ludia pytaju rozne otazky take tie uplne basic ktore poklada kazdy druhy neveriaci clovek a je to velmi zaujimave. Inak tento mnich s kamerou je benediktinsky mnich a robi livestream vzdy v nedelu raz za mesiac… 🙂
@mapa počkať počkať ale ty miesas hrušky s jablkami.
Muslimovia majú zakázané vraždiť.
Katolíci nemajú zakázané bozkávať sochy. A netvrd mi opak, sama pochádzam z katolíckej rodiny a teda napr pred Veľkou nocou sa tam bozkáva socha Ježiša na kríži..
A tiež nehovoríš úplne pravdu s tým kristocentrizmom. To môžu o sebe povedať protestanti ale určite nie katolíci - keďže tam máš patróna na každý neduh a chorobu atď mimo Krista. Ty to tak vnímať môžeš, ale ja tu nepíšem o Tom ako to ktorý katolík alebo muslim vníma ale o vierouke. U vás tieto veci stoja konkrétne na chápaní viery nie cez Bibliu ale prvotne cez katechizmus RKC (rovnako ako niektoré smery islamu sa nezakladajú na Koráne ale na mimokoranskych zdrojoch).
@lenkakravcova súhlasím … že RKC má nadstavby ktoré sú prinajmenšom zvláštne ale stále lepšie ako Islam ktorý verí že po Ježišovi bol ďalší prorok …
@hendikep čo je na tom zlé veriť, že Ježiš bol prorok Boží a Mesiáš?
na vsetkych sviatkoch mam rada volno😀❤️
@janka1011 ja som ateista a Vianoce slávime (keď sa to dá nazvať ako sláviť) dá sa povedať skôr ako voľno, máme šalát, rezne, koláče večer si dáme darčeky. Od budúceho roka už ich strávime na chalupe ako obyčajne voľno.
Inak Vianoce nie sú len kresťanské. Kedysi veľmi dávno boli sviatky zimného slnovratu. Významné sviatky sú úzko previazané so začiatkom a koncom úrodnej časti roka. Cirkev však tieto pohanské zvyky chcela zrušiť, nedarilo sa jej tak sa prispôsobila dátumom tak jednoducho povedané.
No a na záver dátum narodenia Ježiša nie je známy. Predpokladá sa že to bolo v auguste. Toto všetko je známe už hádam niekoľko rokov.
Ľahko si to vieš dohladať.
Zároveň nikomu neupieram jeho vieru nech je to čokoľvek.
@freepalestine no chcela by som vidiet romsky preklad - lebo v kazdej diskusii na fcb vzyvaju božie tresty nad bielymi..
@lenkakravcova Moslimovia majú zakázané vraždiť. Prečo to teda robia? Myslím tie teroristické útoky, ktorých bolo a je dosť. Mimochodom, ktoré náboženstvo neodsudzuje vraždenie? 🤔 Oficiálne. Akosi žiadne neviem povedať. Takže to oficiálne zakazujú všetky. A vrahov a teroristov je neúrekom. A u islamistov je ich teda „požehnane".
@heni79 Kresťania majú zakázané scudzolozit, prečo je najviac rozvodov na Slovensku z dôvodu nevery? Vlastne majú zakázaný aj rozvod a i tak sa rozvádzajú..
Skús sa taketo niečo opýtať pri každom inom náboženstve. Nájdeš snáď odpoveď. Ono to nie je až tak zložité sa nad tým zamyslieť. 🙂
@galioska tak to teda určite. Čím viac sviatkov, tým viac voľna. 😀 Keby že každá viera + štátne sviatky by boli voľno to by bolo prázdnin. 😀😀😀
@lenkakravcova my mame vela prazdnin, v anglicku maju decka skoro kazdy druhy mesiac asi tyzden prazdniny ale potom kratsie letne ale nevadi, leto je tu vacsinou onicom😀
@janka1011 vianoce su povodne pohansky sviatok, to, ze krestanov cirkev zmanipulovala je vec druha
@heni79 teroristicke utoky pachaju aj krestania, zidia a ini. Len vtedy ak je teroristicky cin spachany nemoslimom, sa jeho nabozenstvo v mediach nijak nespomina. Akurat tak povedia, ze bol psychocky naruseny jedinec. Ak to spacha moslim, tak sa jeho nabozenska prislusnost zdorazni, a moznost, ze mal daku psychicku poruchu ani neprichadza do uvahy.
Napriklad pri prazskom Davidovi som nevidela nikde napisane akej viery bol 🤷🏼♀️
Ako si napisala, islam nepodporuje vrazdenie. Na svete su okolo dve miliardy moslimov, ak by vatsina moslimov vrazdila a terorizovala, coskoro by nebolo koho vrazdit.
Media vytvaraju nase nazory. Zaciatkom 20. storocia media pomohli k tomu, ze bezny lud videl zida ako podkana, odpad.. nieco, co je skodlive pre spolocnost a treba sa toho zbavit. Preto bolo “lahke” vojakom vrazdit zidov v masach. A preto si ich pomaly nikto v tom case nezastaval.
Obdobna dehumanizacia sa teraz uz niekolko desatroci deje moslimom a arabom.. akosi nas nebolia vrazdy 8663 deti v Gaze, pritom placeme kvoli 33 zavrazdenim detom v Izraeli. Mali by sme plakat kvoli 8696 mrtvim detom 😒
No dôležité je, aby rodičia (mamy) nevychovávali svoje deti k nevrlosti/neúcte až nenávisti k inej národnosti alebo inému vierovyznaniu. Všimnime si, že takmer za všetkými konfliktmi vo svete je extrémne národniarstvo alebo náboženstvo. Čiže podľa mňa odluka cirkví od štátu a nepreferovanie žiadneho náboženstva ako "štátneho", "nášho", jediného "správneho"... a dtto svojej národnosti. Inak sa v tomto globalizovanom svete pohlušíme.
Ja som brala ako bežný deň.(aj beriem,len už varím kapusta šalát ...a máme koláče)..,kým som sa nevydala a nemala dcéru druhé dieťa ...prvého syna mám autistu...aby ste si nemysleli že som hnusna osoba ktorá mu nerobí radosť vysvetlím...chlapček je neverbálny plienky zujem mu 24/7 proste nonstop starostlivost .....nerozumie nevie čo sú Vianoce stromček mu vadí od mala čiže nestaviam....čo sa tyka jedla ma len 2 jedla rezeň a kuracie nugetky ako prílohu akceptuje len zemiaky akákoľvek forma varené pečené americké kasa a pizza áno ta musí byť 😉...kapustnica šalát polievky nič iné....takže rezne ma každý deň nugetky proste svoj lubeny obedik takže nevarila som.... len jemu čo vždy ....načo šalát atď a sladké keď môj syn to neje sama pre seba??? Načo...darčeky áno samozrejme ale aj to si s toho veľa nerobi vždy kupujeme hračky a aj blbosti omaľovánky atď všetko čo ukáže mu kupujem a čo nech ma radosť aspoň takto......takze na to je zvyknutý cize pre neho a tým pádom pre mňa bežný deň....dúfam že spoznám aj iné pri dcére aké to je keď vie dieťa že sú vianoce ake to je keď hovorí atď....a samozrejme môjho syna zbožňujem i tak a kým budem žiť si ho nedám nech je to ťažké ako chce len nech mu je dobre môjmu fešákovi 🥰
@merlinja preco si myslus, ze detom neveriacich nosi jezisko darceky?
@madeincssr s tým súhlasím. Ideál je oddelenie politiky a náboženstva. A teda sekulárna politika.
@lenkakravcova a do ústavy by som zakotvil, že politické strany nemôžu byť založené na národnostnom, ani náboženskom základe (ani to mať v názvoch, stanovách, programoch...) To je "citové" ovplyvňovanie voličov.
@janka1011 iba pre kresťanov je to oslava narodenín Ježiša.
Pre ostatných na je to oslava čohokoľvek sa len oni rozhodnú...alebo deň, ako ktorýkoľvek iný - ak sa takto rozhodnú.
Už po x-krát som šokovaná, ako sú niektorí kresťania absolútne netolerantní a sami seba považujú za nadľudí.
Úplne inak by to vyznelo napísať "pre nás, kresťanov, sú Vianoce oslavou narodenia Ježiša Krista"
Namiesto toho to prezentujete ako jedinú možnosť pre všetkých.
Keby som nemala male deti tak už vianoce ani neriešim. Prestali mat pre mňa "caro*. A to vôbec nemám pri nich stresy z pečenia ci darov... Proste len to necitim ako dakedy
@lenkakravcova ty vieš, že po slovensky nie je muslim, ale moslim?
@barbie2023 spisovne sú obe možnosti, ja som si tiež myslela, že iba moslim je správne
Ale aj muslim je súlade so slovenským pravopisom.
Hrozne od opierať toto deťom. Viem si predstaviť, že by nemusela byť veľká výzdoba, pečenie 5 druhov zákuskov a podobne. Ale aspoň maličký symbolicky stromček na stole a aspoň jeden malý vyrobený z lásky darček... To by mi teda hrozne chýbalo. A hlavne deťom
@nyusika nie je to spisovne, nikde v médiách tak nepovedia. To je moslimská viera a nie muslimska.
@janka1011 ako tu uz niekto pisal, vianoce boli cirkvou naschval presunute na pohansky sviatok. takze ja praveze uplne chapem, ze ateisti slavia vianoce. cele toto obdobie je pekne a praveze neveriaci su k sebe kolko krat lepsi ako velki krestania... v biblii nikde nie je stromcek, darceky, "jezisko". ja sa skor divim, ze krestania im prisudzuju taky vyznam, ked je to vsetko umelo vytvorene. jedine co mi je divne, ze aj niektori ateisti prevzali nosenie darcekov jeziskom 😀 ja som krestanka(nie katolicka) muz je katolik a hned sme sa zhodli, ze jeziska u nas praktizovat nebudeme. on z dovodu ze nevidi jeho vyznam(ako som pisala nikde sa historicky nespomina), ja z dovodu ze mi to je proti srsti sa pred dietatom kazdy rok takto "hrat" a davat si pozor co hovorim, co robime...
@stanulienkat ano,, betlehem je symbol vianoc.. Podľa tradície sv. František z Assisi postavil prvý betlehem v roku 1223 v meste Greccio. Jasličky s malým Ježiškom a scéna betlehema sú pre katolíckych veriacich neodmysliteľným symbolom obdobia Vianoc až do 6. januára, keď sa slávi sviatok Zjavenie Pána - Traja králi..... stromčky až neskôr, ako píšeš..

@hendikep si skvela, ze si mi to takto pekne vysvetlila. Dakujem
Je zaujimave, ze Jezis sa modlil k Bohu, a nie sam sebe ci k Duchu, no vatsina krestanov sa bezne modli k inym ako k Bohu.
V islame je len Boh, ziadna dvojica ci trojica. To mne pride logickejsie a prijatelnejsie - takyto uplny monoteizmus.
Mam k tebe respekt-aj preto, ze si, ako vravis, Bibliu celu precitala.