Mám ísť na svadbu syna, ktorého má priateľ z prvého manželstva?
Dobrý deň
Chcem poradiť, ako by ste sa zachovali, zijem s priatelom, ktoremu sa bude ženiť syn zvprveho manzelstva, doteraz sme az tak v kontakte neboli,vsetko co kedy potreboval stale mu ako otec pohohol a financoval, ale chce aby mu svadbu platil, nie som proti ale este sa ho nepytal ci si ma moze zobrat ako partnerku na svadbu, ja som mu len tolko na to povedala ze ked tu svadbu bude financovat tak si moze aj pozvať koho chce, ako sa mam zachovat mam na tu svadbu vobec ist? zobrat koho chce, ako by ste to riesili
Keď sa partner rozprával so synom o svadbe a jej financovaní, tak sa mal aj opýtať, či má prísť s novou partnerkou a mať to už vyriešené. Záleží aj na tom, či budú robiť väčšiu svadbu alebo len menšiu.
To záleží od vzťahov. Ak by som s tým synom bola v kontakte a v rámci možností sme komunikovali, je to iné, ako keď sa vôbec nestykate.
V každom prípade by som rešpektovala rozhodnutie ženícha ci nevesty. Je to ich deň. Bez ohľadu na výšku finančného daru. Bolo by mi trápne "kupovať" si miesto na svadbu. Bud ma pozvú alebo nie.
nevieme, akym sposobom prebehla dohoda o financovani .... ak to partner ponukol, asi su vztahy OK a mohol/mal sa hned opytat na doprovod .... ale ak mlady prisiel, ze tato, caluj, potrebujem 1/2/3 tisic, .... v prvom rade by mna ako dieta hanba fackovala. ja mam pocit ze dnes je uz trend, ze mladi si svadbu platia sami, resp rodicia prispievaju po vlastnom uvazeni (mladiu casto €odmietnu, resp prijmu po svadbe ako dar .....) a zase, ak od otca ocakavam vyssiu dotaciu na svadbu, tak minimalne by aj on tam mal mat dorpovod ... ak su ale vztahy nastrbene, nesilila by som to. pamatam si tu diskusiu, ked od otca ocakavali peniaze, no nechceli ho usadit ani za stol ku neveste a ani ju nemal viest ku oltaru .... nakoniec tam tusim ani nesli ...
K tomu financovaniu svadby. Záleží veľmi od toho, či mladí sú študenti, tesne po škole alebo zamestnaní kratšiu či dlhšiu dobu. Zamestnaní, ktorí sú finančne možno na tom lepšie ako rodičia, by v žiadnom prípade nemali od rodičov žiadať, alebo chcieť, aby im financovali svadbu. Možno prijať nejaký finančný obnos ako dar. U mladých bez financií, ktorí majú svadbu napr. preto, že čakajú bábätko a chcú mať rodinu ako manželia, tak tam je ta pomoc, ak ju navrhnú rodičia pochopiteľná. Ale aj tak, hostí na svadbu by si mali vyberať nevesta a ženích.
Co sa tyka teba, mila autorka - dobyjat sa niekam, kde ta nepozvu sami od seba, je "trosku" trapne. Takze odpoved je jednoduchsia, ako by sa zdalo - pozvu ta - chod, nepozvu - nechod. Druha vec je, ake zavery z toho vyvodis, ake pocity budes mat... Ale to uz je skor o vztahu medzi tebou a partnerom - nakolko on vas vztah berie vazne, nakolko mu stojis za to, aby ta do rodiny zaclenil, pripadne je to scasti aj vychovanosti toho syna...
Nechapem nazory, ze je nebodaj povinnost otca/rodicov platit dietatu svadbu a drzat hubu a krok. My sme si vsetko okolo svatby platili sami, pritom mame obaja s rodicmi super vztah, peniaze aj ponukali, no by ma hanba fackovala od nich peniaze zobrat, co si horko tazko nasetrili z dochodku... Samozrejme ine je, ak su rodicia mladomanzelov na tom financne dost dobre - ale ani vtedy to rozhodne ziadna ich povinnost nie je.
Dalsia vec - je velky rozdiel tu niekomu kecat do svatby, za to, ze na nu prispem a je rozdiel pozadovat len jednu jedinu zakladnu a dolezitu vec - pritomnost partnera. Ved vsetko ostatne nech si mladi urobia podla seba - predpokladam, ze autorkin partner im nebude kecat ci, maju mat ako predjedlo sunkovu rolku alebo ruske vajce, nebude trvat na freziach namiesto ruzi a nestropi scenu, lebo druzicky maju lososovu farbu siat namiesto fialkovej... Skratka - to, ze partnerka otca by mala byt na svatbe, ked ju plati, je jedina vec - nechapem, co to ma spolocne s kecanim do svatby, to su dve rozne veci... Koniec koncov... Mladi by mali mat aj sami tolko rozumu a chochmesu, aby otca pozvali aj s partnerkou, ked uz to otec cvaka... Vysvetlim preco: Je normalne a slusne pozvat popri cloveku, na ktorom vam zalezi, aj jeho partnera. A je jedno, aky vztah s tym partnerom ma zenich ci nevesta osobne (pokial tam samozrejme nie je vyslovene nenavist ci konkretne spory). Pozvala som na svatbu sesternice - jednej manzela poznam dlhe roky a mam s nim super vztah. Druha sesternica ma "len" partnera, poznam ho malo, no su spolu uz dlho. Tretia sesternica mala v case svatby priatela, s ktorym bola par mesiacov (no uz tehotna), ja osobne som ho na svatbe stretla prvy krat, pre mna cudzi clovek. A teraz co - jednu sesternicu som mala pozvat s partnerom - ti mozu, lebo su to manzelia? Keby neboli zobrati, tak nie? Ci ako? Alebo som mala pozvat tehotnu sesternicu s kratkou znamostou bez parnera, lebo ho nepoznam a su spolu chvilu? Ved to je blbost... Proste otec spolu s mamou su pre zenicha druhy najdolezitejsi ludia na svatbe (po neveste), preto ma uz len zo slusnosti (byt tym synom) nenapadlo ho pozvat bez partnerky a este tym duplom, ked prispieva financne a plus, ked viem, ze spolu su uz nejaky ten rocik, ze sa nespoznali vcera.
@h2 super pre vsetkych, vyhli sme sa cudnym momentom, ako kde koho posadit, kto s kym tancuje, atd. Svokor si svadbu velmi uzil. Cirkus od novej partnerky sme necakali, je to normalna inteligentna zena. Sama sa nas spytala na nazor a v pohode ho respektovala. A pravdupovediac, neviem si predstavit, ze by sa starala do toho, koho pozvat na svadbu alebo do toho, ci ma otec prispiet na svadbu svojho syna.
@moninah Ďakujem za odpoveď. Cca o 2 mesiace mám byť "svadobná macocha", ale doteraz som sa nejako nezamýšľala nad tým, že by s tým mohol mať niekto problém. Tak asi ešte hodím úprimnú debatu s nevestou. (Viem, že ona, aj jej mama sú s tým v pohode, máme až nadštandardné vzťahy, ale možno to bude divné pre niekoho z rodiny mužovej exmanželky?) 🤔
@petatrubicka 7 rokov, poriadne sa nepoznáte, nekontaktujete sa...Nechápem vôbec, prečo vôbec uvažuješ, že by si tam mala byť, ak si nebola pozvaná.
@h2 ale ak mate normalny vztah tak je to ok ... ale to neni pripad zadavatelky otazky ... ak su korektne vztahy je to uplne ok ze ides na svadbu ... sedenie sa da vyriesit aj tak ze za svadobnym stolom bude len nevesta zenich a svedkovia alebo sa proste rozsiri a zmestia sa vsetci dnes je predsa tolko tzy pozliepaných rodin .. (moje, tvoje, nase) ak su vztahy ok je to v pohode ak sa nestretavaju tak je to mimo ale zasa niekedy sa stretnut musia potom by mali dat aspon par stretnuti pred obradom ...
@petatrubicka na svadbu pozývajú mladomanželia koho chcú a nie rodičia, aj keď niekedy rodičia tú svadbu platia. Tak sa trošku ukľudni a nehrň sa niekde, kde ťa pravdepodobne nechcú, keď ťa poriadne s nimi ani nezoznámil.
A to, že si našiel teba ešte neznamená, že prestal byť otcom. Samozrejme, že rodič finančne podporuje svoje deti ak chce
@petatrubicka Nie je na to jednoznacna odpoved, je to veeelmi individualne. Za mna nerozhoduje, kto a nakolko financuje svadbu, pretoze je to den, ktory patri mladomanzelom, nie ich rodicom. Rozhoduju len Vase konkretne vztahy v rodine, rodicia, deti, exmanzelia, ich partneri. Otec by sa mal spytat syna ako si to mlady predstavuje a podla toho sa zariadit s Tebou. Rodicia ak nechcu akceptovat predstavu mladomanzelov, tak nech jednoducho neprispeju....
Z pohladu dietata- neviem, nechcem a neprekusnem novych partnerov mojich rodicov, aj ked su uz cez 10 rokov spolu. Ani u nas doma neboli a ani nikdy nevkrocia do mojho domu. Takisto, ak sa mi budu deti vydavat, nebudu partneri rodicov pozvani- aj keby uz boli svoji. Takze spytat sa mladomanzelov a podla toho sa zariadit....nie je to automaticke, ziadne predpokladanie, a co sa tyka financovania, tak je to vec partnera, ci a ako podpori syna bez ohladu na to, ci to ide so spolocnych penazi alebo nie....
Svadba mi pride ako rodinna udalosť...chcem sa tam zabavit, odreagovat. Ak by som nikoho nepoznala a kazdy ma ma ocumovat...nesla by som..naco? Kvoli krabicke kolacov? Ak by som mala mozno dobry vztah so synom, a partner by ma predstavil celej rodine-ze sa bezne navstevujete a nie som "dovodom" rozpadu manzelstva...a za predpokladu, ze aj matka syna tam bude mat partnera...zavážila by som. No a osobne by ma stvalo, ze som len priatelka...
Pockaj na pozvanie. Kazdopadne nemyslim si, ze je tu nejak podstatne, kto vsetko svadbu financuje. Skor je to vec osobnych vztahov. Aj ked s priatelovym synom nie si velmi v kontakte, na svadbu ta moze pozvat uz len kvoli otcovej spokojnosti. Predpokladam, ze sa tiez viac zabavi, ked tam bude s niekym.
@h2 fyzicky nie. Ale nesuhlasim s ich vyberom partnerov a spravanim, tak preto taka reakcia. S tymi ludmi sa nechcem stykat a nechcem ich mat v mojom okruhu-nesuhlasim s ich moralkou a spravanim. Jeden rodic je s tym, s kym rozbil rodinu, a druhy si niekoho uchytil-prveho, co okolo stal, aby tomu ex vytrel znak a z nudze cnost, aby nahodou nebol horsi ako prvy.....preto taky postoj🤷♀️🤷♀️🤷♀️
@petatrubicka S partnerovou dcerou z prveho manzelstva sa stretavame, s jej priatelom tiez. Napriek fajn vztahom, ked bude mat svadbu a bude tam chciet pozvat iba rodicov, absolutne to budem respektovat. Aj keby jej celu svadbu a svadobnu cestu zacvakal otec.
@zazvorka87 obaja rodicia sa nepravali "normalne", preto aj taky postoj. Ono by to bolo ine, keby prisli nezhody, kriza vo vztahu alebo tam bol pomaly rozpad vztahu, pomale najdenie si partnerov. Jeden z rodicov rozbil za dva mesiace bezproblemovu rodinu s k*rvou, lebo nezvladol, ze som si nasla partnera (nie podla predstav) a druhy mu to chcel patricne odplatit🤐🤐🤐 a to som tu zenu este pekne opisala ( to nie je moj dojem, ale mestsky pojem, ak by si si myslela, ze som zaujata...)🙄
@ukulela takym dohodom to prebehlo, ze sa chce ženiť a chce mat veľkú svadbu ci bude platiť co vsetko k tomu patri ludi so svojej strany, čiže surodencov s s rodinami ale ram ti surodenci maju deti z ktorich ma uz vela svojich rodín, a chcu pozývať este deti s detmi,priatel si chce pozvat kolegou z prace, on mi hovoril ze mu povie ze ci si ma moze zobrat, ale dnes medzi recou vyšlo ze ci mu pokazim svadbu😢to ucite nechcem
@petatrubicka Ach Bože, Tvoj priateľ si chce pozvať svojich kolegov z práce, to je OK, ale Ty nie?! Toto by mňa osobne veľmi mrzelo. 😥
@h2 to je v pohode. Vsetko zalezi od vztahov v rodine a teda u nas su na bode mrazu. Ja nie som pre otca absolutne dolezita, lebo som nenaplnila ocakavania a moj postihnuty surodenec je akurat tak obtiaz, preto su dolezitejsie partnerkine deti z prveho manzelstva, lebo "oni su normalni priemer" a my v sucasnosti vzduch. Keby mohol, tak ich adoptuje, skoda, ze su v rovnakom veku ako my🙄Preto neboli rodicia ani na mojej svadbe (kedze si datum rozvodu stanovili na 2 dni pred nasou svadbou)....ako sa hovori, partnera si vies vybrat, rodicov nie a kazdy s tym musi nalozit ako vie...
@h2 ved to mu chcem povedat, stretavame sa s kolegami, boli sme s jednym na chate aj s rodinami a s druhým sme boli im na svadbe, stale nad vsetkym premýšľam a trapim ma to dosť ☹️
@petatrubicka no tak toto by ma viac trapilo, ze deti deti, bratranec z xteho kolena ma ist, on kolegov chce pribrat (cize planuje aktivnu ucast)- ale bez teba. Ja by som ocakavala, ze by diplomaticky siel, trochu pobudol a prisiel domov alebo by odmietol ucast🤔🤔🤔🤔🤔
@petatrubicka tak to mi je luto. Keby to bola mala svatba s par starostlivo vybranymi ludmi je to ine, ale ked tam bude vlastne kde-kto a partnerka otca nie? Ja by som sa opytala toho syna - ze teda co proti mne ma, ako som mu ublizila, ze mu moja pritomnost pokazi svatbu? A partnera by som sa spytala za co mu vlastne stojim, ked on to v pohode prejde mlcanim a neriesi (minimalne v rovine opytat sa preco)? A nejde tu vobec o tu konkretnu udalost, o nejaku svatobnu tancovacku, ide o vztahy a cestne miesto v rodine, o slusny pristup... Ak nie si dovodom rozpadu povodnej rodiny a nikdy si s partnerovym synom nemala ziadnu roztrzku, absolutne ten postoj nechapem. Bola by som sklamana.

@petatrubicka o zozname hostí rozhodujú mladí a nie ich rodičia, bez ohľadu na to, kto svadbu platí...môj názor ale je taký, že svadbu si majú financovať nevesta so ženíchom ... K tvojej účasti - nešla by som, majú tam byť len jeho rodičia. Iné by bolo, ak by syn u vás vyrastal, poznali by ste sa atď. V tvojom prípade tam podľa mňa nemáš čo robiť.