Máme hosťom preplatiť ubytovanie na svadbe v zahraničí?
Ahojte, plánujeme svadbu v zahraničí cca 130 km od nás z domu. Rozmýšľala som nad tým či máme hosťom preplácať ubytovanie alebo ho majú platiť oni. Som v rozpakoch. Mali ste niekto takto svadbu a ako ste postupovali?
Tak keď je to len 130 km, objednajte autobus na odvoz, nemusia prespávať.
to, ze je to 130 km si v povodnom prispevku nenapisala 🙂 takze som napisala komentar k viacerym scenarom
kazdopadne je to na tebe - ak nezaplatite hosti upozornite a rozhodnu sa sami, 130 km nie je taka katastrofa
@petamich v pôvodnom príspevku to je, hneď v prvej vete.
Z pohladu hosťa, bola som na svadbe, zaplatili nam ubytko a dala som o tu sumu viac do obalky. Ak by mi povedala, ze si mam zaplatit sama, mna by sa to vobec nedotklo. Ak chcem byt na ich svadbe, tak si to ubytko uhradím a nemam s tym najmenší problem. Pozvali nas na inu svadbu asi 200km od nas, ale tam nebola moznost ani objednat ubytko, Cize by sme museli hladat ubytko asi 30km od ten akcie na konci sveta. Nevesta nas hned upozornila, ze ubytko je tak dalej ak tam chceme spat. Tam sme ani nesli. Vazne som nemala chut ist na svadbu a aj tak som ubytovaná niekde 30km od konania. Cize za mna je to rozhodnutie na neveste a ženíchovi. Ak mi povedia, ze si mam ubytko uhradit, za mna je to uplne v pohode. Takze si to urob podla seba.
Platili sme hostom ubytovanie. Rodina to mala pod 100km, kamarati dalej. Niekto ostal, niekto isiel domov. Platili sme cca 20 ludom ubytovanie a teda ani zdaleka to nestalo tolko ako cela svadba. Bud je tam ubytovanie extremne drahe, alebo mate extremne lacnu svadbu. Nemusis hladat luxusne ubytovanie. Ak zaplnite cely penzion, tak mozno aj zlavu dostanete. Nam s vyberom pomahala prevadzkarka co riesila nasu svadbu a okrem penzionu kde bola svadba, tak vybavila fajn cenu aj v druhom.
U nas vsetci co pricestovali zo zahranicia a z viac ako 30km od miesta konanania mali booknute ubytko s tym ,ze sme to hradili my.By ma hanba fackovala ,ze niekto si spravi cas,pride ,kupi dar, oblecenie na sbadbu vacsinou vsetci nove a este aj ubytko si ma hradit....
a detto ked som isla na svadbu ja cca 250km nam bolo ubytko vybavene a plne hradenee...
Ahoj u nas ked je takato svadba bud sa objednava autobus a ide sa tam a rano naspat alebo sa objedna dom ako chata na 1 noc a tam spia
Tak ja neviem, ale ja som tu na mk prvykrat videla, ze by sa riesilo, ze si hostia platia ubytovanie. U nas v rodine by to bolo mega faux pas oznamit hostom nech si platia ubytko 😀 ale tak chapem, ze to maju ludia rozne len ja som to teda nezazila
Ako tu uz bolo spomenute my sme tirz mali malo penazi na svadbu tak sme radsej mali menrj hosti a v mieste bydliska sa brali...
My sme zaplatili len rodine, kamarati si platili sami. Na vsetkych svadbach, ktorych sme boli sme boli pozvani sme si my ubytko platili sami a neprislo nam to cudne. Ved ked na to niekto nema, tak vzdy moze aj odmietnut ucast :D Ja si myslim, ze normalny clovek pochopi ze nemozte platit ubytovanie pre 60 ludi….Takisto dalsia moznost je, ze nemusia tam prespat a mozu ist kludne domov - 130km nie je az tak daleko…
Buď by som im zaplatila ubytovanie, alebo zabezpečila dopravu domov.
My sme boli na svadbe bratrancovi v Taliansku a pobyt sme si my platili ,, prišlo mi to úplne normálne,,, urobili sme si zároveň dovolenku
Autorka, veď to ubytovanie môže byť v pohode nejaký intrak
Ved im zabezpecte odvoz domov, kto bude chciet zostat, nech si plati ubytovanie.
Este som nebola na svadbe, alebo oslave, kde by som ubytovanie platila ako host, aj ked sme my robili, vzdy sme to zacvakali, ale, tak ked na to nemate, da sa to riesit aj takto, popit mozu a domov ich hodite
Ja by som im normálne napísala, že ubytovanie neplatíte ale nemusia nosiť dar - môžu to použiť na svoje ubytovanie (ak by niekomu bolo veľa).
My o pár týždňov ideme na svadbu kamarátke a ani mi nenapadlo od nej pýtať zaplatenie ubytovania. Akože keby že idem sama..ale manžel, tri deti? 😀 To by mi bolo trápne keby že si jednu noc nezaplatim.
@kukuk29 keď je svadba niekde na hrade a kódex oblečenia je že pod 300€ oblek je šmejd, tak možno..
Ale zase keď by ťa pozvala na svadbu kamarátka na ranč s piknikom tak asi ju necháš zaplatiť za tvoje ubytko na penzióne alebo v hoteli, nie?
Vždy treba pozerať na aktuálne podmienky danej svadby. Nie je svadba ako svadba a nie sú ľudia ako ľudia. Niekto si potrpí na veľa, niekto sa len chce stretnúť s blízkymi a jediné čo majú na to vynaložiť je v prípade tej diaľky to ubytko.
Z mojej skusenosti sa ubytko plati rodine a ostatni sme si vzdy platili sami ci uz na sk alebo aj ked sme sli do zahranicia. Samozrejme vzdy nam dali vediet ze ubytko a dopravu si hradime sami. Povedzte ludom kt budu cestovat, ze od nich nechcete nic ziadne peniaze ani dary kedze budu platit viac za "ucast". My to tak planujeme kedze mnohi pojdu letecky takze od takych neberiem uz ani euro.
@zmrzlinka2021 Keby ubytujem moju časť rodiny na intráku tak sa somnou nebudú baviť do konca života 😅
Muz je Spaniel, ale on mal len okolo 8 ludi, svadba bola v Martine, obrad na Oravskom hrade (to sme aj bus mali zajednany), maminina rodina 90 km na jednu stranu, ocinova 90 km na druhu stranu. Hradili sme vsetkym ubytovanie. Cca pre 25 ludi, Slovakom a Cechom na noc (ak by chceli, mohli ostat 3 noci), Spanielom na 3 noci. Mali dme par izieb v jednom penzione a potom sme prenajali chatovy komplex pre zvysok. 8 a pol roka tomu bolo pred vcerom a nelutujem ani jeden cent. Svadbu sme si uzili, noc po nej na chate este viac 😀 a keby sme mohli, aj zajtra by sme ju zopakovali. Rodina a kamarati pokope, vidim ich malo a bola to prilezitost byt spolu.
Tak skúste pozrieť v blízkosti penzión tam sa dostaneš má cenu 50-60€ za izbu pri troche šťastia. Keď zoberieš 15 izieb tak to nebude až taká strašná položka na tú jednu noc.
No a čo?Ty si musíš dať priority.Ak si hostia budú musieť platiť ubytko,rataj s tým,že možno neprídu na svadbu,lebo to pre nich bude už moc veľká finančná záťaž.Oblecenie,dar,cesta a ešte aj ubytko.Zoberte sa v cudzine a potom spravte hostinu na Slovensku Kompromis.
A koľko by vas to ubytovanie stalo? Z 30ludi bude snáď väčšina v pároch na izbách, čiže to by bolo možno 15-17 izieb. ved nemusíte platiť najdrahší hotel. Nikdy sme ubytovanie na svadbe neplatili, ale uvedomovali sme si, že je to ďalší výdavok pre mladomanželov a do obálky sme adekvátne naviac prispeli.
@rorino Keby mám robiť hostinu na slovensku, tak by tam musela cestovať druhá polovica, čiže ďalšie platenie ubytka.
proste im povedz ze ubytko si hradia sami a oni tomu prisposobia vysku daru
Zatiaľ vždy ubytovanie som ako hosť mala platené.
Ale zažila som aj také že bol zaplatený autobus ktorý hostí priviezol aj odniesol. Kto nechcel prišiel vlastným autom alebo sa ubytoval už na vlastné náklady.
Svadbu budem mať v zahraničí, ale robíme 2 svadobné hostiny. Jedna bude v Holandsku, kde bude aj obrad, s jeho rodinou, kamarátmi a známymi a na Slovensku s mojou rodinou a kamarátmi. Ubytovanie hostí + cesta tam a späť nepripadá do úvahy. Vyšlo by ma to drahšie ako hostina na Slovensku.

Ano, mali sme svadbu v zahranici a platili sme hostom ubytko. Hosti sme okresali na minimum, nie primarne kvoli cene za ubytko, ale kvoli tomu, ze sme nevideli zmysel pozyvat tetky, bratrancov, sesternice a ktovie koho este, kto sa neozve aky je rok dlhy. Bolo nas tam 15 (a to mam tiez 3 surodencov). Hanba by ma fackovala niekoho pozvat s tym, aby si ubytko hradil sam.