Nechceme byť krstní rodičia
Poradte ako slušne dať dopredu najavo že nechceme byť krstní rodičia,keďže vieme ze nas chcu zavolat za krstnych a ze ked uz zavolaju,tak sa to neodmieta?
@jankahraska popravde som aj chcela, len som sa baal ze bude sestre potom robit problemy, nakoniec im ich robil tak ci tak, odmietol im deti pokrstit, lebo neboli zosobaseny co sa dovedel az neskor a sestra odmietala prejst k rimo, kedze my sme greko....
no poviem svoje poznatky, počula som o tom, že tehotná nechodí za krstnú, neviem, či to sú babské reči alebo nejaký kresťansky dôvod, je pravda, že ja som raz niesla do krstu dieťa, lebo krstná prvých dvoch deti bola pri tom treťom tehotná. Minulý rok som bola na krstinách, kde krstná bola tehotná /o 3 mesiace po krste rodila/, bolo to v rimo.
Nepočula som, že krstný rodič musí byť z rodiny, tá o ktorej píšem, že bola tehotná, má deti, ktorým je krstná jej kamarátka /ďalšia rodina z 3 pokolenia/, niekde sa volajú krstný aj krstná, ktorí nie sú v žiadnom príbuzenskom vzťahu, niekde iba krstná, ak je slobodná vraj krstný bude jej manžel. A že prečo sa neodmieta? Kvôli dieťatku, že ešte podstupuje iba prvý vážny krok/pre kresťanov/ v živote a už mu to odmietajú. Ja osobne by som neodmietla .
No a ten nadštandardný príjem ma úplne dorazil, veď krstný rodič nemusí dávať žiadne dary, zvyknú dať dievčatku zlaté náušnice, alebo prispieť na ne , kto nechce nemusí, doniesť nejakú maličkosť - dupáčky, hrkalku, krstnú sviečku, niekto košieľku a nemusí ani nič
@mijo53 no ano,tam sa volaju kvoli darom...a isto sa nadavaju len taketo veci, nas len ten jeden den vysiel okolo 300 € a tie si chcem odlozit pre vlastne babo,prosim zdrzte sa komentarov,...ale im povieme ze ani nemozme prist a ze do kostola nechodime uz vobec...
@majulino prechody medzi rimo a grecko nie sú potrebné, tie sa akceptujú, lebo to je katolická cirkev, jedna západného , druhá východného obradu. Že nechcú pokrstiť nezosobášených to je pravda a to preto, že sami nemajú v poriadku sviatosť svoju /sviatosť manželstva/ a žiadajú sviatosť pre svoje dieťa /sviatosť krstu/ to minule vysvetľoval kňaz, čo ja mu dávam za pravdu, v akom duchu budú vychovávať svoje dieťa, keď sami v tom nemajú jasno, kňazi neodmietajú krst, iba ho posúvajú kým si rodičia splnia svoje záležitosti, inak dieťa sa samo dá pokrstiť keď bude dospelé a bude chcieť
@karabashka su take rodiny kde sa vyberaju krstni kvoli peniazom - darom - ci ku krstu, ci v buducnosti... aj moja kamoska bola takto vybrata 🙂 a to kade tade po rodine a kamaratoch... potom uz povedali dost a ze uz nejdu nikomu. boli snad 5 detom za krst. rodicov s priatelom.
pozri, si vysoko tehotna- alebo budes, ak mate este cestovat, proste sa na to necitis fyzicky a hotovo.
@tetapetra a ste zosobašení uradne?
@jasminet no zrejme to tak povieme,kratko predtym ma najstarsia aj prijimanie...oni ani posedenie nerobia,len nas zavolaju aby sme dali obalku a dovi dopo....povieme ze kvoli tomu aby som cestovala 100 km a stala 2 hodiny pred kostolom a spat 100 km nepojdem nikam,ze sa necitim dobre a hotovo....je to smutne ked vyberaju len kvoli financiam,nie kvoli tym nabozenskym veciam o ktore by tu malo ist...
@karabashka teda..mna tiez volali za krstnu a to som mala byt v case krstu v 8/9.mesiaci tehotenstva..odmietla som s tym, ze tehotna nepojdem(uz od mala som to pocula, ze tehotna zena by nemala ist do krstu) a tak som sa pytala neskor aj knaza nakolko som nevedela pravy dovod. Nas rimo knaz to odovodnil tym, ze nemozem kvoli tomu, ze vo mne zije dieta s dedicnym hriechom nepokrstene. Cize..je mi jasne, ze asi je to tak ako v kazdej inej veci..jeden knaz pokrsti aj dieta rodicom,ktori nie su manzelia a druhy s tym ma problem. Tak aj tu niekto moze "prizmurit oci" dalsi nie..v kazdom pripade ak Ti je neprijemne povedat narovinu..mozes im uz dopredu povedat, ze nevies ci s vami pocitaju, ale budes tehotna a nepojdes za krstnu a hotovo..
Vyhovor sa na tehotenstvo plus povedz, ze kedže nie ste zosobášeni v kostole a nezijete vo viere podľa cirkvi považuješ za pokrytecké viest k tomu krstniatko a slúžiť mu ako vzor.
@namornicka suhlasim tiez
@karabashka Ono je smutnejsie, ze surodenci mavaju v dospelosti vselijake vztahy. Nechcem tym nedajboze povedat, ze by si bola zla sestra, vobec vase vztahy samozrejme nepoznam...ale vzdy ked niekto povie, alebo trebars aj tu na mk napise ze "surodenec je najvacsi dar, aky mozes dat dietatu" tak sa mi oci prevracaju z tych dospelych surodeneckych vztahov, ktore okolo seba vidim. A zial v drvivej vacsine je to vsetko o peniazoch. Skoda, ze v dnesnej dobe sa uz rodiny tolko nestretavaju, deti nevyrastaju pokope, a aspon v rodinach nie je citit, ze tvoje dieta je ako moje vlastne. Sa potom cudujeme tomu egoizmu vo svete.
@majulino cooo??? Ja som mala dva mesiace pred porodom a sestrinmu malemu som sla za krstnu,to je aka sprostost...niektori farari sa ai nudia ked vymyslaju taketo hovadiny
@tetapetra nerozumiem, preco by dieta rozvedenho partnera, alebo partnerov akoze nemohlo byt pokrstene a to, ze tehotna nemoze byt krstnou, to je snad uz fakt zart... celkovo je smutne, ze su taketo vztahy v rodine, ja by som sa tesila, ze mam bt komu krstna, som jedinacik a nie, ze rozmyslat, ze ako odmietnut, lebo minule ma moj synovec, ci neter stal skoro 300 eur, smutne podla mna.... Ale tak co uz
@karabashka prepac, ale si pisala, ze do krstu ani nevyjdu von s dietatom, ci to nie z nabozenskeho hladiska, to zo zdravotneho😉 Skus sa zamysliet, ci je to realne tak ako to pises, ci by ti nebolo luto, kebyze to je naopak, ved sa jedna o tvojho brata a tvojho buduceho synovca, neter....
@maciatkolulu nepisem o celom pozadi vztahov u nas....ja som len chcela poradit ako slusne dat najavo ze nemame zaujem....a ked mame my narodeniny alebo vianoce,nepride ani jedna sms,ale nam odkazu ze maly ma to alebo to a treba mu kupit alwbo poslat ....
baby a neviete ci je mozne neskor zrusit to ze niekto je niekomu krstny? lebo my sme mali pripad vo vzdialenej rodine, ze sa rodiny pohadali a ti krstni vyhlasovali ze si daju to krstne rodicovstvo ich dietatu zrusit ... nakoniec to samozrejme neurobili, ale zaujimalo by ma ci sa to vlastne da ze zrusit ... sak to by to dieta zostalo bez krstnych 🙄
@karabashka pozri vasa vec, tazko radit, ked clovek nepozna vase vztahy, ale z tvojich prispevkov je jasne, ze laska medzi vami nepanuje, tak im to povedz na rovinu a mas pokoj....nemas zaujem o ich krst, nebudes krstnou, pretoze im ide o peniaze a vobec, ozvu sa iba ked potrebuju a je to. Vsak naco chodit okolo horucej kase, budes mat pokoj. Realne to je smutne....
@maciatkolulu nie,nie je to zo zdravotneho....ale kvoli krstu.... Mohli by vybrat radsej toho o koho sa zaujimaju castejsie ako o nas....ale este raz pripominam ze som sa pytala ako slusne dat najavo ze nemame zaujem,nie nas presviedcat,nazor nezmenime....sme totiz neveriaci a ani v tomto duchu nezijeme....ale v dnesnom svete ide vacsinou ludom len o biznis nie o vychovu k viere
hrozne psycho. Vsak poviem, ze nechcem a co? Vsetko zalozene len na komunikacii. Vymyslanie si dovodov robi len vacsie problemy ako povedat priamo.
@maciatkolulu bohuzial je to tak....hlavne potom ked som sa dozvedela ze pocas manzelstva ma mimomanzelske dieta
@bluebarablue nedá sa to zrušiť. Ani nemôžeš krstných rodičov vymeniť za iných.
@bluebarablue myslim ze sa to neda zrusit
@karabashka ja si myslim, ze jediny slusny sposob je, uprimne vysvetlit preco krstnou byt nechces.. ja nie som krestan, takze do toho nemozem moc kecat, ale myslim, ze uprimne vysvetlenie je vzdy lepsie ako nejake klamstvo, alebo vyhovorka.. normalny clovek pochopi a ten co sa urazi - hold, to asi bude jeho problem..
@jana_eyre ja si to aj myslim...len som sa chcela poradit, vlastne toto forum na to sluzi nie?
o tom ze tehotne nemozu krstit pocuejm prvy krat, to ze mnohí vyberaju krstných podla financii je fakt. Krstní maju ist prikladom a pomoc vo vychove a pr pripade ze sa neico stane maju k nim najbliszie tak ich prijat za svoje,.
to ze spominana zena ktora bola nezosobasena v kostole a mala rozvedenho muza jasne ze taka by nemala krstit lebo zije v ,,nemanzelskom,, zvazku lebo pred bohom je platny sobas na cely zivot..
Ano farar robi problemy s krstom a ani nechce dovolit krstnych ktorí ziju na hromadke lebo ziju v hriechu..a niektorí maju problem okrstit dieta aj ked su manzelai zobratí na urade.. a niekdy pridete a mozete byt iba partneri a okrsti vam dieta.. je dvojity meter
ale je problem aby greko aleko evanjelik bol krstny rimsko .. lebo oni maju ine postupy a ine principy trosku .. za svedka na svadbe moze ist to je OK
co sa tyka odmietnutia ak nechces nechod a normlane im to uz teraz povedz narovinu aby sa vedeli zariadit a nehladali niekoho na poslednu chvilu.. drzim palce lebo nie kazdý to pochopi
@karabashka hmm, a znie moja veta inak ako rada?
Dakujem za vaše odpovede,či už na moju otázku,alebo váš názor na ňu...už to môžme uzavrieť....pekný večer....už netreba písať príspevky,už som si názor utvorila....
@jana_eyre ano, jasne ze hej... 🙂

Takze zrejme pockame a ked budu chciet krstit poviem ze uz som vo vyssom stadiu tehotenstva a nebudem ani ku nim cestovat a oni tak dlho cakat na nas zrejme nebudu..lebo oni su taky ze pred krstom ani von s babom