Nesúhlasím s výberom krstného otca
Prosím poraďte mi. Vo februári čakáme naše prvé bábätko. Krstných rodičov už máme vybratých ( môj brat a švagriná) lenže pred týždňom tu nastal problém. Manžel má ešte jedného invalidného brata, stalo sa mu to pred rokmi vlastnou vinou keď šoféroval opitý. Pred týždňom sme boli u svokrovcov na návšteve a tam svokrovci začali s tým aby bol krstný otec práve ten invalidný brat lebo on už vraj svoje deti mať nebude. Hneď ich strana rodiny začala v tejto veci podporovať ale ja s tým vôbec nesúhlasím a to čo povedali mi nepríde ako dobrý dôvod keďže švagra nemám rada lebo keď prídeme na návštevu tak je opitý a má hlúpe a nepríjemné narážky. Manžel sa ma ale snaží presvedčiť ale ja chcem pre svoje prvé dieťa to najlepšie lebo tiež nevieme či nám bude dopriate mať viac detí. Prosím ako by ste sa zachovali v takejto situácií 🙁
Nenechaj sa ovplyvnit nikym a pocuvaj svoju intuiciu. Ak nechces konkretnu osobu za krstneho rodica, tak ho nedaj. S muzom si to vydiskutuj. Tiez som bola takto dotlacena ku krstnemu rodicovi (mlada hlupa). A krstny tato prisiel na krst opity. Hanba na tri zimy. A ani ako krstny rodic za nic nestal, kedze dieta neviedol vobec k viere.
Si už dohodnutá s bratom? Vie o tom?ak áno, Ja by som sa od hanby prepadla, keby som mala niekoho rušiť, že sorry, nebudeš krstným rodičom, rozhodli sme sa ináč.. Skus argumentovať takto. A áno, je to aj manželove dieťa ale už ste sa raz rozhodli spoločne, nie? Prečo zmenil názor? Neviem si vôbec predstaviť, že sa postavím pred brata a poviem mu, že prepáč, nebudeš krstný, lebo svokra chce za krstného svojho syna alkoholika a manžel je nepricetny asi tiež, ak mu stačí to, čo chce jeho mama. Povedz normálne, že pre pokoj v ich rodine ty nemienis nastrbit vzťahy vo vlastnej. Oni budu spokojní a brata urazis na celý život?
Ja by som zašla za kňazom - ak budete krstiť v rovnakej farnosti, odkiaľ sú aj svokrovci ešte lepšie, ak nie nevadí - vysvetlila by som mu situáciu a poprosila o pomoc. A ak sú Tvoji svokrovci naozaj veriaci, tak by mali vedieť, aký záväzok je stať sa krstným rodičom. To nie je iba nejaká "funkcia", ktorá nič neobnáša... Takého človeka, ako si popísala švagra by som na krstného otca svojho dieťaťa určite nechcela - aj keby som sa preto mala ísť s celou rodinou do konfliktu.
lrstnych ste si uz vybrali ak ste im to uz povedali tak je uplne mimo to menit muzovi povedat na svokrovcov nereagovat len sa zasmiat pri blbych reciach na krst len pozvat neoznamovat detaily
"a tam svokrovci začali s tým aby bol krstný otec práve ten invalidný brat lebo on už vraj svoje deti mať nebude"
@hederamonstera ma pravdu, uz to zacina.. A po narodeni babatka to este len vypukne (ako ho krmis, obliekas, ako sa staras o domacnost a vobec cokolvek), ked uz teraz sa ti montuje do toho, koho ste si VY vybrali za krstnych rodicov..
Ja by som neustupoval. Co sa ma svokra do toho starat? Jednym uchom dnu, druhym von.. Spravte si krst s bratom a svagrinou, presne tak ako chcete. Ak sa budu svokrovci stavat "na zadne" tak spravte krst potajomky, bez nich.
A inak ja by som o tom ani nediskutovala. hneď pri návrhu by som povedala ze nie. aby nevznikli situácie ze ale ved si som súhlasila, ale ved toto a hento...
Ja sa divím ze manzel chce krsneho alkoholika, a súhlasi s tym, ako obhajuje napr starostlivosť o dieta krsnymi rodičmi a pod? nechce proste len mat klud a vyhovieť im? ja by som si postavila hlavu a bola by som schopná nekrstit ak nebude po mojom 😂
@whatever1 A kde prosím ťa čítaš, že muž vybral svoju sestru? Ja si skôr myslím, že tou švagrinou je manželka jej brata. Takže z mužovej strany vlastne nebude krstným rodičom nikto. Manžel určite má právo si niekoho vybrať, aj keď súhlasím, že by to nemal byť niekto s kým je jeho manželka takto vnútorne nestotožnená...
krstni rodicia sa v pripade smrti rodicov dietata o dieta automaticky nestaraju. na to su institucie, ktore budu riesit, kam dieta po smrti rodicov pojde. urcite sa nebudu pytat, kto je krstny a nedosikuju dieta k cloveku, ktory nema schopnost alebo podmienky sa o dieta postarat.
a krstny by bol iba jeho brat sam alebo by bol aj niekto dalsi? a splna aj podmienky ako je birmovka? nezije napriklad s priatelkou "nadivoko"? je veriaci?
o krstnych sa musite dohodnut ty s manzelom. ved za dieta sa mozu modlit viaceri, nejde len o "status" krstneho. moja krstna zije daleko a nechodili sme k nim ani na prazdniny, ma ma rada a aj ja ju, ale mame velmi malo spolocnych zazitkov. asi by som zasa az tak strasne nebojovala o svoju "pravdu", lebo tvoj brat s manzelkou mozu byt napomocni aj vo vychove aj k vedeniu aj bez toho, aby boli oficialne krstnymi.
A inak tu presne vidno ako na figu je planovat takéto veci takto dopredu. Prilis vela casu na špekulácie.
ale este musim nieco dodat - potom pises, ze "Manžel sa ma ale snaží presvedčiť".. tak cela tato vec je skor medzi tebou a manzelom ako sa dohodnete..
A okrem toho, neviem ake su zvyky.. ak je to tak, ze kazdy rodic ma pravo vybrat si svojho krstneho (ty krstnu mamu a otec krstneho otca) tak potom ti nezostava nic ine, ako to respektovat (ved nejde o zivot)..
Prečo do toho hovorí rodina? Veď je to čisto tvoja a manželova vec, nikoho iného 🙂
@oblecenie99 nie, nikoho sme nemali, ani svedkov. Len ako rodičia musíte mať všetky sviatosti a žiť v manželstve. U nás aj v tom dal výnimku. Ja mám len krst, muž všetky sviatosti, ale sobášeny v kostole a rozvedený len na súde, čiže písal žiadosť o nulitu manželstva. Preto dal farár výnimku.
@marseillefan Aha, vidíš to mi nenapadlo. Uvidíme ako sa vyjadrí autorka témy. Inak suhlasim s tebou.
@miriam11 lebo zivot to niekedy tak prinesie. urcite si krstna a ani moji rodicia neplanovali zivot tak, aby mohla byt pri mne a podielat sa na vychove. aj v nasej "generacii" je to tak, ze krstni su zdaleka, ved rodiny neziju spolu na kopke vsetci spolu. dnes je problem vobec krstneho rodica najst. preto sa pytam, ci ten svagor splna "podmienky", aby sa tym krstnym rodicom stal.
byt krstnym rodicom nie je nejake privilegium. krstny rodic moze krstne dieta viest k Bohu roznymi sposobmi, vlastnym prikladom, rozhovormi, modlitbou. a to moze aj clovek, ktory zije daleko.
@autorka Daj potom vedieť, či si trvala na svojom alebo si povolila. Ja by som neustúpila.
@marseillefan aby to bolo jasné tak švagriná je manželovi sestra, tak sme sa už dávno dohodli, že krstný budú naši súrodenci a keďže ja mám iba brata a manžel má ešte okrem brata 2 sestri tak sme boli dohodnutý že krstný bude môj brat
@marseillefan *manželova
Neustupovala by som. Teraz čítam, že manželova sestra bude krstná, tak aj ty si daj zo svojej strany brata.
jooj tak to potom absolitne ak bola dohoda kazdy z jednej strany tak nech nejde svagrina a hotovo tvoj brat proste krstny bude neustupuk im to je ako podas certovi prst a schmatne celu ruku
mozu byt aj dvaja krstny nemusi byt par
Tak to by bolo neskutočne sebecké, ak by boli obidvaja krstní z jeho strany. Normálne som sa snažil na vec pozerať z tej druhej (manželovej) strany, ale úprimne ti poviem, tiež by som bol nasratý rovnako ako ty. Najhoršie je na tom to, že tvoj muž nie je dostatočne empatický a presadzuje si svoje, aj keď je to iracionálna požiadavka. Zlý signál do budúcna :(
Bola som v dosť podobnej situácii a preto moja rada je: Nedaj sa, a trvaj na svojom.
V našom prípade to bolo tak, že sme boli dohodnutí s manželom ako to bude.. po jednom vikende so svojou mamou bol manželovi " zmenený názor" a začal presadzovať svokrin názor aby krstnou bola jeho sestra nie moja .. mimochodom jeho sestra nie je katolička... Skoro ma porazilo, bola som 2 týždne pred pôrodom, kôpka hormónov, zle mi bolo už neskutočne a takto nabudena som zavolala svokre a asi v živote na nikoho takto nenavrieskala ako vtedy na ňu... ( Ona nám toho už veľa povyvadzala, toto bola posledná kvapka) hovor som ukončila tým že som jej proste oznámila kto bude krstný a krstná a zložila. Po pôrode sme len oznámili kedy a kde je krst a sú ako starí rodičia pozvaní.
A manžel? Pochopil že nepopustim a ustúpil 🙂
hlavne sa skúste o tom porozprávať v prvom rade s manželom. prípadne nájsť iný kompromis. ja som s výberom krstných pre deti (rovnakých pre obe deti) nesúhlasila, no manžel so mnou ani nediskutoval, riešil to sám, s rodičmi a s krstnou. vyriešil to celé o mne bezo mňa, ja som bola postavená pred hotovú vec a prinieslo to nemalé problémy v našom vzťahu. ak máte navyše takú situáciu, že jeho brat nie je "vhodný adept", o dôvod viac trvať na svojom. držím palce
problem je.v tvojom manzelovi. co on to nevidi? co one je slepy? aky argument ti dal preco brata chce za krstneho?
Suhlasim s nazorom, ze je uplne na 2 veci riesit krstnych rodicov dopredu. Mozes argumentovat, ze krstny uz je vybraty... ze podla kkc moze byt krstny len 1 muz a nie 2. A krstneho uz buduce dieta ma. Alebo urobit to, ze krstny by nebol nikto z rodiny a hotovo... My sme presne takto vyberali krstnych, ze aby v rodine neboli hadky preco ten je a ja nie, tak za krstnych sli kamarati... Nie sme spolu casto, ale to ani s rodinou...
To, ze krstni rodicia sa maju postarat o dieta, ked sa rodicom nieco stane je totalna kravina... Kedysi to tsk bolo, ale teraz uz nie...
Máš to hrozne ťažké, ale ja by som tiež neustúpila v takejto situácii. Svokrovcom a mužovi nevadí, že brat pije?

Teraz máš svojho brata zrušiť?!? Podľa mňa drzosť z ich strany take niečo od teba chcieť. O tom kto bude krsny rozhodujú IBA rodičia, ich je do toho prd makovy, nenechaj sa manipulovať. Nechápem prečo sa vôbec snažiš niekomu zdôvodniť, prečo ho za krsneho nechceš. Povedz, že ty už máš vybraté, zasmej sa a spýtaj sa či aj za nich niekto iný vyberal. A co sa tyka manžela, nie je fér aby vyberal len on. Vybral svoju sestru,
ty máš tiež právo si vybrať koho chceš. A mimo témy, vyzerá to tak, že to s nimi budeš mať ťažké keď sa ti narodí dieťa, tak aby si potom nebola prekvapená...Buď na to pripravená, a nastuduj si niečo o asertivite. Si dospelá žena, budeš matka, nenechaj za seba a svoje dieta rozhodovať druhich. Ak tak budeš robiť, budú ta mať za nesamostatne decko a budú ti do všetkého zasahovať.