icon

Páči sa vám meno Aurora?

issiq
26. feb 2013

Ahojte chcela by som vediet Vas nazor na meno Aurora a jej vyznam

verenal
28. feb 2013

Mám známu s týmto menom, predstavila sa mi ako Renka ;) az neskôr som zistila že je Aurora, aj nadalej ju volám Reni, Renka. Asi to patrí medzi prezívky k tomuto menu. A na otázku či sa mi páči odpovedám NIE. Vskutku, vyznie krásne to nepochybne, ale svoju pubertu mám tesne za sebou :D a pri predstave tohto mena vo veku 13-17 ma chytila panika.

gabuci
28. feb 2013

Mne sa nepáči a práve preto,lebo ked som chodila do školy tak sme sa učili o Aurore,ked som bola z práce v Leningrade tak čo tam bolo najvýznamnejšie,Aurora(ľod).Takže mne sa to meno spája s dejepisom,niečím nutným,čo som sa musela naučiť...a neznamená pre mna krehké meno pre bábätko.

limoncino
28. feb 2013

@janinah Aurora je úplne bežné meno, kým Lenin je priezvisko, ak si chcela vyznieť vtipne, mala si použiť meno Vladimír 😝

franica
28. feb 2013

Mne sa náhodou páči veľmi, krásne znie, keď ho povieš celé a kľudne by sa dievčatko mohlo prezývať napr. Rory, čo je tiež super a konečne niečo netuctové 😉

janinah
28. feb 2013

@limoncino mne sa aurora spája s leninom,na nejakého vladimíra si pri aurore nepomyslím...nechápem,prečo sa ľudia pýtajú na mená /však dám aké chcem a neriešim/ a nechápem tiež,prečo vymýšľajú donekonečna a už dávno nestačí nejaká Anička či Helenka /mimochodom krásne slov. mená omnoho krajšie ako aurora podľa mňa/

rolak
28. feb 2013

@janinah a auto skodovka 105 nam preco nestaci? A pevna linka namiesto mobilu? Veci sa modernizuju, vyvijaju a mena takisto, zijeme v spojenej europe, preco nedavat detom europske mena? Ktpvie, kde bude Aurora studovat, zit, pracovat, mozno v krajine, kde by sa krasne slovanske meno Ludmila ( moje meno) kazdemu spajalo s komunistickym blokom a malymi zlodejickami.... A okrem toho ho nikto v zahranici nevie poriadne vyslovit....

janinah
28. feb 2013

@rolak tak to už treba dať nejaké mimozemské,dnes narodená aurora sa ľahko môže aj do vesmíru dostať 😀

mirkave
28. feb 2013

nie

rolak
28. feb 2013

@janinah pokus o vtip? Ak si v spojeni s mimozemstanmi, tak od nich nejale tipy vypytaj....
Pred 12 rokmi dala moja kamoska dcere meno Sofia a v nasej dzedzine na nu kukali jak puk.... Uz niekolko rokov je to nakcastejsie meno na slovensku.... A 12rocna Sofi uz dlhsie zije v anglicku a urcite tam lepsie zapadne ako Ludka 😀

franica
28. feb 2013

@janinah no skôr sa dostane do vesmíru ako 300 rokov dozadu ako dajaká Anička za hrdinku Hviezdoslavovho diela 😀

issiq
autor
28. feb 2013

Prídu mi trápne tie prirovnania k lodi a Leninovy .Mimochodom mena lodi sú ženské a ked uz tak kriznik aurora mala sesterske lode Diana a Pallada....Diana inak dost používané meno to si uz asi z prvouky alebo z dejepisu nepamatate tety totalitky 😉

ingrid16
28. feb 2013

@issiq neviem preco by mali byt tie prirovnania trapne. Vy ste sa pytali, ci sa paci meno Aurora. bohuzial u nas na Slovensku sa to meno nepouziva a kazdy ho pozna len podla lode. a kedze sa nepouziva, prve co cloveka napadne je ta lod. to je vsetko. keby sa ma niekto pytal, ci sa mi paci meno mercedes, tak tiez si hned spomeniem na auto. proste je to tak.

briketa
28. feb 2013

@issiq to meno je krasne, ale nie na Slovensku, aby potom ludia vymyslali desat roznych inych tvarov ako ju volat. A vobec sa podla mna nehodi k slovenskemu priezvisku.
Ja som zastancom toho, ze ked dam dietatu meno, budem ho tak volat. Meno som davala, lebo sa nam pacilo tak ako je.
V inych jazykoch ( v anglictine, francuzstine, taliancine...atd) je to meno krasne, zalezi naozaj od jazyka. Na SVK sa podla mna nehodi.

bubelko
28. feb 2013

@issiq mne osobne sa velmi paci 😉 ak bude pasovat k priezvisku, tak preco nie. a ak nezijes na slovensku je to este aj meno, ktore je velmi univerzalne, takze bude vsade zniet rovnako a nikto jej ho nebude komolit. 😉

saza007
28. feb 2013

@issiq meno Aurora sa mi velmi paci, prva spojitost, ktora ma napadla bola aurora borealis - polarna ziara, co je myslim celkom pekna suvislost. Na oktobrovu revoluciu a lod som nepomyslela vobec 😅 a ani by ma to netrapilo, je to uz len historia.

issiq
autor
28. feb 2013

Ale ved ja beriem názor páči sa mi to meno alebo nie . Nieje potrebné meno meniť na zdrobneliny alebo skratky ake je tak by ho mali ľudia rešpektovať aa priezvisko nieje slovenské . Ked ma chlapček meno Adolf hneď ho budem prirovnavat k Hitlerovy smiešne

tehulka2011
28. feb 2013

Aurora bola princezna v jednej rozpravke - pekne meno, ale urcite by som ho nedavala dietatu na Slovensku

kikina84
28. feb 2013

moj nazor je: je jedno ci sa mi paci,alebo nepaci,dolezite je mysliet aj na to,ako bude dieta s neznamym menom brane v kolektive..deti su v dnesnej dobe velmi zakerne a vedia byt velmi zle a ja osobne s tym mam skusenost a neprajem to nikomu zazit..Preto volim dat klasicke slovenske mena,ako cudzie,uz len pre dobro detí,aj ked je vela krasnych neznamych mien..Je to smutne,ale je to realita

limoncino
28. feb 2013

@issiq myslím, že by si to tu mala dať zamknúť... Zbytočne píšeš obhajujúce príspevky, vždy sa nájde niekto, kto sa do toho oprie a bude to zosmiešňovať, či hľadať prezývky... Ak sa TEBE to meno páči, a ak si pripravená na blbé poznámky, ako si to napokon videla aj tu, smelo do toho...

mareli
28. feb 2013

tak nahodou mna ako prve napadne dcera erosa ramazzottiho, v taliansku je to meno dost pouzivane. a ako druhe ma napadne sipkova ruzenka- aurora- meno disney princeznej. meno je to pekne a dolezite je, ci sa paci rodicom a nie ostatnym na MK ci kde... kazdy si zvykne na meno nech je akekolvek ci uz v rodine ci v inom kolektive, je to len zvyk.
snad by som prihliadala na to, ci sa to hodi k priezvisku, ak sa volate hrasko, kovac alebo nejake ine typicke slov. prizvisko, tak asi by to prilis nesuznelo...

chovancova27
28. feb 2013

@issiq Moja kolegynka v práci sa volala Aurora a veru reakcie ľudí bolo zábavné sledovať... Na toto meno boli skôr negatívne a posmešné reakcie ako pozitívne alebo neutrálne... asi by som vymyslela niečo iné...

lienka.7
28. feb 2013

@issiq ano, aj kamoska ma malu aurorku🙂

cat
28. feb 2013

nie nepáči, prepáč. Obzvlášť nie ak k tomu príde slovenské priezvisko. Nemám čas čítať celú diskusiu, ak žijete v zahraničí a hodí sa vám to, tak sa nepýtaj na fóre, je to tvoj výber, zváž si to sama.

s.a.s.k.a.
28. feb 2013

Krasne meno, ja som nad nim tiez uvazovala, no nehodilo by sa namk priezvisku, kt. je rydzo slovenske...vyznelo by to smiesne

horana
28. feb 2013

Este jeden postreh by som mala, mnohe tu pisete ze sice by sa vam pacilo ale nie na Slovensku. Akoze takto, napisem ako to vnimam ja. Mame tu raz globalizaciu. Mame McDonalda, mame OMV, mame IMB, plno svetovych znaciek a veci. Plno slovam ktore prenikli do slovenciny a dnes su bezne, by este pred 100, 200 rokmi vobec nerozumeli, ani nasmu prejavu celkovo, tak ako my nerozumieme starsim textom. Nechodime v lanovej koseli a nejeme z hlinenej misky, len preto ze sa to volakedy robilo, ani nejeme len bob, ale prebrali sme kukuricu, zamiaky, citrusy, ryzu...milion veci ktore nie su povodne. A nase mena? Tie ktore povazujeme za slovenske (slovanske) vo vacsine taky povod ani nemaju. Su vacsinou z doby nie prave nenasilneho pokrestancovania. Su to hebrejske, biblicke, importovane mena. Ale - pouzivaju sa uz nejaku dobu a tak zludoveli. Ale niekedy sa zacal pouzivat museli. Neboli vzdy povodne tu. A proces otvarania svetu nezastavime, dnes sa deje rychlejsie nez kedy inokedy, kultury, narody sa miesaju, a aj mena. Preco nie?! Je to prirodzeny jav. Mame byt hrdi na odkaz predkov, poznat identitu, ale zaroven sa neuzatvarat pred novotami. Preto osobne nemam nic ani proti doteraz menej pouzivanym menam...ved nezostaneme predsa nemenni, ani to nie je mozne. Aj ked sa to mnohym nepaci a radi by zakonzervovali dany stav, predsa len jedina istota vo vesmire je zmena. Takze kazdy podla svojho, ista cast obyvatelstva bude stale davat ustalene mena, to je fajn, a ina cast zas bude vymyslat novoty a aj to je fajn. Z tych sa niektore prekvapivo rychlo chytia, ved o mnohych dnes uz beznych menach za nasej mladosti nebolo chyrovat a dat ich vtedy by bolo nevidane. Ale dnes uz nie je. A preco? Ako to vzniklo? Nuz tak ze mnohe mali odvahu dat take meno co sa paci. Hmm...

Ked sa niekto smeje z vasho mena, je to len obraz malosti toho cloveka co sa vysmieva, asi ma sam dajaky komplex.
A to ze sa mena pitovria a vravi sa roznymi tvarmi dotycnemu sa netyka len cudzich mien, ale aj tych beznych..to je jav akosi hlbsie zakoreneny, nezavisly na povode mena.

ajka30
28. feb 2013

no, mne sa viac paci kriznik Potemkin 😀 . Ale nie, nie je to skarede mneo, ale musi sa hodit k priezvisku a zial u nas si to bude kazdy spajat s utokom na Zimny palac.....

rolak
28. feb 2013

Detom sa mena v dnesnej dobe same od seba nezdaji smiesne, az ked im zacnu dospeli naznacovat, ze to meno je "divne"... Uvedomme si, ze o sest, desat rokov budu triedy plne roznych aj cudzokrajnych mien a deti to budu ako samozrejmost.... Kym sa nejaka mila mamicka nezacne doma v kuchyni z mena kamarata vysmievat....

issiq
autor
28. feb 2013

@horana veľmi dobre napísané 🙂

rolak
28. feb 2013

@ajka30 naozaj veris tomu, ze rovesnici teraz narodeneho dietata si jej meno budu spajat s utokom na zimny palac??????? Ved uzterajsi pubisi nemaju paru o komunizme a historii.

ajka30
28. feb 2013

@rolak mozno nie, pravdupovediac neviem ako sa teraz ucia dejiny sovietskeho zvazu. Ale to je to v podstate jedno, hlavne je, aby sa meno hodilo k priezvisku ( scarlet haluskova nie je uplne idealna kombinacia 😖) a aby to meno dietatu "neublizovalo".