icon

Peniaze alebo vecný dar na svadbu. Čo je vhodnejšie?

24. apr 2025

Ahojte
Potrebovala by som poradiť
Manželov brat má budúcu sobotu svadbu, obrad je v kostole a potom sa ide na posedenie do reštaurácie. Bude nás 21 nakoľko len veľmi blízka rodina
Budúci mladomanželia nám povedali len toľko, že konzumné si každý hradí sám,resp.každá rodina si zaplatí za seba(večera,káva,alko-nealko,koláč)
Moja otázka znie - dať do obálky peniaze alebo kúpiť vecný dar?
Nepýtajte sa prečo si všetko platíme pretože odpoveď nepoznám 😀

bessie12
27. apr 2025
@roseania

Svadbu neplatia rodičia podľa počtu svojich hostí? Za celý môj život, čo som bola na svadbe, tak vždy platili rodičia. Ale asi som už staromódna.

@roseania my si platíme všetko sami. Rodičov už nemáme, ale aj keby sme mali, tak by sme od nich nechceli ani cent. Sme dospelí a pracujeme. Urobíme si takú svadbu na akú máme.

luciahac
27. apr 2025
@roseania

Svadbu neplatia rodičia podľa počtu svojich hostí? Za celý môj život, čo som bola na svadbe, tak vždy platili rodičia. Ale asi som už staromódna.

@roseania my si napriklad platime vsetko sami,caka nas svadba v auguste a neviem mne by bolo blbe aby mi rodicia platili svadbu...ved vydavat sa chcem ja a dnes je to omnoho drahsie asi ako volakedy ..uz len ked si zoberiem u nas 5 rokov dozadu sme mali mat svadbu vsetko by nas vyslo aj s vyzdobou bohatou,kamerou do 4000e...teraz bez kamery a blbosti okolo toho pre 35ludi som naratala 6000e len za vyzdobu dame o 500e viac a je skoro ta ista ako minule ...

piridoxin
27. apr 2025

to, že niekto je v svoj veľký deň malicherný trochár, neznamená, že sa máš zachovať rovnako. Keď má manžel brata rád a ste veľkorysí ľudia, zachovajte sa tak. Svet by bol lepšie miesto, keby boli ľudia k sebe láskaví a veľkorysí

nyphadora
27. apr 2025

Kyticu a po obrade by som iela domov 😂

bessie12
27. apr 2025
@luciahac

@roseania my si napriklad platime vsetko sami,caka nas svadba v auguste a neviem mne by bolo blbe aby mi rodicia platili svadbu...ved vydavat sa chcem ja a dnes je to omnoho drahsie asi ako volakedy ..uz len ked si zoberiem u nas 5 rokov dozadu sme mali mat svadbu vsetko by nas vyslo aj s vyzdobou bohatou,kamerou do 4000e...teraz bez kamery a blbosti okolo toho pre 35ludi som naratala 6000e len za vyzdobu dame o 500e viac a je skoro ta ista ako minule ...

@luciahac za 35 ľudí to je dosť. Ja počítam na cca 40 osôb a vychádza nám to so všetkým (výzdoba a kytica, prenájom, make up a uces, fotograf a DJ, kolace s vysluzkami a tortou, jedlo, kava a čaj s pivom z baru, korkovne, hotel pre nas, alko a nealko ) do 7-7300€. Ale určite príde menej ludi, tak to bude lacnejšie.

penelope2066
27. apr 2025

V takomto prípade by som dala len kyticu.Ked niesu ochotní a schopní zaplatiť ani len obed/večeru.A možno by som nešla ani len na to posedenie,stačilo by gratulácia v kostole.

caramellka
27. apr 2025

Prepadla by som sa od hanby, keby som od hostí na svadbe pýtala peniaze - konzumné. Predsa si pozývam ľudí, s ktorými chcem ten deň osláviť a je úplne samozrejmé, že keď pozývam, tak platím pohostenie. Ak nie, je to absolútna neúcta k hosťom a nerozumiem tomu, prečo si teda niekoho "pozývali".
Tiež ma prekvapili v diskusii finančné dary 500€. My to máme v rodine tak, že s radosťou niekoho blízkeho pozveme, či už na svadbu, alebo oslavu, ale neočakávame dary a už vôbec nie v takej výške, chceme jednoducho s tými ľuďmi osláviť danú chvíľu a samozrejmosťou je, že nikto si konzumné neplatí. V našej rodine by nikto dar v takejto hodnote ani neprijal.

oblecenie99
27. apr 2025
@roseania

@roseania To skôr platilo dávnejšie.. my sme už mali spoločný byt, hypotéku, pracovali sme obaja, ja pred tridsiatkou, manžel viac, bolo by nám blbé, aby rodičia platili svadbu. Radšej sme na ňu šetrili cca dva roky. Keď sa niekto ženil, či sa vydávala tesne po dvadsiatke, tak to je tiež iné, ale my sme už mali aj vek, aj sme zarábali, tak to bolo pre nás prirodzenejšie, že si ju platíme sami.
A bola taká, akú sme chceli my ale najmä, na akú sme mali.

oblecenie99
27. apr 2025

Autorka, ešte ste dopadli dobre, keď vám nedala preplatiť bloček za svadobné šaty 😅 No je to blbé, na druhej strane, tvoj švagor, mužov brat... Ja by som tam asi išla teda.. a čo sa týka daru, tak by som našu utratu zaokrúhlila a odčítala zo sumy, ktorú by sme im tak či tak dali.. napríklad si zober sumu, ktorú dali oni vám a keď ťa veľmi serie ten obed (chápem), tak si odpočítaj z nej vaše náklady.

really8
27. apr 2025
@gerrwie_girl

@really8 ze,max 100 😀. A koľko by si inak dala? A keď ich hanba nefackuje ani mňa by rozhodne nefackala 😀

@gerrwie_girl inak by som dala viac. Co mas za problem? Kazdy ma ine vztahy a ine financne moznosti.

gerrwie_girl
27. apr 2025
@really8

@gerrwie_girl inak by som dala viac. Co mas za problem? Kazdy ma ine vztahy a ine financne moznosti.

@really8 ale kdeže nemám problém, len som sa tak pozastavila nad tým ;)

zuzu11166
27. apr 2025

Nooo presne takto by som to urobila aj ja!!!

sono2
27. apr 2025

Nešla by som na takú svadbu, akože sila. A ešte dat aj do obalky. Môžu zabudnúť

amel
27. apr 2025

Takéto svadby sú bezne napr.v zahraničí.
Podobné fungujú I pohreby,známe je tým najmä UK.
Tam sa bežne na svadby nosia malickost typu miska,rámik s fotkou,soška.
Blbosti.
Spýtala by som sa ich,čo chcu.Za týchto okolností snáď nebudú chcieť drahé dary,príde mi to neslusne

ereska
27. apr 2025

Tiez to citam prvykrat vy si hradite svadbu oni nech si hradia dar mozno potom pochopia tak ked na to nemam mali sa vziat o dvoch svedkoch a nie toto

cacianka
27. apr 2025
@nataliik

@zuzanita1609 aj to sa stalo. Asi 2 roky dozadu bola taka téma, ze ženích po večeri pýtal účet a začal pýtať od hosti 😁

@nataliik áno, pamätám si niečo také, aj inú oslavu a keď hostia odchadzali, spýtala sa pozyvatelka/ alebo jej matka, či už zaplatili účet za seba. Bol tam aj nejaký starší pán,asi dedko, mal u seba iba nejaké drobné, tak ešte zaplatili aj za neho ...

autor
28. apr 2025
@mamina7070

@autorka ako dopadla svadba ?

@mamina7070 to je tuto sobotu 😀

autor
28. apr 2025

Ale nakoniec sme sa (aj po stretnutí s buducou svagrinou ktore dopadlo hrozne) rozhodli ze pojdeme len do kostola na obrad, berieme kyticu a dostanu do obalky 50 Eur a odchadzame...,Manzel to vyratal tak ze tolko by bolo konzumne... Velmi sme sa pochytili nakoľko svagrina povedala ze ocakava z nasej strany velky financny dar lebo jej sestra jej da 300 eur a ze tak ratala aj od nas aby si zaplatili svadobnu cestu...Povedala som jej ze keby bola svadba taka ktora si vyzaduje vacsi financny dar nemame problem, muz jej tiez povedal ze ma len jedneho brata a teda urcite by daroval aj viac penazi ale ze toto sa takto nerobi a na to si teda moj švagor otvoril usta a povedal, že on nie je nikomu povinny platit obed ani nikoho pozyvat ale ze to že nechceme dať takúto čiastku tak toto sa nerobí,,,
Takže zo slušnosti kytica,50 Eur a po obrade hajde na vylet....Neda sa k tomu viac povedať...A to že mu moj muž ešte pred mesiacom cele parkovisko na firme vyzamkoval, upravil teren sa ani bavit nemusime ze nedostal ani len ďakujem

nataliik
28. apr 2025

Tak to sú riadni uboziaci. No neviem, či by som mala chuť tam vôbec ísť a ešte neveste dat kyticu.
Ale čo natoto svokrovci?

evcagabi
28. apr 2025

Autorka, ja by som im ani tych 50€ nedala, minula by som ich na tom vylete 😅 dala by som max tu vyssie spominanu obalku - nie s hotovostou, ale s prianim 😅😅😅 a aj kvety by som si nechala pre seba

deedol
28. apr 2025

aha, takze takyto bol plan. vy sa pozvete do restauracie a este sa im poskladate na svadobnu cestu. cisty trapas.

amel
28. apr 2025

Za týchto okolností by som nešla ani na obrad.

ysseba
28. apr 2025

Fuuha, tak to je silné kaffe. Keby som bola na vašom mieste ja, tak ani tých 50€ by nedostali. A čo na toto všetko hovoria svokrovci? Isto sú šťastní za takú podarenú novopečenú nevestu 😀

mamina7070
28. apr 2025

autorka ber to tak ze ste sa zbavili vyziriek su to obycajny uboziaci a to ze mu nezaplatil za pracu a ani nepodakoval to je uplne ubohe
uzite si vylet a v ramci srandy by som im dala tych 300€ ale z monopolov do obalky

mamina7070
28. apr 2025

a ze svagina ocakavala velku sumu tak mala robit svadobnu hostinu a nie tuto parodiu

lenka.25
28. apr 2025

Ja by som išla iba na obrad , zagratulovala s malou kyticou a nedala by som im ani jedno € do obálky .

penelope2066
28. apr 2025

Autorka ja by som im po tomto stretnutí nedala ani tých 50€,maximálne tak tu kyticu,aj to by som skresala na jeden kvet 😄 A ešte by som zvážila aj tu účasť na obrade.

autor
28. apr 2025

Aj nam je to trapne...Moji svokrovci sú nad tým celým pohoršení ako staršia generácia tomu nechápu, že čo je toto za módu aj si to patrične mladí vypočuli,hlavne svokra sa do toho obula, že potom to nie je svadba ale šaškaráda a načo bolo nutné zorganizovať 21 ľudí a teda že na staré kolená sa tohto dožili..Ona to celkom prežíva pretože obaja so svokrom sú na tradície a sú sklamaní...Aj ja som chcela tak, že nedáme ani len tu 50tku ale tak čert ber, nech si ju odložia...Každopádne nás v máji čakajú moje narodeniny a viete si predstaviť čo im poviem...Ak chcú prísť konzumné je v ich réžii lebo ako ich poznám tak by pojedli a popili všetko gratis 😀Ale aj na takýchto ľudí svieti slnko a som rada, že nie len ja mám ten názor že si nezaslúžia tych 300 eur a nemám aspoň výčitky

alesto
28. apr 2025

Autorka ja ti zaželám už len krásne počasie na výlete, dúfam, že si dáš výborný obed, kávu aj zákusok a z tých 300€ ešte ušetríš aj na letnú dovolenku 👍

janulka182
28. apr 2025
@jablkovastrudla

@janka2805 v Irsku to je trosku ine. A bezne mas na svadbe zaplateny prvy chod ako obed alebo veceru a potom pripitok. Hostia si potom platia alkohol a zvysok. Ale tu je to tak zauzivane. Moj sef bol sokovany ze doma mladomanzelia platia alkohol a kolace, davaju vysluzky cely svadbu. A doma si vies do restavracii doniest svoj alkohol a platis nejaky maly poplatok za otvorenie flase, to v Irsku neexistuje. My sme mali teraz iba prijmanie a isli sme na obed ako rodina bolo nas tam 7 a svagor platil okolo 300 eur.

@jablkovastrudla @janka2805 baby a ked si v Irsku platia sami, davaju aj peniaze do obalky? ake dary zvyknu davat na svadbe? lebo sice u nas je zvyk platit za hosti, ale zasa kazdy da do obalky tak, aby pokryl aj vydavok za seba a aby mali aj mladomanzelia nieco naviac.