icon

Pýtajú si rodičia dary bez opýtania?

10. jún 2025

No, mam podla mna taku nestandardnu situaciu aj ked nie je to prvy krat. Par mesiacov predtym, ako mala moja mama mat narodeniny mi povedala, ze si praje na narodeniny to a to. Zaskocilo ma to, znova, pretoze mne toto pride ozaj take zvlastne, ze za vami rodic pride s tym, co chce, bez toho, aby ste sa vy ich najprv opytali, co si praje. Nebola tam ani taka ta veticka, ze keby si nahodou uvazovala a nevedela co a chcela by si sa inspirovat, tak by ma potesilo.... bolo to take, ze, toto by som chcela.
Ako bolo v minulosti aj take, ze "prosis si nieco?" a ona ze "nic", ze nic nepotrebuje, ale su aj taketo situacie a ako pisem, ta forma odprezentovania je mi neprijemna, jednoducho si to vypyta a v podstate si ma zaviaze. Ja by som asi chcela mat pocit, ze to kupit CHCEM a nie ze MUSIM.
Chcem si len overit. Deje sa to aj u vas, je to bezne?

maya_hi
11. jún 2025

Keby to bola svokra tvoje rozhorčenie by som chápala. Ale mama? Tvoja vlastná? Predstav si to opačne, že by to tu písala ona. Ak ťa nedala do decáku, alebo ťa absolútne odignorovala a nestarala sa, príde mi to normálne, že pred tebou vyjadrí svoje predstavy. Za mňa lepšie ako zo seba robiť obeť "nie, ja chúďatko nič nepotrebujem" a keď nič nedostane bude urazená 😏 takto vidieť že vie zdravo vyjadriť svoje potreby. Rovnako zdravo jej odpovedz či to zvládneš kúpiť, alebo je to príliš. Sú to JEJ narodeniny. JEJ ideš urobiť radosť. Tvoje pocity nikoho okrem teba nezaujímajú. Tvoj deň príde

mantilka
11. jún 2025

No, ja už mamku nemám ale ona skôr hovorila, že jej nič nechýba.Musela som vymýšľať a pýtať sa čo by ju potešilo.
Stalo sa mi, že som kúpila 2x to isté ....a raz mi to aj povedala, že toto už nepotrebuje. Keď mi to došlo, dobre sme sa nasmiali.

mantilka
11. jún 2025

Ber to športovo...predsa je to tvoja mamka. Na druhej strane, aspoň nemusíš vymýšľať a ona sa umelo tešiť z tvojich nápadov. 🤭 Pozri sa na to tak, že v puberte určite musela prehryzmut tvoje nevhodné poznámky...buď aj ty k nej zhovievavá.

mantilka
11. jún 2025
@jablko13

Ja som si tiež nevedela dlho zvyknúť na to, ako to hodí u manželovej rodiny. Svokra normálne odo mňa chce, aby som poslala link, čo chcem... aby nemuseli vymyslat.. a aj keď poviem napríklad vseobecne co, tak ona chce konkrétny link, takže v podstate mám ja este prácu aj s tym, aby som si vybrala darcek :D A oni taktiež posielajú linky, že čo chcú... Mne sa toto nepáči, robia to aj na Vianoce, na každý sviatok. Ale čo mám robiť.. ved o nič nejde.

@jablko13 Asi im veľmi záleží na tom aby obdarovaný boli maximálne spokojný. My to robíme tak, že sú vybraté darčeky a k tomu malé prekvapenia.

xxmariankaxx1
12. jún 2025

Pozri na to inak. Kym si od malicka vyrastla a stala sa samostatnou, kolkokrat si pytala nieco od rodicov? Rodicia do nas investovali ovela viac penazi nez im my vratime do konca zivota. 😇 nerobila by som z toho az diskusiu, je to predsa mama nie suseda rovno pytajuca konkretny darcek ☺️

misanthropicdann
12. jún 2025

Za mňa úplne normálne, človek dostane co chce a ja aspoň nekúpim nezmyselnu hlúposť.
Ja vôbec nemám rád náhodné/prekvapivé darčeky. 90% z ich konci niekde v sufliku a pol pol roku v koši. Tiež si radšej vypýtam co chcem a väčšinou to každý ocení lebo nemusí vymýšľať co by som asi potreboval alebo chcel.

bielasovicka
12. jún 2025

Ja som nikdy nehovorila ani mužovi ani deťom ze co chcem. A ani rodičom. Co chcem, si kúpim sama. To co kúpia, má poteší, a bodka. A my si drahé darčeky nedávame.

viera012345
12. jún 2025

Ja by som to nebrala tragicky, skôr by ma to potešilo,ze nebudem musieť sondovat, prípadne sa nestrafim s darčekom, ale viem vopred,co mamka potrebuje a čo jej urobi radosť

lucka2019
12. jún 2025

Co ja by som dala zato, keby mi mama povie sama od seba, u nas je to tak, ze sa pytam a takmer v 95% pripadoch je odpoved neviem, nerozumiem tomu, lebo ja vzdy nieco potrebujem 🤷🏻‍♀️

darijja
12. jún 2025

Taketo starosti by som chcela riesit 🤣🤣🤣

aalla
12. jún 2025

Nám mamina vždy povie čo chce ,,,, na 60tku chcela zlatú retiazku, kúpili sme retiazku, teraz chcela tyčový vysávač, dostala ho ....a sama od seba to povedala, nepytali sme sa dopredu a nikto sa neurazil, ani sa nad tým nepozastavoval , boli sme radi, že vieme čo ju najviac poteší ... treba sa hlavne nerýpať vo všetkom , oni sú aj iná generácia, inak vychovaní, teraz su všetci precitlivelí na každé zle pochopené slovo ... Tí rodičia chudáci to niekedy ani zle nemyslia , len oni majú inú mentalitu, svoju ... ona ani nevedela že sa ťa nejako "dotkla" možno si ešte myslí, že ti pomohla aby si nemusela vymýšlať darček ... chápeš ? Si uvedom aké iné problémi sú v rodinách ... toto je nič ! proste riešíš somarinu, ktorú si si vymyslela v hlave a živíš to v sebe a rozoberáš tu s cudzími ľudmi, nemá to žiadnem zmysel , bud rada, že máš maminu.

kattrin5
13. jún 2025

Bud rada ze tu mamu mas a mozes jej nieco kupit, raz pride cas, ze aj keby si chcela, nebudes moct..

barbora1992
13. jún 2025

Chápem, že Ti to príde zvláštne, ale podľa mňa je to lepšie, ako nevedieť čo chce a zrejme to naozaj potrebuje / túži po tom a nemôže si to dovoliť. Ak si ten darček dovoliť môže, zrejme si ho chce spájať s tebou a preto Ti na rovinu povedala, čo by chcela. Každopádne, ja by som bola rada, keby mi mama povie čo chce, hoci takýmto neštandardným spôsobom. Mala by som dobrý pocit z toho, že mama dostala naozaj to, po čom túžila. 🙂

blackcat8885
13. jún 2025

Moja mama keď niečo spomenie že by si chcela kúpiť tak jej niekedy poviem ze jej kúpim na narodeniny apod. Ale ona má rada rôzne veci do záhrady, kvety atd takže napr povie, že si chce kúpiť nové solárne svetlá a tak som jej kúpila ja na meniny. Ale vyslovene že by prišla a povedala to nie. Ked nepovie pýtam sa. Otec nikdy nič nechce. Otec bude mať 70 ja som sa mamy spýtala čo kúpiť, či nejaký pobyt niekde a povedala ze môže byť. Skladáme sa 3 súrodenci a darček je vybavený

spenat9
13. jún 2025

My toto s mamou robime uplne bezne, kazda povieme co chceme, pripadne si to rovno kupime a ta druha to len preplati.. po tych xy rokoch co sme si kupovali navzajom kraviny, ktore sme ani jedna nepouzivali a v domacnosti sa nam potom iba valali nevyuzite haraburdy je toto top riesenie.. a ked som jej kupila nieco co som vyslovene chcela kupit lebo som vecela ze ju to potesi (mobil, poukazka na masaz/wellnessu) tak vtedy jej vzdy poviem ze nech si nevybera nic, ze uz mam kupene a hotovo

paulita
13. jún 2025
@lukbe

Nie, nerobím to. Niekedy sa opýtajú, čo by som chcela(aj tak zvyčajne neviem😂).

@lukbe Prispevok nie je o tom čo JA chcem, ale čo si pýtajú rodičia ...

chillibubble
13. jún 2025

uplne v pohode by som to brala. jedine ze by to bolo nad moje financne moznosti. potom by som sa mozno citila tak, ze je to pre mna zavazok a z coho to dokelu kupim... inak v pohode. moje dieta si tiez same povie, co presne chce na sviatok(najlepsie par mesiacov vopred a potom sa nie a nie dockat narodenin a pod. a pili mi s tym usi). ja zase uplne v pohode hovorim mame, ze mi stacia peniaze ak mi nieco chce dat. ja ich vyuzijem tak, ako potrebujem.

salsa26
13. jún 2025

"Nemáš problém, vyrobíš problém"... Ved bud rada, že ti povie co chce, čo jej urobí radosť. Máš kúpiť hlúposť, tak radšej takto... Máš o starosť menej... Kúp ešte nejakú drobnosť ako prekvapenie a vybavené.. Ja som rada, ak mi ľudia hovoria priamo a otvorene... A áno aj pri darčekoch.... No a? Nejde o život, nejde o nič....

autor
13. jún 2025

Súhlasím, že kúpiť kravinu je odveci. Len pozerám, že už z kazdeho sviatku sa stala materiálno- komerčná záležitosť. Úplne topka je keď sú ľudia vymieňajú peniaze. Ja dám tebe 100 eur, ty mne das 100 eur... a sme tam kde na začiatku. Nevadí.

lukbe
13. jún 2025
@paulita

@lukbe Prispevok nie je o tom čo JA chcem, ale čo si pýtajú rodičia ...

@paulita haha, ten rodič som ja. Treba čítať s porozumením.

memma
13. jún 2025

.moja svokra mala narodeniny v máji a už pred narodeninami nám povedala co chce na narodeniny a potom co na vianoce. Svagrovci robia to isté pošlú link co mame kúpiť ich deťom. Nepáči sa to hlavne z dôvodu že je to vždy nad 50 eur a mojim deťom dajú zakaždým poukážku za 20 eur.Ale ja to beriem tak ze aj tak by som kúpila za minimálne toľko. A to pritom sú na tom finančné lepšie ako my

janamoto78
13. jún 2025

Úplne bežne a som za to nesmierne vďačná. My sme tiež žiadali od rodičov konkrétne dary ako deti. Nechápem, čo riešiš. Ak na ten dar nemáš, povedz jej to priamo a hotovo. Dohodnite sa, že jej vieš prispieť, alebo kúpiť alternatívu.
To že roky tvrdila, že nič nechce a nazvláčali ste jej tam hlúposti s ktorými nemá čo robiť, sú očividne chvalabohu nenávratne preč.

maialeo
13. jún 2025

Ano, robim to... poslednou dobou casto. Vzdy po vyplate dcery jej poslem link, ze toto chcem. Pripadne ona sama len tak sama od seba posle prachy. Naposledy ma na jej narodky prekvapila, poslala cez packetu bonbonierku a v obalke prachy. Ze... urob si na moje marodky peknu den... zasluzis si...

radacak
13. jún 2025

Tak teda u nás sa toto nedeje....a my si ani drahé dary nedávame len drobnosti, maličkosti ale z lásky ❤️

janamoto78
13. jún 2025
@memma

.moja svokra mala narodeniny v máji a už pred narodeninami nám povedala co chce na narodeniny a potom co na vianoce. Svagrovci robia to isté pošlú link co mame kúpiť ich deťom. Nepáči sa to hlavne z dôvodu že je to vždy nad 50 eur a mojim deťom dajú zakaždým poukážku za 20 eur.Ale ja to beriem tak ze aj tak by som kúpila za minimálne toľko. A to pritom sú na tom finančné lepšie ako my

@memma prepáč, ale v tomto prípade, by som švagrovcom rovnako začala posielať link, čo si moje deti prajú, alebo by som ich deťom rovnako strčila 20€ poukážku, aj napriek zaslanému linku. Zrejme ich deti sú malé a tvoje už v puberte, inak si to neviem vysvetliť. Preto to možno berú tak, že kým oni deti nemali, kupovali len tvojim. Lebo aj to som zažila ako jeden argument u jedných známych.. 😃

janka1011
13. jún 2025

Buď rada. Vždy lepšie ako nevieeeem, niiiič, mne nič netrebaa, všetko mám.... Povedala čo chce a už je na tebe ako s tým naložíš. Ja byť tebou idem, kúpim a netrapim sa. Ako ťa týmto zaviazala? Nechapem. Máš o starosť menej, nerieš zbytočnosti.

chillibubble
13. jún 2025

tak ako pre koho materialno-komercna zalezitost. ja napr. absolutne nepotrebujem k sviatkom darceky. s bratom si nic nedavame, so svokrovcami nic. tety nam od cca 18-tky nic nedavaju. ja nepotrebujem mat doma veci, s ktorymi nemam co robit. moja mama este stale trva na oslavovani a davani si niecoho. takze len s nou a babkou toto robime.
dcera samozrejme darceky dostava, lebo to je dieta. ja nerobim ani nejake oslavy narodenin a pod. s muzom ideme radsej na obed/veceru alebo na vylet. dostanem kvet... ja si radsej kupim sama vec ktoru chcem a ktora ma tesi ako doma obchadzat nieco, co nevyuzijem.

autor
13. jún 2025

Neviem, preco mate poniektre potrebu si kopnut, ked nic neviete, je mi z vas na grc. Kraviny od cinanov som od mamy dostavala skoro vzdy ja. Naopak, ja som jej vzdy davala dary hodnotne. A radsej som sa zamerala na to, aby dostala nieco, co doma nemala a bolo to uzitocne, napr. nejaky spotrebic, ktory jej odlahci pracu a nie hluposti, ktore si pyta, a nic jej nepomozu. Aj ked chapem, ze nova soska na policku jej spravi vacsiu radost ako mixer.
Dary sa nepytaju, preto sa to vola dar.

chillibubble
13. jún 2025

a nekopla si si aj ty do mna reakciou na davanie penazi? je to kazdeho vec ako darceky pojme. ja mame kupujem vacsinou knihy, lebo ona nikdy "nic nechce". poznam si mamu a viem, ze by sa ofucala keby jej aj tak nieco kupim. a mne peniaze uplne vyhovuju. ze tebe nie, je tvoj "problem". kazdy to mame inak, takze by si to mohla respektovat 😉 a nie rypat ze materialno-komercna zalezitost. za mna materialna zalezitost su prave tie darceky.

mk1111111111
13. jún 2025

Prepac, ale pre mna dar, ako mixer nie je dar, pokial si ho obdarovany priamo nepyta, lebo napr.na neho nema financie a chce nejaky drahsi. Je to spotrebna vec do domacnosti.. Ak ju potesi soska, tak jej kup tu, nevnucuj jej to, co si Ty myslis, ze je vhodnejsi darcek. A neber to v zlom, ale tak to je. Zelania sa maju plnit obdarovanemu, nie darcovi.