icon

Rozmýšľame nad svadbou

16. okt 2022

Ahojte žienky. Rozmýšľame nad svadbou. Nemáme radi také svadobné ceremónie, tak preto rozmýšľame, že buď by sme sa vzali v kostole len so starými rodičmi, rodičmi a súrodencami (iba pokiaľ by sme našli kňaza ktorý by nám urobil svadbu bez tých pobytových náuk) alebo by sme sa vzali na úrade o dvoch svedkov. Len by nás zaujímalo, že pokiaľ by sme sa vzali na úrade, že či by nebol potom problém deti pokrstiť. Ma tu niekto reálne skúsenosti že mal svadbu na úrade a deti ma pokrstené? Ďakujem za každú jednu odpoveď.

14petulka88
22. okt 2022

Krstili sme v septembri, sme zosobaseny len na urade. Farar s tym nemal problem. Problem by bol ak by krstny rodicia nemali svadbu v skostole aspon tak mi to povedal nas.

marcella1979
22. okt 2022

ahoj.mala som svadbu na urade.dieta mi pokrstili bez problemov.(katolicky kostol v ziline). pred 25 rokmi mojej sestre nepokrstili, teraz nemaju problem okrstit aj dieta nemanzelske...asi vzdy zalezi od p.farara a jeho postoj k tejto teme.

zoja1234
22. okt 2022

@gerrwie_girl a co ak v dospelosti nebude chcieť prijať vieru a bude vám vyčítať ze načo ste ho dali krstiť ako dieťa? 🤷🤷🤷

gerrwie_girl
22. okt 2022

@zoja1234 ty poznáš niekoho kto rodičom vyčíta ze je pokrstený? Ak niekto neveri v Boha, tak tieto veci ani nerieši. Mňa naši pokrstiť dali tiež. Osobne si inak myslím, že medzi nami je oveľa viac neveriacich len sa to boja priznať. Pre mňa osobne je dôležité skôr kto je aký človek....ja a môj priateľ sme dobrí ľudia a to mi stačí.

veronicka88
22. okt 2022

Mali sme asi 6-7 náuka po cca hodine v kancelárii v našej farnosti. Nikto by ma nedonutil ísť na žiadny pobyt a to som veriaca...o tomto ozaj počujem prvý rkat. V Poprade Vám deita nepokrstia ak nie ste zobrati v kostole(len informujeme ako je to u nás)a viem že ani na mnohých iných mi stačí na SR. Nakoľko nesplnate základnú požiadavku byť zosobášení pred Bohom a žijete viac menej v hriechu. Zase len informujeme a nehovorím že s tým súhlasím.

zoja1234
22. okt 2022

@gerrwie_girl áno poznám a dospelý človek to rodičom veru vycita, ze načo ho krstili keď vieru vidí ako hlúposť a verí v dačo celkom iné... Ved je to úplne jasné že keď verím naozaj, tak áno absolvujem to všetko s radosťou a dobrovoľne, aj birmovku, aj krst, aj sobáš v kostole.. Ale keď neverím, načo sa pcham do kostola v bielych satach a načo dávam dieťa krstiť? Bola si už na cirkevnom krste? Ved tam sa sľubuje Bohu ze dieťa bude tak a hentak výchovane, rodičia a krstni rodičia majú povinnosť viesť ho cely život k viere. A keď neveria tak naco to sľubujú? Je to klamstvo nie? Neveriaci ľudia sa obliekajú do šiat a len zato ze kostol je pekný a svadba v kostole je pekná, a dieťa krstila len pre to ze vodou sa mu obleje čelo.. Fest nechapem, ze načo. Bud verím alebo neverim, a keď bude dieťa dospelé, môže sa aj samé dat o krstiť, nebude ku tomu potrebovať neveriacich rodičov... Bože žena..

euka210
22. okt 2022

To vysoko zalezi od knaza.
Ak ste veriaci, tak preco svadbu na urade a nie pred Bohom?
A k tym naukam...do skoly clovek chodi minimalne 13r aby mohol potom 40r+ pracovat. Sobas je v optimalnom pripade na cely zivot...a idete nepripraveni? Potom po par rokoch rozvod, lebo...nevsimol som si toto..., ...zil som v iluziach o manzelstve... My sme mali nauku s knazom a potom s manzelskym parom a dalo nam to dost.

verra66
22. okt 2022

@veronicka88 a ked by sa chcelo dat dieta rodicov zijucich v hriechu pokrstit povedzme v 13., 15., 18. rokoch tak tiez farar posudzuje, ci boli rodicia zobrani?

veronicka88
22. okt 2022

@verra66 neviem a je mi to jedno popravde...píšem ako tomcjodi u nás vo farnosti....rodičia by mali ísť na spoveď a u nás žijúci manželia zosobášení na matrike rozhrešenie nedostanú🙄áno aj pre mňa je to nepochopiteľné ale takisto ejnroe mám nepochopiteľné prečo rodičia ktorí sa vezmú na úrade chcú ihneď pokrstiť svoje dieťa....(to len tak na okraj)...ako píšem určite sa autorke podarí nájsť faru kde robia náuky ako u nás a vzala by som sa na prvý šup v kostole....načo na dvakrát....ak to teda chcú samozrejme....a vyriešené obe veci.

jaroe
22. okt 2022

Nám na nauke mozog nevymyvali. Ani môj manžel - ateista - nemal ten pocit. Tých pár stretnutí nás teda vôbec neobťažovalo a dokonca boli zaujímavé.

jankaa26
22. okt 2022

My sme neboli na ziadnych pobytoch. Ani nikto tu v nasom meste. Su take pobyty, ale to chodia ludia z vlastnej vole.

any_soj
22. okt 2022

Ahoj. Vyjadrím sa k tým pobytovym naukam - štandard je príprava vo farnosti. Víkendová príprava je skôr nadstavba, pre ktorú sa snúbenci môžu rozhodnúť. Či u vás vo farnosti je to nejako ináč? Viem, že sú aj kňazi, ktorí radšej zveria prípravu ľuďom, ktorí sa tomu viac venujú, preto pošlú na pobyt. Je to tak aj u vás? Ak áno, isto máte v blízkosti aj inú farnosť, a vás farár by isto akceptoval aj prípravu tam. U nás napríklad je 5 cca hodinových stretnutí príprava. Odkiaľ ste? Sú rôzne možnosti.

gerrwie_girl
22. okt 2022

@zoja1234 co bože zena? Ty máš na to iný názor, ja iný. Dala som ho pokrstiť a basta. Je to vec ciste moja, môjho partnera a syna. Absolútne nikoho do toho nič nie je. Ak si najde ženu ktorá sa bude chcieť vydávať v kostole tak si bude dávať robiť krst kvôli tomu? No nie. A co sa mňa týka, tak ja svadbu v kostole nechcem ani náhodou. Chcem ju na úrade. A ešte jedna vec. Mam okolo seba priateľov, ktorí sú veriaci a dvaja sú dokonca veľmi hlboko veriaci ale som šťastná ze ma neberú ako "to neveriacu" a nerozlišuju, neriešia 🙂

any_soj
22. okt 2022

@verra66 nie, lebo tam už sa rozhoduje človek sám za seba. Krst detí je v podstate výnimka! Štandard je krst dospelých, čiže ľudí, ktorí sa sami rozhodnú. Krst detí je výnimka a podmienkou je záruka od rodičov, že budú dieťa vychovávať v duchu krstnych sľubov. Pretože krst je záväzok a niečo sa pritom sľubuje...

zoja1234
22. okt 2022

@gerrwie_girl áno, ak si v dospelosti nájde ženu veriacu a bude treba byť pokrstený pred sobášom v kostoke, tak aký problém, urobí to vedome a bude vedieť o com to je, nebude rozhodnuté za neho. Ale ak si nájde ateistku, a obom bude vadiť ze patrí od narodenia do cirkvi, vďaka rodičom, tak co urobí? Radšej doplniť krst kedykoľvek aj v dospelosti, ako žiť celý život s krivdou a klamať sam seba nie? Nieje hanba dat sa pokrstiť v dospelosti, absolútne to nieje problém ani záťaž..

0silvia0
22. okt 2022

@gerrwie_girl a ty dieta vedies aj k viere, pripravuje sa na 1. sv. prijimanie? Lebo ked to beries takto, tak by malo tvoje dieta absolvovat prijimanie, birmovku, aby si mu teda ulahcila cestu k pripadnemu veriacemu partnerovi.

jany149
22. okt 2022

Čo ja viem, nemal by byť problém...my sme sa brali na úrade a deti máme pokrstené

gerrwie_girl
22. okt 2022

@zoja1234 Nebude mu to vadiť v dospelosti. Tak ako to nevadí mne. Co si myslíš ze my tu doma hovoríme malému ze Boh neexistuje alebo ze je to hlúposť? Nikdy v živote mu nepoviem ze Boh neexistuje. Ak by veril, tak by som vlastne bola rada. Je pekne keď niekto verí, vlastne im to závidím. Kazdopadne autorka sa pýtala, ja som odpovedala. Nechcem rozoberať prečo je môj malý pokrstený ;).

veja2208
22. okt 2022

A prečo chcete krstiť dieťatko?

wiqux
22. okt 2022

Mame tak v rodine, neterka je pokrstena a rodicia mali uradnu svadbu. Nema to s tym nic spolocne, pokrstit sa moze aj 50rocny clovek...AVSAK!!! Sme na Slovensku a treba to brat do uvahy. Mozu byt knazi, ktori to nespravia, ale pri takych treba proste hladat dalej a niekto babo pokrsti. Treba hladat v mladsich vodach.
Bez nauky vas malokto zosobasi. Je to v katolickom zakonniku, malo by sa to spravit. My sme boli na takom hromadnom a nemozem si stazovat. Bali sme sa, hundrali sme a nakoniec sa nam tam pacilo. 😁

any_soj
22. okt 2022

@queen_mary ja len tak zo zvedavosti - čo stredoveké si predstavuješ, že na tej nauke býva? Aj my s manželom sprevádzame snúbencov pred svadbou v našej farnosti, tak som zvedavá, že čo môže byť vnímané ako stredoveké vymývanie mozgu.

any_soj
22. okt 2022

@gerrwie_girl reagujem na túto tvoju vetu "Je pekne keď niekto verí, vlastne im to závidím." Ak by si mala chuť niekedy na trochu čítania, veľmi odporúčam Hovory od C.S.Lewisa. Vysoko inteligentný a racionálne založený profesor, spisovateľ (napísal napríklad Rady skúseného diabla alebo Narniu) opisuje, prečo a ako uveril Bohu.

silviaeli
22. okt 2022

My sme nemali svadbu vôbec a dieta je bez problémov pokrstené..Ani má nenapadlo, že by to mohol byt problem🫢..a s tou svadbou ta úplne chapem, my tiež len na úrade s 2svedkami😉

gerrwie_girl
22. okt 2022

@any_soj ďakujem za tip 🙂

barborabachrata
22. okt 2022

Ano, sme zobrati na urade a obe deti pokrstene. Nebol s tym problem, hoci pan farar poznamenal, ze by bolo pekne vziat sa aj v kostole.

ouwecka
22. okt 2022

No neviem ci vas zosobasia bez tych nauk ale mozete mat svadbu o 4 ludoch (+knaz) no a deti pokrstia aj ked nebudete zobrati alebo len na úrade (mozno nie kazda farnost,niekde je farar protiva).. a nie je to len.. ľudia na urade maju rovnaku zmluvu manzelstva (Boh je vsade) a ziju casto x omnoho moralnejsie ako ini,co maju vsetky sviatosti a beru sobas rovnako vážne.. krasne,ze sa chcete vziať ❤️

alexaalex
22. okt 2022

Nam nepokrstili v Ba,kedze sme zosobaseni len uradne,na rychlo viac menej..manzel je cudzinec..

siska53
22. okt 2022

My sme svadbu nemali a deti mame pokrstene. Podmienkou ale bolo, ze aspon jeden z krstnych rodicov musi byt v manzelstve a mat vsetky potrebne sviatosti. A mali sme nejaku malu predkrstovu nauku ci co to bolo.

dada13288
22. okt 2022

Ahoj 🙂 ja som sa s manzelom na tom naramne zabavali 🙂 boli sme len 3x po 2 hodky. Bolo to uplne pohode, ziadne vymyvanie som nepocitovala. A svadba, ze max 20 ludi 🙂

gabu_lienka
22. okt 2022

My sme mali nauky ako 5 stretnuti pred sobasom (teraz ich je myslim uz viac), boli super, hlavne stretnutie s manzelmi 👌
k tym “pobytom” - je taka moznost, avsak nie povinnost, ze snubenci mozu absolvovat predmanzelsku nauku cez vikend napr. z pracovnych dovodov ich nestihaju cez tyzden (tyzdnovky, praca v zahranici..), tak im viac vyhovujej absolvovat ich v 1 vikend vsetky naraz.