Rozmýšľame nad svadbou
Ahojte žienky. Rozmýšľame nad svadbou. Nemáme radi také svadobné ceremónie, tak preto rozmýšľame, že buď by sme sa vzali v kostole len so starými rodičmi, rodičmi a súrodencami (iba pokiaľ by sme našli kňaza ktorý by nám urobil svadbu bez tých pobytových náuk) alebo by sme sa vzali na úrade o dvoch svedkov. Len by nás zaujímalo, že pokiaľ by sme sa vzali na úrade, že či by nebol potom problém deti pokrstiť. Ma tu niekto reálne skúsenosti že mal svadbu na úrade a deti ma pokrstené? Ďakujem za každú jednu odpoveď.
@kitycat tak v tom sa mýliš, kamarátke farár odmietol pokrstiť dieťa, lebo neboli zosobášení v kostole. Tak našli iného, ktorý s tým problém nemal. Suseda mala podobný problém, pretože krstná jej detí nebola zosobášená v kostole.
@kitycat to, že niekto nechce chodiť do kostola neznamená, že nie je dobrý kresťan, alebo, že nemôže byť súčasťou cirkvi... Ja osobne chodím do kostola, veľmi sporadicky, na spovedi som bola naposledy 4 roky do zadu lebo som prežívala ťažšie životné obdobie a potrebovala som to, napriek tomu sa snažím žiť podľa hlavného prikázania, a koniec koncov " ježiš je všade"... Nevidím dôvod prečo by niekto ako ja, vlažný kresťan, nemohol mať svadbu v kostole bez toho aby musel počúvať matku 9 deti aká je šťastná, že v 19 spoznala svojho muža, hneď sa zobrali, z prvého sexu sa im narodilo dieťa, už 16 rokov je permanentne doma. Nakoniec sa ti snaží ukázať návod na ratanie plodných dní, ale ty si v duchu myslíš, že to asi fungovať nebude 🙂 ale druhá vec je cirkev ako inštitúcia, ktorá má svoje pravidlá, takže platí staré známe, ak sa ti nepáči chod do teplých krajin 😀
musíš si nájsť normálneho kňaza a ten vás odbaví pri jedom sedení....ja sa tak zabávam na tom, že od nás všetci komplet chodia do jednej dediny asi 20 km od nás...všetky okolité dediny (mladý ľudia z nich, ktorý by mohli mať dáky problém pri krste alebo svadbe) idú za farárom do tej dediny ...nebudem menovať...ale nepokladám to za fér, že jeden farár tak a druhý tak...skrátka by mali platiť nejaké pravidla...bud sa to môže alebo nie. nechápem ako to, že si dovolia farári povedať nie neokrstím, alebo nezosobášim bez toho a toho ked to nie je nijako zakázané, žiadnym nariadením. neviem odkiaľ si ale ked chceš napíš mi a ja ti napíšem dedinu kam všetci chodia. a ten kňaz je totálny pohodák.
Neviem odkial si ale nauka spojena s pobytom niekde mimo absolutne urcite nie je štandardná slovenska prax. Standardne sa robi zopar stretnuti na fare s inymi manzelmi vo farnosti, ti porozpravaju o temach ako hadky, financie, vzajomne spoluzitie. Jedno stretnutie farar prejde obrad sobasa aby ste vedeli kde budete stat a co sa hovori, proste priebeh. A hotovo. Poinformuj sa v okoli
my sme tak boli 2x (dve soboty) v HC u františkánov na prednaskach: kňazov, manželských párov, psychologicky... a potom myslím 3x na fare kde sme sa sobasili. Ale nenazvala by som to pobytom. Pre nás to bola sranda, spoznali sme nových ludi, aj sa niečo dozvedeli, posrandovali...
Ahoj ,ja sa teda vyjadrím. My sme na takejto nauke boli ,nebola síce pobytové lebo sme z toho okresu. Išlo o dva dni ,resp deň a pol. A áno bola tam aj psychologicka ,kňaz a tak. Nešlo o žiadne vymyvanie mozgov ,bolo to práve že super. Sex spomínaný nebol ak ide o to . Ano bolo spomenuté plánované rodičovstvo nič viac . Ale naozaj to nemusíš absolvovať, záleží od farnosti a kňaza. Kamarát co sa zenil pár mesiacov pred nami mal 2 stretnutia s kňazom na fare . Takže uricte treba ísť na faru a spýtať sa. Ak vám odporučia takýto víkend, môžete to samozrejme odmietnuť. Môžete ísť na tú predmanzelsku náuku v podstate kam kolvek.
Ja nemám svadbu žiadnu, dieťa mám s rozvedeným chlapom a bez problémov nám syna pokrstili. Dokonca krstní rodičia majú len úradnú svadbu, lebo krstný otec je rozvedený a s prvou manželkou mal svadbu v kostole.
Jednoducho nejakú náuku bohužiaľ musíš absolvovať, chces ci nechceš:( ale naozaj záleží od kňaza, nie všade to robia a naozaj poznam kopu párov co išli dva tri krát na faru tam pokecali a hotovo. Náuka spravena . My sme išli takto lebo sa nám to zdalo fajn a zas naopak nechcelo sa nám chodiť na viac krát na 1 hodinku takto sme to dali jeden víkend a bolo. Ani nie. Pol víkendu.
sme zosobaseny na urade a deti mame pokrstene. Ale zavisi to zrejme aj od knaza. Viem, ze nie vzdy to chcu urobit, ak nie je par zosobaseny vkostole.
Ale keď za ním pôjdeš napríklad 12.2. že chcete mať svadbu 24.2. už žiadne pobytové náuky nebudete mať. Možno vás zavolá na faru 2x na porozprávanie sa ako to v manželstve chodí nejaké rady. My sme tiež boli asi 3x po hodine to bolo. A sme už aj rozvedení mám priateľa a dieťa nám ten istý farár ktorý má sobášil pred 6 rokmi pokrstil aj dieťa aj keď niesme s partnerom manželia.
Knaz by mal pokrstit aj tak. Ale nie kazdy knaz je ochotny zial. Nauky taktiez nemusia byt vikendove. Ale zial, v poslednej dobe sa viac tlaci na to, aby take boli, asi hlavne pre zvysenu rozvodovost, tak chcu mat pocit, ze lepsie pripravia pary. Len nie kazdy par ma moznost to absolvovat popri praci a inych povinnostiach.
Co viem tak tie pobyty je vlastne jeden pobyt.
Prisli sme v piatok vecer a v nedelu po obede sme aj isli prec.
Boli tam zaujimave temy. Prednasky od manzelov co si uz nieco prezili.
Vecer sme mali film. Priestor na zdielanie. Rozhovor.
Všetci rozprávate, že ma nájsť normálneho kňaza, ale akosi zabúdate na to, že keď sa chce niekto sobášiť, alebo krstiť v inej farnosti, tak potrebuje súhlas kňaza zo svojej farnosti. A ten nemusí byť vždy tomu naklonený. Keď sa chcete zosobášiť, tak sa choďte informovať čo je na to potrebné vo vašej farnosti. Tie pobytové víkendy platili neplatia vždy . Musíš len absolvovať stretnutia a určite ich nie je viac ako štyri. Je to na pár hodín cez víkend. Na to si nenájdeš čas? Čo sa týka krstu, tak kňaz by nemal mať problém dieťa pokrstiť aj keď budete zosobášení len na úrade. Ale určite vás bude tlačiť do cirkevného obradu. Preto by som to radšej mala za sebou ešte pred narodením dieťaťa. S dieťaťom tam nebudeš môcť chodiť a budeš mať o starosť viac. A krstu náuku absolvujete? To nie je problém ?. Tu u nás tiež chceli nejaké stretnutia počas víkendov, ale to platilo minulý rok. Teraz posledný zosobášení boli len na štyroch stretnutiach a nikde na víkende. Budeš múdrejšia keď sa spýtať vášho kňaza.
Autorka, ty si strašne, ale hrozne mimo. 🤦🤦🤦 Veľmi ti odporúčam mať svadbu na úrade a dieťa nekrstiť, (aké jednoduché!) lebo nemáš šajnu o čom je sviatostné manželstvo. Ach, keby existovali testy, na základe ktorých by takýchto pokryteckých tupcov vedeli kňazi ľahko odhaliť a poslať do teplých krajín!
Aké náuky na pobytoch? To sa niekde robí? Véd to sú len náuky raz do týždňa na cca 30 minút...
Ake pobyty? To pocujem prvy krat.
@dannieja tiez mam pocit, ze vela ludi to berie tak, ze "jej, svadba v kostole, ake je to pekne" a chcu sa vziat v kostole aj ked tam roky rokuce neboli, ani jeden z toho paru... A hladat benevolentneho rimskokatolickeho knaza, ktory nechce ani nauky, ani dlhe kazanie, vlastne ani toho Boha by nemusel spominat noa potom nam este aj pokrsti dieta... V nedelu vsetkym vadia bijuce zvony, to by tiez trebalo vypnut.. Ale ten sobas a krst nech mi daju "razitko" lebo tak sa mi to paci...
Pobyt s naukou to je trochu moc aj na mab, ale viem, ze su aj taki, ktori to cielene vyhladavaju a netreba to odsudzovat.
My sme napríklad mali náuku pred sobášom s kostolnickou, kecali sme o všetkom. Boli sme tam asi dve hodiny. Potom sme mali piatok pred sobášom, ale to iba aby sme vedeli ako prebieha sobáš, čo kedy máme povedať. Brat mal náuku v nejakom centre, kde bolo asi 50 párov, boli tam cca hodinu ...
Tak bud ste veriaci alebo nie. Chcete sa zobrať na úrade co znamená ze ste leniví si vypočuť "cirkevné ceremónie" a teda aj božie slovo, a tak načo potom dávate krstiť dieťa? Ved to nedáva logiku.. Bud som veriaci a aspoň si to vypočujem a posedím tu hodinu tam, ked uz to mam tak povedať, alebo neveríte tak načo krstiť deti... Z toho si nemôžete vyberať co sa vám páci a co nie, aj krst je ceremónia a nejakú chvíľu trvá, to vám vadiť nebude už? Keď verím tak beriem vsetko ako tam je, a keď nie tak som ateista. 🤷🤷
Mas nauky vikendove. My sme tak mali u nas vo farnosti. Sobotu cely den a nedelu pol dna. Alebo potom su nauky 1h tyzdenne niekolko tyzdnov. Ak to ma farnost v dedine take moznosti tak v meste je toho urcite viac.
Samozrejme. Mam dieťa a nie sme ani zobrati a je pokrsteny 🙂
@zoja1234 niektorí ľudia nie sú veriaci ako napríklad ja, ale dieťa mame pokrstene. Pretože dieťa nemôže za to ze rodicia nie sú veriaci. Nech sa sam rozhodne keď bude veľký ci chce alebo nechce veriť.
Nie je to vôbec problém, tiež máme iba úradný sobáš a deti mám pokrstene. Vôbec s tým nebol problen6
@gerrwie_girl nech sa sám rozhodne áno, a tak načo ho krstiť? Keď u neveriacich rodičov nebude cez život vidieť vieru a žitie vo viere, načo mu bude že je pokrstený, okrem toho krstom sa vy a krstni rodičia zavazujete pred Bohom, ze ho budete vychovávať vo viere. Co vy nebudete a porušite to, lebo neverite.. Nechápem prečo neveriaci ľudia dávajú krstiť dieťa, fakt to robia len pre fotky ci pre to, ze keby sa mu niečo stalo nech ide do neba a nech niesu opletacky s pohrebom (expresívne narovinu povedané)?
Keď bude chcieť v budúcnosti veriť, síce z domu sa to nenaučí tak možno pri niekom inom alebo niekde inde, tak sa pokrstí v dospelosti...
@zoja1234 pre fotky? 😀 aké fotky preboha? A nie, na nebo neverím takže logicky to nerobím preto ;). Robím to práve preto aby sa nemusel davat krstiť keď bude dospelý. Toť vsio.

Ahoj, mi ideme mať z priateľom tiež svadbu malinkú, len svedkovia, rodičia, na úrade.....nemáme radi tiež svadobné ceremónie.....a určite plánujeme, keď sa malinká narodi krst....takže sa nemusiš báť....nebudeš mať problém bábätko okrstit v kostole ......😉🙂